Η Λίβερπουλ πρώτα τσιγκουνεύτηκε και μετά τσακίστηκε

Η Λίβερπουλ αδυνατεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αγγλίας, κάτι που οφείλεται μεν στο απίστευτο σερί των τραυματισμών της, όμως δεν κρύβει και την πολύ... σφιχτή πολιτική των ιδιοκτητών της τα τελευταία δυο χρόνια.

Στιγμές περισυλλογής για Γιούργκεν Κλοπ και Σαντιό Μανέ
Στιγμές περισυλλογής για Γιούργκεν Κλοπ και Σαντιό Μανέ © 2021 LAURENCE GRIFFITHS/ASSOCIATED PRESS

Η βαριά ήττα με 1-4 από τη Μάντσεστερ Σίτι έμοιαζε με ταφόπλακα στις όποιες (μικρές) ελπίδες είχε η Λίβερπουλ στην υπεράσπιση του τίτλου που κατέκτησε πέρσι, έπειτα από 30 χρόνια προσμονής. Οι "κόκκινοι" προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα της φετινής περίεργης σεζόν, όπου όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το τρόπαιο της πρωταθλήτριας ομάδας στην Premier League, αλλά θα δώσουν και μάχη για την πρώτη τετράδα, δηλαδή για την παρουσία τους στο Champions League της επόμενης περιόδου. Εκτός αν καταφέρουν και κερδίσουν το φετινό τουρνουά, όπου έχουν περάσει στους "16' και περιμένουν τα ματς με τη Λειψία.

Ο Γιούργκεν Κλοπ (που πενθεί το θάνατο της μητέρας του) πήρε... ανάποδες όταν μετά την "τεσσάρα" από τη Σίτι τον ρώτησαν αν πιστεύει ότι η ομάδα του έχει ακόμη ελπίδες για την κατάκτηση του τίτλου, πιστεύοντας πως ο δημοσιογράφος περισσότερο ήθελε να ειρωνευτεί, παρά να ρωτήσει. Άλλοι έβγαλαν τη χολή τους όπως ο Ρόι Κιν, που χαρακτήρισε τη Λίβερπουλ "κακή πρωταθλήτρια" ("bad champion") και ομάδα "με κακή νοοτροπία, που βλέπω να ξαναπαίρνει πρωτάθλημα ύστερα από άλλα 30 χρόνια".

Ο Ιρλανδός άλλοτε αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγνόησε επιδεικτικά τις σοβαρές δικαιολογίες που είχε η Λίβερπουλ σε αυτήν τη μνημειώδη κατάρρευσή της μετά τα Χριστούγεννα: τον σταδιακό αποδεκατισμό του κορμού πίσω από τη μαγική επιθετική τριάδα Μο Σαλάχ, Μπόμπι Φιρμίνο και Σαντιό Μανέ. Όλοι οι κεντρικοί αμυντικοί, ακολούθησαν το... δρόμο του Βίρτζιλ φαν Ντάικ, που βγήκε νωρίς νοκ-άουτ, καθώς τραυματίστηκαν Τζόε Γκόμεζ, Ζοέλ Ματίπ ακόμη και ο Φαμπίνιο που είχε γυρίσει στην άμυνα, όταν άρχισαν να τραυματίζονται οι προηγούμενοι.

Η Λίβερπουλ έχασε τη συμπαγή μεσαία γραμμή που ξεχώρισε την προηγούμενη διετία, αφού εκτός του Φαμπίνιο, γύρισε σέντερ μπακ και ο Τζόρνταν Χέντερσον. Όλο το βάρος έπεσε στον Τζίνι Βαϊνάλντουμ, αφού κι ο Τιάγκο Αλκάνταρα που αποκτήθηκε για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη πνοή στα χαφ, πέρασε περιπέτειες πρώτα με κορονοϊό και ύστερα με τραυματισμό. Νοκ-άουτ βγήκε κι ένας ακόμη παίκτης έδειξε ότι θα ανανέωνε την επιθετική γραμμή, ο Ντιόγκο Ζότα. Δεν μιλάμε για εύθραυστους παίκτες όπως ο Ναμπί Κεϊτά, που 90 λεπτά στο χορτάρι ισοδυναμούν με εβδομάδες στο φυσιοθεραπευτήριο. Από τη μάστιγα των τραυματισμών δεν ξέφυγε ούτε ο Κώστας Τσιμίκας, που έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League ύστερα από 6 μήνες στον σύλλογο (όταν όλα είχαν κριθεί την Κυριακή, εναντίον της Σίτι). Προβληματικός από τραυματισμούς είναι και ο Άλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν, που επίσης δεν κατάφερε να έχει διάρκεια στις εμφανίσεις του.

Συν τοις άλλοις, παίκτες όπως ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ, ο Άντι Ρόμπερτσον αλλά και ο Φιρμίνο ή ο Μανέ τελευταία, "έσκασαν". Παίζοντας διαρκώς την τελευταία διετία, κάποια στιγμή ήταν επόμενο να κάνουν μια μεγάλη "κοιλιά" στην απόδοσή τους ή και να τραυματιστούν. Ειδικά η πτώση των δυο ακραίων μπακ που έβγαζαν μάτια, ήταν συγκλονιστική. "Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη στιγμή στην καριέρα μου που αισθανόμουν σε τόσο κακή κατάσταση" παραδέχθηκε ο Αλεξάντερ Άρνολντ, που υπογράμμισε ότι στα τελευταία 3 ματς νιώθει τις δυνάμεις του να επανέρχονται, όμως χωρίς να πλησιάζει καν τον εαυτό των προηγούμενων δύο ετών.

Η Λίβερπουλ είναι και η ομάδα που επηρεάστηκε περισσότερο απ' όλες από την απουσία του κόσμου, λόγω του Covid-19. Δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος ο Πεπ Γκουαρδιόλα το σχολίασε μετά το 4-1, τονίζοντας ότι "το Ανφιλντ είναι ένα τελείως διαφορετικό γήπεδο με κόσμο και χωρίς". Άλλωστε, ήταν η πρώτη νίκη της Σίτι μετά το 2003 στο γήπεδο από όπου συνήθως ο Γκουαρδιόλα έφευγε ηττημένος ή χωρίς τους βαθμούς της νίκης. Ο Φιρμίνο συμφώνησε, χωρίς να το προβάλλει σαν πλήρη δικαιολογία, ότι "είναι απίστευτο το συναίσθημα να παίζεις μπροστά στον κόσμο μας, λόγω της ατμόσφαιρας που δημιουργείται για μας από τους οπαδούς".

Κι εδώ τελειώνουν οι δικαιολογίες, αφού έρχονται να εξηγήσουν την ολική κατάρρευση και οι σοβαρές αδυναμίες του κλαμπ:

✐ Η Λίβερπουλ έχει 8 παίκτες πάνω από τα 30 (Τιάγκο, Φαν Ντάικ, Φιρμίνο, Σερντάν Σακίρι, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Αντριάν, Τζέιμς Μίλνερ), ενώ άλλοι 3 (Σαλάχ, Άλισον, Μανέ) συμπληρώνουν την 3η δεκαετία της ζωής τους το 2022

✎ Η επιβάρυνση του βασικού κορμού με συνεχόμενα ματς σε όλες τις διοργανώσεις κι η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων ήταν ένα εκρηκτικός συνδυασμός, που στο τέλος έφερε την εικόνα μιας σχεδόν παρηκμασμένης ομάδας, με φτωχές ιδέες στην ανάπτυξή της και τεράστιο πρόβλημα στο να δημιουργήσει φάσεις για γκολ, όπως συνήθιζε τα προηγούμενα χρόνια

✐ Ουσιαστικά, ο μόνος νέος που προωθήθηκε στην ομάδα και έδειξε ότι είναι σε θέση να παίξει ρόλο πάνω στο χορτάρι είναι ο Κέρτις Τζόουνς

Από το 2019 και μετά, συμπεριλαμβανομένων και των μεταγραφών του φετινού χειμώνα, η Λίβερπουλ έχει ξοδέψει για τις μεταγραφές 84.000.000 λίρες. Μεγάλο το ποσό; Για τα δεδομένα της Premier League... καθόλου! Η Σίτι, για παράδειγμα, έδωσε 299.000.000 (σχεδόν τα μισά στοίχισαν ο Ρούμπεν Ντίας και ο Ζοάο Κανσέλο, που έφτιαξαν την φετινή της γρανιτένια άμυνα), η Γιουνάιτεντ 20 λιγότερα (279.000.000) πετυχαίνοντας διάνα με την απόκτηση του Μπρούνο Φερνάντες (σχεδόν 50.000.000), ενώ τη Λίβερπουλ ξεπέρασαν και οι 3 μεγάλες ομάδες του Λονδίνου: Τσέλσι (263.000.000), Τότεναμ (233.0000.000) και Άρσεναλ (219.000.000). Προφανώς, τα λεφτά δεν παίζουν ποδόσφαιρο, η Λίβερπουλ δεν ήταν ποτέ... έξαλλη στις μεταγραφές, ούτε έχει την άνεση των άλλων ομάδων της Premier League, ωστόσο, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες του κλαμπ δεν φάνηκαν τόσο γαλαντόμοι.

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι (αριστερά) και Τομ Βέρνερ, με το τρόπαιο του MLB (μπέιζμπολ) των Ρεντ Σοξ της Βοστώνης που κατέκτησαν το 2013
Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι (αριστερά) και Τομ Βέρνερ, με το τρόπαιο του MLB (μπέιζμπολ) των Ρεντ Σοξ της Βοστώνης που κατέκτησαν το 2013 © 2013 MICHAEL DWYER/ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αρθρογράφο των Times, Χένρι Γουίντερ, ουσιαστικά "εγκατέλειψαν τον Κλοπ". Λέγεται ότι ο Γερμανός ζητούσε έντονα την απόκτηση ενός καλού κεντρικού αμυντικού, όμως χωρίς οι ιδιοκτήτες να ικανοποιούν το αίτημά του. Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η Λίβερπουλ πήρε, εν τέλει, όχι ένα αλλά δυο στόπερ (χωρίς να ξοδέψει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά).

Παρόν και μέλλον

Η απώλεια του πρωταθλήματος από τον... Φεβρουάριο δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα για κανέναν στο "Άνφιλντ". Ο Κλοπ ξέρει ότι πρέπει να αναδιοργανώσει την ομάδα του πρώτα, για να τελειώσει η σεζόν όπως πρέπει. Μια ομάδα που ήταν στην κορυφή την προηγούμενη διετία. Το αν θα στρέψει την προσοχή στο Champions League, έχοντας στο πρωτάθλημα μια διαφορετική αντιμετώπιση του ρόστερ (κάτι που έκανε στην Ευρώπη στο πρώτο μισό της σεζόν), θα φανεί το Σάββατο εναντίον της Λέστερ, σε συνδυασμό με το παιχνίδι της ερχόμενης Τρίτης (στη Βουδαπέστη) κόντρα στη Λειψία.

Όπως έγραφαν οι διάφοροι ρεπόρτερ της LFC, ο Κλοπ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ξανά την τριάδα Βαϊνάλντουμ, Φαμπίνιο και Χέντερσον στη μεσαία γραμμή, δίνοντας τις θέσεις των δυο κεντρικών αμυντικών στους σέντερ μπακ που απέκτησε πριν από λίγες μέρες: Μπεν Ντέιβις και Οζάν Καμπάκ. Κάπως έτσι θα ξεκουραστεί και ο Τιάγκο, που ναι μεν επανήλθε μετά τον τραυματισμό του, όμως έδειξε να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα συνεχόμενα παιχνίδια στους εξοντωτικούς ρυθμούς της Premier League.

Την ίδια ώρα, άρχισαν τα σενάρια για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της Τρίτης, τα συμβόλαια του τερματοφύλακα Αντριάν και του Νέιτ Φίλιπς που ολοκληρώνονται τον Ιούνιο, δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Λέγεται επίσης ότι θα τεθούν προς πώληση ο Σακίρι και ο Ντιβόκ Οριγκί, ενώ δεν είναι σίγουρη η παραμονή των Ματίπ και Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν. Από την άλλη, ο Βραζιλιάνος winger της Λιντς, Ραφίνια, λέγεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο των πρωταθλητών, αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς να μιλήσει κανείς για παίκτες-στόχους.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά για το πώς θα διατηρήσουν τη Λίβερπουλ στην κορυφή. Διότι όταν ξόδευαν 75.000.000 λίρες για να πάρουν τον Φαν Ντάικ, τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, κάνοντας όμως διάνα, αφού (έστω κι αν τότε δεν το ήξεραν) αποκτούσαν τον καλύτερο αμυντικό του κόσμου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK