H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Η Γιουβέντους στέφθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη σερί χρονιά, η Νάπολι επέστρεψε στους τίτλους κατακτώντας το Coppa Italia και το Ιταλικό Super Cup, ενώ οι ομάδες του Μιλάνου καταποντίστηκαν. Η ελληνική παροικία στην Ιταλία διαρκώς και μεγαλώνει, ενώ οι "γερόλυκοι" Αντόνιο Ντι Νατάλε και Λούκα Τόνι συνεχίζουν να εκπλήσσουν με τα κατορθώματά τους. Η Ιταλία θρήνησε ακόμα μία χρονιά ένα θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, ενώ τα φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς δεν παύουν να αποτελούν αγκάθι στη γειτονική χώρα. Τo Contra.gr παρουσιάζει την ανασκόπηση του Ιταλικού πρωταθλήματος.

H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Πρωτάθλημα και ρεκόρ η Γιουβέντους

Η Γιουβέντους, παρά τη μεγάλη προσπάθεια της Ρόμα, στέφθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Ιταλίας και κατέκτησε το 30ο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Βέβαια, οι άνθρωποι της ομάδας, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα, τύπωσαν μπλουζάκια με το νούμερο 32 πάνω, καθώς θεωρούν πως έχουν αφαιρεθεί άδικα από τη "Γηραιά κυρία" τα δύο πρωταθλήματα του 2005 και του 2006. Συγκέντρωσε 102 βαθμούς, συγκομιδή που συνιστά και ευρωπαϊκό ρεκόρ.

H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Επιπλέον, παρέμεινε αήττητη στην έδρα της μέχρι το τέλος, κατακτώντας τρία σερί πρωταθλήματα μετά από 8 γεμάτες δεκαετίες. Παράλληλα, η πρωταθλήτρια έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Serie A που κάνει το 4x4 στην έναρξη του πρωταθλήματος, δίχως να ‘χει δεχθεί κάποιο γκολ (1-0 την Κιέβο, 2-0 την Ουντινέζε, 1-0 την Μίλαν, 3-0 την Τσεζένα). Τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ για τη "γηραιά κυρία", καθώς ξεπέρασε το ρεκόρ των 21 σερί εντός έδρας νικών που κατείχε η ομάδα απ’ τη σεζόν 1946-47 και αυτό της συμπολίτισσας "Γκρανάτα" μια χρονιά μετά, φτάνοντας τις 25 συνεχόμενες πριν ο –κατά το ήμισυ- παίκτης της, Μανόλο Γκαμπιαντίνι δώσει την ισοπαλία στην Σαμπντόρια στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής με 1-1.

Επιστροφή στους τίτλους για τη Νάπολι

Οι "παρτενοπέι" μπορεί να μην κατάφεραν να ακολουθήσουν την κούρσα του πρωταθλήματος, όμως κατέκτησαν το Coppa Italia επικρατώντας με 3-1 της Φιορεντίνα στο "Ολίμπικο" της Ρώμης. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Λορέντζο Ινσίνιε, ο οποίος πέτυχε 2 γκολ δίνοντας προβάδισμα με 2-0 μόλις στο 18ο λεπτό, ενώ για τους "Βιόλα" μείωσε ο Χουάν Βάργκας δέκα λεπτά αργότερα. Παρά τις προσπάθειες της ομάδας του Βιντσέντζο Μοντέλα, ο Ντρις Μέρτενς στις καθυστερήσεις, "κλείδωσε" τον τίτλο για τη Νάπολι. Αυτό ήταν το 5ο Coppa Italia για τους "παρτενοπέι", οι οποίοι έφτασαν τις Μίλαν και Τορίνο σε κατακτήσεις.

…και Υπερπρωταθλήτρια

Στο Supercoppa Italiana που καθυστέρησε μερικούς μήνες, η Νάπολι κατάφερε να επικρατήσει στην διαδικασία των πέναλτι με 6-5 έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά της, Ράφαελ, ο οποίος απέκρουσε την εκτέλεση του Σιμόνε Παντοΐν. Ο αγώνας διεξήχθη στην Ντόχα του Κατάρ και συγκεκριμένα στο γήπεδο της Αλ Σαντ, "Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Στέντιουμ", με την ατμόσφαιρα να είναι εκπληκτική και τις εξέδρες κατάμεστες. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε με 1-1, χάρη στα γκολ δύο Αργεντινών, του Κάρλος Τέβες και του Γκονζάλο Ιγκουαΐν. Η παράταση είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές, καθώς αρχικά ο Κάρλος Τέβες έδωσε και πάλι το προβάδισμα στους "μπιανκονέρι" με 2-1, όμως δύο λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης και πάλι ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν ισοφάρισε και έστειλε τον αγώνα στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, μεγάλος πρωταγωνιστής, όπως προείπαμε, ήταν ο Ράφαελ, ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι του Παντοΐν και στη συνέχεια ο Κουλιμπαλί έκανε το 6-5, χαρίζοντας το τρόπαιο στους "παρτενοπέι". Αυτό ήταν το δεύτερο Σούπερ Καπ Ιταλίας στην ιστορία της Νάπολι.

Νεκρός φίλαθλος της Νάπολι

Το ιταλικό ποδόσφαιρο θρήνησε ακόμα ένα θύμα της ωμής οπαδικής βίας. Η Νάπολι μπορεί να κέρδισε το Κύπελλο, όμως λίγες ώρες νωρίτερα, στους δρόμους της Ρώμης υπήρξαν τρομερές οδομαχίες, με αποτέλεσμα δύο φίλοι της ομάδας να πέσουν σε ενέδρα, που είχε ως συνέπεια το θάνατο του ενός εκ των δύο, μερικές εβδομάδες αργότερα.

H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Τα επεισόδια ξέσπασαν στη συνοικία Τορ ντι Κουίντο της Ρώμης λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Coppa Italia. Οι δύο οπαδοί της Νάπολι, επιχείρησαν να προσεγγίσουν το γήπεδο, όμως δέχθηκαν επίθεση με πυροβολισμούς. Ο ένας τραυματίστηκε στο δεξί χέρι, ενώ ο έτερος φίλαθλος δέχθηκε σφαίρα στον θώρακα και διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Βίλα Σαν Πιέτρο. Έμεινε περισσότερο από ενάμισι μήνα στο νοσοκομείο, κάνοντας αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, όμως παρά τις προσπάθειες των ιατρών, ο Τσίρο Εσπόζιτο, δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στην πολυκλινική "Τζέμελι" της Ρώμης, όπου είχε μεταφερθεί.

Το αντίο του Χαβιέ Σανέτι

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στο "αντίο" του Χαβιέ Σανέτι. Ο "θρύλος" της Ίντερ αποχώρησε από την ενεργό δράση στα 40 του χρόνια, έχοντας κατακτήσει τα πάντα με τους "νερατζούρι".

Πανό, coreo, κι αποθέωση από 70.000 θεατές επεφύλασσε το αποχαιρετιστήριο ματς του Αργεντινού άσου στο "Τζιουζέπε Μεάτσα" (αντίπαλος η Λάτσιο), ενώ μία μεγάλη φανέλα που έγραφε "grazie" είχε απλωθεί στη σέντρα.

Στο 52ο λεπτό ο Ζόναταν αποχώρησε, το πινακάκι του 4ου διαιτητή έγραψε "4" και το "Τζιουζέπε Μεάτσα" σηκώθηκε στο πόδι για να χειροκροτήσει το μεγάλο ηγέτη των "νερατζούρι", ο οποίος τιμητικά φορούσε το περιβραχιόνιο προτού καν μπει στον αγωνιστικό χώρο!

Από την πλευρά του, ο ίδιος θέλησε να αποχαιρετήσει τους φίλους της ομάδας με ένα γράμμα.

Στα 21 χρόνια που έμεινε στον Ιταλικό σύλλογο, αγωνίστηκε σε 857 αγώνες, όντας ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αποβλήθηκε μόλις 2(!) φορές. Σε εθνικό επίπεδο, φόρεσε τα χρώματα της Αργεντινής σε 145 αγώνες σημειώνοντας 5 γκολ. Με τη φανέλα της Ίντερ κατέκτησε 5 πρωταθλήματα Ιταλίας, 4 Coppa Italia, 1 Champions League και 1 Κύπελλο UEFA.

Το ρατσιστικό παραλήρημα του Κάρλο Ταβέκιο

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, λίγους μήνες πριν εκλεγεί, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με το ρατσιστικό του παραλήρημα. Ο 71χρονος πρώην πολιτικός αναφερόμενους στους ξένους του ιταλικού πρωταθλήματος, είπε: "Στην Αγγλία εξετάζουν πάντα αν οι ξένοι έχουν τον απαραίτητο επαγγελματισμό για να παίξουν. Στην Ιταλία κάποιοι που πριν έτρωγαν μπανάνες, παίζουν βασικοί στη Λάτσιο!"

Μπορεί στη συνέχεια να έδειξε μετανιωμένος, όμως το κακό είχε ήδη γίνει, ενώ η UEFA που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα τιμώρησε τον Ταβέκιο με έξι μήνες αφαίρεσης κάθε αξιώματος, απαγορεύοντας του να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι τον επόμενο Απρίλη.

Η παραίτηση του Αντόνιο Κόντε

Από το περασμένο καλοκαίρι η Γιουβέντους μπήκε σε μία νέα εποχή, καθώς αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Αντόνιο Κόντε, σημαντικός παράγοντας των επιτυχιών των "μπιανκονέρι" τα τελευταία 3 χρόνια.

H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Οι λόγοι που τον ώθησαν σε παραίτηση αφορούν την ασυμφωνία με τη διοίκηση σε θέματα μεταγραφών, καθώς και αποχωρήσεων ποδοσφαιριστών. Ο Ιταλός τεχνικός δεν ήθελε να χάσει σημαντικά στελέχη της ομάδας, παρά το γεγονός πως θα έφερναν στα ταμεία του συλλόγου μεγάλα ποσά, ενώ παράλληλα ζητούσε διαρκώς την ενίσχυση της ομάδας με ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας προκειμένου ο ιταλικός σύλλογος να κάνει το βήμα παραπάνω κυρίως στην Ευρώπη.

AC Milan's coach Massimiliano Allegri (L) and Juventus' coach Antonio Conte are pictured during the Serie A football match Juventus vs AC Milan on October 6, 2013 in Turin. AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA
AC Milan's coach Massimiliano Allegri (L) and Juventus' coach Antonio Conte are pictured during the Serie A football match Juventus vs AC Milan on October 6, 2013 in Turin. AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA AFP

Στη θέση του επιλέχθηκε ο Μάσιμο Αλέγκρι, ενώ ο Κόντε λίγο καιρό αργότερα συμφώνησε με την ιταλική ομοσπονδία και είναι πλέον προπονητής της "Σκουάντρα Ατζούρα".

Νίκησε τον καρκίνο κι έπαιξε στην εθνική Ιταλίας

Ο Φραντσέσκο Ατσέρμπι τέθηκε ξανά αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Ο 25χρονος αμυντικός είχε χειρουργηθεί το καλοκαίρι του 2013 για αφαίρεση όγκου στους όρχεις, όμως, οι προληπτικές εξετάσεις που υποβλήθηκε στη συνέχεια έδειξαν ότι η νόσος έκανε μετάσταση στους λεμφαδένες και αναγκάστηκε τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου να περάσει και πάλι μία δύσκολη κι επίπονη δοκιμασία

Όμως για δεύτερη φορά κατάφερε να βγει νικητής, επιστρέφοντας στους αγωνιστικούς χώρους και πραγματοποιώντας μία εξαιρετική χρονιά με τα χρώματα της Σασουόλο, με αποκορύφωμα την κλήση του στην εθνική Ιταλίας.

H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Ο Ατσέρμπι πέρασε ως αλλαγή στη φιλική αναμέτρηση της Ιταλίας τον περασμένο Νοέμβριο, απέναντι στην Αλβανία, στο 82ο λεπτό, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο που παρακολούθησε το παιχνίδι, όπως και από τους συμπαίκτες του, δείχνοντας πως αφήνει πίσω τον εφιάλτη και βλέπει με νέο μάτι τη ζωή.

Τα τρομερά κορεό της Μίλαν

Μπορεί οι "ροσονέρι" να πραγματοποίησαν μία κάκιστη χρονιά, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όμως οι φίλαθλοι της ομάδας δεν πτοήθηκαν και στον αγώνα της φετινής αγωνιστικής περιόδου απέναντι στην Γιουβέντους δημιούργησαν δύο εκπληκτικά κορεό.

Στην κεντρική εξέδρα που βρίσκεται απέναντι από τα επίσημα σχηματίστηκε το πρώτο κορεό που έγραφε "We are Milan" (Είμαστε η Μίλαν).

H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Ενώ, από την πλευρά τους οι οργανωμένοι έδωσαν το δικό τους στίγμα, δημιουργώντας ένα κορεό που παρίστανε την κούπα του Champions League και το σήμα του Scudetto με τη συνοδεία της φράσης "Un anno di rabbia per tornare grandi" ("Ένας χρόνος θυμού για να επιστρέψουμε σπουδαίοι").

H ανασκόπηση του ιταλικού πρωταθλήματος

Οι "γερόλυκοι" που κλέβουν την παράσταση

Οι "γερόλυκοι" του ιταλικού πρωταθλήματος, Αντόνιο Ντι Νατάλε και Λούκα Τόνι συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τα κατορθώματά τους. Οι δύο πολύπειροι επιθετικοί παρά το… προχωρημένο της ποδοσφαιρικής τους ηλικίας δεν χάνουν την εκτελεστική τους δεινότητα, όντας μέσα στους κορυφαίους στράικερ του πρωταθλήματος. Ο 36χρονος Λούκα Τόνι την περασμένη σεζόν πέτυχε 20 γκολ σε 34 συμμετοχές στη Serie A, με αποτέλεσμα να είναι ο δεύτερος κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ τη φετινή χρονιά συνεχίζει δυναμικά έχοντας 5 τέρματα σε 15 αγώνες.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντόνιο Ντι Νατάλε στα 37 του χρόνια παραδίδει μαθήματα, καθώς σε 14 αγώνες στο φετινό πρωτάθλημα έχει πετύχει 8 τέρματα, φτάνοντας τα 201 στην Serie A κι έχει ως μεγάλο στόχο να ξεπεράσει τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο οποίος έχει 205 γκολ και βρίσκεται στην 5η θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών. Παράλληλα, με την εξαιρετική χρονιά που πραγματοποιεί δεν θα είναι παράλογο να φτάσει ή ακόμα και ξεπεράσει στην 4η θέση της ιστορίας τούς Τζουζέπε Μεάτσα και Ζοζέ Αλταφίνι, οι οποίοι έχουν 216 γκολ έκαστος.

Ο καταποντισμός των Μίλαν - Ίντερ

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη για τις ομάδες του Μιλάνου. Παρουσιάζοντας πολύ κακό αγωνιστικό πρόσωπο έμειναν χαμηλά –σε σχέση με το παρελθόν- στις θέσεις της βαθμολογίας. Η Ίντερ ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 5η θέση, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί στο Europa League, ενώ η Μίλαν έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς κατετάγη 7η.

Η νέα σεζόν δεν έχει σημαντικές διαφορές για τις δύο ομάδες, καθώς η Μίλαν (με τον Φίλιπο Ιντζάγκι στον πάγκο της) βρίσκεται στην 7η θέση μετά από 16 αγωνιστικές, ενώ η Ίντερ, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες απέλυσε τον Βάλτερ Ματσάρι και έφερε πίσω στο "Τζουζέπε Μεάτσα" τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, είναι 11η ελπίζοντας πως με τον 50χρονο τεχνικό στον πάγκο της θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξαν κι οι κακές μεταγραφικές επιλογές, ενώ υπήρξε προσπάθεια κι από τους δύο συλλόγους να περιορίσουν τα οικονομικά τους ανοίγματα ελέω Financial Fair Play.

Οι Έλληνες της Ιταλίας

Η ελληνική παροικία στην Ιταλία διαρκώς μεγαλώνει. Οι ιταλικές ομάδες έχουν αποφασίσει να εμπιστευτούν τους Έλληνες ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν δικαιωθεί. Τη φετινή χρονιά στη Serie A αγωνίζονται εννιά Έλληνες ποδοσφαιριστές με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας βασικά "γρανάζια" στις ομάδες τους, ενώ υπάρχει κι ο Μάριος Οικονόμου που αγωνίζεται στη Serie B με την Μπολόνια όντας βασικός κι αναντικατάστατος.

Το καλοκαίρι η Ρόμα δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό για την απόκτηση του Κώστα Μανωλά, ενώ λίγο καιρό αργότερα απέκτησε και τον Χοσέ Χολέμπας. Οι Έλληνες της Ρόμα έγιναν έτσι τρεις, καθώς υπάρχει κι ο "παλιός" Βασίλης Τοροσίδης. Οι Ρωμαίοι για ακόμα μία χρονιά πραγματοποιούν πορεία πρωταθλητισμού κι οι Έλληνες παίκτες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους "τζιαλορόσι". Ο Μανωλάς μετράει ήδη 13 συμμετοχές στο ιταλικό πρωτάθλημα κι αποτελεί τον βασικό κεντρικό αμυντικό της ομάδας, έχοντας ως παρτενέρ είτε τον Γιανγκά Εμπιβά είτε τον Φεντερίκο Αστόρι. Ο Τοροσίδης έχει 8 συμμετοχές με 1 γκολ, ενώ μοιράζεται τη θέση του δεξιού μπακ με τον Μαϊκόν. Τέλος, ο Χολέμπας έχει τις ίδιες συμμετοχές με τον "Τόρο", έχοντας πετύχει κι ένα υπέροχο γκολ απέναντι στην Ίντερ.

Τρεις Έλληνες έχουμε και στην Ελλάς Βερόνα. Θέλοντας να τιμήσει το... "Ελλάς" η ομάδα της Βερόνα έχει στο ρόστερ της τους Βαγγέλη Μόρα (16 συμ. 1 γκολ, 1 ασίστ), Παναγιώτη Ταχτσίδη (15 συμ., 2 γκολ και 3 ασίστ) και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο (11 συμ., 1 γκολ, 3 ασίστ). Κι οι τρεις είναι βασικοί κι αναντικατάστατοι στην ομάδα, έχοντας ρόλους κλειδιά σε άμυνα, κέντρο κι επίθεση αντίστοιχα.

Δύο Έλληνες έχει η Ουντινέζε. Ο Ορέστης Καρνέζης έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αντρέα Στραματσιόνι, με αποτέλεσμα να έχει πάρει... σπίτι του τη θέση του βασικού τερματοφύλακα της ομάδας του Ούντινε, μετρώντας 16 συμμετοχές, ενώ κι ο Παναγιώτης Κονέ είναι βασικός με 13 συμμετοχές και 3 ασίστ. Ο μοναδικός "άτυχος" είναι ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης, με αποτέλεσμα να μετράει μόλις 1 συμμετοχή τη φετινή χρονιά. Όσον αφορά τον Μάριο Οικονόμου, μετά το πέρασμα... γνωριμίας από την Κάλιαρι την περσινή σεζόν, συνεχίζει την καριέρα του στην Μπολόνια, μετρώντας 12 συμμετοχές και 2 γκολ, αποτελώντας τον έναν από τους δύο στόπερ των "ροσομπλού".

News 24/7

24MEDIA NETWORK