Η κορυφαία ομάδα, ο ήρωας και το ματς που δεν ξεχνιέται

Κάνουμε τον απολογισμό της κανονικής διάρκειας της Super League 1 και καταγράφουμε μία ενδεκάδα πρόσωπα και γεγονότα που δημιούργησαν ιστορίες θέματα προς συζήτηση μετά από 26 αγωνιστικές.

Οι Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον και Γιουσέφ Ελ Αραμπί από μονομαχία τους στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ
Οι Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον και Γιουσέφ Ελ Αραμπί από μονομαχία τους στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Φάληρο EUROKINISSI SPORTS

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και οι 26 αγωνιστικές μάς δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πλέον μία ολοκληρωμένη εικόνα για όσα είδαμε, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Ας δούμε μία ενδεκάδα πράγματα που μας άφησε το πρωτάθλημα έως τώρα. 

Προπονητής: Πέδρο Μαρτίνς

'Εκκλησία κλέβουμε' με τον προπονητή του Ολυμπιακού. Αν θα μπορούσε να απειληθεί από κάποιον ο Πορτογάλος θα ήταν μόνο από τον Γιώργο Σίμο του ΟΦΗ. Όχι λόγω αποτελεσμάτων, αλλά λόγω ιστορίας βγαλμένης από ταινία. Ο νεαρός προπονητής ανέλαβε την ομάδα του Ηρακλείου μετά το 'διαζύγιο' με Βέρα-Ίσις και κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να φτιάξει ένα σύνολο που εξασφάλισε θέση στα πλέι οφ και αναγνωρίστηκε από όλους σαν η πιο όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία.

Ο Μαρτίνς, όμως, είναι σε άλλο επίπεδο. Πέρυσι τέτοια εποχή είχε αποκλειστεί από την Ευρώπη και είχε ηττηθεί 3-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Εφέτος τα έφερε όλα... τούμπα και οδηγεί τον Ολυμπιακό στην επιστροφή στο θρόνο του πρωταθλητή, αλλά και σε ευρωπαϊκή καταξίωση. 

Ομάδα: Ολυμπιακός

Ο Ματιέ Βαλμπουενά με τις 11 ασίστ είναι ο κορυφαίος πασέρ όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και του πρωταθλήματος
Ο Ματιέ Βαλμπουενά με τις 11 ασίστ είναι ο κορυφαίος πασέρ όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και του πρωταθλήματος EUROKINISSI SPORTS

Με προπονητή που παρέμεινε για δεύτερη σερί χρονιά παρά το γεγονός ότι δεν κατέκτησε πρωτάθλημα (είχε να γίνει από τον Μπλαχίν και τη... μακρινή δεκαετία του '90), ο Ολυμπιακός είναι αήττητος, πήρε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, είναι στο +7 και κρατάει στα χέρια του τον τίτλο του πρωταθλητή. Παράλληλα, κρατάει στην ίδια μασχάλη 'δύο καρπούζια'. Το ένα της Ευρώπης και το άλλο του πρωταθλήματος. Είμαστε Μάρτη μήνα και ο Ολυμπιακός είναι μέσα σε όλους τους στόχους του.

Ήρωας: Γιώργος Δώνης

Η δουλειά του προπονητή στην Ελλάδα δεν είναι η πιο εύκολη, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Του Δώνη είναι δυσκολότερη. Άρχισε μία χρονιά με όνειρα λόγω των φιλικών, η συνέχεια έγινε εφιάλτης και χρειάστηκε να φτάσουμε στον β' γύρο και να γυρίσουν όλα υπέρ των 'πράσινων'. Με μία διοίκηση που αν μη τι άλλο είναι κυκλοθυμική, ο Γιώργος Δώνης κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο, τον έβγαλε στα πλέι οφ και κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου της ομάδας. Αν μείνει και τρίτη χρονιά στο 'τριφύλλι', θα γράψει το δικό του 'κεφάλαιο' επί διοίκησεως Αλαφούζου.

Ποδοσφαιρικό πρότζεκτ: ΟΦΗ

Πέρυσι έσωσε την κατηγορία στο 96', εφέτος 'κλείδωσε' τα πλέι οφ στα πρώτα 21 λεπτά. Ο ΟΦΗ ξαναγύρισε και η κατηγορία τον γνώρισε ξανά για τα καλά. Με σταθερή διοίκηση, με επικεφαλής που γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, με παίκτες και τεχνικό επιτελείο ενωμένους και τον κόσμο να διψά για τα μεγαλεία του παρελθόντος, η κρητική ομάδα ήταν εφέτος η πιο όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Δικαίως κέρδισε το χειροκρότημα όλων, δικαίως έγινε θέμα συζήτησης και δικαίως είναι στα πλέι οφ γιατί -σε τελική ανάλυση- ήταν η καλύτερη από τις υπόλοιπες που διεκδικούσαν τη θέση του.

Απογοήτευση: ΠΑΟΚ 

Όχι γιατί είναι στο -7 από τον Ολυμπιακό. Όχι γιατί έχασε το αήττητο. Όχι γιατί ηττήθηκε την προηγούμενη αγωνιστική στην Τούμπα. Για όλα τα υπόλοιπα. Ο περσινός ΠΑΟΚ έμεινε εκεί, στο πέρυσι. Εφέτος, με τη φυγή του Λουτσέσκου, όλα άλλαξαν. Ο Δικέφαλος δεν είχε την πρωταθληματική αύρα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έβγαλε ορμή στα παιχνίδια του, δεν προκάλεσε τρόμο. Η συγκομιδή στα ντέρμπι ήταν απογοητευτική, ενώ οι τρεις ήττες από Άρη, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό επιβεβαίωσαν ότι 'Houston, we have problem'. Όποια κι αν είναι η κατάληξη της εφετινής χρονιάς, η διοίκηση του ΠΑΟΚ οφείλει να δημιουργήσει ξανά ένα τέτοιο σύνολο που θα διώξει τον όποιο κορεσμό από την ομάδα. Στο τελικό ταμείο συμπεριλαμβάνεται και ο Φερέιρα.  

Ο καταδικασμένος: Πανιώνιος

Ο Πανιώνιος θ' αρχίσει από το -6 έναντι του Παναιτωλικού την προσπάθεια αποφυγής του απευθείας υποβιβασμού
Ο Πανιώνιος θ' αρχίσει από το -6 έναντι του Παναιτωλικού την προσπάθεια αποφυγής του απευθείας υποβιβασμού EUROKINISSI SPORTS

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης άρχισε τη χρονιά γνωρίζοντας ότι θα ανέβει τον δικό της 'Γολγοθά'. Ξεκινώντας με -6 και αλλαγή προπονητή, προσπάθησε να ανατρέψει την κατάσταση. Ο Νίκκι Παπαβασιλείου άρχισε να προσδίδει μία διαφορετική αύρα στην ομάδα, αλλά μόλις τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν και επηρέασαν τη δουλειά του, ήρθε ο Λεωνίδας Βόκολος για να σώσει ό,τι σώζεται. Πάλι με -6 θ' αρχίσει τα πλέι άουτ. Τόση είναι η διαφορά από τον 13ο Παναιτωλικό, την οποία καλείται να καλύψει για να γλιτώσει τον απευθείας υποβιβασμό. Ο Πανιώνιος έχει σωθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια, μένει να δούμε αν θα το πετύχει και εφέτος. 

'Χρυσό παπούτσι': Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Προηγείται πέντε γκολ του Μακέντα στη σχετική κατάταξη του πίνακα των σκόρερ και φαίνεται ότι δύσκολα θα χάσει αυτή την πρωτιά. Με τη συγκεκριμένη πρώτη θέση θα έρθει και η άλλη, του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος είναι ο 'φονιάς' που ήθελε ο Ολυμπιακός, ο 'Μπεργκ' που αναζητούσε και που -ευτυχώς για όλους στον Πειραιά- δεν πήγε ποτέ. Ο 'killer' στην επίθεση, ο σωτήρας σε πολλά παιχνίδια του Πέδρο Μαρτίνς, είναι μακράν του δεύτερου ο MVP του εφετινού Ολυμπιακού. Έχει κατά μέσο όρο 3 τελικές σε κάθε παιχνίδι, συνολικά μετρά 51, μετράει και 6 ασίστ, τα κάνει όλα και συμφέρει.

Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε: Ζοάο Φιγκεϊρέντο 

Όταν ο ΟΦΗ τον απέκτησε από το πρωτάθλημα Λιθουανίας, η μεταγραφή του πέρασε... και δεν ακούμπησε. Είχε προηγηθεί ο Τσιλιανίδης και ο Σεμέντο, είχε επιστρέψει ο Μάνος, οπότε ο Βραζιλιάνος φορ δεν ήταν 'αυτό το κάτι' που ήθελε ο κόσμος. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι απλά ήρθε να προσφέρει μία εναλλακτική λύση στην επίθεση. Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με τον Φιγκεϊρέντο να μετρά 9 γκολ σε 23 αγώνες, πολλά εξ αυτών κρίσιμα. Πιο πρόσφατο αυτό της Κυριακής, το πρώτο με τη Λαμία. Στα δύσκολα, όταν ο Μάνος 'σίγησε' και η μεσοεπιθετική γραμμή του ΟΦΗ πήρε τα κάτω της, ο Βραζιλιάνος 'έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά' και δικαίως είναι ο MVP του β' γύρου.

Το ματς της χρονιάς: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2 

Αν το δούμε τώρα, επί της ουσίας δεν έκρινε κάτι ως αποτέλεσμα. Είχε, όμως, πολλά κέρδη για τους 'πράσινους' που βρέθηκαν από την 'κόλαση' του 0-2 στον 'παράδεισο' του 3-2. Ήταν ένα ντέρμπι που ανέβασε ψυχολογικά την ομάδα και 'έφτιαξε' τον κόσμο για τη συνέχεια. Ήταν αυτό που έδωσε ώθηση στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές να πιστέψουν στους εαυτούς τους και κάπου εκεί άρχισε να 'χτίζεται' το come back του Παναθηναϊκού που τον έφερε από τις τελευταίες θέσης, σε αυτή των πλέι οφ. Για την ΑΕΚ ήταν 'μαχαιριά στην καρδιά' και ταυτόχρονα το τέλος του Νίκου Κωστένογλου.

Καλύτερο γκολ: Απόστολος Βέλλιος

Ο Ατρόμητος παίζει στη Λαμία με την τοπική ομάδα, χάνει 2-1 και λίγο πριν από το φινάλε ο Απόστολος Βέλλιος με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι πετυχαίνει το γκολ της σεζόν. Ειρωνεία; Ήμασταν μόλις στη 2η αγωνιστική και από τότε έως σήμερα ουδείς κατάφερε να τον ξεπεράσει. Σε αντίθεση με το τρομερό γκολ του Έλληνα επιθετικού, ο Ατρόμητος κινήθηκε εφέτος σε flat επίπεδα, δεν μπόρεσε να μπει στα πλέι οφ και θέλει να αποφύγει τους όποιους μπελάδες στα πλέι άουτ για να αρχίσει το 'χτίσιμο' της νέας σεζόν.

Η... προβληματική: ΑΕΛ

Η ΑΕΛ ξεκίνησε τη χρονιά με στόχο τα πλέι οφ και το ευρωπαϊκό όνειρο. Είχε την ομάδα, είχε και τις δυνατότητες να το κάνει. Από τη στιγμή, όμως, που παραμένει η κόντρα των φιλάθλων με τη διοίκηση (όσο και να μην τον παραδέχεται η πλευρά της διοίκησης), το AEL FC Arena θα είναι μία 'αδιάφορη' έδρα χωρίς τη δυναμική του παρελθόντος και χωρίς τον κόσμο να δίνει ώθηση στους ποδοσφαιριστές. Η Λάρισα ήταν ίσως η μοναδική ομάδα που μπορούσε να απειλήσει τον ΟΦΗ για την τελευταία θέση της πρώτης εξάδας, αλλά δεν πήρε κάποια κρίσιμα ματς και έμεινε εκτός στόχου. Η εσωστρέφεια στο σύλλογο παραμένει, ο Αλέξης Κούγιας συνεχίζει να είναι ένα αμφιλεγόμενο, για τον κόσμο, πρόσωπο όσον αφορά στο διοικητικό κομμάτι και η Λάρισα συνεχίζει να είναι μία ταλαιπωρημένη, από δικά της προβλήματα, ομάδα.

***

Έχει δίκιο ο Δώνης στην κόντρα με τον Αλαφούζο; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK