Oι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών

Πόσο πίσω κατάφερε να αφήσει ο Ζοάο Φέλιξ τον Κριστιάνο Ρονάλντο;

Portugal's Joao Felix warms up prior the UEFA Nations League semifinal soccer match between Portugal and Switzerland at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Wednesday, June 5, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
AP

Μόλις 126 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η μεταγραφή του Ζοάο Φέλιξ από την Μπενφίκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και δεν έγινε ούτε καν ή δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών. Συγκεκριμένα αυτό το καράβι από λεφτά που θα λάβει ο Πορτογάλος επιθετικός για συμβόλαιο διάρκειας επτά ετών, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, στην δεκάδα με τις πιο αστρονομικές μετακινήσεις παικτών του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Πριν διαβάσουμε τους αριθμούς και τους παίκτες στους οποίους αντιστοιχούν, θα ήταν καλό να έχουμε κατά νου την τεράστια οικονομική ανισότητα που έχει διαμορφωθεί στις κοινωνίες μας, όπου ένα μηνιάτικο του Νεϊμάρ (περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ) ισούται με το μηνιάτικο περίπου 280 καθηγητών στη Γαλλία (μέσος όρος 1.200 ευρώ καθαρά) και το μισό αντίτιμο του συμβολαίου του Κουτίνιο ισούται με το σύνολο της χρηματοδότησης του προγράμματος Erasmus+ από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η ελεύθερη αγορά του σύγχρονου ποδοσφαίρου θεωρεί αυτονόητο πως πρέπει να προσφέρονται θησαυροφυλάκια γεμάτα από ευρώ έναντι της μετακίνησης ενός παίκτη σε μια ομάδα, την ίδια στιγμή που δεν θεωρείται καθόλου αυτονόητο αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας προγράμματα όπως το Erasmus+ και αν θα συνεχίσουν να πληρώνονται αξιοπρεπώς οι καθηγητές. Αυτή όμως είναι μια άλλη, τεράστια συζήτηση, όπως και το αν τελικά πετυχαίνουν τον στόχο τους αυτές οι αστρονομικές μεταγραφές. Ακολουθούν παρακάτω οι 10 πιο ακριβές όλων των εποχών.

2009, Ρονάλντο: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς Ρεάλ Μαδρίτης (94 εκ.)

Oι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών

Αν μπορούμε να πούμε για μια αστρονομική μεταγραφή ότι 'άξιζε τα λεφτά της', το όνομα του Κριστιάνο έρχεται πάντα στο μυαλό. Με 450 γκολ σε 438 εμφανίσεις με τη φανέλα της Ρεάλ, ο Ρονάλντο έκανε 'απόσβεση' με το παραπάνω.

2019, Εντέν Αζάρ: Τσέλσι προς Ρεάλ Μαδρίτης (100 εκ. + 40 εκ. ως bonus επίτευξης στόχων)

Oι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών

Το έλεγε από το καλοκαίρι του 2018, το φώναζε προς κάθε κατεύθυνση ο Βέλγος εξτρέμ: Ήθελε να αγωνιστεί στη Ρεάλ με κάθε τρόπο. Ύστερα από μια σεζόν με 21 γκολ και 18 ασίστ, έφυγε νικητής από το Λονδίνο για τον προορισμό της καρδιάς του.

2015, Ρονάλντο: Ρεάλ Μαδρίτης προς Γιουβέντους (100 εκ.)

Oι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών

Κέρδισε τίτλους με τη Ρεαλ τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποφάσισε πως ήθελε μια αλλαγή σκηνικού. Με 21 γκολ και ένα σκουντέτο στην πρώτη του σεζόν, ο Κριστιάνο πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος από αυτή την επιλογή.

2013, Γκάρεθ Μπέιλ: Τότεναμ προς Ρεάλ Μαδρίτης (100,8 εκ.)

O Γκάρεθ Μπέιλ σε εμφάνιση του με την εθνική Ουαλίας
O Γκάρεθ Μπέιλ σε εμφάνιση του με την εθνική Ουαλίας AP

Σοβαροί τραυματισμοί και ανταγωνισμός με τον Ρονάλντο ήταν τα 'σύννεφα' στην εποχή του Μπέιλ στη Ρεάλ, ο οποίος παρ' όλα αυτά, πέτυχε κρίσιμα γκολ στους τελικούς του Champions League (2014-2018).

2016, Πολ Πογκμπά: Γιουβέντους προς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (105 εκ.)

O Πολ Πογκμπά σε παιχνίδι της Μάντσεστερ ενάντια στην Κάρντιφ
O Πολ Πογκμπά σε παιχνίδι της Μάντσεστερ ενάντια στην Κάρντιφ AP

Από το Ολντ Τράφορντ στο Τορίνο και ξανά στο Ολντ Τράφορντ, ο Πογκμπά άφησε αρκετές φορές τον απόηχο του -κακού- χαρακτήρα του να ακουστεί περισσότερο από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Παραμένει πάντως, αναπόσπαστο κομμάτι της ελίτ των κορυφαίων.

2017, Ουσμάν Ντεμπελέ: Ντόρμουντ προς Μπαρτσελόνα (105 εκ. + 45 εκ. bonus αμοιβές)

O Ουσμάν Ντεμπελέ σε ματς της Μπαρτσελόνα ενάντια στη Ρεάλ Σοσιεδάδ
O Ουσμάν Ντεμπελέ σε ματς της Μπαρτσελόνα ενάντια στη Ρεάλ Σοσιεδάδ AP

Είναι το wonderkid που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δικαιώσει τον τίτλο του; Ο Ουσμάν υπέφερε από τραυματισμούς στην πρώτη του σεζόν στο Κάμπ Νου, αν και φέτος δείχνει έτοιμος να αγγίξει επιτέλους τον προδιαγεγραμμένο μύθο του.

2019, Ζοάο Φέλιξ: Μπενφίκα προς Ατλέτικο Μαδρίτης (126 εκ.)

O Zoαο Φίλιξ σε προθέρμανση πριν από τον αγώνα της Πορτογαλίας με την Ελβετία για το Κύπελλο Εθνών
O Zoαο Φίλιξ σε προθέρμανση πριν από τον αγώνα της Πορτογαλίας με την Ελβετία για το Κύπελλο Εθνών AP

Το απόλυτο hot prospect του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ένας παίκτης που τον ήθελαν κυριολεκτικά όλα τα μεγάλα κλαμπ, με την Ατλέτικο να στέκεται τυχερή και να αποσπά την υπογραφή του.

2018, Κουτίνιο: Λίβερπουλ προς Μπαρτσελόνα (120 εκ. + 40 εκ. bonus αμοιβές)

Oι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών

Από τη Λίβερπουλ στην Μπαρτσελόνα τον Γενάρη του 2018, ο Κουτίνιο έκανε την μεγάλη ανατροπή στην καριέρα του, επιδιώκοντας τίτλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ειρωνεία της τύχης έφερε την κούπα του Champions League σε βρετανικά χέρια.

2018, Κιλιάν Εμπαμπέ: Μονακό προς Παρί (145 εκ. + 35 εκ. bonus αμοιβές)

PSG's Kylian Mbappe celebrates after his team scored during the French League One soccer match between OSC Lille and Paris Saint-Germain at Stade Pierre Mauroy in Lille, France, Sunday, April 14, 2019.(AP Photo/Christophe Ena)
PSG's Kylian Mbappe celebrates after his team scored during the French League One soccer match between OSC Lille and Paris Saint-Germain at Stade Pierre Mauroy in Lille, France, Sunday, April 14, 2019.(AP Photo/Christophe Ena) AP

Δυο γκόλ σε ένα τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ο Κιλιάν έγινε ο πρώτος έφηβος μετά τον Πελέ του 1958, που έγραψε το όνομα του στην ιστορία των σκόρερ του Μουντιάλ. Αν και δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις τεράστιες προσδοκίες γύρω από το όνομα του, ο Εμπαμπέ δείχνει να πιστεύει στον εαυτό του.

2017- Νεϊμάρ: Μπαρτσελόνα - Παρί Σεν Ζερμέν (222 εκ.)

Brazil's soccer player Neymar smiles during a practice at the Granja Comary training center ahead the Copa America tournament in Teresopolis, Brazil, Saturday, May 25, 2019. (AP Photo/Silvia Izquierdo)
Brazil's soccer player Neymar smiles during a practice at the Granja Comary training center ahead the Copa America tournament in Teresopolis, Brazil, Saturday, May 25, 2019. (AP Photo/Silvia Izquierdo) AP

Ο παίκτης που κατάφερε να πει 'Ηλία Ρίχτο' στην καριέρα του, πάντα αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, ποτέ αμφσιβητήσιμος ως προς το ταλέντο του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK