Η Μπαρτσελόνα χωρίς Μέσι έγινε Οσασούνα

Η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς τον τραυματία Λιονέλ Μέσι και ο Ερνέστο Βαλβέρδε εξακολουθεί να μην μπορεί να παρουσιάσει κάτι θετικό χωρίς τον Αργεντινό. Τελευταίο παράδειγμα, το 2-2 με τη 'νεοφώτιστη' Οσασούνα.

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα απογοητευμένοι μετά από το γκολ που δέχθηκαν από την Οσασούνα, σε αναμέτρηση για την Primera Division 2019-2020 στο 'Σαδάρ', Παμπλόνα, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019
Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα απογοητευμένοι μετά από το γκολ που δέχθηκαν από την Οσασούνα, σε αναμέτρηση για την Primera Division 2019-2020 στο 'Σαδάρ', Παμπλόνα, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Στο 'Σαδάρ' όπου η Οσασούνα είχε 23 νίκες και 4 ισοπαλίες στα τελευταία 27 παιχνίδια της, 17 νίκες στα τελευταία 18 και μόλις ένα γκολ κατά στα τελευταία 12, η Μπαρτσελόνα δεν ήταν ο εαυτός της. Συνηθίζει να μην είναι στην Παμπλόνα, αφού έχει κερδίσει λιγότερους από το 40% των αγώνων της εκεί. Αν ο Πεπ Γκουαρδιόλα ηττήθηκε σε αυτό το γήπεδο, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έμοιαζε σίγουρο ότι δεν είχε τύχη, ειδικά όταν ο Λιονέλ Μέσι παραμένει στα πιτς. Το τελικό 2-2 για την 3η αγωνιστική της Primera Division ήταν απλά η αποτύπωση της πραγματικότητας.

Ο Αργεντινός παρέμεινε στη Βαρκελόνη, όπως και ο Λουίς Σουάρες. Ο Ουσμάν Ντεμπελέ επίσης, αν και είχε ένα ανοιχτό εισιτήριο για το Παρίσι, αφού βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Παρί για την ανταλλαγή με Νεϊμάρ. Αυτές δεν ευοδώθηκαν, με συνέπεια οι Καταλανοί να παραμείνουν με μόλις έναν πρωτοκλασάτο υγιή επιθετικό, τον Αντουάν Γκριεζμάν και το μίζερο μουστάκι του. Πρωταγωνιστής πριν από μία εβδομάδα κόντρα στη Μπέτις, άφαντος στο 'Σαδάρ', καλύπτοντας κυρίως χώρους στο κέντρο του γηπέδου και παίζοντας μακριά από την περιοχή της Οσασούνα.

Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο επιθετικό. Ο Φρένκι ντε Γιονγκ, ο μέσος που όργωνε τα γήπεδα της Ρεάλ Μαδρίτης, της Τότεναμ και της Γιουβέντους την περσινή σεζόν, φέτος μετράει 3 κακές εμφανίσεις σε ισάριθμους αγώνες στο πρωτάθλημα, παρότι αγωνίζεται σε -θεωρητικά- καλύτερη ομάδα με καλύτερους συμπαίκτες. Ίσως τον αδικεί η θέση στον αγωνιστικό χώρο, αφού παίζει πιο αριστερά και με διαφορετικές αρμοδιότητες από εκείνες που είχε στον 'Αίαντα'. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών; Ο προπονητής στην άκρη του πάγκου.

"Δεν παίξαμε καλά, ήμασταν πολύ κακοί. Προηγήθηκαν και δεν καταφέραμε να πλησιάσουμε στη μεγάλη περιοχή τους", εξήγησε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου ο Βαλβέρδε. Τα στοιχεία των δικαιώνουν. Στον λόγο του. Μέχρι το 1-0 της Οσασούνα από το φοβερό πλασέ του Ρομπέρτο Τόρες στο 7', η Μπαρτσελόνα δεν είχε τελική προσπάθεια. Αυτό συνεχίστηκε για ακόμη 13 λεπτά. Στην ανάπαυλα, οι παίκτες της είχαν κάνει μόλις 2 τελικές, όλες εκτός εστίας. Ο Βαλβέρδε κινητοποιήθηκε και κοίταξε στον πάγκο. Μόνο μία επιθετικογενής επιλογή, η οποία ήταν μόλις 2 ετών, όταν ο Μέσι έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα.

Ο Ανσουμανέ Φατί από τη Γουινέα Μπιζάου μπήκε στο 46' και στο 50' αξιοποίησε με κεφαλιά τη σέντρα ενός άλλου νεαρού επιθετικού που παίρνει ευκαιρίες λόγω απουσιών, του Κάρλες Πέρες. Σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των 'μπλαουγκράνα' και ο 3ος πιο μικρός στο ισπανικό πρωτάθλημα, πίσω από τον Φαμπρίς Ολινγκά (Μάλαγα, 2012) και τον Ίκερ Μουνιαΐν (Αθλέτικ Μπιλμπάο, 2009). Μετά από την ισοφάριση, ο Βαλβέρδε έριξε στον αγώνα και τον Αρτούρ. Ο διεθνής Βραζιλιάνος άλλαξε αμέσως την εικόνα της ομάδας, κυκλοφόρησε την μπάλα και στο 64' με πανέμορφη ενέργεια (και τον Πέρες να κάνει κίνηση με την οποία τράβηξε 2 αμυνομένους) έκανε την ανατροπή, με το πρώτο τέρμα του σε 45 αγώνες με τον σύλλογο.

Η Οσασούνα αντεπιτέθηκε και δεν επέτρεψε στους Καταλανούς να κάνουν άλλη σοβαρή επιθετική ενέργεια. "Στην πόλη όπου τρέχουν με τους ταύρους, δεν φοβούνται κανέναν", εκστόμισε ο Ρέι Χάντσον, ο Αμερικανός τηλεσχολιαστής που κάνει τον γύρο του κόσμου με τις ατάκες του εδώ και δεκαετίες. Ένα ανόητο χέρι του Ζεράρ Πικέ στο 80' τον δικαίωσε, με τον Τόρες από τα 11 μέτρα να ισοφαρίζει σε 2-2. "Δεν έχουμε περιθώριο να αφήνουμε βαθμούς σε τέτοια παιχνίδια. Έπρεπε να είμαστε πιο επιβλητικοί στον αγωνιστικό χώρο και να συνεχίσουμε να επιτιθόμαστε", σημείωσε ο Βαλβέρδε.

Το πιο ακριβό ρόστερ του κόσμου με βάση τα ποσά μεταγραφών που δαπανήθηκαν για την απόκτηση των παικτών δεν μπορεί να νικήσει τη νεοφώτιστη Οσασούνα χωρίς τον Μέσι. Δεν μπορεί καν να έχει καλύτερους αριθμούς από την ομάδα του Χαγόμπα Αρασάτε, για να επιρρίψει ευθύνες στην τύχη στη συνέχεια. Τα xGoals ήταν 1,72 για τους γηπεδούχους και 0,33 για τους φιλοξενούμενους, οι τελικές 15-8 και οι εύστοχες 5-4. "Ανσού και λίγα πράγματα ακόμα", έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η καταλανική Sport, "ο Ανσού Φατί απέτρεψε νέο φιάσκο", υπερθεμάτισε η μαδριλένικη AS.

Σε 3 αγώνες, η Μπαρτσελόνα έχει συγκεντρώσει λιγότερους βαθμούς από την Οσασούνα, χωρίς να έχει περάσει από κάποιο ντέρμπι. Από πάνω της σχεδόν όλη η Χώρα των Βάσκων, αφού η Αθλέτικ έχει 7 βαθμούς και η Αλαβές 5. Μέχρι την επιστροφή του Μέσι (που ακολουθεί ειδικό και απλό πρόγραμμα διατροφής για να τα καταφέρει σύντομα), μετά από τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω εθνικών ομάδων, οι πρωταθλητές Ισπανίας θα πρέπει να βασίζονται σε ένα wonderkid που δεν έχει παίξει καν στην Μπαρτσελόνα Β, ως μέλος ακόμα της Κ19. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να απαντάται στην Παμπλόνα, όμως δεν επιτρέπεται να συμβαίνει και στο 'Καμπ Νόου'.

Τελικά, είναι καλός προπονητής ο Ζινεντίν Ζιντάν; Το Pod-όσφαιρο απαντάει:


News 24/7

24MEDIA NETWORK