Η Premier League σκέφτεται να ολοκληρώσει με points per game

Το Contra.gr αποκωδικοποίησε την ανακοίνωση της UEFA και παρουσιάζει τις επιλογές που 'χει κάθε χώρα ως προς την ολοκλήρωση της σεζόν, τι θα συμβεί αν κάποιες δεν συνεχίσουν, μέχρι πού έφτασε η ελαστικότητα της ομοσπονδίας και τι είναι το point per game που προτάθηκε ως επιλογή.

Ο Πολ Πογκμπά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοράρει κόντρα στην Γουέστ Χαμ σε αναμέτρηση για την Premier League 2018-2019 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Σάββατο 13 Απριλίου 2019
Ο Πολ Πογκμπά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοράρει κόντρα στην Γουέστ Χαμ σε αναμέτρηση για την Premier League 2018-2019 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Σάββατο 13 Απριλίου 2019 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Αν ανήκεις σε αυτούς που αδημονούν να δουν ξανά δράση στα ποδοσφαιρικά γήπεδα -από εκείνους που έχουν ένα ενδιαφέρον να μάθουν πώς θα ολοκληρωθούν τα φετινά πρωταθλήματα- θα έχεις υπ' όψιν σου πως την Πέμπτη 23/4 η UEFA έκανε τηλεδιάσκεψη για να πάρει αποφάσεις. Διήρκεσε τρεις ώρες. Επειδή αυτά τα μέλη δεν είναι mentalists, δεν το 'πήγαν' πολύ μακριά. Αρκέστηκαν στα βασικά, τα οποία ονόμασαν emergency rules. Το βασικό ήταν το πώς θα προκύψουν οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στα επόμενα UEFA Champions League και UEFA Europa League.

Από το μεσημέρι το Contra.gr σε είχε ενημερώσει για τις τάσεις που υπήρχαν και ήθελαν το UEFA Champions League να 'γεμίζει' τα βράδια του Αυγούστου, με τους τελικούς να γίνονται στην τελευταία εβδομάδα του μήνα. Η γενική οδηγία των υπευθύνων είναι να ολοκληρωθούν οι λίγκες, ιδανικά έως τις αρχές του Αυγούστου.

Θα σκέφτεσαι 'και πότε θα αρχίσουν οι νέες σεζόν και πώς θα χωρέσουν ματς για τις λίγκες, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις εθνικές, σε συντομότερο χρονικό διάστημα'; Κάθε πράγμα στον καιρό του και κουράγιο σε αυτούς που βγάζουν τα καλεντάρια, όπως και στους γυμναστές, αλλά και τους παίκτες.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η ΕxO (η εκτελεστική επιτροπή που λέγαμε) μπορεί να πάρει τις αποφάσεις της, αλλά το τελικό ΟΚ ανήκει στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών και στα δεδομένα που αφορούν κάθε έθνος και είναι σχετικά με τον Covid-19. Επίσης, για κάθε χώρα που λέει 'δεν συνεχίζω' χρειάζεται η έγκριση της UEFA. Δεν καταλαβαίνεις κάτι; Θα τα δούμε όλα.

► Πρόκριση με αθλητικά κριτήρια

Η Union of European Football Associations ανακοίνωσε πως θα σεβαστεί το άρθρο του καταστατικού τους, βάσει του οποίου δικαίωμα πρόκρισης στις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις έχουν οι ομάδες που το κερδίζουν, βάσει αθλητικών κριτηρίων. Και αυτό σήμαινε πως απορρίφτηκε η πρόταση να διαμορφωθούν οι τελικές κατατάξεις των λιγκών, με μαθηματικά και λογισμικό. Γενικά. Γιατί για ειδικές περιπτώσεις τα δεδομένα αλλάζουν. Επ' αυτού, στην ανακοίνωση αναφέρθηκε πως 'έχουμε την πεποίθηση πως η σεζόν 2019-20 θα πρέπει να διεξαχθεί, έως την ολοκλήρωση της, όπου αυτό είναι εφικτό'. Δηλαδή, η γενική οδηγία είναι να διεξαχθούν παντού τα εναπομείναντα ματς.

► Δεν θα τιμωρηθούν οι χώρες που διακόπτουν -υπό τρεις προϋποθέσεις

Για το Βέλγιο και τη Σκωτία που ανακοίνωσαν πως δεν θα ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα τους (στην πρώτη περίπτωση, διεκόπη η κορυφαία λίγκα της χώρας, στη δεύτερη όλες οι άλλες πλην της κορυφαίας), η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενημέρωσε πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις. Δεν το είπε ακριβώς έτσι (ξεκάθαρα), αλλά με τρόπο που προφυλάσσει την ιδιότητα της ως ινστιτούτου.

Έχεις παρατηρήσει πώς μιλούν οι πολιτικοί που λένε 1.000 λέξεις, για κάτι που θα αρκούσαν 10 -αλλά θα αφαιρούσαν το 'ναι μεν αλλά' και άρα το δίκιο τους, σε παν ενδεχόμενο. Αυτό έκανε και η UEFA που έγραψε στην ανακοίνωση πως εφόσον η κυβέρνηση της όποιας χώρας δίνει εντολή ακύρωσης (κάτι που έγινε στην Ολλανδία) ή/και προκύπτουν 'ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα' η διακοπή δεν θα 'χει συνέπειες. Κατόπιν τούτου, η Σκωτία καλείται να συνταχθεί. Ένας τρίτος λόγος που η UEFA θα δεχθεί το πρόωρο τέλος είναι “στη βάση οποιονδήποτε άλλων αποδεκτών λόγων δημόσιας υγείας”. Σύμφωνα με την Guardian αυτή η παράγραφος επιτρέπει ακόμα και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα να σταματήσουν τις σεζόν, εφόσον η πανδημία δεν επιτρέπει την ασφαλή συνέχιση. Και ναι, με το 'μεγαλύτερα πρωταθλήματα, εννοούσε την Premier League.

Η βασική προϋπόθεση για να δεχθεί η UEFA ομάδες που θα στείλει μια χώρα στις διοργανώσεις της, η οποία δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν είναι να 'χει η λίστα το ΟΚ όλων των συλλόγων -της εν λόγω χώρας. Συν τα άλλα που είπαμε και το σεβασμό στα αθλητικά κριτήρια.

Δες τι γράφτηκε στην ανακοίνωση. “Ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα, οι εθνικές ενώσεις ή/και οι λίγκες ενδεχομένως να 'χουν αποδεκτούς λόγους να τερματίσουν πρόωρα τις εγχώριες διοργανώσεις”. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν οι λίγκες που ακυρωθούν θέλουν να στείλουν εκπροσώπους στο UEFA Champions League και το UEFA Europa League της σεζόν 2020-21 “θα πρέπει να το κάνουν, βάσει αθλητικών κριτηρίων “καθορίζοντας την τελική κατάταξη με αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές”. Δεν τις διευκρινίζει.

► Τι είναι το 'points per game' που επίσης, επιτρέπεται

Οι έχοντες γνώση εξηγούν πως ο μόνος τρόπος που καλύπτει τα 'θέλω' της UEFA, ως προς τις χώρες που θα εκπροσωπήσουν μια χώρα -που δεν έχει ολοκληρώσει το πρωτάθλημα- στις διοργανώσεις της είναι το σύστημα 'πόντοι ανά αγώνα'. Τι είναι αυτό;

Σύμφωνα με ένα από τα πολλά μαθηματικά μοντέλα που υπάρχουν, οι πόντοι των επαπομεινάντων παιχνιδιών θα υπολογιστούν ως εξής: σε κάθε ματς θα λαμβάνονται υπ' όψιν οι πόντοι που είχε κερδίσει ο γηπεδούχος, σε εντός έδρας ματς, μέχρι τη διακοπή και θα βγαίνει ο μέσος όρος. Αυτός θα συγκρίνεται με το μέσο όρο πόντων που 'χει κερδίσει ο φιλοξενούμενος, στα εκτός έδρας ματς -πάντα έως τη διακοπή. Θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα αποτελέσματα των πέντε τελευταίων αγώνων. Αν ο μέσος όρος της μιας είναι τουλάχιστον +0.2 καλύτερος της άλλης, θα παίρνει και το 'τρίποντο'. Αν είναι μικρότερος, το ματς θα λογίζεται ως ισοπαλία. Οι Times έδωσαν ως παράδειγμα το Σέφιλντ Γιουνάιτεντ-Γουλβς: ο μέσος όρος της Σέφιλντ στην έδρα της είναι 1.6. Αυτός της Γουλβς εκτός 1.5. Η Σέφιλντ είχε κερδίσει τα τρία από τα πέντε τελευταία ματς πριν την αναβολή. Η Γουλβς είχε χάσει τα δυο από τα τελευταία πέντε εκτός έδρας. Ως εκ τούτου, η νίκη πάει στη Σέφιλντ.

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολάς ενημέρωσε πως “εάν αυτή η απόφαση γίνει οριστική, θα προχωρήσουμε στα δικαστήρια”.

Σημειωτέον, στη Ligue 1 ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφι, έχει αναλάβει εκ μέρους της πρώτης και της δεύτερης τη τάξει λίγκας, τις διαπραγματεύσεις με τους κατόχους τηλεοπτικών δικαιωμάτων, προκειμένου να καταθέσουν τις τελευταίες δόσεις της σεζόν. Το Canal + αρνήθηκε να το κάνει, στις 5/4 (χρωστά 155.000.000 ευρώ). Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 5/6.

► Προφανώς και η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί συμμετοχή

Για να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, θύμισε πως διατηρεί το δικαίωμα της να αρνηθεί τη συμμετοχή ομάδων από χώρες που δεν θα τιμήσουν τα κριτήρια (διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας). Στην ανακοίνωση αναφέρεται και ένας άλλος λόγος: “Αν υπάρχει δημόσια αντίληψη περί αδικίας στην πρόκριση ενός συλλόγου”. Αν το λέει ο κόσμος. Προφανώς και όλες αυτές οι παράμετροι έχουν να κάνουν (πάλι) με τις μηνύσεις που μπορούν να καταθέσουν οι ομάδες, οι οποίες θα κρίνουν πως αδικούνται από τον τρόπο που διαμορφώνεται η τελική κατάταξη -και άρα χάνουν τα χρήματα της πρόκρισης και των αγώνων των διοργανώσεων της UEFA. Πόσα χρήματα; Σε έχω (μόνο το UEFA Champions League δίνει 2.000.000.000 ευρώ και το UEFA Europa League 500.000.000 ευρώ).

► Δέχεται αλλαγές στο format, για να γίνει δουλειά

Η επίσημη ενημέρωση συνεχίζει με το “η UEFA τονίζει πως η υγεία των παικτών, των θεατών και όσων άλλων εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο, όπως και του κοινού παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα. Το ιδεατό σενάριο, εάν το επιτρέπει η πανδημία είναι να ολοκληρωθούν οι λίγκες που 'χουν τεθεί σε αναστολή, στην αρχική τους μορφή”. Αν αυτό δεν είναι δυνατό -κυρίως για λόγους που αφορούν το καλεντάρι-, μπορούν να ολοκληρώσουν με playoffs ή μίνι λίγκα -για να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δηλαδή με άλλο format “που θα εξυπηρετεί την πρόκριση των συλλόγων, με διαφορετικά κριτήρια”.

Αν δηλαδή, μια χώρα θέλει να βάλει playoffs, για να μην ακυρώσει τη σεζόν, μπορεί να το κάνει. Ή μπορεί να διεξάγει mini λίγκα. Αυτά τα σενάρια αφορούν κυρίως τους Σκωτία, Ολλανδία και Βέλγιο, που 'χουν αποφασίσει πως θα διακόψουν -για να μη διακόψουν.

► Δεν αποφάσισε τι θα γίνει με τα κύπελλα

Η εκτελεστική επιτροπή ενημέρωσε πως συζητά ακόμα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο που θα αναδειχθούν φέτος οι πρωταθλητές στα διασυλλογικά πρωταθλήματα και αν θα διεξαχθούν τα κύπελλα, παράλληλα με τις λίγκες, που ιδανικά θα ήταν χρήσιμο να ολοκληρωθούν παντού, στο ίδιο διάστημα -ως συνήθως- ή μετά τις λίγκες -τον Αύγουστο.

Πριν προχωρήσουμε στις εξελίξεις που υπάρχουν στα κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης, να πούμε και ότι η UEFA αποφάσισε να πληρώσει τους συλλόγους που 'εμπλέκονται' με το Euro2020 (εγκρίθηκε το ποσό των 50.000.000 ευρώ προς τους συλλόγους που 'χουν δώσει παίκτες στις 39 ομοσπονδίες που δεν μετέχουν στα playoffs και το ποσό των 17.7 εκατομμυρίων στις 16 που έφτασαν έως εκεί). Για το Euro2020 θα δοθεί το μίνιμουμ των 200.000.000 ευρώ -όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της UEFA και της European Club Association.

Η Αγγλία σκέφτεται το ενδεχόμενο του point per game

Στα σενάρια που 'χαν στα χέρια τους οι ομάδες της Premier League υπήρχε και αυτό για τους 'πόντους ανά αγώνα'. Μετά λοιπόν, την ανακοίνωση της UEFA δεν ήταν λίγα τα media της Αγγλίας που έγραψαν πως αυτός ενδέχεται να είναι ο τρόπος που θα φτάσει η φετινή σεζόν στο τέλος. Αν όντως, δεν διεξαχθούν τα εναπομείναντα ματς και υιοθετηθεί το μοντέλο που αναλύθηκε πιο πάνω, πρωταθλήτρια θα στεφτεί η Λίβερπουλ, δεύτερη εκπρόσωπος στο Champions League θα είναι η Λέστερ, τρίτη η Τσέλσι, τέταρτη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (θυμίζω την τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις -εκκρεμεί η απόφαση του CAS όπου έχει προσφύγει), ακολουθεί η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Γουλβς και η Άρσεναλ (εδώ τελειώνουν οι θέσεις του Europa League). Η Τότεναμ θα μείνει εκτός Ευρώπης. Σημείωσε ότι δεν θα υποβιβαστούν ομάδες. Το κύριο πρόβλημα των Άγγλων είναι ότι ξεμένουν από χρόνο, προκειμένου να ολοκληρώσουν αγωνιστικά τη χρονιά και για αυτό εξετάζουν το ενδεχόμενο του 'πόντοι ανά αγώνα'.

Η Γερμανία περιμένει το ΟΚ των πολιτικών, για να ολοκληρώσει

Ανήμερα της σύσκεψης της ΕxO, συναντήθηκαν (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη Γερμανία εκπρόσωποι των 36 επαγγελματικών οργανισμών ποδοσφαίρου για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Και κατέληξαν ότι θα επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα τον ερχόμενο μήνα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της DFL, Κρίστιαν Σέιφερτ δήλωσε πως “αν αρχίσουμε στις 9 Μαϊου, είμαστε έτοιμοι. Αν γίνει αργότερα, θα είμαστε πάλι έτοιμοι. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Τώρα πρέπει να τις πάρουν και οι πολιτικοί, που 'χουν τον τελευταίο λόγο. Τα παιχνίδια θα γίνουν χωρίς κόσμο”. Στη Γερμανία όπου υπάρχουν 16 ομόσπονδα κρατίδια, δεν αρκεί να πει η Άνχελα Μέρκελ 'μπορείτε να ξεκινήσετε'. Χρειάζεται η συγκατάθεση του πρωθυπουργό κάθε κρατιδίου.

Η γενική οδηγία της χώρας είναι πως δεν θα γίνουν μεγάλα events, με κόσμο τουλάχιστον έως τις 24/10. Έχει εκτιμηθεί πως για κάθε ματς της Bundesliga χρειάζονται 300 άνθρωποι (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, ball boys, υπάλληλοι γηπέδου, τεχνικοί, άνθρωποι ασφαλείας και τα μέλη της τηλεοπτικής παραγωγής, συν αυτά του VAR). Η DFL αποφάσισε πως το μάξιμουμ θα είναι οι 213 άνθρωποι, σε κάθε γήπεδο (98 στον αγωνιστικό χώρο, 115 στις εξέδρες και 109 στον περιβάλλοντα χώρο) και η Bundesliga έχει πράξει τα δέοντα -σε συνεργασία με πέντε εργαστήρια- ώστε οι παίκτες να 'χουν τον απαραίτητο αριθμό τεστ, για κορονοϊό. Οι επικεφαλής των κρατιδίων θα αποφασίσουν αν συμφωνούν να αυξήσουν τον αριθμό των επιτρεπόμενων σε δημόσιες συγκεντρώσεις, στο τέλος του μήνα -έχουν δώσει ραντεβού για τις 30/4.

H Iσπανία θα 'χει κεκλεισμένων των θυρών ματς έως το 2021

Μeeting έκαναν και οι εκπρόσωποι των συλλόγων της LaLiga (κράτησε οκτώ ώρες) και μια από τις αποφάσεις που πήραν ήταν πως στα ματς δεν θα υπάρχει κόσμος, έως το τέλος του χρόνου. Θέλω να θυμάσαι πως η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον Covid-19. Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα, δεδομένου ότι οι απώλειες ενδεχόμενης ακύρωσης θα φτάσουν στο 1.000.000.000 ευρώ, όλοι συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η χρονιά.

Οι παίκτες θα υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της χώρας, προκειμένου να μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις. Κάθε παίκτης θα υποβληθεί σε τουλάχιστον τρία τεστ, πριν πατήσει το πόδι του στο γήπεδο. Το τελευταίο θα γίνει δυο μέρες πριν την επιστροφή.

Το πρωτόκολλο αναφέρει και προπονήσεις ενός μήνα, πριν αρχίσουν τα ματς. Θα 'χει τρία βήματα: κατ' αρχάς θα είναι ατομική (για δύο εβδομάδες), μετά σε μικρά γκρουπ (για μια εβδομάδα) και τέλος με όλα τα μέλη της ομάδας (για μια εβδομάδα). Τα πρώτα τεστ μπορούν να γίνουν από την ερχόμενη Τρίτη (28/4). Κατά το δεύτερο βήμα, οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να ζουν μαζί, σε απομόνωση -μακριά από τις οικογένειες τους και με τις εγκαταστάσεις να 'χουν περάσει τη διαδικασία της απολύμανσης που θα επαναλαμβάνεται μετά κάθε χρήση. Υπάρχει αυστηρό πλάνο για τους υπαλλήλους που θα επιτρέπονται στις εγκαταστάσεις και τους παίκτες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν -μαζί- τα αποδυτήρια, το γυμναστήριο κλπ. Όλοι θα φορούν γάντια και μάσκες, έως ότου μπουν στο γήπεδο. Οι παίκτες θα κάνουν τεστ αντισωμάτων καθημερινά -τα 'χει ήδη προμηθευτεί η λίγκα.

Για να προχωρήσουν από τη θεωρία (στην οποία κατέληξαν οι γιατροί τριών κορυφαίων clubs της LaLiga, με το πλάνο να εγκρίνεται από τέσσερις συναδέλφους τους σε ομάδες των δυο πρώτων κατηγοριών, πριν παραδοθεί σε όλους) στην πράξη, χρειάζονται το ΟΚ των υπευθύνων υγείας της χώρας -και μετά των ηγετών κάθε 'διαμερίσματος' του έθνους.

H Iταλία θα κάνει ό,τι μπορεί

Η χώρα που πλήρωσε πιο ακριβά από όλες -τηρουμένων των αναλογιών- τον κορονοϊό αποφάσισε να επιμηκύνει τη σεζόν, έως τις 2/8, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 23/4 η ομοσπονδία της χώρας. Ο λόγος προφανώς και αφορά την οδηγία της UEFA, για την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου. Μια μέρα νωρίτερα, οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου είχαν συναντηθεί με τον Υπουργό των Σπορ, Βιτσέντσο Σπανταφόρα, για να εξασφαλίσουν την έγκριση του. Το πλάνο που 'χουν φτιάξει οι ηγέτες του σπορ είναι να επιστρέψουν οι ομάδες στις προπονήσεις, στις 4 του Μάη, όταν η Ιταλία θα δώσει ένα τέλος στο γενικό lockdown -και θα μειώσει τα μέτρα που ήταν επιτακτικά για να περιοριστεί η μετάδοση του Covid-19 και τα θύματα που έχουν φτάσει τα 25.549 -ενώ 57.776 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 190.000.

Η Ελλάδα θέλει να τελειώσει

Άρθρο του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου αναφέρει πως "σε περίπτωση που αγώνες πρωταθλήματος δεν τελειώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου, λόγω εκκρεμοδικίας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, ή οιουδήποτε άλλου λόγου, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων του πρωταθλήματος με παράταση της αγωνιστικής περιόδου όχι πέραν της 10ης Ιουλίου, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ". Αυτή η απόφαση έχει παρθεί, με τους υπευθύνους να συζητούν για επιστροφή των ομάδων στα γήπεδα, τον Ιούνιο. Όχι, δεν έκαναν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη -μετά τα της UEFA-, γιατί από ό,τι φαίνεται δεν βιάζονται να αποφασίσουν. Είναι προτιμότερο να αποφασίσει η UEFA για εμάς, με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας στη Super League 1 να μίλησαν τελευταία φορά στις αρχές του μήνα, όταν το επικρατέστερο σενάριο ήταν η οριστική διακοπή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK