Η κατάρα του Μασούρα και ο εκνευριστικός Σεμέδο

Ο Ολυμπιακός έφυγε από την Πόλη με το 'διπλό' που τον φέρνει αγκαλιά με την Πόρτο στα playoffs του Champions League και το Contra.gr καταγράφει 7 δεδομένα που προκύπτουν από τη νίκη των 'ερυθρολεύκων' επί της Μπασακσεχίρ.

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Σεμέδο πανηγυρίζει με τον Βαλμπουενά το 1-0 του Ολυμπιακού στην έδρα της Μπασακσεχίρ, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήγε την βόλτα του στην Κωνσταντινούπολη, φεύγοντας είχε στις αποσκευές του το ιδανικό αποτέλεσμα και στη ρεβάνς του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' θα πρέπει να γυρίσει η γη ανάποδα για να μην γίνει το φυσιολογικό: να σφραγίσει πανηγυρικά την πρόκριση του επί της Μπασακσεχίρ και να ετοιμαστεί για τις μάχες με την Πόρτο -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στα playoffs του Champions League. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, υπάρχουν μια σειρά από αγωνιστικά πεπραγμένα που αξίζει να δούμε μετά το 0-1 στο 'Fatih Terim Stadium'.

1. Λόγος ανησυχίας ή σημάδι προόδου;

Βάζοντας στην άκρη το τελικό αποτέλεσμα, ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε μάτια με την απόδοση του. Φυσιολογικό θα πει κάποιος, για την εποχή που βρισκόμαστε. Σωστό. Από την άλλη, η απόδοση των 'ερυθρολεύκων' μια εβδομάδα πριν, στη ρεβάνς του Φαλήρου με την Βικτόρια Πλζεν, είχε 'γλυκάνει' τον κόσμο δημιουργώντας προσδοκίες. Όμως τα δεδομένα και οι απαιτήσεις των δύο αγώνων ήταν διαφορετικά και είναι λάθος να έρχονται σε σύγκριση.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν διαβασμένος. Ήξερε πως αντιμετωπίζει μια ομάδα με μπόλικη ποιότητα αλλά σχετικά άναρχη, επικίνδυνη στο σετ παιχνίδι, ευάλωτη στο high tempo και την ταχύτητα αγώνα χωρίς τη μπάλα. Τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε σποραδικά ο Ολυμπιακός προήλθαν από ατομικά λάθη. Αυτό δεν σημαίνει πως το πλάνο του ήταν ελλιπές. Ένας προπονητής δεν μπορεί να προβλέψει την λανθασμένη αντίδραση ενός παίκτη του σε μια φάση του αγώνα.

Αυτό που δεν άρεσε στον Πορτογάλο τεχνικό ήταν το γεγονός πως μετά το πρώτο τέταρτο του αγώνα, οι παίκτες του σταμάτησαν να παίζουν σε ένταση, πήγαιναν δεύτεροι στη μπάλα και είχαν κακές επιλογές στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. Έπασχε από συνεργασίες με συνέπεια ο Ολυμπιακός και γι' αυτόν τον λόγο δυσκολευόταν να απειλήσει μια ομάδα που 'φώναζε' ότι μόλις δεχτεί μια σωστά εκτελεσμένη επίθεση πιθανότατα θα πάει στη... σέντρα.

Έτσι έγινε στο 53'. Ποντένσε και Βαλμπουενά βρήκαν μια από τις λίγες καλές συνεργασίες τους στο ματς, η ποιότητα του Γάλλου έκανε τα υπόλοιπα και ο Μασούρας με ιδανικό τελείωμα εκτέλεσε τον Γκιουνόκ. Με τη γνωστή αλλαγή Καμαρά - Βαλμπουενά ο Μαρτίνς επιχείρησε να διαχειριστεί τα υπέρ της ομάδας του δεδομένα και στις λεπτομέρειες αντί το ματς να εξελιχθεί σε θρίαμβο, πήρε δραματική μορφή στις καθυστερήσεις.

Η ανάγνωση της στατιστικής δείχνει πως ο Ολυμπιακός δεν έκανε κάτι σπέσιαλ στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει το 'διπλό'. Είναι αυτός λόγος ανησυχίας ή μήπως αποτελεί σημάδι προόδου για τους 'ερυθρόλευκους'; Μπορεί το αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί προϊόν συμπτώσεων; Σε καμία περίπτωση, αφού οι σημαντικές στιγμές της Μπασακσεχίρ στο ματς προέκυψαν από δώρα των παικτών του Ολυμπιακού.

Είναι παράσημο το γεγονός πως η ομάδα του Μαρτίνς μπορεί να παίρνει εκτός έδρας ευρωπαϊκές νίκες ακόμη και όταν έχει απλά δύο καλά τέταρτα σε κάθε ημίχρονο; Είναι και μάλιστα μεγάλο, καθώς εκεί φανερώνεται η δυναμική και ο χαρακτήρας του συνόλου. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το καλύτερο παύει να είναι εχθρός του καλού.

2. Η ευλογία και κατάρα του Μασούρα

Μεταγραφή του Ιανουαρίου από τον Πανιώνιο, έχει παίξει 1207 λεπτά με τα 'ερυθρόλευκα' και έχει προσθέσει στην στατιστική του 5 γκολ και 2 ασίστ. Ο Γιώργος Μασούρας είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος finisher ακραίος κυνηγός του Ολυμπιακού - τουλάχιστον μέχρι να δούμε τον Χιλάλ Σουντανί εν δράσει και σε διάρκεια. Καλύτερος σε off ball παιχνίδι μιας επαφής, που αρέσκεται να πατάει περιοχή και να τελειώνει φάσεις σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο. Αυτή είναι η ευλογία του. Γιατί κουβαλάει και μια κατάρα.

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Με αυτή την κεφαλιά στο 53' της αναμέτρησης, ο Μασούρας χάρισε στον Ολυμπιακό την εκτός έδρας νίκη επί της Μπασακσεχίρ με σκορ 1-0 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Να μην γίνεται αντιληπτό τι προσφέρει όταν δεν σκοράρει. Μοιάζει σα να περιφέρεται στον χώρο, αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Οι φυσικές του δυνάμεις είναι ανεξάντλητες και τον λατρεύει ο μπακ της πλευράς του. Οι βοήθειες που δίνει ανασταλτικά δεν αποτυπώνονται στη στατιστική, ούτε η πίεση που ασκεί μεσοεπιθετικά ή οι χώροι που δημιουργεί με τις κινήσεις του για να πατήσουν οι συμπαίκτες του.

3. Ο Σεμέδο είναι περαστικός. Και εκνευριστικός

Για τον Πορτογάλο στόπερ η κουβέντα μοιάζει ήδη ξεπερασμένη. Αλλά σε ένα ακόμη επίσημο ματς έδειξε ότι είναι περαστικός από τα μέρη μας. Και αυτός είναι λόγος χαράς αλλά και λύπης για τους φίλους του Ολυμπιακού. Στην πραγματικότητα με τα ερυθρόλευκα επιχειρεί να θάψει τις κακές συνήθειες του παρελθόντος και να διατηρήσει στον αφρό μονάχα τον ποδοσφαιριστή μέσα του. Όταν το καταφέρει, θα βάλει ξανά πλώρη για μια από τις πέντε μεγαλύτερες λίγκες της Ευρώπης.

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από τον στόπερ Σεμέδο όσο κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας. Και ο κόσμος να τον απολαύσει. Για χρόνια οι 'ερυθρόλευκοι' έψαχναν εναγωνίως τον επόμενο Μέλμπεργκ, ποιος να τους πει ότι τον βρήκαν σε έκδοση 25άρη... Εκτός από περαστικός, είναι και εκνευριστικός ο Πορτογάλος.

Δεν ιδρώνει. Δεν αγχώνεται. Δεν πιέζεται. Κάποιες φορές ίσως να σταματάει τους αντιπάλους του χωρίς καν να προσπαθήσει. Λες και δεν παίζει σε παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Champions League, αλλά σε οικογενειακό 'διπλό'. Ήρεμος σε βαθμό... αφασίας. Είναι εκνευριστικά καλός, δίχως καν να το επιζητά. Κάνει τις φάσεις - φωτιά να φαίνονται μια ακόμη μέρα στη δουλειά σε βαθμό παρεξηγήσεως.

4. Ο Βαλμπουενά δεν είναι Φορτούνης

Ο Γάλλος παίζει αντί του Φορτούνη. Δεν είναι Φορτούνης. Εκτελεί τον ρόλο με διαφορετική ερμηνεία. Είναι άδικο να μπαίνει στο ζύγι με τον παίκτη που ήταν σημείο αναφοράς της γραμμής κρούσης την τελευταία τριετία. Άδικο γιατί κουβαλάει πίσω του μια σπουδαία καριέρα, με αμέτρητες παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο και 52 συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας.

Στα 35 του χρόνια δεν μπορεί να τρέξει τη μπάλα όσο ο Φορτούνης, ούτε η αντοχή του στο ξύλο είναι μεγάλη. Ένα άγγιγμα του ωστόσο μπορεί να κάνει την διαφορά. Το 1-0 της ρεβάνς με την Βικτόρια ήρθε από τα δικά του πόδια με τη μπάλα στημένη. Το 0-1 στο 'Fatih Terim Stadium' ήρθε ξανά από τα δικά του πόδια. Αυτή τη φορά σε open play, με μια μεταβίβαση που μοιάζει απλή αλλά στην πραγματικότητα είναι αριστούργημα. Ο Βαλμπουενά πρέπει να κριθεί για εκείνα που μπορεί να προσφέρει και όχι για όσα στερείται ο Ολυμπιακός από την απουσία του Φορτούνη.

5. Οι γκάφες του Μπρούνο δεν είναι το πρόβλημα

Όσο κι αν είναι πράγματι αψυχολόγητη η ενέργεια του Βραζιλιάνου στη φάση του πέναλτι ή ακατανόητη η αδυναμία που έδειξε να περάσει μια εύκολη πάσα στον Ποντένσε για το 0-2, είναι ενέργειες που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Το ανησυχητικό στην παρουσία του Μπρούνο από το 83' και μετά, που ελέω Σα δεν αποδείχθηκε... καταστροφική, δεν είναι οι γκάφες στις οποίες υπέπεσε αλλά ο λόγος που προέκυψαν.

Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός μπήκε στο ματς εντελώς ανέτοιμος πνευματικά, λες και η φανέλα ζύγισε τόνους στους ώμους του. Καλώς ή κακώς, ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος όπου οι ευκαιρίες είναι λίγες. Κάποιες φορές μόλις μια. Και με 6-7 εξτρέμ να 'σκοτώνονται' στο ρόστερ για δύο θέσεις, τα περιθώρια είναι στενά.

Το να 'καις' έναν παίκτη από ένα κακό βράδυ, είναι εκτός λογικής. Το ερώτημα για τον Μπρούνο είναι αν στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα κακό βράδυ ή την δυσκολία που έχει ο παίκτης ψυχολογικά να διαχειριστεί την πίεση μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός. Η απάντηση θα δοθεί στο εγγύς μέλλον, από τα αγωνιστικά πεπραγμένα του Βραζιλιάνου όταν του δοθεί ξανά η ευκαιρία.

6. Ολυμπιακός της επίθεσης vs. Ολυμπιακός της άμυνας

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι το γεγονός πως σε μια φάση της σεζόν που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να παρουσιαστεί έτοιμη και σε φουλ φόρμα, εντούτοις βρίσκεται ένα βήμα πριν τα playoffs του Champions League έχοντας ως όπλο την αμυντική της λειτουργία.

Για τρία σερί 90λεπτα η εστία των 'ερυθρολεύκων' μένει απαραβίαστη και είναι ο βασικός λόγος επικράτησης του Ολυμπιακού τόσο στη μονομαχία με την Βικτόρια Πλζεν, όσο και στο πρώτο ματς κόντρα στην Μπασακσεχίρ. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει φροντίσει γι' αυτό, με δύο βασικές αρχές αυτή την περίοδο.

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Σα περιχαρής στον τέλος της αναμέτρησης Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός 0-1, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ απέκρουσε το πέναλτι του Βίστσα στις καθυστερήσεις του αγώνα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η συνύπαρξη του Βαλμπουενά με τον Ποντένσε στην ενδεκάδα δημιουργεί μια ανισορροπία ανασταλτικά, γι' αυτό και ο Πορτογάλος τεχνικός ζητάει από τους πλάγιους μπακ μετρημένα ανεβάσματα και μειωμένα ρίσκα. Την ίδια στιγμή τόσο ο Μπουχαλάκης, όσο και ο Γκιλιέρμε, κρατάνε τον χώρο τους στον άξονα χωρίς να παίρνουν συχνά μέτρα προς την επίθεση. Έτσι κάθε φορά που η κατοχή χάνεται στην επίθεση ο Ολυμπιακός διαθέτει μίνιμουμ 5-6 παίκτες πίσω από την μπάλα και δεν τρώει φάσεις στο τρανζίσιον. Επιλογή του προπονητή που αποδεικνύεται πολύτιμη αυτή την περίοδο, όπου μετράει το αποτέλεσμα. Και μόνο αυτό.

7. Χωρίς την ουσία κανείς δεν εκτιμά το θέαμα

Όποιος περιμένει 'παπάδες' στον αγωνιστικό χώρο αρχές Αυγούστου, είναι εκτός πραγματικότητας. Αξίωμα που ισχύει για κάθε ομάδα, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό. Επί Μπέσνικ Χάσι οι 'ερυθρόλευκοι' έμοιαζαν με δροσερό καλοκαιρινό αέρα και τον Οκτώβρη με κλαταρισμένο λάστιχο.

Με τον Μαρτίνς στο τιμόνι οι 'ερυθρόλευκοι' πέρσι είχαν εντυπωσιακή παρουσία ακόμη και σε κάποια από τα ματς που δεν κέρδισαν. Τους είπε κανείς μπράβο ή στάθηκαν στο αποτέλεσμα με σκληρή κριτική; Η απάντηση προφανής. Γιατί παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα των απανταχού οπαδών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία κανείς δεν εκτιμά το θέαμα αν δεν συνοδεύεται από την ουσία.

Σε αυτό το στάδιο της σεζόν μοιάζει ακόμη και επικίνδυνο αν αυτά τα δύο συνδυάζονται. Όταν λοιπόν πρέπει να επιλέξεις, δεν υφίσταται δίλημμα: Η ουσία, το αποτέλεσμα, είναι αυτό που θα σε πάει μπροστά. Αυτό κάνει ο Ολυμπιακός, πράττοντας σοφά. Το θέαμα μπορεί να περιμένει.

Η ώρα για την Premier League 2019-2020 έφτασε και το Contra.gr ετοίμασε ένα special podcast για να υποδεχθεί τη νέα σεζόν, μετά από μία χρονιά απόλυτης κυριαρχίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Γιώργος Περπερίδης και Κώστας Μπράτσος προσφέρουν τα προγνωστικά τους για την μάχη του τίτλου και του υποβιβασμού, ενώ δεν παραλείπουν να φτιάξουν την ενδεκάδα τους στο Fantasy Premier League τουρνουά από το Stoiximan.gr με εγγυημένα χρηματικά έπαθλα αξίας 250.000 ευρώ*!

News 24/7

24MEDIA NETWORK