Η Γιουβέντους και ο Ρονάλντο νίκησαν, η Μίλαν και το VAR έχασαν

Η Γιουβέντους νίκησε τη Μίλαν στο Supercoppa, χάρη σε γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, που έφτασε τα 27 τρόπαια. Ο διαιτητής και το VAR, όμως, παρέμειναν στο προσκήνιο, μαζί με τον φευγάτο Ιγκουαΐν.

Η Γιουβέντους και ο Ρονάλντο νίκησαν, η Μίλαν και το VAR έχασαν
AP PHOTO

Η συλλογή τροπαίων στην καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο άρχισε το 2002 με το Supertaça στην Πορτογαλία ως παίκτης της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Μετά από 25 τρόπαια, η καριέρα του στην Ιταλία με τη Γιουβέντους άρχισε με το Supercoppa. Αναπόφευκτα ο Πορτογάλος θα άφηνε τη 'σφραγίδα' του και σε αυτό το παιχνίδι, όπου και να γινόταν.

Εν προκειμένω, η Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας φιλοξένησε το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ιταλίας, αυτό της Γιουβέντους με τη Μίλαν. Μπροστά σε 61.000 φιλάθλους στο γήπεδο 'Βασιλιάς Αμπντάλα', όμως τίποτα δεν άλλαξε. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους φιλάθλους να ασχολούνται λιγότερο με τον ήρωα και περισσότερο με το... εθνικό σπορ των una faccia, una razza με τους Έλληνες, την γκρίνια.

Ο αγώνας για το πρώτο τρόπαιο της σεζόν εκ των πραγμάτων θα ήταν ιδιαίτερος και όχι επειδή θα διεξαγόταν μεσούσης της σεζόν σε ξένη χώρα. Το 7ο Supercoppa Italiana στην ιστορία, εκείνο του 1993, κρίθηκε από γκολ του Μάρκο Σιμόνε που επετεύχθη στην Ουάσιγκτον. Δέκα χρόνια αργότερα, η Γιουβέντους νίκησε τη Μίλαν στα πέναλτι στο γήπεδο των Τζάιαντς στο Νιου Τζέρσεϊ, παίρνοντας ρεβάνς για την ήττα στον τελικό του Champions League στην ίδια διαδικασία λίγους μήνες νωρίτερα. Από το 2009, όταν ο αγώνας διεξήχθη ξανά εκτός Ιταλίας και συγκεκριμένα στην Κίνα, μόνο δύο φορές έχει επιστρέψει εντός συνόρων.

Ακόμα μία κοινή συνισταμένη των τελευταίων ετών είναι η μόνιμη παρουσία της Γιουβέντους από το 2012, ως μόνιμη πρωταθλήτρια. Μέχρι φέτος μετρούσε ίδιες νίκες και ίδιες ήττες σε αυτόν τον θεσμό την τελευταία 6ετία, με συνέπεια να βρίσκεται επικεφαλής στη λίστα των κατακτήσεων μαζί με τη Μίλαν με 7 τρόπαια. Ο αγώνας αυτός ήταν μία ευκαιρία να ξεχωρίσουν οι δύο ομάδες, όπερ και εγένετο.

Η Γιουβέντους και ο Ρονάλντο νίκησαν, η Μίλαν και το VAR έχασαν
AP PHOTO

Υπήρχε ακόμα ένα περίεργο 'δέσιμο', όμως. Η Μίλαν μετά από καιρό κατέβαινε σε έναν αγώνα με τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν στην κορυφή της επίθεσης. Ο Αργεντινός επιθετικός ανήκει στους 'μπιανκονέρι', όμως αγωνίζεται με τη μορφή μονοετούς δανεισμού στους 'ροσονέρι', που το καλοκαίρι μπορούν να δώσουν 36.000.000 ευρώ και να τον κάνουν δικό τους.

Μόνο που το παιχνίδι αυτό έμοιαζε περισσότερο με 'αντίο' του κορυφαίου σκόρερ της Serie A τα τελευταία χρόνια. Όλα τα ΜΜΕ σε Αγγλία και Ιταλία κάνουν λόγο για συμφωνία με την Τσέλσι για να αντικαταστήσει τον Άλβαρο Μοράτα και η Γιουβέντους δεν θα είχε πρόβλημα να τον... διώξει από τη χώρα και να μην τον στείλει σε άμεσο ανταγωνιστή της τη νέα σεζόν.

Στον αγώνα, πάντως, δεν άρχισε βασικός λόγω της απραξίας των περασμένων ημερών. Αντιθέτως, ξεχώρισε ο πρώην παρτενέρ του στην επίθεση, Πάτρικ Κουτρόνε, ο οποίος είχε και δοκάρι. Δραστήριος ήταν και ο Χακάν Τσαλχάνογλου, αλλά και άστοχος στις (πολλές) προσπάθειές του εκτός περιοχής.

Η ομάδα του Τζενάρο Γκατούζο δεν έπαιξε ως η ομάδα που βρίσκεται 22 πόντους πίσω από την πρωτοπόρο της Serie A σε 19 αγωνιστικές, αλλά σαν μία ομάδα που κοίταξε στα μάτια τον αντίπαλο. Η Γιουβέντους, από την πλευρά της, έπαιξε άσχημα για τα δεδομένα της, αλλά το ίδιο αποτελεσματικά με τις προηγούμενες αναμετρήσεις που δύσκολα ή εύκολα έφτανε στη νίκη.

Κάποια σουτ του Μίραλεμ Πιάνιτς και κάποια του Ρονάλντο στο 1ο ημίχρονο δεν βρήκαν στόχο, όμως όταν οι δυο τους συνεργάστηκαν στο 61' με τον τρόπο που γνωρίζουν καλά, μία ψηλή μπαλιά του ενός στην πλάτη της άμυνας και μία κεφαλιά του άλλου, οδήγησαν στο 1-0 του 61ου λεπτού.

Η Γιουβέντους και ο Ρονάλντο νίκησαν, η Μίλαν και το VAR έχασαν
AP PHOTO

Οι τύποις φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για οφσάιντ, όμως το VAR και ο Λούκα Μπάντι λειτούργησαν άψογα στην προκειμένη περίπτωση, στην οποία το πόδι του ξεχασμένου Ρικάρντο Ροντρίγκεθ κάλυπτε τον Πορτογάλο επιθετικό, έστω και για μερικά χιλιοστά.

Ακόμα και στη φάση του 73ου λεπτού, όταν ο Ιγκουαΐν είχε περάσει ήδη στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής πήρε τη σωστή απόφαση σε μία σκαριά του Φρανκ Κεσιέ στην κνήμη του Εμρέ Τζαν. Καταλόγισε φάουλ, έβγαλε κίτρινη κάρτα, ειδοποιήθηκε να δει τη φάση στο βίντεο, το έκανε και άλλαξε την κάρτα σε κόκκινη.

Το πρόβλημα ήταν ορισμένες άλλες φάσεις στις οποίες δεν αξιοποίησε την τεχνολογία που διαθέτει πλέον στο 'οπλοστάσιό' του. Φάσεις όπως ένα ανύπαρκτο οφσάιντ του Κουτρόνε στο 1ο ημίχρονο, ένα πιθανό πέναλτι του Κριστιάν Σαπάτα πριν από το 1-0, αλλά κυρίως η φάση που ξεσήκωσε τις περισσότερες συζητήσεις στη... διαιτητολάγνα γειτονική χώρα: το πέναλτι του Τζαν στον Αντρέα Κόντι στο 88', που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Ο Μπάντι αρνήθηκε να επανεξετάσει τη φάση μέσω βίντεο και το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους. Ο Ιγκουαΐν ήταν έξαλλος και ο Λεονάρντο Μπονούτσι, αν και αντίπαλος, επιχείρησε να τον ηρεμήσει. Λίγο αργότερα, όταν θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνο τα ξημερώματα της Πέμπτης, δεν θα έκρυβε τη δυσφορία του για τις απανωτές οχλήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της επικείμενης μετακίνησής του στην Τσέλσι.

'Η Τσέλσι; Αν ψάχνεις μπελάδες μαζί μου, δεν θα τους βρεις', είπε με βλοσυρό ύφος, προτού ζητήσει από τους δημοσιογράφους να τον αφήσουν να περάσει για να φτάσει στο αυτοκίνητό του.

Άκρως εκνευρισμένος ήταν και ο Γκατούζο κατά την άφιξή του στο Μιλάνο, αφού πέταξε το τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου που απαθανάτιζε την άφιξη του Ιταλού προπονητή. Έμοιαζε με την πρώτη και τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία του να κατακτήσει ένα τρόπαιο με τους 'ροσονέρι' και την έχασε, ίσως ως προοικονομία για το τι θα συμβεί με τη θέση του.

Την ίδια στιγμή, η Γιουβέντους πανηγύριζε το 8ο τρόπαιο στον θεσμό και το πρώτο φετινό, χωρίς να συμμερίζεται τις διαμαρτυρίες των αντιπάλων της. 'Δεν είδα τη φάση του Τζαν, όμως αν δεν την είδα εγώ από κοντά, ίσως σημαίνει ότι δεν υπήρχε κάτι', δήλωνε μετά από τον αγώνα ο τερματοφύλακας Βόιτσιεχ Στσέσνι, που δεν είχε πολύ καλή απόδοση και γλίτωσε από ένα τραγικό λάθος στο 1ο ημίχρονο.

Ο πρωταγωνιστής της συνάντησης δεν σταμάτησε να πανηγυρίζει, όπως κάνει διαρκώς φέτος. Σε 26 παιχνίδια με τη Γιουβέντους μέτρησε την 22η νίκη του (16 γκολ, 7 ασίστ) και κατέκτησε το Supercoppa και στην 4η χώρα που αγωνίζεται στην καριέρα του. Παρότι πρόκειται για έναν από τους παίκτες με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν το χάρηκε λιγότερο από τα υπόλοιπα. Το έδειξε στα αποδυτήρια, το έδειξε και όταν πανηγύρισε με τον... Φλόιντ Μέιγουεδερ που βρέθηκε στο γήπεδο.

'Ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι πολύ ζεστά και δύσκολα να παίζεις σε αυτές τις συνθήκες. Παίξαμε καλά, δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες. Φυσικά και είμαι χαρούμενος που σημείωσα το νικητήριο τέρμα', δήλωσε για το 19ο γκολ που πέτυχε σε τελικό.

Φυσικά, τίποτα δεν τελειώνει εδώ για τον 33χρονο διεθνή επιθετικό, ο οποίος μετακόμισε στο Τορίνο για να σκοράρει σε έναν άλλον τελικό. Μέχρι τότε, έχει την ευκαιρία να 'κλειδώσει' ακόμα 2 τρόπαια με τη 'γηραιά κυρία', αφού στο πρωτάθλημα η Γιουβέντους έχει ξεφύγει και ο τελικός του Coppa Italia είναι προγραμματισμένος για τις 15 Μαΐου. Η... στρογγυλοποίηση στα 30 ενδέχεται να έρθει την 1η Ιουνίου με το 4ο σερί Champions League.

Photo credits: AP Photo

News 24/7

24MEDIA NETWORK