Οι αβάντες της UEFA θέτουν ζήτημα ελληνοτουρκικό

Όσο η UEFA δεν τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις του καταστατικού της σε θέματα πολιτικής, τόσο θα βρίσκεται μονίμως αντιμέτωπη με προβλήματα από την πλευρά των γειτόνων. Και άλλο τόσο θα εκτίθεται στα μάτια των υπόλοιπων ομοσπονδιών-μελών της.

Ο Βιεϊρίνια στην πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ, πανηγυρίζει ένα γκολ του κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στην Τούμπα, στις 19 Αυγούστου του 2010, για τα playoffs του Europa League. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Eurokinissi
Ο Βιεϊρίνια στην πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ, πανηγυρίζει ένα γκολ του κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στην Τούμπα, στις 19 Αυγούστου του 2010, για τα playoffs του Europa League. EUROKINISSI

Τον περασμένο Οκτώβρη η Τουρκία επικράτησε με σκορ 1-0 της Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2020, επιλέγοντας να πανηγυρίσει την επιτυχία με τρόπο που δημιούργησε σάλο. Οι Τούρκοι διεθνείς παρατάχθηκαν μπροστά από την εξέδρα και χαιρέτισαν στρατιωτικά (!) το γκολ τους, επικροτώντας έτσι την εισβολή της χώρας τους στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές είχαν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων αθώοι πολίτες και παιδιά...

Με τον ίδιο τρόπο οι Τούρκοι πανηγύρισαν λίγες μέρες αργότερα την ισοπαλία με την Γαλλία (1-1), αλλά και τις όποιες επιτυχίες τους σε διάφορα αθλήματα. Για την ιστορία, Ολυμπιακός και ΑΕΚ είχαν αντιδράσει σε αυτές τις προκλήσεις, αποδεσμεύοντας Ντουρμούς Αλί Τινκίρ και Γιουνούς Οζμουσούλ αντίστοιχα, δύο αθλητές από τα τμήματα χάντμπολ των ομάδων.

Πώς αντιμετώπισε η UEFA την όλη κατάσταση; Διέρεε τον εκνευρισμό της, υποστήριζε πως ξεκίνησε έρευνα, άφηνε να εννοηθεί πως έρχεται βαριά τιμωρία για τους Τούρκους καθώς με βάση το καταστατικό της απαγορεύεται οποιαδήποτε πολιτική έκφραση στους αγώνες που τελούν υπό την αιγίδα της... Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Τουρκίας υποστήριζε πως η ενέργεια της UEFA να ερευνήσει τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς είναι "εμφανώς έκνομη", προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έπρεπε να επιτρέψει την είσοδο της πολιτικής στο άθλημα με... λάθος αποφάσεις (!), ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο για "συστηματική καμπάνια λιντσαρίσματος" εις βάρος Τούρκων αθλητών (!) από τη στιγμή που αποφασίστηκε η εισβολή στη Συρία.

Χρειάστηκε να περάσουν 2 μήνες, για να ανακοίνωση την απόφαση της η UEFA. Και αυτή ήταν να τιμωρήσει με... πρόστιμο 50.000 ευρώ την τουρκική ομοσπονδία για τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς των παικτών της εθνικής ομάδας, ενώ απηύθυνε επίσημες προειδοποιήσεις προς τους παίκτες που είχαν αναμιχθεί στο συμβάν. Εν ολίγοις η UEFA επέλεξε να κάνει τα στραβά μάτια, με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν πως δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις της με τον Ερντογάν ενόψει της διεξαγωγής του τελικού του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, άσχετα με τις εξελίξεις που έφερε ο κορονοϊός.

Τώρα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μοιάζει να βρίσκει και πάλι μπροστά της το πρόβλημα που ονομάζεται Τουρκία, καθώς η απόφαση των γειτόνων να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία αλλά και οι προκλήσεις τους στο Αιγαίο, έχει δημιουργήσει κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρίση που μοιραία έχει αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο, όσο κι αν η UEFA δεν θέλει να επηρεάζεται το προϊον της από την πολιτική. Κάτι που μοιάζει ούτως ή άλλως αναπόφευκτο, ειδικά όταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επιλέγει να κοιτάζει αλλού 'χαϊδεύοντας' όσους παραβιάζουν την ντιρεκτίβα της.

Πάνω σε αυτή τη βάση, κυκλοφορούν ήδη σενάρια, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Τουρκία (τα ΜΜΕ εκεί επικαλούνται αγγλικές πηγές), που θέλουν την UEFA να πονοκεφαλιάζει για την πιθανότητα να βρεθεί ο ΠΑΟΚ αντιμέτωπος με τουρκική ομάδα στα προκριματικά του Champions League. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, αξιωματούχοι της UEFA που διατήρησαν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν πως θα προβλεφθεί κλειδάριθμος ώστε να μην υπάρξει ζευγάρι είτε της Τράμπζονσπορ (αν δικαιωθεί στο CAS και παίξει Ευρώπη) είτε της Μπεσίκτας με τον ΠΑΟΚ, θεωρώντας πως θα πρόκειται για αναμέτρηση πολύ υψηλής επικινδυνότητας.

Τα συγκεκριμένα σενάρια θυμίζουν ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όπου η UEFA μερίμνησε ώστε να μην τεθούν αντιμέτωπες ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας (στη διάρκεια της κρίσης της Κριμαίας), της Σερβίας με αυτές του Κοσόβου αλλά και ομάδες της Αρμενίας με του Αζερμπαϊτζάν. Στην περίπτωση που οι φήμες επιβεβαιωθούν, τότε ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει είτε την Βικτόρια Πλζεν, είτε την Ράπιντ Βουκουρεστίου.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως όσο η UEFA δεν τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις του καταστατικού της σε θέματα πολιτικής, τόσο θα βρίσκεται μονίμως αντιμέτωπη με προβλήματα από την πλευρά των γειτόνων. Και άλλο τόσο θα εκτίθεται στα μάτια των υπόλοιπων ομοσπονδιών-μελών της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK