Ολυμπιακός: Να επενδύσει, όχι να αποδομήσει

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις καλές ιδέες του Ολυμπιακού στο φετινό Champions League, τον έναν βαθμό που δεν αντικατοπτρίζει την απόδοσή του, τα στιγμιαία λάθη, τον Πέδρο Μαρτίνς και το πώς σκέφτεται η ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίντς, σε στιγμιότυπο με τον προπονητή της Τότεναμ, Ζοζέ Μουρίνιο, πριν από την αναμέτρηση για τους ομίλους του Champions League 2019-2020 στο 'Τότεναμ Στέιντιουμ', Λονδίνο, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίντς, σε στιγμιότυπο με τον προπονητή της Τότεναμ, Ζοζέ Μουρίνιο, πριν από την αναμέτρηση για τους ομίλους του Champions League 2019-2020 στο 'Τότεναμ Στέιντιουμ', Λονδίνο, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Απέτυχε ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο; Ε, όταν νικάει 2-0 στο 19' και τελειώνει το ματς 4-2 υπέρ της Τότεναμ δεν χρειάζεται να πει κανείς το αντίθετο. Η συνολική εικόνα δεν συνάδει με το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και το... αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Κι είναι κρίμα για τους 'ερυθρόλευκους', που με τέτοιες εμφανίσεις δεν έχουν εξαργυρώσει ουσιαστικά κέρδη στα 5 ματς του Champions League. Ένας βαθμός είναι λίγος για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τον Ερυθρό Αστέρα, κόντρα στον οποίο οι Πειραιώτες θα παίξουν στις 11 Δεκεμβρίου τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας τους. Αν και στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 1-3 (σε ένα ματς που στράβωσε μετά την αποβολή του Γιασίν Μπενζιά), δύσκολα μπορεί να συγκρίνει κάποιος τις δυο ομάδες σε ποιότητα και απόδοση. Οι Σέρβοι, στο γήπεδό τους, γνώρισαν τη συντριβή από την Μπάγερν και την Τότεναμ, ενώ στα αντίστοιχα ματς ο Ολυμπιακός πάλεψε σαν θηρίο.

Θεωρητικά, ο Ολυμπιακός δεν έχασε τίποτε, αφού από την κλήρωση ήξερε ότι εναντίον του Αστέρα θα παίξει το 'εισιτήριο' για το Europa League. Μια νίκη στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του φτάνει για να συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη και το νέο έτος, άρα η ομάδα είναι εντός στόχων. Από την άλλη, υπάρχει ένα 'γαμώτο' που δεν μπόρεσε να πάρει κάποιο από τα ματς με τους 'μεγάλους' του ομίλου, που κοίταξε στα μάτια. Ακόμη και στο Λονδίνο, σε μια από τις πιο δύσκολες βραδιές, οι λεπτομέρειες που είχε ευθύς εξ αρχής να αντιμετωπίσει, ενδεχομένως και η τύχη, τού γύρισαν την πλάτη.

Ο Ολυμπιακός, κατά παραδοχή του ίδιου του Ζοζέ Μουρίνιο, είχε αιφνιδιάσει τους 'Spurs'. Ο διάσημος Πορτογάλος έβγαλε το καπέλο στον αντίπαλο (και συμπατριώτη) προπονητή, κάτι που είχε κάνει και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν είδε τα τεράστια προβλήματα που του είχε προκαλέσει η τακτική του Ολυμπιακού. Το 4-3-3 του Μαρτίνς και κυρίως η διάθεση να πιέσει στη μεσαία γραμμή, για να εκμεταλλευτεί το βαρύ δίδυμο των κεντρικών μέσων, έφερε την 'ερυθρόλευκη' ομάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ακόμη κι όταν ο Special One, μετά το 2-0, θέλησε να διορθώσει τα πράγματα, ρίχνοντας στο ματς τον Κρίστιαν Έρικσεν (και μεταφέροντας τον Ντέλε Άλι πιο κοντά στον Χάρι Κέιν), ο Ολυμπιακός είχε πολύ εύκολο το τρανζίσιον. Μετέφερε πολύ γρήγορα (απέναντι σε μια αγγλική ομάδα, μάλιστα) την μπάλα από την άμυνα στην επίθεσή του κι έδειχνε να ελέγχει απόλυτα τον αγώνα. Με εξαίρεση την κεφαλιά του Χέουνγκ Μιν Σον, η Τότεναμ δεν είχε μεγάλη ευκαιρία, έμοιαζε πλήρως αποδιοργανωμένη.

Η κακή στιγμή του Γιασίν Μεριά στο τελείωμα του ημιχρόνου άλλαξε άρδην τις ισορροπίες. Ο Ολυμπιακός έκανε 'δώρο' το 1-2. Θα ήταν τελείως διαφορετικό να πάει στα αποδυτήρια με 0-2. Και γι' αυτόν και για την Τότεναμ. Όσοι προέβλεψαν την ανατροπή της Τότεναμ στο γκολ του Άλι, έπεσαν μέσα. Δεν λάθεψαν, καθώς για οποιαδήποτε ομάδα, πόσο μάλλον για μια ελληνική μέσα στην έδρα της φιναλίστ του Champions League, ένα τέτοιο γκολ... αποδεικνύεται καταδικαστικό. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει αβαντάζ. Η Τότεναμ εξακολουθούσε να 'μπάζει' στη μεσαία γραμμή, οι Πειραιώτες κρατούσαν καλά την μπάλα, έδειχναν ότι θα έφτιαχναν μια... φάση για γκολ. Τελικά, το έφαγαν αυτοί με το παιδικό λάθος στο πλάγιο, όπου όλοι διστάζουν ζητώντας το φάουλ στον Κώστα Τσιμίκα. Ο Λούκας Μόουρα δεν ήθελε πολύ να φύγει σαν σφαίρα και να δημιουργήσει την ευκαιρία για τον Κέιν.

Ο Μαρτίνς, ο ΠΑΟΚ και το αποτέλεσμα

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μια αδράνεια στοιχίζει. Ειδικά όταν παίζεις με ομάδες πρώτης γραμμής, δεν συγχωρείται το παραμικρό. Ο Ολυμπιακός για ένα 10λεπτο τσούλησε καλά την μπάλα και ο Μουρίνιο κλείδωσε πρώτα την ισοπαλία και μετά τη νίκη, επιστρέφοντας στο σχήμα με τους δυο κεντρικούς χάφ, όταν έριξε στο ματς το τανκ Μοχαμέντ Σισοκό, που έκλεισε τους διαδρόμους και δεν επέτρεψε (μετά το 3-2) σε οποιονδήποτε να πλησιάσει.

Λένε ότι ο Μαρτίνς άργησε να αντιδράσει, καθώς στο 2-2 έπρεπε να κάνει αλλαγή. Να ρίξει, δηλαδή, στο ματς τον Ματιέ Βαλμπουενά. Δε νομίζουμε ότι θα είχε πολλή τύχη, ακόμη κι αν το δοκίμαζε, αν και ο κόουτς του Ολυμπιακού είναι γνωστό ότι δεν συνηθίζει να κάνει παρεμβάσεις στα ματς με τέτοιες αλλαγές. Συνήθως απαντάει όταν μένει πίσω στο σκορ. Αυτό έκανε και την Τρίτη. Αλλά εδώ ο Μαρτίνς κατηγορείται ότι δεν... χρησιμοποιεί τον Γιουσέφ ελ Αραμπί, που έχει παίξει βασικός στα 8 από τα 11 ματς της Super League 1!

Ναι, ο προπονητής βρίσκεται υπό πίεση σε μια περίεργη ποδοσφαιρική Ελλάδα που δεν έχει υπομονή και δεν συνηθίζει να αναγνωρίζει τη δουλειά, αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Θα παίξει το κεφάλι του με τον ΠΑΟΚ, σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, το οποίο θα κριθεί στα πλέι-οφ. Κι όμως, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του έναν... τελικό Ευρώπης 10 μέρες αργότερα, εναντίον του Αστέρα. Όχι ότι ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ δεν είναι σημαντικός, κάθε άλλο. Καταλαβαίνουμε απόλυτα και τη λαχτάρα των οπαδών της ομάδας για τη νίκη στο μεγάλο κυριακάτικο ματς, όμως θα λέγαμε και το εξής: Ο Ολυμπιακός οφείλει να επενδύσει στις φετινές εμφανίσεις του στο Champions League. Οι φίλοι του είδαν την ομάδα τους να παίζει οργανωμένα και με σχέδιο, απέναντι σε ομάδες της λεγόμενης ελίτ.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σημαντική υποθήκη, για την ενδυνάμωση της ομάδας σε βάθος χρόνου. Σε όλα αυτά, θα προσθέταμε ως απαραίτητη συνθήκη και τη στήριξη του Μαρτίνς, αλλά γνωρίζουμε ότι ακόμη και τις καλύτερες προθέσεις να έχει μια διοίκηση, στην Ελλάδα (και όχι μόνο) οι προπονητές κρίνονται με βάση τα αποτελέσματά τους.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική ομάδα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK