Οι τρεις δρόμοι του ΠΑΟΚ για τον επόμενο γύρο του Champions League

Υποθέτοντας πως η UEFA δεν θ' αφαιρέσει μία από τις τρεις πιθανές αντιπάλους του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League για λόγους ασφαλείας, αξιολογούμε το επίπεδο δυσκολίας των διακλαδώσεων και ξεχωρίζουμε τα 'ναι' και τα 'όχι' καθεμιάς εξ αυτών.

Μια τετράδα ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ
Μια τετράδα ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Έως ότου η UEFA εκτιμήσει αν όντως συντρέχει λόγος αποτροπής ενός ζευγαρώματος μεταξύ ΠΑΟΚ και Μπεσίκτας στον β' προκριματικό του Champions League, οι πιθανοί αντίπαλοι στην κλήρωση της 10ης Αυγούστου είναι τρεις. Η προσπάθεια της Τράμπζονσπορ να βρει τη δικαιοσύνη που επιζητούσε στο CAS αποδείχθηκε άνευ ουσίας και μαζί συμπαρασύρθηκε η ελληνική ομάδα που βρέθηκε στο γκρουπ των αδυνάτων έναντι του τρίτου ισχυρού πόλου της Κωνσταντινούπολης, που ευνοήθηκε από την εξέλιξη και θα επιστρέψει ως φαβορί στην κορυφαία διοργάνωση μετά από απουσία δύο ετών.

Η Μπεσίκτας είναι ένα από τα δυνητικά εμπόδια που θα πρέπει να υπερβεί ο 'Δικέφαλος' στον δύσβατο δρόμο για το ζωντάνεμα μιας ανεκπλήρωτης φιλοδοξίας: τη συμμετοχή στους ομίλους. Δεν είναι όμως το επιδιωκόμενο συναπάντημα. Τουλάχιστον όχι σε αυτή την πρώιμη φάση, ακόμη κι αν πρόκειται για νοκ άουτ παιχνίδι (25 ή 26/8). Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο οι δευτεραθλητές της Super League να δοκιμαστούν σ' ένα σύνολο που μοιάζει περισσότερα στα μέτρα του, χωρίς τούτο να συνεπάγεται πως είτε στη μία είτε στην άλλη περίσταση η παρουσία τους θα συνοδευτεί από μια εξασφαλισμένη πρόκριση - ή αντιθέτως από ένα βέβαιο αποκλεισμό.

Τα προκριματικά είναι ζαριές, ιδίως δε σε μια διαφορετική, μάλλον περίπλοκη, συνθήκη όπως η τωρινή. Επιχειρήσαμε πάντως να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να ορίσουμε τα δεδομένα.

Μπεσίκτας

Βαθμός δυσκολίας: 8/10

Θα έρθει η εποχή που η Μπεσίκτας θα τερματίσει τρίτη στη Superligi, αλλά χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League, θα παίξει σε αυτά ως επιλαχούσα. Η προφητεία επαληθεύτηκε το καλοκαίρι του 2020 και η τουρκική ομάδα με τους 54.000 βαθμούς έχει τη δυνατότητα να φτάσει ως τους ομίλους από το παράθυρο. Και να 'ναι μάλιστα στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας! Εκτός κι αν ο ΠΑΟΚ βρεθεί στο δρόμο της και κάνει την πρώτη από τις τρεις υπερβάσεις που θ' αναζητηθούν.

Γιατί ναι: Πολλές από τις φωτογραφίες που κοσμούν το άλμπουμ με τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του 'Δικεφάλου' τραβήχτηκαν από τα δύο ματς με τη Φενέρμπαχτσε πριν από μια 10ετία (σεζόν 2010-11). Είναι ως σήμερα μοναδικά που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ απέναντι σε τουρκική ομάδα, την οποία απέκλεισε με το 1-0 στην Τούμπα και το 1-1 στην παράταση χάρη στο ιστορικών διαστάσεων γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς.

Γιατί όχι: Η Μπεσίκτας δεν ήταν η πιο ισορροπημένη ομάδα της τουρκικής λίγκας και μπήκε από το παράθυρο στη διοργάνωση. Ούτε την πιο παραγωγική επίθεση είχε (τέταρτη επίδοση) ούτε την πιο αποτελεσματική άμυνα (πέμπτη επίδοση). Ωστόσο με χρηματιστηριακή αξία ρόστερ που αγγίζει τα 55 εκατομμύρια ευρώ και προσωπικότητες όπως ο Βίντα στην άμυνα, ο Ελνενί στη μεσαία γραμμή, ο Λιάιτς στο δημιουργικό κομμάτι και ο Λενς στην επίθεση διαθέτει την ποιότητα να γεννήσει απειλές και κινδύνους χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρντς απόδοσης. Αφήστε που τέλειωσε με φόρα τη σεζόν, μετρώντας 3/3 για να τερματίσει τρίτη.

Βικτόρια Πλζεν

Βαθμός δυσκολίας: 6/10

Με δυναμική δεκαετίας στο εγχώριο στερέωμα, κατάφερε με ορθή στρατηγική να μπει σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις του τσέχικου ποδοσφαίρου. Πήρε τα 5 από τα 10 πρωταθλήματα που διεκδικήσει και ποτέ δεν έπεσε κάτω από την τρίτη θέση. Από το 2019 ζει στη σκιά της Σλάβια Πράγας, αλλά δεν πανικοβάλλεται ούτε λοξοδρομεί. Κυνηγά ό,τι της αναλογεί με σύνεση και υπομονή, χωρίς να πιέζει καταστάσεις. Από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει αλλάξει προπονητή και ευελπιστεί σε καλύτερη πορεία από την περυσινή. Θα είναι ισάξιος αντίπαλος.

Γιατί ναι: Το πρόσφατο παράδειγμα του Ολυμπιακού φανέρωσε την ξεκάθαρη έλλειψη ειδικού βάρους. Δεν είναι τσέχικη μπυραρία που αποτελείται από καλοζωισμένους θαμώνες που νομίζουν πως είναι ποδοσφαιριστές. Είναι ωστόσο ένα διαχειρίσιμο μέγεθος που δεν θ' αντισταθεί πάρα πολύ, εφόσον ο αντίπαλός της είναι εμφανώς καλύτερος στο γήπεδο. Ή διαθέτει την ποιότητα και το σχέδιο να αισθάνεται ανώτερος σε αυτό.

Γιατί όχι: Παίζοντας για δεύτερη σερί σεζόν με ελληνική ομάδα και χωρίς την υποχρέωση να ταξιδέψει στην Ελλάδα, θα είναι περισσότερο 'ψυλλιασμένη' για το κακό που μπορεί να τη βρει, εφόσον παρασυρθεί και αφήσει περιθώρια. Το 4-0 στο Φάληρο και ο αποκλεισμός της από τον Ολυμπιακό ήταν απόρροια της κατάρρευσης μετά το πρώτου γκολ στο 51'. Το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας αποτελεί αβαντάζ.

Ραπίντ Βιέννης

Βαθμός δυσκολίας: 4/10

Ο φόβος φυλάει τον πολύπαθο ΠΑΟΚ, αλλά μια τέτοια ευκαιρία δεν θα 'ταν σωστό να χαθεί - εφόσον παρουσιαστεί. Ναι μεν έχει κερδίσει 32 πρωταθλήματα στην αυστριακή bundesliga, αλλά κανένα από το 2008, αδυνατώντας ν' ανταγωνιστεί επαρκώς είτε τη Στουρμ, πολύ περισσότερο την Ζάλτσμπουργκ για ν' ανακτήσει τα πρωτεία. Θα τη χαρακτήριζες την αιώνια δεύτερη της τελευταίας 15ετίας, ανεξαρτήτως πρώτου!

Γιατί ναι: Προφανέστατα είναι ο πιο βατός αντίπαλος που ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρει στο δρόμο του, έχοντας από την καραμπόλα με τις Τράμπζονσπορ-Μπεσίκτας πέσει στο γκρουπ των αδυνάτων. Ούτως ή άλλως με 'πληροφοριοδότη' τον Στέφαν Σβαμπ, πρώην αρχηγό του αυστριακού κλαμπ, κάθε στρατηγικό σχέδιο θα γίνει φύλλο και φτερό. Μην ξεχνάμε επίσης πως ο Δικέφαλος θ' αποκτήσει την ευκαιρία για μια καθυστερημένη εκδίκηση που αφορά τον αποκλεισμό του 2012 από εκείνο το 3-0 στη Βιέννη, παρόλο που στα δύο παιχνίδια ήταν συνολικά καλύτερος. Ο Πέλκας, αυτός που έχει απομείνει, οφείλει να ηγηθεί σε μια έτοια συνθιήκη.

Γιατί όχι: Ο Ταξιάρχης Φούντας θα έχει ένα τεράστιο κίνητρο ν' αποδείξει ότι ήταν μολονότι θεωρείτο ένα χαμένο στοίχημα για τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, άξιζε καλύτερης διαχείρισης και εμπιστοσύνης. Τα 19 γκολ που σημείωσε περικλείουν αν μη τι άλλο τη δυναμική.


News 24/7

24MEDIA NETWORK