Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο

Το "τίκι-τάκα", το "ψευδοεννιάρι", τα "ανεστραμμένα" μπακ και όλα τα πράγματα που έχει εισαγάγει με απόλυτη επιτυχία ο Ισπανός τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο
Γκουαρντιόλα

"Ιδιοφυΐα", "ήρωας", "μάγος", "καινοτόμος" είναι μερικά από τα επίθετα που συνοδεύουν τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πάρα πολύ καλός στην δουλειά του.

Είχε δείξει από πολύ νωρίς τις ηγετικές του ικανότητες και την αντίληψη του για το ποδόσφαιρο, αφού ο Κρόιφ τον είχε βασικό στην Μπαρτσελόνα των αρχών του 90, όντας μόλις 20 χρονών.

Ήταν ο κινητήριος μοχλός μιας ομάδας που περιλάμβανε παίκτες όπως ο Χρίστο Στόιτσκοφ, ο Ρόναλντ Κούμαν, ο Μίκαελ Λάουντρουπ και ο Ρομάριο. Το 2006, στα 35 του, "κρέμασε" τα παπούτσια του και ανέλαβε προπονητής της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα, ενώ το 2008 ανέλαβε την πρώτη ομάδα. Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι λίγο πολύ γνωστή.

Ο Γκουαρντιόλα κατάφερε να φτιάξει δύο ομάδες που έχουν παίξει ποδόσφαιρο που συγκαταλέγεται στα πιο ελκυστικά της ιστορίας. Παρόλο που στην διάθεση του είχε και έχει μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες στον πλανήτη, ποτέ δεν παραγνωρίστηκαν οι τακτικές και τα συστήματα που εφάρμοσε.

Αυτές είναι οι 8 καινοτομίες του Πεπ Γκουαρντιόλα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο:

1. Το τίκι-τάκα

Αν και το "τίκι-τάκα" έχει ταυτιστεί με τον Γκουαρντιόλα, δεν είναι ο Ισπανός αυτός που το δημιούργησε. Οι βάσεις του είχαν μπει από την εποχή του Κρόιφ και εξελίχθηκε επί Φαν Χάαλ και Ράικαρντ. Αλλά με παίκτες όπως ο Τσάβι, ο Αντρές Ινιέστα και ο Μέσι που είχε ο Γκουαρντιόλα στην διάθεση του στην Μπαρτσελόνα, το "τίκι-τάκα" τελειοποιήθηκε.

Η συγκεκριμένη τακτική βασίζεται σε συνεχείς, μικρές πάσες που βοηθούν την ομάδα να διατηρεί την μπάλα στην κατοχή της για ευρεία χρονικά διαστήματα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει τον αντίπαλο. Ήταν μια απόλυτα πετυχημένη τακτική που λειτουργούσε και ως αμυντικό εργαλείο, αφού η ομάδα κάθε φορά που έχανε την μπάλα την διεκδικούσε πολύ ψηλά μέσα στο γήπεδο.

2. Το "ψευδοεννιάρι"

Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο
Μέσι

Το "ψευδοεννιάρι" έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους συλλόγους τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όπως είναι η Ρόμα, η Άρσεναλ και η Τσέλσι. Ο Μέσι, όμως, στην Μπαρτσελόνα "αποθέωσε" τον συγκεκριμένο όρο. Ο Μέσι δεν είναι μόνο ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο, αλλά και ένας από τους καλύτερους πλέι-μέικερς, για αυτό και χρησιμοποιήθηκε από το νυν προπονητή της Μπάγερν στην συγκεκριμένη θέση.

Ο Ισπανός προπονητής συνέχισε το ίδιο μοτίβο και στην Μπάγερν, χρησιμοποιώντας τον Μίλερ με αρκετή επιτυχία ως "ψευδοεννιάρι", μία τακτική που διαδίδεται συνεχώς, καθώς σήμερα ο ρόλος του στράικερ μετατρέπεται συνεχώς σε κάτι όλο και πιο σύνθετο.

3. Η αλλαγή συστημάτων μέσα στη σεζόν

Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο

Οι περισσότερες ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν χρησιμοποιούν ένα με δύο συστήματα. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Μπάγερν, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το σύστημα που θα ακολουθήσουν οι Βαυαροί στον επόμενο αγώνα.

3-4-3, 4-2-3-1, 4-2-2-2, 4-1-4-1, 4-1-2-1-2 και 2-3-5 είναι τα συστήματα που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής ο Ισπανός στην Μπάγερν. Είναι απορίας άξιο το πώς μπορούν οι παίκτες να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές συστημάτων, αλλά το θέμα είναι ότι όλο αυτό αποδίδει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

4. Ανεστραμμένα μπακ

Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι είναι "ανεστραμμένο" μπακ; Πρόκειται για την τοποθέτηση ενός αμυντικού στην αντίθετη πλευρά του γηπέδου από αυτήν που είναι το καλό του πόδι, με αποτέλεσμα να του δίνεται πλεονέκτημα όταν βρίσκεται στο κέντρο. Αν και με μια πρώτη ματιά αυτή η τακτική δεν μοιάζει η ιδανική, στην Μπάγερν έχει αποδώσει τα μέγιστα.

Ο Αλάμπα και ο Λαμ είναι πλέον εξαιρετικοί τόσο στην άμυνα όσο και στο κέντρο και αποτελούν δύο από τους πιο έξυπνους παίκτες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

5. Οι τρεις αμυντικοί

Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο

Το 3-4-3 είναι ένα σύστημα που οι περισσότεροι από εμάς το χρησιμοποιούμε στο Football Manager, στην προσπάθεια μας να εκμεταλλευτούμε τα επιθετικά του πλεονεκτήματα, παραβλέποντας την σημασία της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας μας. Ο Γκουαρντιόλα το χρησιμοποιεί στην Μπάγερν με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην επιθετική όσο και στην αμυντική γραμμή των Γερμανών.

Με τους τρεις μπακ στην άμυνα, οι δύο ακραίοι αντιμετωπίζουν τους επιθετικούς κινδύνους και ο μεσαίος έχει περισσότερο το ρόλο εκείνου που θα μεταφέρει την μπάλα από την άμυνα στο κέντρο.

6. Οι (τουλάχιστον) 15 πάσες

"Αν δεν γίνουν πρώτα 15 πάσες είναι αδύνατον να γίνει η μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Η διατήρηση της κατοχής της μπάλας στο κέντρο του γηπέδου είναι σημαντική τόσο για να διατηρήσει η ομαδα τον σχηματισμό της όσο και για να αποδιοργανωθεί η αντίπαλη ομάδα. Πώς αποδιοργανώνεται; Με γρήγορες, μικρές και στοχευμένες πάσες.

Χρειάζεται οι πλειοψηφία των παικτών να παίζουν σαν μονάδα, αν και κάποιοι θα χρειαστεί να κρατήσουν κάποια απόσταση μεταξύ τους, ώστε να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα. Αν είσαι οργανωμένος και κάνεις αυτές τις 15 πάσες, οι αντίπαλοι σου θα σε κυνηγάνε μέσα στο γήπεδο για να σου πάρουν την μπάλα. Εν τω μεταξύ, χωρίς καν να το καταλάβουν θα έχουν αποδιοργανωθεί πλήρως.

Αν σου πάρουν την μπάλα, τότε ο παίκτης που θα την έχει πάρει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μόνος του και περικυκλωμένος από δικούς σου παίκτες, που θα την πάρουν πίσω εύκολα ή στην χειρότερη θα εξασφαλίσουν το γεγονός πως ο αντίπαλος δεν πρόκειται να οργανωθεί γρήγορα. Είναι αυτές οι 15 πάσες που εμποδίζουν τον αντίπαλο από το να κάνει οποιαδήποτε οργανωμένη μετάβαση από την άμυνα του στην επίθεση", τάδε έφη ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα.

7. Οι τερματοφύλακες-λίμπερο

Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο

Οι τερματοφύλακες που παίζουν "παγκότερμα" και λειτουργούν και σαν λίμπερο δεν είναι κάτι καινούργιο στο ποδόσφαιρο και σίγουρα δεν τους έχει "εφεύρει" ο τεχνικός της Μπάγερν. Δεν μπορεί, όμως, να είναι σύμπτωση το γεγονός πως ο Νόιερ και ο Βαλντές, δύο από τους καλύτερους τερματοφύλακες σε αυτό το ρόλο, έχουν αγωνιστεί κάτω από τις οδηγίες του Ισπανού. Και οι δύο έχουν πολύ καλά πόδια και έχουν αποτελέσει πολύ συχνά τον πέμπτο παίκτης στην άμυνα της ομάδας τους.

Ο Νόιερ, βέβαια, έχει φτάσει το συγκεκριμένο είδος τερματοφύλακα σε άλλο επίπεδο, αφού πολλές φορές βγαίνει από την περιοχή του είτε για να ανακόψει κάποιον αντίπαλο επιθετικό είτε για να διώξει την μπάλα.

8. Τα τεταρτημόρια των προπονητικών κέντρων

Οι 8 καινοτομίες του Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο

Δεν είμαστε σίγουροι για τον ρόλο που παίζουν τα "τεταρτημόρια" και τα διάφορα σχήματα των προπονητικών κέντρων της Μπάγερν, αλλά σίγουρα είναι αποτελεσματικά για τον Ισπανό και τους παίκτες του. Σε εμάς μπορεί να μοιάζουν με παζλ, αλλά στα μάτια του Γκουραντιόλα ίσως αποτελούν τον κωδικό του Μάτριξ και ο Ισπανός είναι σίγουρα εκείνος που ξέρει καλύτερα από όλους.

Πηγή: Squawka.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κλοπ: Ο πιο cool κόουτς του πλανήτη

Ζοζέ Μουρίνιο: Ο άνθρωπος που φοβάται το φως

News 24/7

24MEDIA NETWORK