Καλημέρα Κεμάλ, η διαφθορά στο τούρκικο ποδόσφαιρο κρίθηκε 'αθώα'

Επιστρέφουμε στο 2011 για να θυμηθούμε το 'σικέ' πρωτάθλημα της Φενέρμπαχτσε, που αποκάλυψε το ακόμα πιο 'σικέ' οικοδόμημα του τούρκικου ποδοσφαίρου.

Καλημέρα Κεμάλ, η διαφθορά στο τούρκικο ποδόσφαιρο κρίθηκε 'αθώα'
12 Μαρτίου 2012: Η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει την είσοδο των φιλάθλων της Φενέρ στον αγωνιστικό χώρο, κατά τη διάρκεια ματς κόντρα στη Γαλατασαράι. Το ματς έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, αλλά ένας φίλαθλος της Γαλατά βρέθηκε μαχαιρωμένος. AP

Αυτό το κείμενο ξεκινάει με μια αναφορά στον 'Κεμάλ' του - φανατικού Ολυμπιακού- Μάνου Χατζηδάκη γιατί αυτή είναι μια καλή διέξοδος, ένας σαρκασμός μιας παράξενης εποχής για το ποδόσφαιρο στην γείτονα χώρα, όπου το πρωτάθλημα έχει αποκτήσει χαρακτήρα παρωδίας, όπου αρκετοί αγώνες 'κανονίζονται' πριν ακόμα ξεκινήσουν, όπου μια ομάδα αποτελεί την φαντασίωση του Ταγίπ Ερντογάν και οι εμπλεκόμενοι παίκτες ξέρουν καλά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν, ώστε να γίνουν πλούσιοι ή έστω, να μείνουν ζωντανοί. Το τούρκικο ποδόσφαιρο είναι ΄βρώμικο' και μάλλον αυτή η μπόχα τρομάζει, ίσως περισσότερο κι από τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς κάποιων παικτών.

Διαλυμένος σε κομμάτια

Ο Τεομάν είναι ένας από τους πιο διάσημους ποπ-ροκ τραγουδιστές της γείτονας χώρας, ένα κράμα Μιχάλη Χατζηγιάννη-Παύλου Παυλίδη με έμφαση στην ποπ του πρώτου. Στο κομμάτι 'Paramparça' (αγγλιστί 'All In Pieces') τραγουδά για την διαλυμένη σε κομμάτια ζωή ενός τριαντάχρονου άντρα που αναζητά στόχους και προοπτική. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη παρομοίωση για το τούρκικο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μπεσίκτας, Σίβασπορ, Μανίσασπορ και φυσικά η Φενέρμπαχτσε αποτελούν ως και σήμερα το βασικό κουαρτέτο των ομάδων των οποίων οι διοικήσεις και οι αθλητές έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα χρηματισμού, χωρίς όμως να τους επιβληθεί κάποια σοβαρή τιμωρία. Δεν είναι οι μόνες 'ένοχες' ομάδες. Η ανοχή της τούρκικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μπροστά στα σκάνδαλα χρηματισμού με θήτες παίκτες και παράγοντες των περισσοτέρων ομάδων της Λίγκας, έχει υπάρξει παροιμιώδης. Το ποδόσφαιρο της Τουρκίας, διαλύεται σε κομμάτια.

Ένα αναπάντεχο ρεκόρ

Διαδήλωση υποστηρικτών του προέδρου της Φενέρμπαχτσε, Αζιζ Γιλντιρίμ έξω από δικαστικό μέγαρο με αφορμή την εκδίκαση υπόθεσης στημένων αγώνων με περισσότερους από 90 υπόπτους, για 19 ματς της τούρκικης λίγκας.
Διαδήλωση υποστηρικτών του προέδρου της Φενέρμπαχτσε, Αζιζ Γιλντιρίμ έξω από δικαστικό μέγαρο με αφορμή την εκδίκαση υπόθεσης στημένων αγώνων με περισσότερους από 90 υπόπτους, για 19 ματς της τούρκικης λίγκας. ASSOCIATED PRESS

Την άνοιξη του 2011, η Τραμπζονσπόρ βρισκόταν στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος. Όμως η Φενέρμπαχτσε είχε διαφορετική άποψη, κάνοντας μια επική επέλαση, ένα σερί 16 νικών σε 17 αγώνες. Στο τέλος, οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες, αλλά η Φενέρ υπερτερούσε στους μεταξύ τους αγώνες. Είχε κερδίσει το πρωτάθλημα.

Όμως η τουρκική αστυνομία είχε διαφορετική άποψη, καθώς με τη συνεργασία της UEFA εξέταζε μια σειρά από 19 παιχνίδια που έμοιαζαν 'ύποπτα'. Σύντομα η αλήθεια βρέθηκε μπροστά από έναν κυνικό φακό: Συνολικά 61 παράγοντες και αθλητές ομάδων συνελήφθησαν με κατηγορίες περί συμμετοχής σε στήσιμο αγώνων.

Ήταν σαφές πως η μοίρα του πρωταθλητή της σεζόν 2010-11, είχε οριστεί πολύ πριν παιχτούν αγώνες.Ο πρόεδρος της Φενέρ, Αζίζ Γιλντιρίμ, ήθελε αυτό το τρόπαιο, πάση θυσία και με κάθε τρόπο.

Ο Ιμπραχίμ Ακιν, που αγωνιζόταν στην Μπασαξεχίρ, ήταν ο πρώτος που ομολογούσε πως είχε δεχτεί χρήματα για να έχει μειωμένη απόδοση σε αγώνες όπως ο τελικός Κυπέλλου κόντρα στην Μπεσίκτας (η οποία κατέκτησε το τρόπαιο) και μια αναμέτρηση πρωταθλήματος με την Φενέρ.

Στη συνέχεια, η τούρκικη ομοσπονδία ποδοσφαίρου επέβαλε στην Φενέρ ποινή διετούς αποκλεισμού από το Champions League και αντίστοιχα στην Μπεσίκτας μονοετές αποκλεισμό από το Europa League. Ο πρόεδρος της Μπεσίκτας, Γιλντιρίμ Ντεμιρόρεν, επέστρεψε το Κύπελλο Τουρκίας στην τούρκικη ομοσπονδία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, συνολικά 21 παράγοντες, διευθυντές και αθλητές πέρασαν τις πόρτες των δικαστηρίων. Οι διοικήσεις ομάδων όπως η Σίβασπορ και η Εξιχέρισπορ, δέχονταν ποινές αποκλεισμού από το τούρκικο ποδόσφαιρο. Όμως ο Ιμπραχίμ Ακιν, λίγο πριν καταδικαστεί σε τρία χρόνια 'εξορίας' από τα γήπεδα, ανασκεύαζε την ομολογία του, λέγοντας πως η τούρκικη αστυνομία τον είχε πιέσει για να του αποσπάσει ομολογία, άρα οι στημένοι αγώνες είναι μόνο μια θεωρία συνωμοσίας. Είναι όμως;

Flash Forward: Οκτώβριος 2015

Διαδήλωση υποστηρικτών του προέδρου της Φενέρμπαχτσε, Αζιζ Γιλντιρίμ έξω από δικαστικό μέγαρο με αφορμή την εκδίκαση υπόθεσης στημένων αγώνων με περισσότερους από 90 υπόπτους, για 19 ματς της τούρκικης λίγκας. O Αζίζ Γιλντιριμ μαζί με πλειάδα παραγόντων και ποδοσφαιριστών έχει κριθεί ένοχος για στήσιμο αγώνων.
Διαδήλωση υποστηρικτών του προέδρου της Φενέρμπαχτσε, Αζιζ Γιλντιρίμ έξω από δικαστικό μέγαρο με αφορμή την εκδίκαση υπόθεσης στημένων αγώνων με περισσότερους από 90 υπόπτους, για 19 ματς της τούρκικης λίγκας. O Αζίζ Γιλντιριμ μαζί με πλειάδα παραγόντων και ποδοσφαιριστών έχει κριθεί ένοχος για στήσιμο αγώνων. AP

Ο Αζιζ Γιλντιρίμ μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες της Φενέρ σε στημένους αγώνες, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Οι υπόδικοι παράγοντες κάθε άλλο παρά στιγματισμένοι νοιώθουν, καθώς χαιρετούν τους φανατικούς οπαδούς της ομάδας, λίγο πριν μπουν σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο Γιλντιρίμ είναι το επίκεντρο του σκανδάλου των στημένων αγώνων, ένας 'νονός΄ του τούρκικου ποδοσφαίρου, που έχει περάσει ένα χρόνο στη φυλακή, έχοντας καταδικαστεί συνολικά σε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Σύντομα θα έχει μια νέα ευκαιρία στην ελευθερία. Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον βρίσκει αθώο, το δικαστήριο αθωώνει επίσης και την Φενέρ, την Μπεσίκτας, την Σίβασπορ, κάθε ομάδα που συμμετείχε σε στημένες αναμετρήσεις, με τις ποινές αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να παραμένουν σε ισχύ.

Τελικά, στο άκουσμα των αποφάσεων, ο Γιλντιρίμ επιτέθηκε στο τούρκικο κράτος ζητώντας αποζημίωση και αποκατάσταση ηθικής βλάβης, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση 'πολιτική σκευωρία' πίσω από την οποία υποστήριξε πως κρυβόταν ο πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, Φέτο Γκιουλέν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπερασπίστηκε τον Γιλντιρίμ, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του πως το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ήταν 'ένα καλά υπολογισμένο βήμα' των ανθρώπων του Γκιουλέν για την αποσταθεροποίηση της χώρας. Από το 2016 και μετά, ο Γιλντιρίμ επανήλθε στο αξίωμα του και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε στημένα ματς, επέστρεψαν στις δουλειές τους. Το τούρκικο ποδόσφαιρο συνέχισε να υπάρχει, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Ο Ένοχος

Παίκτες της Φενέρμπαχτσε πανηγυρίζουν την επίτευξη τέρματος από τον Λαζάρ Μάρκοβιτς σε αγώνα του Europa League ανάμεσα στην τούρκικη ομάδα και την Σέλτικ.
Παίκτες της Φενέρμπαχτσε πανηγυρίζουν την επίτευξη τέρματος από τον Λαζάρ Μάρκοβιτς σε αγώνα του Europa League ανάμεσα στην τούρκικη ομάδα και την Σέλτικ. AP

Δεν ήταν παίκτης, ούτε παράγοντας. Ο διευθυντής της τούρκικης αστυνομίας, ο άνθρωπος που είχε δώσει το 'οκ' στην ομάδα του για τη διερεύνηση του σκανδάλου των στημένων αγώνων, είχε καρατομηθεί με εντολή Ερντογάν. Παράλληλα, ο 'Σουλτάνος' έδινε εντολή για την έναρξη έρευνας για την εμπλοκή ανθρώπων του Γκιουλέν στην αστυνομία. Ο 'από μηχανής Θεός' είχε κάνει σωστά τη δουλειά του.

Ο Διάδοχος

Πριν από μερικούς μήνες, ο Γιλντιρίμ Ντεμιρόρεν, απερχόμενος πρόεδρος της Μπεσίκτας και νυν πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (!) όντας παράλληλα και πρόεδρος του μεγαλύτερου μιντιακού συγκροτήματος της χώρας, ανακοίνωσε ξαφνικά την πρόθεση του να παραιτηθεί από το πόστο του στην ομοσπονδία. Γρήγορα έγινε σαφές πως η κίνηση αυτή συνέβη ώστε ο Γιλντιρίμ να καθαρίσει μια για πάντα το όνομα του από τα σκάνδαλα, έχοντας ίσως, τους δικούς του, νέους ανθρώπους μέσα στα πράγματα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο τέλος του 'Νονού' του Φράνσις Φορντ Κόπολα, όταν ο Βίτο Κορλεόνε είχε δώσει τη θέση του στον Μάικλ. Άλλωστε και το ποδόσφαιρο δεν απέχει πολύ από το σινεμά.

Είναι ντέρμπι τίτλου το Ολυμπιακός-ΑΕΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΠΗΓΗ: 

TIFO FOOTBALL

News 24/7

24MEDIA NETWORK