Οι 10 κανονισμοί που αλλάζουν στην Premier League και τους ορέγεται η Ελλάδα

Η Premier League αποφάσισε να κάνει πιο γρήγορα και πιο δίκαια τα παιχνίδια της, αλλάζοντας τους κανονισμούς της. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές και πόσο ρόλο θα παίξουν;

Ο Σέρχιο Αγκουέρο της Μάντσεστερ Σίτι εκτελεί πέναλτι στον αγώνα κόντρα στη Γουέστ Χαμ για την Premier League 2019-2020 στο 'Γουέμπλεϊ' του Λονδίνου, Σάββατο 10 Αυγούστου 2019
Ο Σέρχιο Αγκουέρο της Μάντσεστερ Σίτι εκτελεί πέναλτι στον αγώνα κόντρα στη Γουέστ Χαμ για την Premier League 2019-2020 στο 'Γουέμπλεϊ' του Λονδίνου, Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Η νέα σεζόν στην Premier League άρχισε και το VAR δεν είναι η μοναδική αλλαγή στα τεκταινόμενα. Το πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου, το καλύτερο για μία μερίδα φιλάθλων, προσπαθεί να βελτιώσει το προϊόν ακόμα και με αλλαγές κανονισμών, όπως αποδεικνύεται από όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, πίσω από τις κλειστές πόρτες της λίγκας και της ομοσπονδίας. Οι ζυμώσεις έφεραν αρκετές μεταβολές και σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιχνίδι που θα παρακολουθούμε από φέτος δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζαμε.

Οι ιθύνοντες επιχείρησαν να κάνουν πιο γρήγορο, πιο δίκαιο και με λιγότερες αψιμαχίες έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Το αν τα κατάφεραν είναι κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο στην πράξη. Το Contra.gr, πάντως, παρουσιάζει 10 από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές κανονισμών που ισχύουν μόνο στην Premier League, αλλά που ίσως και άλλες λίγκες επιθυμούν να υιοθετήσουν.

Αλλαγές

Τι ίσχυε: Οι παίκτες μπορεί να καθυστερούσαν ακόμα και για ένα λεπτό, ώστε να διασχίσουν το μισό γήπεδο και από το ένα τέρμα να φτάσουν στο κέντρο και να γίνουν αλλαγή.

Νέος κανονισμός: Οι παίκτες που αντικαθίστανται οφείλουν να αποχωρούν από το πλησιέστερο σημείο εξόδου. Ο διαιτητής μπορεί να επιτρέψει σε έναν παίκτη να βγει από το κέντρο του γηπέδου για λόγους ασφαλείας (αν οι φίλαθλοι απειλούν τη σωματική ακεραιότητά του) ή λόγω τραυματισμού.

Θα ωφελήσει: Ναι. Θα ελαττωθούν οι καυγάδες και θα αυξηθεί η... τιμιότητα σε έναν αγώνα. Φυσικά, αυτό το μέτρο δεν είναι εφαρμόσιμο σε όλες τις χώρες, για ευνόητους λόγους.

Τείχος σε εκτελέσεις φάουλ

Τι ίσχυε: Οποιοσδήποτε παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας μπορούσε να παρεμβληθεί στο τείχος, με συνέπεια σπρωξίματα, συρράξεις, νέα φάουλ που δεν καταλογίζονταν και αποσυντονισμός του τείχους.

Νέος κανονισμός: Όταν ένα τείχος σε εκτέλεση φάουλ απαρτίζεται από 3 η περισσότερους αμυνομένους, οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον μιας γιάρδας (περίπου 0,9 μέτρα). Ο διαιτητής, πάντως, δεν θα μαρκάρει την απόσταση με χρήση σπρέι.

Θα ωφελήσει: Όχι, όμως θα αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού. Με επιπλέον επιτιθέμενους ελεύθερους και όχι να δίνουν μάχες στο τείχος, ο εκτελεστής αρκετές φορές θα επιλέγει την πάσα και όχι το σουτ. Σταδιακά, οι αμυνόμενοι θα φεύγουν από το τείχος για να μαρκάρουν και τελικά το τείχος θα απαρτίζεται από μίνιμουμ αριθμό παικτών.

Ελεύθερο διαιτητή

Τι ίσχυε: Σε διάφορες περιπτώσεις που οδηγούσαν σε διακοπή παιχνιδιού (πχ. εάν σκάσει η μπάλα), ο αγώνας άρχιζε ξανά με δύο παίκτες αντικριστά και τον διαιτητή να αφήνει την μπάλα ανάμεσά τους. Είθισται ο παίκτης της ομάδας που δεν είχε την κατοχή να την κλοτσάει προς την πλευρά των αντιπάλων του, σε ένα δείγμα ευ αγωνίζεσθαι.

Νέος κανονισμός: Αν το ελεύθερο διαιτητή καταλογιστεί στη μεγάλη περιοχή οποιασδήποτε ομάδας, η μπάλα πηγαίνει στον τερματοφύλακά της. Αν καταλογιστεί εκτός περιοχής, ο παίκτης της ομάδας που δεν είχε την κατοχή υποχρεούται να τη δώσει στην ομάδα που άγγιξε τελευταία την μπάλα, όσο οι υπόλοιποι παίκτες παρακολουθούν σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων.

Θα ωφελήσει: Όχι. Θυμάστε την τελευταία φορά που είδατε ελεύθερο διαιτητή; Είχαμε κατακτήσει το Euro 2004;

Η συμπεριφορά τερματοφυλάκων στα πέναλτι

Τι ίσχυε: Τυπικά, ο τερματοφύλακας μπορούσε να κινηθεί όπως επιθυμούσε πάνω στη γραμμή της εστίας του (πολλές φορές προσπαθώντας να ξεγελάσει τον εκτελεστή) και δεν επιτρεπόταν να βγει πιο μπροστά, μέχρι την εκτέλεση.

Νέος κανονισμός: Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να κινείται, υποχρεούται να έχει ένα μέρος του παπουτσιού του πάνω στη γραμμή και δεν επιτρέπεται να βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Θα ωφελήσει: Ναι, αν τηρηθεί. Και τώρα υπάρχουν κανονισμοί, αλλά δεν τηρούνται, με συνέπεια η πλειονότητα των εκτελέσεων πέναλτι να είναι παράτυπες, ωστόσο οι διαιτητές να μην αντιδρούν.

Ελεύθερο τερματοφύλακα

Τι ίσχυε: Σε ελεύθερο τερματοφύλακα, το παιχνίδι άρχιζε ξανά όταν η μπάλα έβγαινε από τη μεγάλη περιοχή. Έτσι, αρκετοί τερματοφύλακες επέλεγαν βολέ, όμως αυτό πολλές φορές οδηγούσε την αμυνόμενη ομάδα να κερδίζει άμεσα την μπάλα στο κέντρο. Όταν, δε, ο τερματοφύλακας επέλεγε πάσα σε συμπαίκτη έξω από την περιοχή, το πρέσινγκ ψηλά του αντιπάλου πολλές φορές οδηγούσε σε κομβικά λάθη.

Νέος κανονισμός: Το παιχνίδι αρχίζει ξανά όταν ο τερματοφύλακας αγγίξει την μπάλα. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, ο αντίπαλος δεν μπορεί να μπει στη μεγάλη περιοχή (εκτός αν δεν έχει προλάβει να βγει από αυτήν και σε μια τέτοια περίπτωση επιτρέπεται να κόψει το ελεύθερο). Αυτό σημαίνει ότι ο τερματοφύλακας μπορεί να δώσει κοντινή πάσα σε αμαρκάριστο συμπαίκτη και να εκκινήσει έτσι μια πιο ορθολογική επίθεση.

Θα ωφελήσει: Ναι. Το είδαμε στην πράξη με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ειδικά οι ομάδες που παίζουν γρήγορο ποδόσφαιρο ή στηρίζονται πολύ στο passing game, θα έχουν την ευκαιρία να 'χτίσουν' καλύτερα τις επιθέσεις τους.

Ακούσιο χέρι επιτιθέμενου

Τι ίσχυε: Αν η μπάλα χτυπούσε στο χέρι ενός επιτιθέμενου (και όχι το αντίθετο) και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτο ευκαιρία ή σημειωνόταν τέρμα, ο διαιτητής θεωρούσε το χέρι ακούσιο και δεν καταλόγιζε παράβαση.

Νέος κανονισμός: Δεν υπάρχει πλέον ακούσια επαφή με το χέρι σε αυτές τις περιπτώσεις και καταλογίζεται παράβαση από τον διαιτητή. Αν ο παίκτης σηκώσει τα χέρια πάνω από το ύψος του ώμου και η μπάλα χτυπήσει ακούσια στο χέρι του ή αν κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο, καταλογίζεται και πάλι παράβαση. Αν η μπάλα χτυπήσει στο χέρι από κοντινή απόσταση και το χέρι βρίσκεται κοντά στο σώμα ή στηρίζει το σώμα σε πτώση, συνήθως δεν καταλογίζεται παράβαση (κρίση διαιτητή).

Θα ωφελήσει: Ναι. Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ορισμένες περιπτώσεις ακούσιου χεριού. Δεν αλλάζει κάτι, πάντως, με το ακούσιο χέρι αμυνομένου από κοντινή απόσταση.

Πανηγυρισμοί

Τι ίσχυε: Ο διαιτητής δεν μπορούσε να τιμωρήσει ποδοσφαιριστή για πανηγυρισμό που δεν επιτρέπεται, σε περίπτωση που ακύρωνε το γκολ.

Νέος κανονισμός: Ακόμα κι αν ακυρωθεί ένα τέρμα, παίκτες πχ. που βγάζουν τη φανέλα τους, αντικρίζουν κίτρινη κάρτα.

Θα ωφελήσει: Όχι. Θα εντείνει τα νεύρα και τους διαξιφισμούς, ειδικά από τη στιγμή που θα αυξηθούν αυτά τα περιστατικά, λόγω των πολλών γκολ που θα ακυρώνονται με τη χρήση VAR.

Γκολ τερματοφύλακα με το χέρι

Τι ίσχυε: Ο τερματοφύλακας μπορούσε να σκοράρει πετώντας την μπάλα στην αντίπαλη εστία με το χέρι.

Νέος κανονισμός: Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να σκοράρει πετώντας την μπάλα στην αντίπαλη εστία με το χέρι. Αν το καταφέρει, καταλογίζεται ελεύθερο του αντιπάλου.

Θα ωφελήσει: Όχι. Δεν είχε συμβεί και ποτέ. Και αν συνέβαινε, ας το μετρούσαν καλύτερα.

Κίτρινες και κόκκινες κάρτες

Τι ίσχυε: Η επιτιθέμενη ομάδα δεν επιτρεπόταν να εκτελέσει γρήγορα ένα φάουλ, αν ο διαιτητής σκόπευε να δείξει κάρτα σε κάποιον παίκτη.

Νέος κανονισμός: Η επιτιθέμενη ομάδα έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει γρήγορα ένα φάουλ και να μην περιμένει τον διαιτητή (εκτός αν έχει αρχίσει ήδη τη διαδικασία να δείξει κάρτα), εφόσον με τη γρήγορη εκτέλεση υπάρχει δημιουργία ευκαιρίας για γκολ. Ο διαιτητής θα δείξει την κάρτα με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο, αν ο διαιτητής σκόπευε να δείξει κόκκινη κάρτα σε αμυνόμενο επειδή διέκοψε με παράτυπο τρόπο ευκαιρία για γκολ, τότε αυτή μετατρέπεται σε κίτρινη, αν γίνει γρήγορη εκτέλεση του επακόλουθου φάουλ και οδηγήσει σε νέα ευκαιρία για γκολ (ανεξαρτήτως αν τελικά επιτευχθεί το τέρμα).

Θα ωφελήσει: Ναι. Ήδη οι παίκτες έχουν την τάση γρήγορης επανέναρξης του παιχνιδιού, τώρα δεν θα έχουν κανένα δισταγμό.

Κριτήριο διαβάθμισης

Τι ίσχυε: Σε περίπτωση που δύο ομάδες ήταν ισόπαλες σε βαθμούς, διαφορά τερμάτων, γκολ υπέρ και γκολ κατά στο τέλος της σεζόν, τότε διεξαγόταν μπαράζ για την τελική κατάταξή τους.

Νέος κανονισμός: Προστίθεται 5ο κριτήριο διαβάθμισης που είναι τα αποτελέσματα στους μεταξύ τους αγώνες.

Θα ωφελήσει: Όχι. Δεν είχε χρειαστεί ποτέ τέτοιο μπαράζ στην ιστορία, δεν θα φτάσει ούτε στο μέλλον η κατάσταση μέχρι αυτό το σημείο.

Ήταν καλύτερος του Φαν Ντάικ ο Μέσι πέρυσι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK