Οι... δυναστείες της διοργάνωσης

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών επί πολλά χρόνια προσφερόταν για επίδειξη δύναμης από τις κορυφαίες ομάδες των σημαντικότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Η μετεξέλιξή του σε Champions League μετέβαλε αυτόν τον χαρακτήρα, με αποτέλεσμα ποτέ τα τελευταία χρόνια μία χώρα δεν έχει καταφέρει να κρατήσει το τρόπαιο για πάνω από μία σεζόν.

Οι... δυναστείες της διοργάνωσης

Στο παρελθόν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, μιας και οι... δυναστείες έδιναν κι έπαιρναν, αρχής γενομένης από αυτήν που επέβαλλε η πολυνίκης του θεσμού, η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης. Οι "μερέγκες" κέρδισαν τις πέντε πρώτες εκδόσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και δημιούργησαν μία ισπανική παράδοση.

Ακολούθησαν δύο σερί κατακτήσεις από την τότε κραταιά πορτογαλική Μπενφίκα, η οποία με ηγέτη τον Εουσέμπιο κατάφερε να "σκαρφαλώσει" στην κορυφή της Ευρώπης το 1961 και το 1962. Οι ιταλικοί σύλλογοι αντεπιτέθηκαν σύντομα και με τις δύο ομάδες του Μιλάνου, την Ιντερ και την Μίλαν κατέκτησαν τις επόμενες τρεις διοργανώσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 επικράτησε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο το οποίο δίδαξαν οι Ολλανδοί και πρώτα μέσω της Φέγενορντ και στη συνέχεια μέσω του Άγιαξ έφτασαν στην κορυφή της "γηραιάς Ηπείρου", με τέσσερις σερί κατακτήσεις από τους δύο συλλόγους. Την τριετία του "Αίαντα" διαδέχθηκε μία τριετία βαυαρικής κυριαρχίας, με την Μπάγερν Μονάχου του Γκερντ Μίλερ να κατακτά τρεις σερί φορές το βαρύτιμο τρόπαιο.

Οι... δυναστείες της διοργάνωσης
PHOTOGRAPH: PA

Από αυτό το σημείο στο κόλπο μπαίνουν και οι Άγγλοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος κυμαίνονταν σε ρηχά νερά. Δύο σερί χρονιές η Λίβερπουλ, δύο η Νότιγχαμ, ξανά Λίβερπουλ και μία η Αστον Βίλα καθιστούν για μια εξαετία τον θεσμό αγγλική υπόθεση, ενώ το 1984 και πάλι οι "κόκκινοι" βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης, με το Αμβούργο να διακόπτει το σερί ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τραγωδία του "Χέιζελ" στερεί από τις κραταιές δυνάμεις της "γηραιάς Αλβιόνας" τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και από την αναστάτωση που προκαλείται ευνοούνται ομάδες από μικρότερες χώρες. Μέχρι να έρθει η Μίλαν του Αρίγκο Σάκι, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο το 1989 και το 1990 και έκτοτε παραμένει ο μοναδικός σύλλογος που στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης για δύο σερί χρονιές και η Ιταλία παραμένει η τελευταία χώρα που διατήρησε το τρόπαιο στα σύνορά της για πάνω από μία σεζόν.

Οι κατακτήσεις (ανά χώρα):

1. Ισπανία 13

2. Αγγλία 12

-. Ιταλία 12

4. Γερμανία 7

5. Ολλανδία 6

6. Πορτογαλία 4

7. Γαλλία 1

-. Ρουμανία 1

-. Σκωτία 1

-. Γιουγκοσλαβία 1

Οι συμμετοχές σε τελικό (ανά χώρα)

1. Ιταλία 26

2. Ισπανία 22

3. Αγγλία 20

4. Γερμανία 17

5. Πορτογαλία 9

6. Ολλανδία 8

7. Γαλλία 6

8. Ρουμανία 2

-. Σκωτία 2

-. Γιουγκοσλαβία 2

11. Βέλγιο 1

-. Ελλάδα 1

-. Σουηδία 1

Διαβάστε ακόμη:

Η άλλη Ρεάλ χωρίς τον Τσάμπι: πόσο θα λείψει ο Αλόνσο

Η "χρυσή Βίβλος" του Champions League

News 24/7

24MEDIA NETWORK