Η εξομολόγηση του Ίκερ Κασίγιας δεν είναι διαφήμιση

Νόμιζε πως δεν θα του συμβεί. Αλλά δεν ήταν έτσι. Ο Ίκερ Κασίγιας θυμάται την ημέρα που ξαναγεννήθηκε και ζητά να φροντίζουμε την καρδιά μας. Προλαμβάνοντας.

Ο Ίκερ Κασίγιας ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής
Ο Ίκερ Κασίγιας ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής AP PHOTO/PAULO DUARTE

Το 'ποιος' και 'τι' είναι ο Ίκερ Κασίγιας δεν απαιτούν βαθιά ποδοσφαιρική γνώση. Αν, παρ' ελπίδα, η επαφή με το ποδόσφαιρο είναι τόσο επιφανειακή η προσωπογραφεία του 39χρονου, σήμερα, Ισπανού δια χειρός Θανάση Κρεκούκια είναι μια πολύ ισχυρή βάση για τη βαθύτερη μελέτη αυτού. Η αφορμή για το ανάγνωσμα της 25ης Αυγούστου υπήρξε η αναγκαστική απόφαση του βετεράνου τερματοφύλακα να εγκαταλείψει τη δράση λίγες ημέρες νωρίτερα. Ο Κασίγιας είχε υποκλιθεί σ' ένα όρθιο κοινό που τον χειροκροτούσε νοεά και είχε κρυφτεί πίσω από την αυλαία που έπεφτε, διότι από την Πρωτομαγιά του 2019 που υπέστη το έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έπαιξε ξανά ποδόσφαιρο. Προσπάθησε να επανέλθει, αλλά ήταν μάταιο.

Η τελευταία εμφάνισή του με τα ρούχα της δουλειάς είχε καταγραφεί στις 26 Απριλίου. Είχε αγωνιστεί για 90 λεπτά στην αναμέτρηση της Πόρτο με τη Ρίο Άβε. Το καρδιακό επεισόδιο έλαβε χώρα πέντε ημέρες μετά στην προπόνηση του πορτογαλικού κλαμπ. "Ήταν κάτι που μου έσωσε τη ζωή. Είμαι σίγουρος ότι εάν μου συνέβαινε κάπου αλλού, πιθανότατα δεν θα ήμουν τώρα εδώ μαζί σας", ομολογούσε σε διαδικτυακή κουβέντα που είχε με πρώην συμπαίκτες του στη Ρεάλ Μαδρίτης τον περασμένο Απρίλη, εν μέσω καραντίνας. Στην κλινική είχε νοσηλευτεί για 5 διαδοχικές ημέρες. Εξ αρχής οι γιατροί καθησύχαζαν με τα ανακοινωθέντα τους. Η ζωή του δεν κινδύνευε άμεσα, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει υπό παρακολούθηση.

Δεν ήταν απλό ό,τι είχε περάσει τις προηγούμενες ώρες και η προσοχή ήταν επιτακτική. Ο Ισπανός έλαβε εξιτήριο στις 6 Μαΐου. "Ήμουν πολύ τυχερός. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι εδώ. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Μπορώ μόνο να χαμογελώ μετά τα όσα συνέβησαν", έλεγε στους δημοσιογράφους φεύγοντας από το 'Hospital CUF', αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός ζούσε με το άγχος. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ούτε καλά-καλά να σηκωθεί από το κρεβάτι και να κάνει δυο βήματα. Ο φόβος τον είχε κυριεύσει. Ήταν ούτως ή άλλως ο δυσκολότερος μήνας της οικογένειάς του, μια και η σύζυγός του Σάρα Καρμπονέρο ανακοίνωσε στις 22/5 ότι διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες και πως είχε ήδη υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης. Ο Κασίγιας όφειλε να 'ναι δυνατός πρώτα για τον εαυτό του και κατόπιν για τους δικούς του ανθρώπους που τον είχαν εξίσου ανάγκη.

Άνοιξε απότομα το φως και άρχισε να βλέπει ξανά. Μαζί ενεργοποιήθηκαν όλες οι αισθήσεις του. Στη συμπλήρωση ενός έτους από το συμβάν θα έγραφε ότι "δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα μιλήσω για τη διαδρομή που έκανα και το σημείο που έφτασα, ούτε μου αρέσει να μιλάω για πράγματα που πηγαίνουν καλά, αλλά είμαι χαρούμενος που ξεπέρασα το μεγαλύτερο εμπόδιο της ζωής μου". Σ' αυτές τις 365 ημέρες είχε κερδίζει πολλές από τις προσωπικές μάχες που κλήθηκε να δώσει. Κυρίως κατάλαβε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τέτοια περιστατικά δεν λογαριάζουν ηλικία ή συνθήκες. Δεν ξεχωρίζουν κάστες ή ιδιότητες. Ορμούν και παρασύρουν όποιον βρουν ευάλωτο.

Στη διαφήμιση που συμμετείχε ο παλαίμαχος Ισπανός γκολκίπερ για ιατρική υπηρεσία που εδρεύει στη Μαδρίτη και ειδικεύεται στον κατ' οίκον έλεγχο των λειτουργιών της καρδιάς δεν μιλά από τη θέση του μετόχου-επενδυτή-πρεσβευτή. Όντως έχει επενδύσει σ' αυτόν τον κλάδο και δεν είναι κάτι κρυφό. Ωστόσο ο Κασίγιας μεταφέρει, μέσα από το βλέμμα και τη διήγησή του, την ανάγκη πρόληψης. Διότι ναι μεν "εκείνη την ημέρα ξύπνησα φυσιολογικά, όπως κάθε άλλη ημέρα που πήγαινα στην προπόνηση", την ίδια στιγμή ωστόσο "η ζωή μου άλλαξε για πάντα. Γεννήθηκα ξανά". Άνευ προειδοποίησης, "ένιωσα ξαφνικά να ζαλίζομαι όταν γυμναζόμουν με τον κόουτς". Το αποτέλεσμα ήταν "οι γιατροί της ομάδας να με φροντίσουν όπως κάθε άλλο ποδοσφαιριστή που χτυπάει και με έστειλαν άμεσα στο νοσοκομείο".

Πλέον, παρόλο που "αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα υποστεί καρδιακό επεισόδιο", γνωρίζει πια ότι "στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στον καθέναν μας". Είναι η αλήθεια.

Τι ακριβώς του εξασφαλίζει η υπηρεσία; "Από τότε που γνώρισα την IDOVEN αισθάνομαι πιο ήρεμος. Το κάνουν πολύ πιο εύκολο για σένα. Μια φορά το χρόνο ελέγχουν την καρδιά μου. Σου στέλνουν ένα kit στο σπίτι και παρακολουθούν την καρδιά μου ενόσω ζω μια κανονική ζωή για μερικές ημέρες. Πηγαίνοντας βόλτα, στη διάρκεια του ύπνου, όταν γυμνάζομαι ή δουλεύω. Οι παλμοί καταγράφονται σ' ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα που αναλύεται από τεχνητή νοημοσύνη της τεχνολογίας της IDOVEN, όπως επίσης την ιατρική ομάδα τους. Όταν τελειώσουν, έρχονται το παίζουν και μερικές ημέρες αργότερα λαμβάνω μια υψηλής ακρίβειας έκθεση με τις προσωποποιημένες συστάσεις στο κινητό μου".

Γι' αυτό και στο τέλος συμβουλεύει: "Φροντίστε την καρδιά σας". Με όποιον τρόπο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK