X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Γιατί απέτυχαν οι μεταγραφές των 100 εκατ. ευρώ πριν από τον Αζάρ

Το ψέμα των Ουσμάν Ντεμπελέ, Φιλίπε Κοουτίνιο, το λάθος των Γκάρεθ Μπέιλ, Πολ Πογκμπά και το πρόβλημα των Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ. Γιατί οι μεταγραφές επιπέδου... Εντέν Αζάρ δεν πετυχαίνουν όσα αξίζουν;

Ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης κείτεται στον αγωνιστικό χώρο του 'Σαντιάγο Μπερναμπέου', σε αγώνα της Primera Division 2018-2019 με αντίπαλο την Αλαβές στη Μαδρίτη, Σάββατο 26 Μαΐου 2018 AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Ήταν 6 Αυγούστου 2001 όταν η Ρεάλ Μαδρίτης ολοκλήρωνε μία μετακίνηση που προκαλούσε σοκ σε όλο τον πλανήτη. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν με τη βούλα ένας ποδοσφαιριστής που άξιζε 77.500.000 ευρώ, ποσό αδιανόητο για την εποχή.

Η μεταγραφή του από τη Γιουβέντους παρέμεινε στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβών μέχρι το καλοκαίρι του 2009, όταν πιστοποιήθηκε η μετάβαση σε μία άλλη εποχή, στην εποχή των superclubs. Οι Άραβες των ΗΑΕ είχαν μπει ήδη στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε αλλάξει επίπεδο στην Τσέλσι, Αμερικανοί είχαν κάνει κι αυτοί απόβαση στην Premier League, η Gazprom αναμόρφωνε το ρωσικό ποδόσφαιρο και το Champions League με τις χορηγίες της.

Η ώρα να καταρριφθεί το ρεκόρ πιο ακριβής μεταγραφής είχε καταφτάσει και η Ρεάλ του Φλορεντίνο Πέρεθ ήταν η κατάλληλη για να το πράξει. Το έκανε δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, πρώτα με την απόκτηση του Κακά και στη συνέχεια με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ κόστισε 94.000.00 ευρώ στους 'μερένγκες', που κατείχαν πια τα πρώτα 4 ρεκόρ (στην αυγή του millennium σημειώθηκε και η επεισοδιακή μεταγραφή του Λούις Φίγκο για 60.000.000 ευρώ). Το επόμενο ρεκόρ φρόντισαν να το κρύψουν επιμελώς, αφού δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να στενοχωρήσουν το μεγάλο αστέρι τους.

Οι 8 μεταγραφές 9ψήφιων ποσών

Όταν ο Γκάρεθ Μπέιλ ανακοινώθηκε από τον σύλλογο την 1η Σεπτεμβρίου 2013, η Ρεάλ ενημέρωνε πως το ποσό μεταγραφής ήταν τα 93.000.000 ευρώ, η Τότεναμ τα 101.000.000 ευρώ. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι οι Άγγλοι είχαν διαρρεύσει το σωστό ποσό και ως εκ τούτου ο Ουαλός ήταν ο πρώτος παίκτης που έφερε στην πλάτη του 9ψήφιο ποσό.

Δεν θα ήταν ο τελευταίος. Τρία χρόνια αργότερα είχε έρθει η στιγμή το ρεκόρ να φύγει από την Ισπανία και να μετακινηθεί αναπόφευκτα στο πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου και στην ομάδα με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι 'κόκκινοι διάβολοι' δαπάνησαν 105.000.000 ευρώ για να αποκτήσουν έναν παίκτη από τη Γιουβέντους που είχαν πουλήσει προ ετών στους Ιταλούς μόλις για 1.000.000 ευρώ και αυτό με τη μορφή τροφείων.

Ο Πολ Πογκμπά δαιτήρησε τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη του κόσμου μόλις για μία σεζόν, αφού μετά από ένα πολύμηνο σίριαλ που έφερε Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν στα 'μαχαίρια', ο Νεϊμάρ θα έπαιρνε τη 'σκυτάλη'. Η ρήτρα αποδέσμευσης του Βραζιλιάνου, που έφτανε τα 222.000.000 ευρώ, ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2017 και ο αρχηγός της 'σελεσάο' παραμένει μέχρι σήμερα κάτοχος ενός ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί σύντομα.

Τα ποσά αφορούν το καθαρό ποσό της μεταγραφής και δεν περιλαμβάνουν τα μπόνους που αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος, αλλά και που είναι άτοπο να εμπλακούν στη σύγκριση.

Με τα χρήματα που εισέπραξε, η Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε η ίδια δύο μεταγραφές για 9ψήφιο ποσό. Το καλοκαίρι του 2017 αποκτήθηκε ο Ουσμάν Ντεμπελέ από την Ντόρτμουντ για 105.000.000 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2018 ο Φιλίπε Κοουτίνιο από τη Λίβερπουλ για 120.000.000 ευρώ. Οι ισορροπίες είχαν αλλάξει, όμως. Από την Ισπανία, η ισχύς μεταφέρθηκε στην Αγγλία και από εκεί στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπου η Παρί έκανε τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία, όταν μετέτρεψε τον Κιλιάν Εμπαπέ από δανεικό σε μόνιμο παίκτη της για 135.000.000 ευρώ.

Εννέα καλοκαίρια μετά από τη μεταγραφή - ρεκόρ του, ο Ρονάλντο δεν μπορούσε καν να πλησιάσει το τρέχον ρεκόρ. Η μετακίνησή του στη Γιουβέντους κόστισε 'μόλις' 100.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2018, με συνέπεια να φιγουράρει στην 7η θέση των πιο ακριβών μεταγραφών στην ιστορία.

Μαζί του από την Παρασκευή ο ουσιαστικός διάδοχός του στην ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης, Εντέν Αζάρ. Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός, μετά από ένα 'φλερτ' που διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο και βρέθηκε πολλές φορές κοντά στην τελεσφόρησή του, έβαλε την υπογραφή σε συμβόλαιο με τους 'μερένγκες', που άδειασαν ξανά τα ταμεία τους κατά 100.000.000 ευρώ. Ο Αζάρ είναι ο 8ος παίκτης που κόστισε 9ψήφιο ποσό σε έναν σύλλογο και ο πρώτος με ελπίδες να... δικαιολογήσει αυτά τα χρήματα.

Κι αυτό διότι όλοι οι υπόλοιποι της λίστας δεν έχουν πείσει στο 100% ότι άξιζαν το ποσό της μεταγραφής τους. Οι 7 πιο ακριβές μετακινήσεις στην ιστορία δεν ήταν εξίσου επιτυχημένες αγωνιστικά, κάτι για το οποίο υπάρχει εξήγηση.

Ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα αντιδρά σε αγώνα με τη Λιόν για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των 16 του Champions League 2018-2019 στη Γαλλία, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Αυτοί που δεν άξιζαν ποτέ τα χρήματά τους

Μία ομάδα που στήριξε όλο το οικοδόμημά της τα τελευταία 30 χρόνια σε μία ποδοσφαιρική ιδιοφυία στον πάγκο, μία υποδειγματική ακαδημία και μία σπόντα λόγω μεταγραφικής απόρριψης του μεγάλου αντιπάλου, ποτέ δεν καλλιέργησε μια μεταγραφική κουλτούρα. Η Μπαρτσελόνα οικοδόμησε τις επιτυχίες της από τη δεκαετία του '90 πάνω στην αγωνιστική φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ και στους παίκτες που παρήγαγε η Μασία. Ακόμα κι αν η Dream Team στις αρχές του '90 περιελάμβανε μεταγραφές όπως ο Ρομάριο, ο Χρίστο Στόιτσκοφ και ο Μίκαελ Λάουντρουπ, ακόμα κι αν το 1996 απέκτησε τον καλύτερο παίκτη του κόσμου εκείνη την εποχή, τον Ρονάλντο, ακόμα κι αν τον αντικατέστησε έναν χρόνο μετά με τον Ριβάλντο, ποτέ δεν κεφαλαιοποίησε στο έπακρο αυτά τα αποκτήματα.

Τα περισσότερα ονόματα έφευγαν από την ομάδα και η διαδοχή τους εξελισσόταν σε αποτυχία ή δεν γινόταν καν προσπάθεια διαδοχής, αφού το αποτέλεσμα ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αγορά του Ροναλντίνιο, ενός παίκτη, όμως, που πήγε στο 'Καμπ Νόου' αφού η Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2003 προτίμησε να αποκτήσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί για τον αστέρα της Παρί Σεν Ζερμέν και πρωταθλητή κόσμου με την εθνική Βραζιλίας. Όταν, δε, η γενιά του Τσάβι, του Αντρές Ινιέστα, του Λιονέλ Μέσι, του Ζεράρ Πικέ και του Σέρχιο Μπουσκέτς άρχισε να γράφει ένα 'χρυσό κεφάλαιο' στην ιστορία του συλλόγου, οι μεγάλες μεταγραφές κρίθηκαν περιττές.

Δίχως εξάσκηση, όταν ήρθε η ώρα της ανάγκης, η Μπαρτσελόνα έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Οικονομικά εύρωστη πλέον και αγωνιστικά επιτυχημένη ούσα, οι γκάφες δεν αποτυπώνονταν στο γήπεδο και έμεναν μόνο στον ισολογισμό. Όταν οι τιμές των παικτών εκτοξεύθηκαν, όμως, τότε εμφανίστηκε γυμνή η αλήθεια. Η Μπαρτσελόνα είχε σκορπίσει σχεδόν 250.000.000 ευρώ μαζί με τα μπόνους για δύο παίκτες που δεν είχε τρόπο να τους αξιοποιήσει στη βασική ενδεκάδα. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρουσιάστηκε ανίκανος να χαλιναγωγήσει τον Ντεμπελέ και να βρει ρόλο στον Κοουτίνιο, με συνέπεια κανείς τους να μην αποδώσει ως οι δυο πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Φιλίπε Κοουτίνιο κλείνει τα αυτιά του μπροστά στους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα, μετά από το γκολ που σημείωσε στον δεύτερο προημιτελικό του Champions League 2018-2019 με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 'Καμπ Νόου' της Βαρκελόνης, Τρίτη 16 Απριλίου 2019 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Ο Γάλλος εξτρέμ σημείωσε ορισμένα κομβικά γκολ, ωστόσο το μέγεθος της μεταγραφής φάνηκε πως τον επηρέασε από την πρώτη στιγμή. Ορισμένες αχρείαστες περίτεχνες ενέργειες τον οδήγησαν σε βαριά θλάση που τον άφησε εκτός για 4 μήνες, διάστημα στο οποίο βρήκε το χρονικό παράθυρο να οξύνει τον εθισμό του σε videogames και εφηβικές κρεπάλες. Ο Βραζιλιάνος, από την πλευρά του, όσα χρήματα κι αν κόστισε, δεν έγινε ποτέ αντι-Νεϊμάρ ή αντι-Ινιέστα, ενώ τη θέση του φύσει (και θέσει ορισμένες φορές) οργανωτή δεν ήταν εφικτό να την πάρει από τον Μέσι. Ποτέ σε γνώριμες θέσεις, ποτέ με σαφείς οδηγίες, πάντα ένας από τους χειρότερους του γηπέδου τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να αποδοκιμάζεται από το κοινό και να αναγκάζει τον Μέσι να προσπαθεί να 'σιωπήσει' τους φιλάθλους.

Όταν μεταγραφές επιπέδου 80.000.000 ευρώ, που περιείχαν κι αυτές ρίσκο, προσφέρουν στην Μπαρτσελόνα ένα τρεμπλ και τίτλους, όπως αυτές του Νεϊμάρ και του Λουίς Σουάρες, οι 9ψήφιες μεταγραφές που έχουν ελάχιστη συμμετοχή στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και δεν προσφέρουν τίποτα στο Champions League, κρίνονται ως αποτυχημένες. Γι' αυτό και η Μπαρτσελόνα επιχειρεί να ξεφορτωθεί πλέον και τους δύο παίκτες, αφού πρώτα η τιμή τους έχει υποχωρήσει ξεκάθαρα σε 8ψήφιο ποσό, εκεί που έπρεπε να είναι εξ αρχής.

Αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν

Ο πρώτος '9ψήφιος' της λίστας θα μπορούσε να καταλήξει στη Ρεάλ Μαδρίτης έναν χρόνο νωρίτερα, αφού οι 'μερένγκες' πίεζαν αρκετά τον Ντάνιελ Λίβι για να τους πουλήσει το μεγάλο αστέρι της Τότεναμ πριν από το 2013. Ο πρόεδρος των Άγγλων γνωρίζε καλά ότι το 'προϊόν' του μπορούσε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία και αντιστάθηκε όσο μπορούσε. Όταν έδωσε τον Ουαλό, θεωρείτο ο κορυφαίος Βρετανός του κόσμου, παρά το μειονέκτημα που υπήρχε και στον καιρό της Τότεναμ. Τα προβλήματα τραυματισμού δεν έπαψαν να τον ταλαιπωρούν ούτε στη Μαδρίτη.

Απόμακρος από τους συμπαίκτες του, δεν έμαθε ποτέ ισπανικά, 'αδίκημα' για τον οποίο τον κατηγορούν διαρκώς οι φίλαθλοι. Κυρίως, οι μεγάλες στιγμές του είναι μετρημένες, με αποκορύφωμα τον τελικό Copa del Rey του 2014 με την απίθανη κούρσα που κατέληξε στο νικητήριο γκολ εις βάρος της Μπαρτσελόνα, το γκολ στην παράταση του τελικού Champions League της ίδιας χρονιάς που έδωσε προβάδισμα στη Ρεάλ εις βάρος της Ατλέτικο και τα 2 γκολ στον περσινό τελικό Champions League εις βάρος της Λίβερπουλ.

Ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από το γκολ που σημείωσε η Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του Copa del Rey 2018-2019 στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' της Μαδρίτης, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Οι αριθμοί του είναι παραπλανητικοί, αφού τα 102 γκολ και οι 64 ασίστ σε 231 αγώνες με τη φανέλα της Ρεάλ για οποιονδήποτε άλλον παίκτη θα ήταν επιτυχία. Για τον άνθρωπο που ο Πέρεθ απέκτησε για να συναγωνιστεί κι εν τέλει να ξεπεράσει τον Ρονάλντο, όταν θα μεγάλωνε ο Πορτογάλος, δεν είναι αρκετοί. Ο σκοπός δικαιολογεί τα χρήματα που δαπανήθηκαν, όμως οι τραυματισμοί και η κακή απόδοση που προβλημάτησε όλους τους προπονητές του οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα ότι το πείραμα απέτυχε και ο κόσμος τον αποδοκιμάζει ορθώς κάθε φορά στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου'.

Επόμενος σταθμός του ενδέχεται να είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία ομάδα που γνωρίζει καλά πώς είναι να ποντάρεις σε έναν '9ψήφιο' και να μην παίρνεις σχεδόν τίποτα πίσω. Ο Πογκμπά αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 μετά βαΐων και κλάδων και έπεσε στην παγίδα. Τα αδηφάγα αγγλικά ΜΜΕ έβαλαν στο 'μικροσκόπιο' κάθε κίνησή του, κάθε επιλογή του, κάθε ανάσα του, συνοδεία αξιολόγησης και κριτικής. Ο Γάλλος μέσος... πρόλαβε να τα απογοητεύσει από τους πρώτους μήνες. Στο συνονθύλευμα του Λουίς φαν Χάαλ και δίχως συμπρωταγωνιστές στη μεσαία γραμμή όπως ο Αντρέα Πίρλο, ο Αρτούρο Βιδάλ ή ο Κλάουντιο Μαρκίζιο, ο Πογκμπά παρουσιάστηκε ασταθής

Η εικόνα του βελτιώθηκε με την έλευση του Ζοζέ Μουρίνιο, ωστόσο γρήγορα οι δυο τους ενεπλάκησαν σε ένα power struggle που δεν γινόταν να έχει καλή κατάληξη. Παρά την κατάκτηση του Europa League και τη 2η θέση στην Premier League του 2017-2018, ο Πογκμπά δεν περιόρισε τις κριτικές, φορώντας τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Το πέτυχε μόνο φορώντας εκείνη της εθνικής Γαλλίας, με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, μεταμορφωμένος προς το καλύτερο.

Ο Πολ Πογκμπά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιδρά στη διάρκεια του αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι στο 'Ολντ Τράφορντ' του Μάντσεστερ για την Premier League 2018-2019, Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 MARTIN RICKETT, PA VIA AP

Η επιστροφή του στην Αγγλία, όμως, συνέχισε τον διαγκωνισμό με τον Πορτογάλο προπονητή, μέχρι που αναδείχθηκε νικητής. Ο Μουρίνιο απολύθηκε, ο Πογκμπά άρχισε να ανεβάζει απόδοση υπό τις οδηγίες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, όμως ήταν πολύ αργά για να σώσει τα προσχήματα. Οι φίλαθλοι αντιλαμβάνονται ότι βρισκόταν πίσω από την ανταρσία εναντίον του προπονητή της ομάδας και μετά από 3 χρόνια δεν έχει ηγηθεί της Γιουνάιτεντ, κάτι που προϋπέθεταν τα 105.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την αγορά του. Συν αυτώ, από πέρυσι υπάρχουν φήμες που τον θέλουν να πιέζει για να φύγει για τη Ρεάλ, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα.

Όταν οι 'κόκκινοι διάβολοι' τζόγαραν 9ψήφιο ποσό στον τότε 23χρονο κορυφαίο Γάλλο μέσο, είχαν κάθε λόγο να το κάνουν, αφού εκείνη τη στιγμή δεν είχαν την αγοραστική δύναμη άλλων ομάδων που θα τον έπαιρναν με λιγότερα χρήματα. Τρία χρόνια μετά και έχοντας προκαλέσει μυριάδες προβλήματα, ο Πογκμπά είναι ένας παίκτης με ικανότητα για 9ψήφιο ποσό, αλλά που έχει αποτύχει να τη δείξει στο γήπεδο.

Αυτοί που χρειάζονται τον χρόνο τους

Αυτό δεν ισχύει για τα τελευταία 3 μέλη της λίστας. Όλοι τους διεκδικούν την κορυφή του κόσμου, όλοι τους την έχουν κατακτήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κρατάει το τρόπαιο του πρωταθλητή Serie A 2018-2019 στη φιέστα της Γιουβέντους στο 'Άλιαντς Στέιντιουμ' του Τορίνο, Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Ο πιο παλιός εξ αυτών, ο Ρονάλντο, στα 33 του έκανε πιο ακριβή μεταγραφή από τα 24 του και μοιάζει απόλυτα λογικό. Όταν πήγε στη Γιουβέντους ήταν κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ και πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία. Μετά από μία σεζόν, η ατομική απόδοσή του δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με την εικόνα που είχε στους 'μερένγκες', ωστόσο σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στη Μαδρίτη, δεν κατάφερε να τραβήξει τη νέα ομάδα του στην κατάκτηση του Champions League.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Γιουβέντους τον κάλεσε στην... Καλαμάτα για υπογραφές και όχι η κατάκτηση της Serie A, το τρόπαιο στο οποίο περιορίζεται ο Πορτογάλος και που... έδιωξε τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Στη μία σεζόν του στην Ιταλία δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στο... Ιερό Δισκοπότηρο, στόχος που απέτυχαν να πιάσουν και οι δύο επιθετικοί της Παρί Σεν Ζερμέν.

Αμφότεροι με μεταγραφές 9ψήφιου επιπέδου, αμφότεροι με ελάχιστους να αμφισβητούν ότι αξίζουν κάτι τέτοιο. Ακόμα κι αν τα 222.000.000 ευρώ του Νεϊμάρ μοιάζουν πολλά, σίγουρα ο προαλειφόμενος αρχισκόρερ της εθνικής Βραζιλίας δεν θα μπορούσε να φύγει από την Μπαρτσελόνα για 8ψήφιο ποσό. Στα δύο χρόνια που βρίσκονται μαζί στο Παρίσι, έχουν υποστεί δύο αποκλεισμούς στη φάση των 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τα σχεδόν 400.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους (μαζί με τα μπόνους για τον Εμπαπέ) επισκιάζουν το έλλειμμα ποιότητας στα μετόπισθεν.

Ο Νεϊμάρ και ο Κιλιάν Εμπαπέ γιορτάζουν μετά από τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν επί του Ερυθρού Αστέρα κατά τη διάρκεια αγώνα των ομίλων του Champions League 2018-2019 στο Βελιγράδι, Σερβία, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Μαζί με τον Έντινσον Καβάνι συνθέτουν μια αξιοζήλευτη επιθετική τριπλέτα, που όμως απέτυχε να οδηγήσει την ομάδα στον στόχο που είχε τεθεί από τους Καταριανούς ιδιοκτήτες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, όμως, αφού βάσει ηλικίας, τόσο ο πιο ακριβός παίκτης του κόσμου όσο και ο έφηβος πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γαλλίας έχουν δρόμο μπροστά τους. Με 70 γκολ και 35 ασίστ ο ένας σε 134 αγώνες (αλλά απών στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα της άνοιξης λόγω τραυματισμών) και 60 γκολ και 32 ασίστ σε 87 αγώνες ο άλλος, αφήνουν ανοιχτό το 'παράθυρο' να δικαιώσουν τις προσδοκίες και τα χρήματα των μεταγραφών τους.

Το βέβαιο είναι ότι απόλυτη επιτυχία σε μεταγραφές 9ψήφιων ποσών δεν έχει παρατηρηθεί στις προηγούμενες 7 περιπτώσεις. Ο Αζάρ γίνεται ο 8ος παίκτης και θα επιδιώξει να σπάσει αυτήν την... κατάρα.

Η Μπαρτσελόνα των Ντεμπελέ, Κοουτίνιο ή η Παρί Σεν Ζερμέν των Νεϊμάρ, Εμπαπέ, είναι πιο αποτυχημένη στο φετινό Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο