Οι δύο φάσεις με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης κορονοϊού σε έναν αγώνα

Ο γιατρός της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Έντβιν Χούνταρτ, εξήγησε ποιες δύο φάσεις εγκυμονούν κινδύνουν για μετάδοση κορονοϊκού και αποκάλυψε ένα μέτρο που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Ο Ντόνι φαν ντε Μπέεκ (δεξιά) και ο Ντέιλι Μπλιντ (αριστερά) του Άγιαξ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Τσέλσι για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Στάμφορντ Μπριτζ', Λονδίνο, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019
Ο Ντόνι φαν ντε Μπέεκ (δεξιά) και ο Ντέιλι Μπλιντ (αριστερά) του Άγιαξ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Τσέλσι για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Στάμφορντ Μπριτζ', Λονδίνο, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου βρίσκονται σε στάδιο επανεκκίνησης, με τη Bundesliga να δείχνει τον δρόμο στους Ευρωπαίους. Ένα πρωτάθλημα που βιάστηκε να κατεβάσει ρολά και δεν μπορεί να επανεκκινήσει, η Eredivisie, ίσως να το έχει μετανιώσει ήδη, εάν αναλογιστεί κανείς και την απειλή της UEFA για επιπτώσεις σε όσους δεν εισάκουσαν τις προτροπές της για ψυχραιμία.

Ο γιατρός της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (KNVB) εξήγησε πως οι εγχώριες διοργανώσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κανονικά το καλοκαίρι, αφού ο κίνδυνος μετάδοσης κορονοϊού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι πιο μικρός από όσο φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος. Συγκεκριμένα, ο Έντβιν Χούνταρτ, φοβάται κυρίως δύο περιπτώσεις και όχι ολόκληρο το 90λεπτο.

"Αναλύσαμε 482 παιχνίδια της Eredivisie για να δούμε πόσο συχνά μπορεί να συμβεί ένας παίκτης να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορεί να μεταδώσει τη νόσο ή έστω να έχει αρκετή επαφή με άλλον παίκτη. Ευτυχώς, ήταν πολύ εύκολο να το διαπιστώσουμε. Είναι τόσο μικρή η πιθανότητα, που δεν μπορούμε να την αξιολογήσουμε ως σημαντική", εξήγησε στο 'FOX Sports'.

"Νομίζω ότι στο ποδοσφαίρο, ως άθλημα επαφής, ίσως υπάρχουν λιγότερες επαφές από όσες πιστεύει κανείς. Αν τηρείς τα τυπικά μέτρα προστασίας, πχ. να μην πηγαίνεις στην προπόνηση όταν είσαι άρρωστος και να κρατάς αποστάσεις στα αποδυτήρια και γύρω από αυτά, το ποδόσφαιρο είναι ασφαλές άθλημα".

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι πάνω από το 50% των περιπτώσεων σε έναν αγώνα όπου έρχονται κοντά οι παίκτες και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης είναι στις εκτελέσεις στημένων (κόρνερ, φάουλ) και στους πανηγυρισμούς τερμάτων. "Αν μπορούμε να επηρεάσουμε λίγο τα πράγματα, τότε μπορούμε να κάνουμε ακόμα μικρότερο τον χρόνο επαφής, που ούτως ή άλλως είναι μικρός. Για παράδειγμα, μπορούμε να επιτρέψουμε να εκτελούνται κανονικά τα κόρνερ, όμως αν η εκτέλεση πάρει αρκετή ώρα, η κατοχή της μπάλας να περνάει στον αντίπαλο. Το κόρνερ θα πρέπει να εκτελείται σε ορισμένο χρόνο".

Σύμφωνα με τη μελέτη του Χούνταρτ, αν εφαρμοστεί στα κόρνερ  ο κανονισμός του πλαγίου και μειωθεί ο χρόνος της εκτέελσης, τότε ο χρόνος της επαφής των παικτών μπορεί να μειωθεί κατά 45%. Αν ληφθούν μέτρα για τους πανηγυρισμούς τερμάτων, τότε ο χρόνος επαφής θα μειωθεί κατά 35%.

Οι ολλανδικές ποδοσφαιρικές αρχές αποφάσισαν τη διακοπή των πρωταθλημάτων στα τέλη Απριλίου, όταν ακόμα υπήρχαν 4.289 διαπιστωμένοι θάνατοι από κορονοϊό και 36.500 κρούσματα στη χώρα. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας απαγόρεψε οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα στις λίγκες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου και κατά συνέπεια ήταν αδύνατον να διεξαχθούν τα εναπομείναντα παιχνίδια της Eredivisie.

Παρ' όλα αυτά, ο νυν γιατρός της ομοσπονδίας και πρώην γιατρός του Άγιαξ, θεωρεί ότι δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, τουλάχιστον για τα παιχνίδια ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα, θεωρεί ότι από Σεπτέμβριο είναι ασφαλής η επανέναρξη: "Η επανεκκίνηση της Eredivisie μπορεί να σημειωθεί χωρίς αυξημένο κίνδυνο στους αγωνιστικούς χώρους. Θα ληφθούν μέτρα για να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος, όμως δουλεύουμε σκληρά γι' αυτό και το σκεφτόμαστε. Δεν θα τολμούσα, πάντως, να κάνω δήλωση για το πότε θα μπορούσε να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, αφού αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK