Η Ουέσκα υπέκυψε στο χρήμα χωρίς να στήσει αγώνα

Η Ουέσκα, η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ στην Primera División, δεν είχε δυνατότητα να δώσει 'βαλιτσάκια' για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Δέχθηκε 5 γκολ σε 40 λεπτά κι όμως κάποιοι πιστεύουν ότι πέφτει άδικα.

Huesca players, center, celebrate after scoring the opening goal during a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Huesca at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Sunday, March 31, 2019. (AP Photo/Bernat Armangue)
Huesca players, center, celebrate after scoring the opening goal during a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Huesca at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Sunday, March 31, 2019. (AP Photo/Bernat Armangue) AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Στο 2ο λεπτό βρισκόταν πίσω στο σκορ με ένα γκολ. Στο 20λεπτο με 3. Στο 40λεπτο με 5. Διόλου απίθανο για μία ομάδα που μόλις την 3η αγωνιστική δέχθηκε 8 γκολ στον ίδιο αγώνα, που στις τελευταίες 28 αγωνιστικές αποτελεί ουραγό της βαθμολογίας με εξαίρεση μια, που διαθέτει το δεύτερο μικρότερο γήπεδο, το δεύτερο μικρότερο salary cap και το μικρότερο μπάτζετ στην Primera División.

Η εντός έδρας συντριβή της Ουέσκα με 2-6 από τη Βαλένθια σήμανε μαθηματικά την επιστροφή της στη Segunda Division, 348 ημέρες μετά από την άνοδό της. Κι, όμως, η ομάδα από τους πρόποδες των Πυρηναίων ίσως να μην ήταν αυτή που θα έπρεπε να υποβιβαστεί, βάσει του 2ου γύρου που διανύει, ωστόσο δεν είχε τα χρήματα να κάνει διαφορετικά.

"Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό από τη νίκη", έλεγε ο προπονητής της ομάδας, Φρανθίσκο, πριν από τον αγώνα κόντρα στις 'νυχτερίδες'. Η ήττα τους στο Λονδίνο από την Άρσεναλ στον πρώτο ημιτελικό του Europa League οδηγούσε τον Μαρθελίνο σε πολλές αλλαγές και αυτό αύξανε τις θεωρητικές ελπίδες των γηπεδούχων.

Οι ρεαλιστικές ελπίδες χάθηκαν προ εβδομάδων, στο ντέρμπι ουραγών με τη Ράγιο Βαγεκάνο στο 'Αλκόραθ'. Μπροστά σε 10.542 Μαδριλένους φιλάθλους, οι παίκτες των δύο ομάδων άρχισαν να τρέχουν αλλόφρονες στην αναζήτηση ενός σωτήριου τέρματος στα τελευταία λεπτά. "Δεν με ένοιαζε, δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσω κανέναν. Αν ήθελαν να βγουν μπροστά, καλώς βγήκαν", δήλωνε τότε ο προπονητής της Ουέσκα.

Το 0-0 καταδίκασε αμφότερες. Η Ράγιο υποβιβάστηκε μαθηματικά το Σάββατο, όταν η Βαγιαδολίδ, η 3η πιο 'φτωχή' ομάδα της κατηγορίας, πέτυχε κάτι που επαναφέρει τη συζήτηση για τα 'βαλιτσάκια', τα πριμ που μοιράζονται αριστερά και δεξιά στο τέλος κάθε σεζόν.

Η νίκη της με 1-0 επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο κράτησε ανοιχτή τη μάχη της παραμονής για την ίδια και άλλες 4 ομάδες (Θέλτα, Βιγιαρεάλ, Λεβάντε, Ζιρόνα), αλλά όχι για τη Ράγιο. Ουσιαστικά ούτε για την Ουέσκα, αν και μαθηματικά είχε ελπίδες ακόμη.

Δεν θα έπρεπε, όμως. Την περσινή σεζόν, ο πρώτος σκόρερ της στη Segunda División έπαιρνε τον κατώτατο μισθό της κατηγορίας, λίγο πάνω από 65.000 ευρώ, αφού η ομάδα είχε μόλις το 16ο μπάτζετ της κατηγορίας. "Ο μισθός του ανέβηκε λίγο", παραδέχθηκε ένας παράγοντας τη φετινή χρονιά.

Η ομάδα προβιβάστηκε με μέσο όρο 4.100 φιλάθλων στο γήπεδο, το οποίο αύξησε τη χωρητικότητά του σχεδόν 10 φορές τα τελευταία 10 χρόνια, για να πληροί τις προδιαγραφές. Εξάλλου, η ομάδα της Αραγονίας βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία μόλις το 2009. Το 2014-2015, όμως, αγωνιζόταν ξανά στη Segunda B.

Η 63η ομάδα που εμφανίστηκε στην Primera División εδρεύει σε ένα χωριό με 52.000 κατοίκους και στην πρεμιέρα της, στην έδρα της ακόμη μικρότερης Έιμπαρ, είχε χάσει ήδη τον προπονητή που την ανέβασε και 7 από τους 23 παίκτες του ρόστερ. Ο Ρούμπι είχε φύγει για να αναλάβει την Εσπανιόλ και ο Λέο Φράνκο, ο Αργεντινός βετεράνος τερματοφύλακας, κάλυψε τα κενά του ρόστερ με άπειρους και πρωτάρηδες.

Από την ενδεκάδα εκείνου του αγώνα, 5 παίκτες δεν είχαν αγωνιστεί ποτέ στην κατηγορία, ενώ ένας 6ος δεν είχε παίξει ποτέ ξανά σε επίσημο παιχνίδι, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Μόνο δύο έπαιζαν στην Primera Division το 2017-2018, ένας εκ των οποίων, ο Λουιζίνιο, είχε υποβιβαστεί.

Νίκησε! Το γκολ του Άλεξ Γκαγιάρ ήταν το πρώτο στην ιστορία του συλλόγου στην κατηγορία. Ο ίδιος παίκτης σημείωσε και το τελευταίο, διαμορφώνοντας το 2-6 κόντρα στη Βαλένθια, πριν διαπιστωθεί τυπικά ο υποβιβασμός.

Ο τελευταίος ήρθε φυσιολογικά, αφού μετά από τη νίκη στην πρεμιέρα επί της Έιμπαρ και το 2-2 στο Μπιλμπάο (από 0-2), ακολούθησε το 2-8 από την Μπαρτσελόνα στο 'Καμπ Νόου' και μία σειρά συνολικά 16 αγωνιστικών (όλες μέσα στο 2018) δίχως νίκη στο πρωτάθλημα.

Ποτέ δεν παραδόθηκε στη μοίρα της, όμως. Σε αυτό το αρνητικό σερί, πλην της συντριβής από την Μπαρτσελόνα και το 0-3 στην έδρα της Ατλέτικο, έχασε μόνο δύο φορές ακόμα με διαφορά δύο γκολ. Μετά από ένα νέο 0-3 από την Ατλέτικο, άρχισε να φαίνεται η δουλειά του Φρανθίσκο, που είχε διαδεχθεί τον Φράνκο. Από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι το Σάββατο, η Ουέσκα μετρούσε μόλις 4 ήττες σε 15 αγωνιστικές.

Από εκεί που ήταν βέβαιος ο υποβιβασμός της, άρχισε να προξενεί ανησυχία στις άλλες ομάδες της κατηγορίας που 'φλέρταραν' με τη Segunda División. Δεν ήταν εφικτό να κάνει το θαύμα, όμως, παρότι έμεινε αήττητη για 6 σερί αγωνιστικές, μέχρι να αντιμετωπίσει τη Βαλένθια.

Ακόμα και να είχε τα χρήματα να δώσει τα νομότυπα 'βαλιτσάκια' σε αδιάφορες ομάδες για να νικήσουν ανταγωνίστριές της, δεν μπορούσε να κάνει πολλά η ίδια, λόγω προγράμματος. Η Θέλτα δίνει κι αυτή μάχη αποφυγής του υποβιβασμού και το 3-3 ήρθε με πολλές ανατροπές, η Λεβάντε το ίδιο και το 2-2 ήταν θαύμα, η Μπαρτσελόνα είναι Μπαρτσελόνα αν και παρατάχθηκε με τις ρεζέρβες, παρ' όλα αυτά η Ουέσκα απέσπασε 0-0.

Ακολούθησε η 'λευκή' ισοπαλία με τη Ράγιο και η δεύτερη νίκη επί της Έιμπαρ στη σεζόν, ίσως το μοναδικό παιχνίδι που μπορούσε να πάρει και πήρε. Η Βιγιαρεάλ φέτος είναι κι αυτή ομάδα με ίδιους στόχους και γι' αυτό το 1-1 ήταν σωτήριο για το 'κίτρινο υποβρύχιο', αλλά καταδικαστικό για την Ουέσκα. Το 2-6 με την άλλη μεγάλη ομάδα της Βαλένθια, απλά ήρθε να επιβεβαιώσει το πεπρωμένο.

"Θα επιστρέψουμε", φώναζαν ρυθμικά οι φίλαθλοι της ομάδας, όταν οι παίκτες πήγαν να τους χαιρετήσουν, μετά από το τέλος του αγώνα. Αρκετοί εξ αυτών έκλαιγαν, αφού πίστευαν πραγματικά πως θα μπορούσαν να υπερνικήσουν το οικονομικό χάσμα που τις χώριζε από ομάδες όπως η Βιγιαρεάλ και η Θέλτα.

Ο Γκαγιάρ και ο Τσίμι Άβιλα πιάστηκαν αγκαλιά και έμειναν σιωπηλοί, με δάκρυα στα μάτια, χωρίς να κουνιούνται, υπό τους ήχους χειροκροτημάτων από τις κερκίδες του γηπέδου. "Πρώτα απ' όλα, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους φιλάθλους, η συμπεριφορά των οποίων ήταν υποδειγματική", δήλωσε αρχικά ο Φρανθίσκο.

"Σας έλεγα ότι ήμασταν νικητές μέχρι σήμερα. Δεν θα λάβω υπόψιν το σημερινό παιχνίδι, με όλα όσα ζήσαμε. Πρέπει να σηκωθούμε και να μείνουμε με τους ανθρώπους μας, εντός κι εκτός. Αυτό το συναίσθημα θα κάνει πολύ δυνατό τον σύλλογο".

Είθισται τέτοιες ομάδες να χάνονται από το προσκήνιο, όταν υποβιβάζονται. Γι' αυτό το κατόρθωμα της Έιμπαρ που παραμένει στην κατηγορία από το 2014, της Λεγανές από το 2016 ή της Ζιρόνα από το 2017 να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο υποβιβασμός στην Ισπανία είναι σοβαρό πλήγμα και δεν συγκρίνεται με εκείνους της Αγγλίας ή της Ιταλίας, που παρέχουν οικονομικά πακέτα στήριξης στις ομάδες.

Ακόμα κι αν οικονομικά είναι τακτοποιημένη, το πιο πιθανό είναι η Ουέσκα να έχει την τύχη ομάδων όπως η Έρκουλες, η Νουμάνθια, η Ουέλβα, η Μούρθια, που μετά από τον πρόσφατο υποβιβασμό τους από τα 'μεγάλα σαλόνια', όταν άλλαξαν ξανά κατηγορία ήταν για να πέσουν στην 3η και όχι να επιστρέψουν στην 1η.

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: AP Photo/Bernat Armangue

News 24/7

24MEDIA NETWORK