Μαρσέλο Μπαλμπόα: Η πιο καλτ μορφή σε Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός

Ο έκτος σε συμμετοχές διεθνής ποδοσφαιριστής των ΗΠΑ είχε χρεωθεί το 4-1 του Ολυμπιακού από τον Ερυθρό Αστέρα του 21χρονου Ντάρκο Κοβάσεβιτς και δεν υπέγραψε ποτέ συμβόλαιο. Πού βρίσκεται σήμερα.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα στο φιλικό που έδωσαν το 1996 στο Φάληρο
Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα στο φιλικό που έδωσαν το 1996 στο Φάληρο EUROKINISSI

Τον Νοέμβριο του 1994 ο Ολυμπιακός διένυε τα τελευταία χρόνια της 'εποχής του λίθου'. Πάλευε ν' αποτινάξει τα παραγοντικά κατάλοιπα της προσωκρατικής περιόδου των πέτρινων χρόνων του, αλλά είχε ανάγκη από λίγο ακόμη χρόνο για να οργανωθεί. Από την αρχή εκείνης της σεζόν ήταν ήδη στον τρίτο προπονητή του, τον Ολλανδό Τάις Λίμπρεχτς (μετά τους Αλέφαντο και Γιούτσο), ο οποίος έψαχνε εναγωνίως έναν έμπειρο και ποιοτικό στόπερ για το χειμώνα.

Ο Τάις Λίμπρεχτς με τον Κώστα Πολυχρονίου πριν από ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ
Ο Τάις Λίμπρεχτς με τον Κώστα Πολυχρονίου πριν από ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Η επιλογή του ήταν ο Αμερικανός Μαρσέλο Μπαλμπόα. Ένας 27χρονος κεντρικός αμυντικός από το Σικάγο με αργεντίνικο αίμα. Ένας κανονικός 'gaucho' με μπόι κοντά στο 1μ90, μακριά χαίτη, μουστάκι σαν του Νίκου Αναστόπουλου και βαθύ βλέμμα, ο οποίος ήταν παρτενέρ του ομογενούς Αλέξις Λάλας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 (άλλη μία χαρακτηριστική φιγούρα της εποχής), έχοντας μετρήσει άλλες τρεις συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 (με Τόνι Μέολα στο τέρμα).

Ο Μαρσέλο Μπαλμπόα με αντιπάλους τον Μαζίνιο και τον Μάουρο Σίλβα, στην αναμέτρηση ΗΠΑ-Βραζιλία του 1994
Ο Μαρσέλο Μπαλμπόα με αντιπάλους τον Μαζίνιο και τον Μάουρο Σίλβα, στην αναμέτρηση ΗΠΑ-Βραζιλία του 1994 AP PHOTO/ERIC DRAPER

Το φιλικό τεστ στο Βελιγράδι

Ο Λίμπρεχτς πίστευε πως ήταν ο ιδανικός για να ενισχύσει το 'ερυθρόλευκο' σύνολο που έπασχε στο κέντρο της άμυνάς της. Ορισμένοι εντός των τειχών του Ρέντη αντιμετώπιζαν την επιλογή με δικαιολογημένα δυσπιστία και ζήτησαν από τον Ολλανδό προπονητή να εξετάσει όλες τις παραμέτρους προτού εισηγηθεί θετικά για την απόκτησή του. Η μέση λύση σ' εκείνη την περίπτωση ήταν να δοκιμαστεί στο φιλικό που είχε προγραμματιστεί με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Τότε δεν ήταν απλώς η πρωτεύουσα της χώρας, δεν έμοιαζε σε τίποτα με ό,τι είναι 25 χρόνια μετά, πριν από το αποψινό ραντεβού των δύο ομάδων. Ανήκε στην εμπόλεμη ζώνη του εμφύλιου πολέμου που κατασπάραξε την πρώην Γιουγκοσλαβία και ταυτόχρονα σε κατάσταση αποκλεισμού από τον υπόλοιπο (αθλητικό και όχι μόνο) κόσμο.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν ήδη αδερφοποιημένοι και οι 'ερυθρόλευκοι' αποδέχθηκαν την πρόσκληση για ένα αντιπολεμικό φιλικό στην καρδιά του μετώπου, με αποτέλεσμα στις 12 Νοεμβρίου βρέθηκαν στο γεμάτο 'Μαρακανά'. Ούτε ο Μπαλμπόα είχε αρνηθεί τη διαδικασία της δοκιμής (ή είχε φοβηθεί ένα ταξίδι στο Βελιγράδι) εκφράζοντας απ' όταν ήρθε στην Αθήνα τη βεβαιότητά του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μάλιστα ήταν στους πρώτους 11 του Λίμπρεχτς. Παρέα με τους Κυριάκο Τοχούρογλου, Μηνά Χατζίδη, Κυριάκο Καραταΐδη, Κρις Καλαντζή, Γιώτη Τσαλουχίδη, Γιώργο Αμανατίδη, Αλέξη Αλεξανδρή, Πέτρο Μαρινάκη, τον Χιλιανό Φαμπιάν Εστάι και τον ντόπιο Ίλια Ίβιτς, ο οποίος το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, 20άρης τότε, είχε μεταγραφεί από τον Αστέρα στον Ολυμπιακό, όντας η αφορμή για ν' ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας των δυο πλευρών.

Το τρομερό σουτ - γκολ του Τσαλουχίδη στο 11' ήταν παραπλανητικό για ό,τι θ'ακολουθούσε, αφού ο Ολυμπιακός δέχθηκε 4 τέρματα από το 24' ως το 65', τα δύο από τον Πέροβιτς και το ένα από τον 21χρονο εαυτό του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Τα τρία εξ αυτών από το κέντρο της άμυνάς του, από την οποία ο Μπαλμπόα, που είχε αρχίσει με όρεξη τον αγώνα, απουσίαζε, παρόλο που περιέγραφε τον εαυτό του ως λίμπερο. Ιδίως στην κάθετη επέλαση του Πέτκοβιτς για το 2-1 του Αστέρα, ο διεθνής Αμερικανός ούτε που έκανε προσπάθεια να τον ανακόψει φεύγοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση και σταματώντας το τρέξιμό του.

Έμελλε αυτό να είναι το πρώτο και το τελευταίο παιχνίδι του 27χρονου με τα ερυθρόλευκα, καθώς απορρίφθηκε ασυζητητί και η συμφωνία δεν προχώρησε. Ενδεχομένως ένα παιχνίδι 67 λεπτών (καθώς αντικαταστάθηκε από τον Θοδωρή Παχατουρίδη) δεν έφτανε για να κριθεί, ασχέτως αν στην πορεία του αγώνα έβγαλε αδυναμίες, έλλειψη ενέργειας και αργών αντιδράσεων.

Ενδεχομένως δεν ανήκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο της εποχής, μια και δεν είναι τυχαίο πως συνέχισε να παίζει μπάλα σε Μεξικό (Λεόν) και ΗΠΑ (Κολοράντο Ράπιντς) καταγράφοντας περισσότερες από 200 συμμετοχές και 25 γκολ από το 1995 ως το 2001 και όντας ένας ακόμη Αμερικανός με παρουσία σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (9 λεπτά το 1998)! Ναι ή όχι, σε ερωτήματα δίχως πειστικές απάντηση, έχει καταγραφεί στα αρχεία ως ο διάσημος και ξεχωριστός ξένος που αγωνίστηκε σ' ένα παιχνίδι και αποχώρησε.

Ο Μπαλμπόα σήμερα

Ο Μαρσέλο Μπαλμπόα του 2019, στα 52 του, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σχολιαστές-ρεπόρτερ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες των Ράπιντς, της εθνικής και όχι μόνο. Εκτιμάται δεόντως η εμπειρία των 15 χρόνων στα γήπεδα, οι 127 συμμετοχές στο εθνικό συγκρότημα (6ος της λίστας) όντας ο πρώτος που έγραψε τριψήφιο αριθμό και βεβαίως το επικοινωνιακό χάρισμά του. Διαχειρίζεται άψογα λογαριασμούς σε twitter και instagram. Η χαίτη έχει μετεξελιχθεί σε περιποιημένη αλογοουρά, το μουστάκι έχει μετατραπεί σε καλοσχηματισμένη γενειάδα. Ο ίδιος δεν αμφισβητείται στο ελάχιστο και απολαμβάνει κάθε στιγμή της αναγνωρισιμότητας του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK