Μια πρόκριση, ένα θρίλερ κι ένα έπος για το 3/3

Το ζόρι της ΑΕΚ δεν είναι πλέον η Κραϊόβα αλλά η εκμετάλλευση του Λιβάγια, ο Ατρόμητος θα χρειαστεί να βρει περισσότερους από δύο ήρωες στη ρεβάνς με την Λέγκια, ενώ ο Άρης θα ψάξει να προσθέσει μια εποποιία με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του.

EUROPA LEAGUE / ΜΟΛΝΤΕ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Ο Κουέστα απογοητευμένος στην διάρκεια της αναμέτρησης Μόλντε - Άρης (3-0) στη Νορβηγία, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League EUROKINISSI SPORTS

Γλυκόπικρη ήταν η γεύση από την παρουσία των ελληνικών ομάδων στις μάχες του Europa League την Πέμπτη (8/8). Η ΑΕΚ πέρασε από την έδρα της Κραϊόβα και με το 2-0 στο τσεπάκι της, μπορεί να αρχίσει την μελέτη του ζευγαριού Τράμπζονσπορ - Σπάρτα Πράγας (οι Τούρκοι πήραν 2-2 στην Πράγα) για την αντίπαλο της στα playoffs. Ο Ατρόμητος με πύργο τον Ρισβάνη, ήρωα τον Μέγκιερι και την απαραίτητη δόση τύχης έφυγε με το 0-0 από την Βαρσοβία κόντρα στην Λέγκια, μεταφέροντας την υπόθεση - πρόκριση στο Περιστέρι. Ο Άρης ηττήθηκε με σκορ 3-0 από την Μόλντε στη Νορβηγία και θα ψάξει μια ποδοσφαιρική εποποιία στη ρεβάνς του 'Κλεάνθης Βικελίδης'.

Το απαιτητικό στυλ και το ζόρι που βάζει ο Λιβάγια στον Καρντόσο

Με πολλές πάσες αλλά όχι σε χώρους που μπορούσαν να προβληματίσουν την Κραϊόβα κύλησε το πρώτο μέρος της αναμέτρησης στη Ρουμανία. Το ποδόσφαιρο που θέλει να διδάξει ο Μιγκέλ Καρντόσο στους παίκτες της ΑΕΚ δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και απαιτεί συγχρονισμένη κίνηση στον χώρο από όλη την ομάδα ανάλογα με το που βρίσκεται η μπάλα. Χρειάζονται μήνες για να αφομοιώσει ένα σύνολο μια τέτοια επιθετική φιλοσοφία, που στηρίζεται σε πολύ υψηλά ποσοστά κατοχής.

Ο Πορτογάλος τεχνικός στάθηκε τυχερός - άτυχος στον τραυματισμό του Κλωναρίδη, επιλογή που δεν έβγαινε στην κορυφή της επίθεσης, με τον Λιβάγια να μπαίνει στη θέση του και να ορίζει την τύχη του αγώνα. Ασίστ στο Μάνταλο για το 0-1 στο 60', γκολ δικό του για το 0-2 στο 85', αποδυτήρια, αεροδρόμιο, επιστροφή και πάμε παρακάτω.

Με την λογική πως οι Βέρντε και Ολιβέιρα αποκτήθηκαν για βασικοί πυλώνες της γραμμής κρούσης και οι Ζεράλντες - Μάνταλος φαντάζουν αδιαπραγμάτευτοι στο αρχικό σχήμα, ο Μιγκέλ Καρντόσο θα πρέπει να σπάσει το κεφάλι του για να βρει χώρο στον Κροάτη επιθετικό. Τουλάχιστον αυτή την εποχή, ο Λιβάγια φαντάζει ως ο πιο συνεπής παίκτης της ΑΕΚ σε δημιουργία και εκτέλεση. Πώς να μείνει έξω;

Δύο παίκτες δεν θα φτάσουν στον Ατρόμητο για την πρόκριση

Ο Γιάννης Αναστασίου επέλεξε ένα 4-3-3 για να ελέγξει τον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τους Καχίλα, Χαρίση και Μάντσον να του χαρίζουν καλύψεις, τρεξίματα και δύναμη στο χώρο του κέντρου, όχι όμως και το απαραίτητο κράτημα της μπάλας. Ο Ατρόμητος αναγκάστηκε σε παθητικό ρόλο αλλά ευτύχησε να έχει σε εκπληκτική μέρα τους Ρισβάνη και Μέγκιερι, ενώ η θεά τύχη του έκλεισε το μάτι.

Μια ματιά στην στατιστική αρκεί για να καταλάβει κανείς πως οι Περιστεριώτες υπέφεραν σε αρκετά κομμάτια της αναμέτρησης. Φαντάζει υπερβολή, αλλά αρκούσαν δύο μονάδες για να μείνει το 0-0 ως το τέλος. Ο Ρισβάνης έκοβε ότι περνούσε από το χόρτο ή τον αέρα, ο Μέγκιερι έπιανε από σουτ, κεφαλιές μέχρι και... ανέκδοτα, αλλά για να έρθει η πρόκριση στη ρεβάνς δεν θα φτάσουν δύο παίκτες.

Ούτε τρεις, ούτε τέσσερις. Ο Ατρόμητος θα χρειαστεί να πάρει ουσιαστικές λύσεις από όλη την ενδεκάδα του αν θέλει να κάνει την υπέρβαση φτάνοντας στα playoffs του Europa League. Μέσα σε αυτές -τις απαραίτητες λύσεις- είναι και η επιθετική του παρουσία, τόσο δημιουργικά, όσο και εκτελεστικά. Δεν αντέχει να τα περιμένει όλα από τον Ούμπιδες. Σε κάθε περίπτωση η ρεβάνς στο Περιστέρι αναμένεται να έχει χαρακτήρα θρίλερ.

Επίθεση και ό,τι γίνει για τον Άρη

Η κακή εμφάνιση έφερε την ήττα με σκορ 3-0 από την Μόλντε στην Νορβηγία. Αυτομάτως ο Άρης καλείται να γράψει ένα ποδοσφαιρικό έπος στη ρεβάνς του 'Κλεάνθης Βικελίδης' για να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα. Δεν χωράει κουβέντα αν γίνεται ή δεν γίνεται. Τέτοια σκορ έχουν ανατραπεί δεκάδες φορές στο ποδόσφαιρο, όσο απίθανο μοιάζει τόσο εύκολα μπορεί να συμβεί.

Φυσικά τα 'πρέπει' μιας τέτοιας αποστολής είναι συγκεκριμένα και αδιαπραγμάτευτα. Απαγορεύεται να δεχτεί γκολ ο Άρης στη ρεβάνς και δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιτεθεί από το πρώτο λεπτό του αγώνα, έχοντας στο υψηλότερο επίπεδο την συγκέντρωση, την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία του. Η ανατροπή θα προκύψει με απαραίτητη προϋπόθεση να εμφανιστούν οι 'κίτρινοι' πνευματικά έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Στο τέλος της ημέρας και έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση μετά την αναμέτρηση στη Νορβηγία, ο Σάββας Παντελίδης και οι παίκτες του δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο να κερδίσουν μια θέση με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Άρη.

Στο νέο Pod-όσφαιρο ο Κώστας Μπράτσος και ο Λευτέρης Ελευθερίου τσακώνονται για 4 θέματα: για το αν θα προκριθεί ο Ολυμπιακός κόντρα στην Πόρτο στα playoffs του Champions League, για το αν πρέπει να βγουν σοβαρά συμπεράσματα για τον ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με τον Άγιαξ, για το αν είχε δίκιο ο Άνχελ ντι Μαρία στο ξέσπασμά του και για το αν πρέπει να κατακτήσει το βραβείο The Best ο Λιονέλ Μέσι ή ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK