Η απόγνωση του Φαν'τ Σχιπ με τους Έλληνες γκολκίπερς

Ο Ολλανδός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Τζον Φαν'τ Σχιπ, είχε το κεφάλι του ήσυχο με τις διαθέσιμες επιλογές στη θέση του τερματοφύλακα. Τώρα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανασφάλεια καθώς όλα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με αυτά που ήξερα και υπολόγιζε.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος της Μπενφίκα χειροκροτάει τους φιλάθλους πριν από την έναρξη του 2ου ημιχρόνου του αγώνα με τη Γαλατάσαραϊ στη Λισαβόνα, για τη φάση των 32 του Europa League, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος της Μπενφίκα χειροκροτάει τους φιλάθλους πριν από την έναρξη του 2ου ημιχρόνου του αγώνα με τη Γαλατάσαραϊ στη Λισαβόνα, για τη φάση των 32 του Europa League, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Το πιο αιχμηρό αγκάθι στην -έως σήμερα- 18ηνη παρουσία του Ολλανδού προπονητή Τζον Φαν'τ Σχιπ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, αφορούσε στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών, κυρίως λόγω της δυσκολίας συνεργασίας και συνεννόησης με τους πολύφερνους Κώστα Μανωλά και Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Δεν τα βρήκαν ποτέ, η μεταξύ τους διαφορά παραμένει ατόφια και η ομάδα θα συνεχίζει να πορεύεται χωρίς εκείνους. Σε αυτό το κομμάτι ωστόσο, υπήρξε προσαρμογή. Εκεί που ο Ολλανδός πίστευε ότι τα είχε όλα λυμένα, ήταν με τους τερματοφύλακες. Και είχε δίκιο. Ή νόμιζε πως είχε...

Με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο βασικό στην Μπενφίκα και το market value του να εκτοξεύεται -βάσει αναφορών του transfermarkt- στα 18 εκατ. ευρώ, τον Βασίλη Μπάρκα να παίρνει μεταγραφή από την ΑΕΚ στη Σέλτικ και να γίνεται αμέσως βασικός και τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη να ανακάμπτει ως ο νο. 1 στον ΠΑΟΚ, δεν είχε κάτι να φοβάται. Να όμως που τίποτε από τα παραπάνω ισχύει πια. Να που, αν η επιλογή του βασίζεται στην παλιά θυμοσοφία δικαιοσύνης των ομοσπονδιακών τεχνικών -σύμφωνα με την οποία στην Εθνική πρέπει να αγωνίζονται εκείνοι που παίζουν και στις ομάδες τους για να έχουν ρυθμό και φόρμα- τότε ο νο. 1 της Εθνικής θα πρέπει να γίνει ο Σωκράτης Διούδης!

Ανήμερα του Ευαγγελισμού (25/3), η Ελλάδα καλείται να ξεκινήσει την προκριματική προσπάθειά της για το Μουντιάλ 2022, με μία από τις πλέον δύσκολες αποστολές που θα μπορούσε να έχει, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας την Ισπανία. Η σκέψη της έκπληξης και του αιφνιδιασμού, πάντοτε προκαλεί έξαψη στο μυαλό των προπονητών που έχουν αυτές τις ευκαιρίες μπροστά τους. Για τους περισσότερους από εμάς, είναι μια κακή συγκυρία. Για τον (κάθε) εκλέκτορα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακουστούν το όνομα και η δουλειά του. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασφάλεια ενός τερματοφύλακα στην καλύτερη φόρμα του, συνιστά την αφετηρία της επιδίωξής του.

Ωστόσο, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος είναι πλέον αναπληρωματικός στην Μπενφίκα. Ο τεχνικός των 'Αετών' Ζόρζε Ζεσούς, αποφάσισε να τον υποβιβάσει σε ρόλο δεύτερου, εμπιστευόμενος τον 30χρονο Βραζιλιάνο Έλτον Λέιτε, ο οποίος τον δικαίωσε, κρατώντας για τέταρτη σερί φορά το βράδυ του Σαββάτου, 'καθαρή' την εστία του σε αγώνα πρωταθλήματος. Υπερθεματίζοντας της επιλογής του, ο προπονητής της Μπενφίκα δήλωσε ότι ''ο Έλτον άρπαξε την ευκαιρία και με την παρουσία του δικαιούται να είναι ο βασικός'' τελειώνοντας τη συζήτηση για τον παραγκωνισμό του Βλαχοδήμου.

Τέτοιες μέρες βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα... Αυτά που περνάει ο Βασίλης Μπάρκας στη Σέλτικ, άλλοτε αναντικατάστατος στην ΑΕΚ, όμως ήδη 'persona non grata στη Σκωτία'. Από τις 20 του περασμένου Γενάρη, όταν η ομάδα της Γλασκώβης αναγκάστηκε σε ισοπαλία 2-2 από τη Λίβινγκστον με το διεθνή τερματοφύλακα να χρεώνεται προσωπική ευθύνη, η τύχη του αγνοείται. Ή μάλλον αναγνωρίζεται στη μόνιμη παρουσία του στον πάγκο της ομάδας, σε ρόλο αναπληρωματικού. Το χειρότερο όλων δε, είναι ότι η Σέλτικ ψάχνει ενδιαφερόμενες ομάδες για να τον 'παρκάρει' κάπου αλλού.

Μετά υπάρχει ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, επιλογή που όμως βγαίνει επίσης από το κάδρο καθώς τελεί υπό διωγμό στον ΠΑΟΚ. Εχει χάσει τη θέση του από τον Ζίφκοβιτς και τα ρεπορτάζ τον παρουσιάζουν ως μια τελειωμένη υπόθεση για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Εξ ου και η στροφή του Φαν'τ Σιπ στον Στέφανο Καπίνο, ο οποίος διανύει αξιοπρόσεχτη πορεία και κυρίως σε μόνιμη βάση ως ο πρώτος τερματοφύλακας της Σαντχάουζεν, στη σκληρή μάχη που δίνει για την παραμονή της στη Β' Γερμανίας.

Ο Σωκράτης Διούσης του Παναθηναϊκού, είναι τούτη την περίοδο η πιο εύκολη επιλογή που θα μπορούσε να έχει ένας ομοσπονδιακός τεχνικός, εφόσον αποφασίζει με γνώμονα τις συμμετοχές και τη φόρμα. Η λογική λέει πάντως ότι, επειδή δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που ήταν βασικός στη Μπενφίκα, ο τερματοφύλακας της ομάδας στα παιχνίδια με την Ισπανία και τη Γεωργία (31/3) θα είναι ο Βλαχοδήμος. Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη ωστόσο, απεφάνθη ότι (θα πρέπει να) είναι ο Διούδης. Οψόμεθα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK