Η εθνική Αγγλίας έχει λιγότερα αριστερά μπακ απ' την Ελλάδα

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανακοίνωσε αποστολή για την εθνική Αγγλίας χωρίς αριστερό μπακ. Και όντως, δεν είχε κανέναν Άγγλο άξιο να καλέσει. Ο Τζον φαν'τ Σχιπ ανακοίνωσε αποστολή με 4 αριστερούς μπακ.

Ο Μπεν Τσίλγουελ της Αγγλίας σε στιγμιότυπο με τον Ντένι Χότσκο του Μαυροβουνίου για τα προκριματικά του Euro 2020 στο 'Γουέμπλεϊ' του Λονδίνου | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
Ο Μπεν Τσίλγουελ της Αγγλίας σε στιγμιότυπο με τον Ντένι Χότσκο του Μαυροβουνίου για τα προκριματικά του Euro 2020 στο 'Γουέμπλεϊ' του Λονδίνου | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Η εθνική Αγγλίας βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας για τις αναμετρήσεις του Nations League 2020-2021 κόντρα σε Ισλανδία και Δανία. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανακοίνωσε την αποστολή την Τετάρτη, η οποία περιλαμβάνει 23 ποδοσφαιριστές. Οι δύο εξ αυτών ήταν αμφίβολοι για διαφορετικούς λόγους, όμως τόσο ο Χάρι Μαγκουάιρ όσο και ο Ραχίμ Στέρλινγκ συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή. Αυτός που δεν επελέγη ήταν ο αριστερός μπακ. Ο οποιοσδήποτε αριστερός μπακ!

Ο Άγγλος τεχνικός δεν κάλεσε ποδοσφαιριστή που η θέση του να είναι αριστερός οπισθοφύλακας. Ούτε έναν! Στην πραγματικότητα, απλά δεν είχε, διότι αυτή η θέση αποτελεί τεράστια 'πληγή' για τα 'τρία λιοντάρια'. Τη δεδομένη στιγμή, ο καλύτερος εξ αυτών και μοναδική επιλογή που μπορεί να σταθεί με επάρκεια σε μια εθνική που δεν ανήκει καν στην ελίτ, όπως εκείνη της Αγγλίας, είναι ο Μπεν Τσίλγουελ, ο οποίος, όμως, είναι τραυματίας! Ο 23χρονος διεθνής ανακοινώθηκε αυτές τις μέρες από την Τσέλσι, σε μία μεταγραφή που θα αποφέρει στα ταμεία της Λέστερ το ποσό των 50.000.000 ευρώ. Έπειτα απ' αυτόν, όμως, το χάος! 

Την ώρα που ο Σάουθγκεϊτ κάλεσε 3 δεξιούς μπακ, δεν βρήκε ούτε έναν άξιο για την απέναντι πτέρυγα. Από τη στιγμή που ούτε ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ ούτε ο Κίεραν Τρίπιερ μπορούν να αγωνιστούν αριστερά, ενώ ο Κάιλ Γουόκερ μπορεί να αγωνιστεί και ως στόπερ, αλλά όχι στην άλλη πλευρά, το πλάνο του Σάουθγκεϊτ περιλαμβάνει αλχημείες. Είτε θα χρησιμοποιήσει εκεί κάποιον εκ των Τάιρον Μινγκς και Τζο Γκόμεζ, δηλαδή δύο στόπερ που έχουν αγωνιστεί ως κατά συνθήκη αριστερά μπακ στους συλλόγους τους, είτε θα παίξει με 3 στην άμυνα κι έναν επιθετικογενή παίκτη να καλύπτει όλη την αριστερή πτέρυγα σε διάταξη 3-4-3 ή 3-5-2. 

Οι ανύπαρκτες επιλογές του Σάουθγκεϊτ

Η εποχή του Άσλεϊ Κόουλ, του Λέιτον Μπέινς, ακόμα και του υποφερτού Άσλεϊ Γιανγκ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Μία βόλτα στο Transfermarkt είναι αρκετή για να προσφέρει πειστήρια. Υπάρχουν 37 Άγγλοι δεξιοί μπακ που κοστολογούνται με 7ψήφιο ποσό και μόλις 22 αριστεροί μπακ. 

Οι Άσλεϊ Κόουλ, Τζολέον Λέσκοτ και Λέιτον Μπέινς (από αριστερά προς τα δεξιά) της Αγγλίας κατά τη διάρκεια προπόνησης στο περιθώριο του Euro 2012, Κρακοβία | Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012
Οι Άσλεϊ Κόουλ, Τζολέον Λέσκοτ και Λέιτον Μπέινς (από αριστερά προς τα δεξιά) της Αγγλίας κατά τη διάρκεια προπόνησης στο περιθώριο του Euro 2012, Κρακοβία | Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Ο πιο ακριβός εξ αυτών είναι ο Τσίλγουελ με 40.000.000 ευρώ αξία και έπεται σχεδόν με τα μισά χρήματα ο Λουκ Σο, ένας ποδοσφαιριστής γεμάτος σκαμπανεβάσματα από το 2014, όταν αποκτήθηκε ως σούπερ ταλέντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι τραυματισμοί, η κόντρα με τον Ζοζέ Μουρίνιο, τα κιλά του κι η έλλειψη δουλειάς ανέκοψαν μια ανοδική πορεία και φέτος έφτασε σε σημείο να χάσει τη θέση του από έναν πρωτόβγαλτο 19χρονο, τον Μπράντον Γουίλιαμς, ο οποίος άρχισε βασικός στα ημιτελικά του Europa League, στην ήττα από τη Σεβίλλη.

Μέσα σε μισή σεζόν, όμως ο Γουίλιαμς πρόλαβε να γίνει ο 4ος πιο ακριβός Άγγλος αριστερός μπακ, απόδειξη της ένδειας που υφίσταται στη θέση. Ανάμεσα στους δύο μπακ των 'κόκκινων διαβόλων' υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που η Τότεναμ προσπαθεί να διώξει εδώ και περίπου 2 χρόνια, ωστόσο ο ίδιος έχει 'καθίσει' στο συμβόλαιό του και αρνείται να φύγει ως ελεύθερος, χάνοντας το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του! Ο Ντάνι Ρόουζ ήταν έτοιμος να μην αγωνιστεί καθόλου τη φετινή σεζόν, ωστόσο λίγο η αλλαγή προπονητή στους Λονδρέζους, λίγο τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, τον επανέφεραν στα πλάνα. 

Ράιαν Μπέρτραντ, Κίεραν Γκιμπς, Άαρον Κρέσγουελ, Τζον Μπένετ είναι ποδοσφαιριστές των οποίων οι καλές (;) ημέρες ανήκουν στο παρελθόν, ενώ παίκτες όπως ο Ματ Τάργκετ της Άστον Βίλα, ο Τζο Μπράιαν της Φούλαμ και ο Τσάρλι Τέιλορ της Μπέρνλι βρίσκονται στα mid-20s τους και θα έπρεπε να έχουν δείξει την αξία τους μέχρι στιγμής, κερδίζοντας μεταγραφή σε κάποια ομάδα ανωτέρου επιπέδου. Φευ... 

Κάποιοι νεαροί που έπονται στην ιεραρχία, παίζουν είτε σε ομάδα επιπέδου Championship, όπως ο Λόιντ Κέλι στη φετινή Μπόρνμουθ, είτε όντως στην Championship, όπως ο Τζέι Ντασίλβα (Μπρίστολ Σίτι), ο Ρίκο Χένρι (Μπρέντφορντ) ή ο Χέιντεν Κουλσον (Μίντλεσμπρο) και αυτή ήταν η... 'φαρέτρα' από την οποία είχε να επιλέξει τα βέλη του ο Σάουθγκεϊτ. 

Η υπεροπλία της Ελλάδας

Την ίδια μέρα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Αγγλίας ανακοίνωσε αποστολή και ο ομόλογός του στην Εθνική Ελλάδα. Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ κάλεσε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, μερικοί εκ των οποίων, όπως ο Λάζαρος Ρότα, προκαλούν έκπληξη (όχι απαραίτητα αρνητική). Παρ' όλα αυτά, ούτε αυτός ούτε οι άμεσοι προκάτοχοί του είχαν ποτέ πρόβλημα στη θέση του αριστερού μπακ. Στις συγκεκριμένες κλήσεις για τις αναμετρήσεις των προκριματικών του Euro 2020 κόντρα σε Φινλανδία και Κόσοβο, κάλεσε τους Κώστα Τσιμίκα, Δημήτρη Γιαννούλη, Γιώργο Κυριακόπουλο και Κώστα Σταφυλίδη. Τέσσερις αριστεροί μπακ, οι πρώτοι 3 μόλις 24 ετών, ο αρχηγός στα 26 του. 

Ο Κώστας Τσιμίκας της Εθνικής Ελλάδας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Λίχτενσταϊν για τα προκριματικά του Euro 2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Κώστας Τσιμίκας της Εθνικής Ελλάδας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Λίχτενσταϊν για τα προκριματικά του Euro 2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πλην του Σταφυλίδη, που υπολογίζεται και σαν στόπερ και σαν αμυντικός μέσος από τον Ολλανδό προπονητή, οι υπόλοιποι αγωνίζονται μόνο ως αριστεροί μπακ πλέον (αν και ο Τσιμίκας κάποτε έπαιζε και πιο μπροστά). Πλήρης αντίθεση με την Αγγλία, ενώ οι επιλογές δεν σταματούν εδώ. Όταν στο εγγύς μέλλον ο Φαν'τ Σχιπ κοιτάζει τις λίστες των Ελλήνων ποδοσφαιριστών γι' αυτήν τη θέση, θα μπορεί να υπολογίζει και στον Λεονάρντο Κούτρη που τούτη τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας. Ο Μπάμπης Λυκογιάννης είναι επίσης διαθέσιμος και σε μικρή ηλικία (26), ενώ ο Χοσέ Χολέμπας μπορεί να έχει αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα εδώ και χρόνια, όμως ανήκει κι αυτός στο κλαμπ των Ελλήνων αριστερών μπακ με 7ψήφια αξία στο Transfermarkt. 

Η Αγγλία, με αυτήν την τεράστια παραγωγή ποδοσφαιριστών έχει μόλις 22 αριστερά μπακ με 7ψήφια αξία (αρκετοί εξ αυτών είναι υπερκοστολογημένοι και ο αριθμός θα έπρεπε να είναι μικρότερος), η Ελλάδα διαθέτει 7. Όχι και άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς πως αν ο Αλέξανδρος Κατράνης βρει ξανά τον δρόμο του και ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης συνεχίσει την ανοδική πορεία, τότε το ελληνικό νούμερο μπορεί να αυξηθεί.

Βέβαια, η απέναντι πτέρυγα θυμίζει τους... αριστερούς μπακ της Αγγλίας. Στα δεξιά, η χώρα μας διαθέτει μόνο τον Μιχάλη Μπακάκη σε ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο και πάλι υπάρχει ανισορροπία σε σχέση με την αριστερή πτέρυγα. Ίσως μια ανταλλαγή ποδοσφαιριστών των δύο χωρών να τις βοηθούσε. Το σίγουρο είναι ότι η καλύτερη ομάδα της Αγγλίας έχει Έλληνα και όχι Άγγλο αριστερό μπακ. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK