Εντσάμ, μια 'ανενεργή βόμβα' στα θεμέλια της Μαρσέιγ

Γιατί ο Ολιβιέ Εντσάμ δεν προσαρμόστηκε στη Μαρσέιγ, με συνέπεια να επιστρέψει στη Σέλτικ που ψάχνει τρόπο να τον ξεφορτωθεί.

Ο Ολιβιέ Εντσάμ προτού αφήσει τη Σέλτικ για τη Μαρσέιγ
Ο Ολιβιέ Εντσάμ προτού αφήσει τη Σέλτικ για τη Μαρσέιγ JANE BARLOW/POOL VIA AP

Το δεύτερο μισό της σεζόν που τέλειωσε ήταν παραπάνω από επώδυνο για τη Μαρσέιγ. Κι ας είχε προηγηθεί ο ευρω-αποκλεισμός στον όμιλο του Champions League με δάχτυλο Χασάν. Αν και στα μέσα του Δεκέμβρη, μετά το 2-1 επί της Μονακό στο 'Βελοντρόμ' και 6Χ6 ανήκε δυνητικά στους διεκδικητές της Ligue 1, κατέληξε στο -23 από την πρωταθλήτρια-έκπληξη Λιλ και εξασφάλισε εντελώς οριακά τη συμμετοχή της στο Europa League της νέας περιόδου. Έχοντας ενδιάμεσα χάσει το σούπερ καπ και αποκλειστεί στο κύπελλο από ομάδα της τέταρτης κατηγορίας!

Πολλά από τα δεινά που τη βρήκαν, ενόσω κατακτούσε μόνο το 28% των νικών που διεκδίκησε στους 29 αγώνες που έδωσε έκτοτε, ήταν συνέπεια της επεισοδιακής αποχώρησης του Αντρέ Βίλας-Μπόας. Αφορμή για την οποία αποτέλεσμα η απόκτηση του Ολιβιέ Εντσάμ από τη Σέλτικ. Του 25χρονου χαφ που ενδιαφέρει σφόδρα την ΑΕΚ, προσφέροντάς του συμβόλαιο του εκατομμυρίου, και γίνεται προσπάθεια να έρθει στην Ελλάδα για να την ενισχύσει μεσοεπιθετικά.

Ο Γάλλος -με ρίζες από το Καμερούν- μέσος είχε αφήσει τη Γλασκώβη για τη Μασσαλία με τη μορφή δανεισμού για 6 μήνες και οψιόν αγοράς που προσέγγιζε τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ολιμπίκ αναλάμβανε μάλιστα να καλύψει το ποσό που προέβλεπε το συμβόλαιό του με τη σκωτσέζικη ομάδα. Την οποία ο ποδοσφαιριστής άφηνε μετά από 147 παιχνίδια, 24 γκολ και 13 ασίστ σε 3,5 χρόνια (καλοκαίρι του '17 - χειμώνας του '21). Νούμερα που δεν δείχνουν άσχημα σε καμία περίπτωση. Οι 'Κέλτες' είχαν δαπανήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρουν από την U23 της Μάντσεστερ Σίτι (που με τη σειρά της τον είχε εντοπίσει στις ακαδημίες της Χάβρης) και, πέραν του ότι έβγαλε τα λεφτά του, ήλπιζαν ότι θα αποκομίσουν ένα μικρό κέρδος ένα χρόνο πριν εκπνεύσει η σύμβασή του.

Ο Μπόας το έμαθε το πρωί που ξύπνησε

Επειδή όμως επρόκειτο για συμφωνία που υλοποιήθηκε κατ' αποκλειστική εντολή του νέου αθλητικού διευθυντή, Πάμπλο Λονγκόρια, όλα πήγαν στραβά. Πρώτα απ' όλα τα βρόντηξε ο Βίλας-Μπόας. Έχοντας ήδη υποβάλει την παραίτησή του, ο Πορτογάλος προπονητής μετέφερε ενώπιων των δημοσιογράφων την απόφασή του ν' αφήσει το καράβι εν μέσω φουρτούνας. "Δεν θέλω τίποτα. Θέλω απλώς να φύγω, χωρίς χρήματα", σημείωνε στη συνέντευξη της 2ας Φεβρουαρίου κι εξηγούσε ότι "είναι ακριβώς ο παίκτης που απέρριψα. Δεν συμφωνώ με την πολιτική του συλλόγου, ο οποίος έχει ζήσει τα πάντα αυτά τα δύο-τρία χρόνια".

Είχε ούτως προηγηθεί η εισβολή οπαδών στο προπονητικό που φόβισε πολλά μέλη, λόγω μερικών αρνητικών αποτελεσμάτων, αλλά άθελά του ο Έντσαμ είχε γίνει η ατομική βόμβα που πυροδοτήθηκε στ' αποδυτήρια και γκρέμισε εκ των θεμελίων όλο το οικοδόμημα της Ολιμπίκ. Ένα οικοδόμημα που, εκ των υστέρων, αποδείχθηκε σαθρό. Πιθανόν αν καθυστερούσε κι άλλο η πτήση του να μην έφτανε ποτέ στη νότια Γαλλία και να 'ταν καλύτερα για όλους.

Η επίσημη Μαρσέιγ απαντούσε με επιθετική ανακοίνωση και ευθείες βολές προς τον Πορτογάλο, κάνοντας λόγο για ενέργειες και στάση "που βλάπτουν σοβαρά τον οργανισμό όσους εργάζονται καθημερινά γι' αυτόν", προαναγγέλοντας "πειθαρχικές κυρώσεις", αφότου κινηθεί η σχετική διαδικασία. Δεν αποδέχθηκε την παραίτηση, αντ' αυτού δόθηκε στο λογιστήριο εντολή απόλυσης. Παράνοια. Μεσολάβησε ένας μήνας έως ότου βρεθεί σημείο επαφής και η κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου οι δυο πλευρές να λύσουν τη συνεργασία τους. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, και έως ότου αρχές Μαρτίου αναλάβει τα ηνία ο Αργεντινός Χόρχε Σαμπάολι με στόχο να βάλει τάξη, η Ολιμπίκ πήγαινε στον αυτόματο, με υπηρεσιακό προπονητή (Νασέρ Λαργκέ). Χάνοντας διαρκώς βαθμολογικό έδαφος.

Την ίδια ώρα ο Εντσάμ προσπαθούσε ν' αποδείξει, μέσα από τις προπονητής και άνευ επιτυχίας, ότι αξίζει να παίζει. Είχε κάνει πρεμιέρα, για 45 λεπτά, στο ματς κυπέλλου με την Οσέρ. 10 του Φλεβάρη ήταν. Άλλα 27 έπαιξε στο 0-0 με την Μπορντό που ακολούθησε για το πρωτάθλημα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Ποτέ του όμως δεν 'ταίριαξε' με το νέο ποδοσφαιρικό περιβάλλον του. Ούτε φυσικά επαλήθευσε τις φιλοδοξίες-προσδοκίες που κουβαλούσε μαζί του, έχοντας αποπειραθεί μια εκ των προτέρων μονιμοποίηση το καλοκαίρι του 2019, γιατί "είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στη Γαλλία και έχει πετύχει σπουδαία πράγματα εντός κι εκτός συνόρων" και εκεί "θα ανθίσω ποδοσφαιρικά".

Υποστήριξε σχεδόν ναρκισσιστικά, αφότου υπέγραψε το συμβόλαιό του, πως "αποτελεί πλεονέκτημα για τη Μαρσέιγ να έχει έναν ποδοσφαιριστή σαν εμένα, καθώς θα φέρω την προσωπικότητά μου και πολλή θετικότητα για να κάνουμε υπέροχα πράγματα μαζί". Μάλλον δεν είχε προλάβει ν' ακούσει πως ο Βίλας-Μπόας μιλούσε για έναν παίκτη που "δεν ήταν ποτέ στη λίστα μας" (σ.σ ήθελε τον Μαντί Καμαρά) και ότι "εγώ το έμαθα από τον Τύπο το πρωί που ξύπνησα". Ο Γάλλος χαφ εμφανίστηκε για λίγο σε ακόμη τρία παιχνίδια της Ligue 1, με την τελευταία εμφάνισή του να διαρκεί όσο οι καθυστερήσεις!

Το 'υπερεγώ' του Εντσάμ έκανε κακό

Μηδέ του Σαμπάολι την εμπιστοσύνη είχε κερδίσει στο μεσοδιάστημα, με συνέπεια η θητεία του στη Μαρσέιγ να διαρκέσει συνολικά 207 αγωνιστικά λεπτά, μοιρασμένα σε 6 παιχνίδια. Γι' αυτήν την απειροελάχιστη εμπλοκή του αξιολογήθηκε με 6.13 από το whoscored, έχοντας ξοδέψει κάθε, μικρή, ευκαιρία που του δόθηκε το 5μηνο της εγκατάστασής του στη Μασσαλία. Είχε λιγότερα από 1 σουτ ή ντρίμπλες ανά συμμετοχή, δεν έδειχνε καν την απαιτούμενη διάθεση να παλέψει για διεκδικούμενες μπάλες (0.5 κλεψίματα, 0.4 τάκλιν).

Τούτο ακριβώς ήταν το πρόβλημα που είχαν να διαχειριστούν οι προπονητές της Σέλτικ που συνεργάστηκαν μαζί του. Τόσο ο Μπρένταν Ρότζερς, προτού φύγει για τη Λέστερ, όσο και ο Νιλ Λένον, που γύρισε τον Φλεβάρη του 2019. Τον έβλεπαν να βάζει τον εαυτό του πάνω από τους άλλους. Γι' αυτό και κόντρα στο τρομερό ταλέντο του και τα σωματικά προσόντα του, παραμένει στην transfer list, ούτε φυσικά υπάρχει πρόθεση ανανέωσης του συμβολαίου του που λήγει το καλοκαίρι του 2022. Ορισμένοι, όπως ο παλαίμαχος φορ Κρις Σάτον, ισχυριζόμενος ότι αν έχει αλλάξει την ποδοσφο-θεωρία του, μετά το φιάσκο στη Μαρσέιγ, θα ήταν ωφέλιμος για το κλαμπ, μιας και δεν είναι 38, αλλά μόλις 25 ετών. Άρα δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια. Ίσως γι' αυτό ο Τζον Κένεντι, νυν επικεφαλής του τιμ της Σέλτικ έως ότου βρεθεί μόνιμη λύση, επισήμανε ότι "δεν κλείνουμε σε κανέναν την πόρτα". Ό,τι κι αν έχει προϋπάρξει.

Προς το παρόν πάντως και σίγουρα όχι δημοσίως δεν φαίνεται να έχει παρεκκλίνει από το "είμαι 200% σίγουρος για τον εαυτό μου", το οποίο χρησιμοποιούσε για να εκπέμψει την απογοήτευσή του όταν δεν προχώρησαν οι επαφές με την Πόρτο. Φράση που μεταφράζεται σε "έχω αγωνιστεί με παίκτες που είχαν λιγότερη ποιότητα από εμένα και σήμερα ανήκουν σε κορυφαίες ομάδες. Η Σέλτικ μου έχει δώσει πολλά, αλλά η αποχώρησή μου είναι η καλύτερη λύση, διότι αν το αντίπαλο επίπεδο δεν είναι υψηλό, δεν προχωράς. ". Θ' αντέξει το ελληνικό πρωτάθλημα;

News 24/7

24MEDIA NETWORK