Ο Φορτούνης μοιάζει να μη χωράει στο ποδόσφαιρο του Μαρτίνς

Σε ένα ματς που μέσα στην εβδομάδα προοριζόταν για βασικός, δηλαδή το παιχνίδι στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' με τον Άρη, ο Κώστας Φορτούνης ήρθε από τον πάγκο.

Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Άρη για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 14 Ιουνίου 2020
Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Άρη για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ρεπορτάζ της εβδομάδας πριν από το ματς με τον Άρη για τη 2η αγωνιστική των play off της Super League 1, με τον Ολυμπιακό 17 βαθμούς πάνω από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ανέφεραν ότι ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν διατεθειμένος να τροποποιήσει τη διάταξή του, δηλαδή να μετατρέψει το 4-3-3 σε 4-2-3-1, ώστε να παίξει ο Κώστας Φορτούνης στη θέση του Μαντί Καμαρά.

Ο Πορτογάλος δεν το έκανε, τελικώς. Στην αμυντική διάταξη είναι γνωστό ότι ο Καμαρά είναι ο τελευταίος παίκτης που μαρκάρει, το έκανε όλη τη χρονιά. Αυτό, στη σούμα, σήμαινε πολλές χαμένες μπάλες του αντίπαλου, πλάγια, ελεγχόμενη κατοχή. Στο 3-1 επί του Άρη, σήμανε και γκολ. Είναι σπάνιο, στο ελληνικό πρωτάθλημα, να υπάρχει παίκτης που να δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση ότι είναι σε δύο σημεία ταυτοχρόνως. Ο 23χρονος από τη Γουινέα το κατορθώνει. Στο 90λεπτό του ήταν παντού. Κυρίως ήταν... σέντερ φορ στο αμυντικό τρανζίσιον, που έφερε το αστραπιαίο προβάδισμα κι έκανε τον Ολυμπιακό να θέλει, πια, 7 ή 8 βαθμούς (αναλόγως πώς θα πάει το πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ, την 4η αγωνιστική, στο ΟΑΚΑ) για το πρωτάθλημα. Αλλά και δεξιός ακραίος μέσος, όταν έκανε την μπαλιά στον Γιώργο Μασούρα για το 3-0 πριν βγει το ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός 'κλείδωσε' τη νίκη και ο Καμαρά ήταν ο καταφανέστατος πολυτιμότερος παίκτης του ματς.

Από πέρυσι, ο Μαρτίνς είχε 'δει' τον Καμαρά. Όταν τον Μάρτιο του 2019 υπέγραψε το νέο συμβόλαιό του, φημολογήθηκε ότι ο Ολυμπιακός τού έβαλε ρήτρα 30.000.000. Ήταν ένα ποσό υπερβολικό, αλλά όχι τόσο: είναι έως και βέβαιο ότι για να πάρει μια ομάδα τον Αφρικανό πρέπει να δώσει πάνω από 25.000.000. Ο Γκιλιέρμε, από τη μεριά του, είναι 29 χρόνων. Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, 27. Αυτή είναι η τριάδα των χαφ που δεν του κάνει... καρδιά του Πορτογάλου να πειράξει, ακόμα και για το εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη. Κάποια στιγμή μέσα στα play off, ο Μαρτίνς θα αρχίσει ένα ματς με τον Φορτούνη βασικό. Αυτή, όμως, το πιθανότερο είναι να έρθει τον Ιούλιο, αφού την προσεχή Κυριακή, στις 21:30, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Μετά υπάρχει η ΑΕΚ. Και όταν, πια, φτάσουν οι 'ερυθρόλευκοι' να παίζουν με τον ΟΦΗ και αφού η κατάσταση έχει κυλήσει κατ' ευχήν, η φανέλα με το νούμερο 7 θα δεσπόσει στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Φορτούνης ήταν άτυχος το καλοκαίρι. Προερχόμενος από την πιο αποδοτική χρονιά της καριέρας του, υπέγραψε ένα 4ετές συμβόλαιο με κλιμακωτά ανοδικές απολαβές. Μόνο που δεν το έχει ευχαριστηθεί ακόμη μέσα στο γήπεδο. Η ρήξη χιαστού με το Αμβούργο, στις 11 Ιουλίου 2019, ήταν ένα άσχημο μαντάτο για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό. Οι ποδοσφαιρικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν και ο Μαρτίνς κάλυψε το κενό. Ο Φορτούνης επέστρεψε δειλά από τη νέα χρονιά, αναγκάστηκε να ακούσει τον Ντανιέλ Ποντένσε, έχοντας φύγει πια για τη Γουλβς, να τον αποκαλεί "τεμπέλη", ενώ το επεισόδιο πριν από το παιχνίδι με την Άρσεναλ στο Λονδίνο, για τη ρεβάνς της φάσης των 32 του Europa League και την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού, τον έκανε να ζητήσει συγγνώμη. Ό,τι έγινε τότε ήταν να χάσει έδαφος σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για την επιστροφή του. Ο Μαρτίνς, πριν καν επιστρέψουν στη δράση οι 'ερυθρόλευκοι', υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι ο Φορτούνης θα συνεχίσει με τον ίδιο προπονητή.

Ουδόλως υπονοείται ότι το κλίμα για τον φύσει και θέσει ηγέτη του Ολυμπιακού είναι δυσμενές. Ούτε, βεβαίως, ότι υπάρχει ίντριγκα σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αλλά θα γινόταν άνετα να αποκληθεί περίεργο. Πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως ό,τι είχε συμβεί στα τέλη Φλεβάρη θεωρείται λήξαν, όμως ο Μαρτίνς έχει βρει μια φόρμουλα η οποία του εξασφαλίζει σταθερή αμυντική λογική και εντυπωσιακές επιθετικές επιλογές, δίχως τον πιο δημιουργικό ποδοσφαιριστή, που στα 27 πλέον μπαίνει στα καλύτερα ποδοσφαιρικά χρόνια του, και θα ήταν βλακώδες να αμφιβάλει κάποιος ότι θα είναι μπαλαντέρ σε όσα κρίσιμα παιχνίδια απομένουν, τον ημιτελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, τη ρεβάνς για τη φάση των 16 του Europa League με τη Γουλβς. Ούτε, βέβαια, πρέπει να δεθεί σκοινί κορδόνι ότι το χαμένο πέναλτι την Κυριακή αντανακλά την ψυχολογική κατάστασή του. Ίσα ίσα που η παρουσία του ήταν συνδεδεμένη με την όρεξή του να παίξει ποδόσφαιρο. Οι προσπάθειες για συνδυασμούς, για διαγώνια κούρσα, για έξυπνες πάσες στον άξονα, ήταν εκεί. Απλώς έδειχναν να διέπονται από ένα είδος ματαιότητας.

Ο Κώστας Φορτούνης σε φιλικό προετοιμασίας του Ολυμπιακού ενόψει της σεζόν 2019-20
Ο Κώστας Φορτούνης σε φιλικό προετοιμασίας του Ολυμπιακού ενόψει της σεζόν 2019-20 EUROKINISSI

Βεβαίως, στο ποδόσφαιρο όλα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη κι η χρησιμότητα άρδην διαφοροποιείται. Στον οργανισμό Ολυμπιακός, όμως, ο Φορτούνης αυτήν τη στιγμή δεν έχει την αξία που έχουν οι 3 βασικοί χαφ του, ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας -που όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κόβει τον βήχα στις ομάδες που δεν πρόκειται να μπουν σε συζητήσεις για ποσό πάνω από 22.000.000- και ο Ζοζέ Σα, ο οποίος στα δύο τελευταία ματς έχει δείξει ψήγματα αστάθειας, προφανώς επειδή η αποχή επηρεάζει τους τερματοφύλακες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή. Άλλωστε για τους γκολκίπερ το ποδόσφαιρο είναι... ατομικό σπορ. Δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι θα τον πουλήσει σε περίπτωση που έρθει πρόταση. Ο Φορτούνης έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει από τους θρύλους της ομάδας. Ο Μαρτίνς, όμως, έχει βρει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει και ο 27χρονος διεθνής δεν περιλαμβάνεται σε αυτό με τους αγωνιστικούς όρους που ο ίδιος και ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του θα ήθελαν. Αν για τον προπονητή του Ολυμπιακού είναι πιο χρήσιμος από ό,τι ο ίδιος θεωρεί, είναι λογικό ότι δεν το ξέρει ούτε μπορεί να το καταλάβει, αφού χρήσιμος είναι αυτός που παίζει και αυτός που παίζει είναι το συνώνυμο εκείνου που ξεκινά το παιχνίδι.

Ο Μαρτίνς, πάντως, με τον Φορτούνη στα πιτς, είχε πει σε πορτογαλικό Μέσο ότι είναι πιθανότατα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έχει κοουτσάρει. Αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι ο -σε σχεδόν έναν μήνα- 50χρονος τεχνικός δεν πρόκειται να θυσιάσει την ομαδική συνέπεια για την ατομική καλλιτεχνία.

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έκανε ένα καλό ματς με τον Άρη, σε όρους διάθεσης και τάσης για συνεργασία. Ήταν, πάλι, μια απολαυστική εικόνα με την μπάλα στα πόδια και το δεύτερο γκολ του στο πρωτάθλημα θα του έκανε καλό, όχι όμως ότι χάθηκε ο κόσμος που δεν ήρθε. Αλλά αυτήν τη στιγμή είναι μια 'χρυσή' πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό. Για το κλαμπ αυτό μοιάζει να μην είναι πρόβλημα. Όμως είναι ο ίδιος που πρέπει να εναρμονιστεί με ό,τι ζητά αυτό το χρονικό διάστημα η ομάδα από εκείνον. Η απάντηση, στην ερώτηση αν είναι διατεθειμένος να το κάνει, είναι σημαντική για όλους στον σύλλογο. Αν, δε, η ζωτικότητά του το 40λεπτό του με τον Άρη υποδηλώνει κατάφαση στο ερώτημα, τόσο το καλύτερο για όλους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK