Με 11 λέξεις κι ένα τηλεφώνημα ο Μουρίνιο τελειώνει την πιο βαρβάτη κόντρα του

Ο Ζοζέ Μουρίνιο εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ για την καριέρα του Ίκερ Κασίγιας και η ατάκα που ακούγεται στο trailer βάζει οριστικό τέλος στη μεταξύ τους έχθρα.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν ήθελε ούτε την 'καλημέρα' του Ίκερ Κασίγιας, αλλά στο ντοκιμαντέρ του συμμετέχει
Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν ήθελε ούτε την 'καλημέρα' του Ίκερ Κασίγιας, αλλά στο ντοκιμαντέρ του συμμετέχει AP PHOTO/PAUL WHITE

Το 'Colgar las alas' θα 'ναι η πρώτη, τηλεοπτική μάλιστα, απόπειρα αποτύπωσης της ποδοσφαιρικής περσόνας του Ίκερ Κασίγιας. Το υλικό βρίσκεται πια στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του και στις 27 του Νοέμβρη θα είναι διαθέσιμο μέσα από τη συνδρομητική πλατφόρμα της Movistar+. Ως συνέχεια του έργου μιας ομάδας που έχει δουλέψει κι άλλες τέτοιες παραγωγές, το ντοκιμαντέρ για τον παράλληλο βίο που ζούσε ο Ισπανός τερματοφύλακας, εντός κι εκτός γηπέδου, αξιοποιεί κάθε πιθανό και απίθανο στοιχείο, μια μικρή λεπτομέρεια, που θα χαρίσει ουσία στο τελικό αποτέλεσμα για να μην καταλήξει να 'ναι μια ανιαρή βιωματική απεικόνιση στιγμών που θα αποτύχει να κεντρίσει τον θεατή.

Η παρουσία του Ζοζέ Μουρίνιο αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί. Δίπλα σε σύζυγο (Σάρα Καρμπονέρο) ή φίλους μαζί κι αυτός. Θα 'ταν άκομψο να λείπει μια τέτοια πτυχή της ιστορίας. Ως γνωστόν ο Πορτογάλος προπονητής δεν διατηρούσε αγαστές σχέσεις με τον Κασίγιας ενόσω συνεργάζονταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Εξέπεμπαν σε διαφορετικά μήκη. Η κοινή τριετία τους (2010-2013) στην καθημερινότητα των 'μερένγκες' δεν ήταν ήπια, ούτε καν ανώδυνη και παρά τους τέσσερις κερδισμένους τίτλους η αποχώρηση του Πορτογάλου προπονητή ήταν λυτρωτική για τον 'Άγιο Ίκερ' που ούτως ή άλλως είχε αρχίσει να παραγκωνίζεται για χάρη του Ντιόγκο Λόπεθ.

Ο Μουρίνιο τού χρέωνε κυρίως την μετριοπαθή στάση που διατήρησε στη δική του διαμάχη με την Μπαρτσελόνα με αποκορύφωμα το επεισόδιο με τον Τίτο Βιλανόνα. Ήταν εκείνη η συζήτηση με τον Τσάβι, αμέσως μετά το clasico, όταν οι δυο τους συμφώνησαν την κατάπαυση του πυρός, που είχε εξοργίσει τον 'Mou'. Ούτε λίγο ούτε πολύ τον θεωρούσε σαν το 'βαθύ λαρύγγι' των αποδυτηρίων της ομάδας, αυτόν που διέρρεε όλα τα περιστατικά και τους διαλόγους στον Τύπου για να βλάψει το προφίλ του και φρόντιζε να 'χει επικοινωνία με τους πολέμιους του. Τον περιέγραφε υποχθόνιο και μουλωχτό. "Ήταν ντροπή που δεν υπογράψαμε από την πρώτη χρονιά τον Λόπεθ, γιατί κάποιος ήθελε να 'ναι πάνω από τους άλλους", υποστήριξε ενώ είχε φύγει προφανέστατα για να πικάρει τον ποδοσφαιριστή του. Ούτε καλημέρα δεν αντάλλασσαν οι δυο τους.

Ζοζέ Μουρίνιο και Ίκερ Κασίγιας στην ίδια συνέντευξη Τύπου και δεν φαίνεται να το διασκεδάζουν
Ζοζέ Μουρίνιο και Ίκερ Κασίγιας στην ίδια συνέντευξη Τύπου και δεν φαίνεται να το διασκεδάζουν AP PHOTO/PAUL WHITE

Ο Κασίγιας δεν αρνήθηκε ποτέ πως το διάστημα της συνύπαρξής τους στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν 'δύσκαμπτό'. Παρουσίαζε βέβαια τον εαυτό του ως αυτόν που υποχωρούσε συνεχώς, ρίχνοντας νερό στο κρασί του, διαφορετικά "θα είχα πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα", όπως είχε πει χρόνια μετά. Ασχέτως αν παρέα με τον έτερο αντάρτη Σέρχιο Ράμος είχαν αιτηθεί ακρόαση από τον Φλορεντίνο Πέρεθ για να μάθουν τις προθέσεις που είχε για τον Μουρίνιο. Αν τον στηρίζει και πόσο. Για να ξέρουν πώς θα πράξουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή του νυν προπονητή της Τότεναμ στο ντοκιμαντέρ του Κασίγιας παραξένεψε. Φαίνεται πάντως πως ο χρόνος μάζεψε τις αποστάσεις των όσων τους χώριζαν κι έλιωσε στάλα-στάλα τον πάγο. Πρόσφατα ο Κασίγιας είχε ομολογήσει ότι ο Μουρίνιο ήταν εκ των πρώτων που ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του, έχοντας μάθει πως υπέστη καρδιακό επεισόδιο στην προπόνηση της Πόρτο. Ένα συμβάν που τέλειωσε επί της ουσίας την καριέρα του. "Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά ήταν μεταξύ αυτών που με κάλεσαν", έλεγε στο ESPN πριν από 40 ημέρες. Δεν είναι δα και έκπληξη οπότε ότι φτάσαμε έως το "χωρίς αμφιβολία ο Κασίγιας είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για μένα" που ακούστηκε να λέει στο πρώτο teaser του ντοκιμαντέρ. Απομένει μόνο να μάθουμε το πώς και το γιατί.


News 24/7

24MEDIA NETWORK