Ο Λουίς Σουάρες έχει πάψει γκολτζή να θυμίζει, εκτός έδρας

Αντικείμενο έρευνας ο Λουίς Σουάρες με αφορμή τη 19η διαδοχική φορά που δεν βρήκε δίχτυα σε εκτός έδρας παιχνίδι του Champions League.

Ο Λουίς Σουάρες έχει ξεφύγει από τον Χούμελς, σε μια από τις λίγες φορές που ξέφυγε στο Ντόρτμουντ-Μπαρτσελόνα
Ο Λουίς Σουάρες έχει ξεφύγει από τον Χούμελς, σε μια από τις λίγες φορές που ξέφυγε στο Ντόρτμουντ-Μπαρτσελόνα AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Λουίς Σουάρες είναι ο επιθετικός που, σε μια βραδιά που έχει κέφια, 'σβήνει τσιγάρο' σαν άλλος Ροναλντίνιο. Στο πρόσφατο 5-2 της Μπαρτσελόνα επί της Βαλένθια στο 'Καμπ Νόου' για το πρωτάθλημα είχε πολλά, ερχόμενος από τον πάγκο. Σαν άλλο φεγγάρι όμως έχει δύο όψεις: τη λαμπερή και τη σκοτεινή. Την επίγεια πλευρά, του ανδρός που αφιερώνει το γκολ στην αδικοχαμένη κορούλα του Λουίς Ενρίκε, και την απόκοσμη. Μια συνθήκη που τον υποχρεώνει να ισορροπεί μεταξύ της αποθέωσης και της αμφιβολίας για τη χρησιμότητά του.

Δεν έχει να κάνει πάντα με την άγρια -πολλές φορές- ποδοσφαιρική στάση του. Το γεγονός πως την Τρίτη, στην πρεμιέρα του Champions League και στη δική του 250η συμμετοχή του από την ημέρα που πήρε το '9' στην ομάδα, συμπλήρωσε 4 χρόνια και 1 ημέρα από το τελευταίο εκτός έδρας γκολ του στην Ευρώπη ενισχύει τη διπλή υπόστασή του: ενός γκολτζής που μετατρέπεται μεμιάς σ' έναν άσφαιρο σέντερ φορ της σειράς.

Το 0-0 με την Ντόρτμουντ στη Βεστφαλία ήταν μια συνολική αποτύπωση αφενός της αδυναμίας των 'μπλαουγκράνα', με 61% άγονη κατοχή και 90% επιτυχία στις πάσες (που έβγαιναν παράλληλα), ν' απειλήσουν, ακόμη κι όταν για το τελευταίο ημίωρο ο Λιονέλ Μέσι αντικατέστησε τον Ανσού Φατί, αφετέρου των αδιαπραγμάτευτα σωτήριων επεμβάσεων του 'τιραμόλα' Τερ Στέγκεν, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η απόκρουση στο χτύπημα πέναλτι του Ρόις.

Ο Σουάρες ήταν κομμάτι αυτής της αποτυχημένης επιθετικής προσέγγισης της Μπαρτσελόνα, χωμένος και κυρίως χαμένος μεταξύ του Χούμελς και του Ακάντζι. Μετρημένες δύο ήταν οι φορές που έγινε επικίνδυνος, τις δύο αυτές που τραβήχτηκε αριστερά: τη πρώτη στο 48' ντρίμπλαρε τον αντίπαλό του τελειώνοντας τη φάση και τη δεύτερη στο 94' σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι για τον Μέσι, που σούταρε στα πολλά σώματα. Στο σύνολο των 93 λεπτών οι επαφές του 32χρονου Ουρουγουανού με την μπάλα ήταν μόλις 35. Αργές αντιδράσεις, άσχημα κοντρόλ και αταίριαστα με την κλάση του λάθη σχηματοποίησαν μια εικόνα ποδοσφαιριστή που δεν ήταν σε θέση να προσφέρει σε αυτό το παιχνίδι. Όπως και σ' άλλα.

Μοιραία ήρθε η διεύρυνση της αρνητικής επίδοσής του. Η οποία έχει ως σημείο εκκίνησης ένα γκολ που είχε σημειώσει με κεφαλιά στο 1-1 της 16ης Σεπτεμβρίου του 2015 με αντίπαλο τη Ρόμα στο Ολίμπικο. Από τότε, σκόραρε, όποτε συνέβη, αποκλειστικά για το κοινό των Καταλανών, 12 φορές. Πουθενά αλλού. Η συνέπεια αυτής της αλλόκοτης συμπεριφοράς; Το ποσοστό στα παιχνίδια του Champions League να κατρακυλήσει στα 0.38 γκολ ανά παρουσία (21 τέρματα σε 54 αγώνες), τη στιγμή που μέχρι τότε η επίδοσή του άγγιξε το 0.6 (9 γκολ σε 16 αγώνες). Προφανέστατα, στην Primera Division νιώθει πολύ πιο άνετα όταν φεύγει από το 'Καμπ Νόου'. Πώς όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, να επιβεβαιωθεί ο Λευτέρης Ελευθερίου σε μια από τις οκτώ υπερβολικές προβλέψεις του για τη διοργάνωση που έκανε πρεμιέρα;

Πόσους βαθμούς θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός στο Champions League; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

News 24/7

24MEDIA NETWORK