Η αφρικάνικη ομάδα που επέστρεψε το πρωτάθλημα της, λόγω VAR

Η Εσπεράνς της Τυνησίας δεν πανηγυρίζει πια.Το Αφρικάνικο Champions League εξελίχθηκε σε παρωδία. Για όλα έφταιγε ένα σύστημα VAR που κανείς δεν πρόσεξε πως είχε χαλάσει.

Ο διαιτητής Μπενουά Μπαστιέν συμβουλεύεται το σύστημα VAR κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μουντιάλ U20
Ο διαιτητής Μπενουά Μπαστιέν συμβουλεύεται το σύστημα VAR κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μουντιάλ U20 AP PHOTO/SERGEI GRITS

Από την πρώτη στιγμή που το VAR έκανε ντεμπούτο στους αγωνιστικούς χώρους, η αμφιβολία για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που μπορεί να δίνει, ήταν εκεί. Ο τελικός του Champions League της Αφρικής, ανάμεσα στην Εσπεράνς από την Τυνησία και στην Γουιντάντ από την Καζαμπλάνκα ήταν το ματς που εξελίχθηκε σε φιάσκο, βάζοντας νερό στο μύλο όσων αμφισβητούν τις τεχνολογικές καινοτομίες στον αθλητισμό.

Με τον πρώτο αγώνα να έχει λήξει με 1-1, η ρεβάνς του τελικού άνοιξε με την Εσπεράνς να προηγείται στο σκορ. Στη συνέχεια όμως, η Γουιντάντ επιχείρησε να σκοράρει, με το γκολ να ακυρώνεται τελικά. Η ομάδα από το Μαρόκο ζήτησε τη βοήθεια του Video Assistant Referee ώστε να γίνει σαφές αν το γκολ πρέπει να μετρήσει ή όχι. Εκείνη την στιγμή, οι διαιτητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα του VAR είχε πάθει βλάβη και δεν υπήρχε η δυνατότητα από πλευράς χρόνου για άμεση επιδιόρθωση. Ακολούθησε χάος από διαμαρτυρίες τόσο των παικτών όσο και των οπαδών και μια καθυστέρηση στη διεξαγωγή του αγώνα, που άγγιξε τα 95 λεπτά. Τελικά, οι διαιτητές αποφάσισαν τη λήξη του αγώνα, με την απονομή του τροπαίου στην Εσπεράνς. Το χάος εξελίχθηκε σε πραγματικό πόλεμο.

Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία Αφρικάνικου Ποδοσφαίρου (CAF) αποφάσισε πως ο αγώνας πρέπει να επαναληφθεί 'σε ουδέτερο γήπεδο', ξεκινώντας από το 59ο λεπτό και οι παίκτες της Εσπεράνς πρέπει να επιστρέψουν τα μετάλλια αλλά και το τρόπαιο τους. Ο πρόεδρος της Γουιντάντ δήλωσε ότι η ομάδα του είναι 'το θύμα ενός σκανδάλου', ενώ η εικόνα των παραγόντων της ομοσπονδίας να έχουν φυγαδευτεί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για έξι ώρες προσπαθώντας να βρουν άκρη, θα αποτελέσει σίγουρα υλικό για κινηματογραφικές 'τραγικωμωδίες' στο μέλλον. Η εικόνα του VAR εντός του αγωνιστικού χώρου, με τους παίκτες και τους παράγοντες να μην έχουν αντιληφθεί ότι δεν δουλεύει, απλά επιτείνει την αμφιβολία όλων των τεχνο-φοβικών του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Αν και οι παράγοντες της CAF ανακοίνωσαν πως θα υπάρχει παραδειγματική τιμωρία για όσους δημιούργησαν αυτό το φιάσκο, αν και ο αγώνας θα επαναληφθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία που ήδη έχει βρεθεί (μετά τις 19 Ιουλίου), το πρόβλημα μοιάζει δυσεπίλυτο. Μετά την αναβολή του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από την επίθεση των οπαδών της Ρίβερ Πλειτ στο πούλμαν της Μπόκα Τζούνιορς, ένας ακόμα τελικός βγαίνει εκτός ελέγχου. Μοιάζει τουλάχιστον εφιαλτικό το ενδεχόμενο να συνέβαινε μια αντίστοιχη ματαίωση τελικού ανάμεσα σε ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK