Ολυμπιακός-Ντινάμο Κιέβου: Το ρίσκο και τα όριά του

Ο Ρικ Πιτίνο έχει μείνει στην ιστορία για τη δήλωση, "η ήττα είναι σαν το λίπασμα: βρωμάει αλλά κάνει καλό", όμως σε αυτήν τη φάση ο Ολυμπιακός δεν χρειαζόταν να χάσει στην Τούμπα για να μπει σε διάθεση αφύπνισης, οδεύοντας για την αναμέτρηση με την Ντινάμο Κίεβου στη φάση των '32' του Europa League.

Ολυμπιακός-Ντινάμο Κιέβου: Το ρίσκο και τα όριά του

Αρκεί η πρόταση "η Ντινάμο θα δώσει το πρώτο επίσημο παιχνίδι της για το 2019 στο Καραϊσκάκη", προκειμένου να βρίσκεται συνεχώς σε διαδικασία εγρήγορσης. Ουδέποτε εμπόδισε αυτό Ρώσους και Ουκρανούς να κάνουν στην Ευρώπη τις πορείες που τους αναλογούσαν και, βέβαια, για τις ομάδες με τις οποίες ανταμώνουν τον Φλεβάρη αποτελούν πάντα ερωτηματικό.

Όσο παγίδα αποτελεί το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της Ντινάμο, η ήττα 0-1 από την Γιάμπλονετς στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, την ημερομηνία, δηλαδή, που ο Ολυμπιακός ζωγράφισε έναν από τους πιο σουρεαλιστικούς και πάντως κυβιστικά άρτιους πίνακες της ευρωπαϊκής ιστορίας του, στη νίκη 3-1 επί της Μίλαν, τέτοιας υφής είναι και το συμπέρασμα ότι "η Ντινάμο είναι ανέτοιμη".

Τουναντίον, η προετοιμασία στο Όσλο και τις εγκαταστάσεις της νορβηγικής Βαλερένγκα υπήρξε επίπονη για τους παίκτες του Αλιεκσάντρ Χασκέβιτς, που από τις 2 έως τις 9 Φεβρουαρίου έδωσαν πέντε φιλικά, με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας (3-0), την Έστερσουντ (0-0), τους Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον (1-3), τη Μάλμε (0-0) και τη Βαλερένγκα (2-1), ενώ είχαν προηγηθεί οι αναμετρήσεις με την Μπόχουμ (3-0) στις 19 Γενάρη, με τη Στεάουα Βουκουρεστίου (1-1) στις 23 του ίδιου μήνα και με τη Σπάρτα Πράγας (2-3) στις 26.

Το λοιπόν, ουδέν ενδεικτικό υπάρχει για τη συνολική εξέλιξη της Ντινάμο Κίεβου το μήνα Γενάρη και το πρώτο μισό του Φλεβάρη. Η ματιά στα φιλικά πέφτει όπως ακριβώς είθισται με τις ματιές στα φιλικά: χωρίς να γουρλώσει το μάτι. Ουδεμία εξαγωγή συμπεράσματος μπορεί να βγει από τέτοιες αναμετρήσεις και μόνο ο... Θεός, μάλλον στην κυριολεξία, ξέρει τι έκανε η Ντινάμο στον κατάσταση σούρουπου ευρωπαϊκό βορρά.

Dynamo Kyiv's players celebrate their goal scored by Dynamo Kyiv's Mykola Shaparenko during the UEFA Europa League group K soccer match between Rennes and Dynamo Kiev at the Olympiyskiy stadium in Kiev, Ukraine, Thursday, Nov. 8, 2018. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Dynamo Kyiv's players celebrate their goal scored by Dynamo Kyiv's Mykola Shaparenko during the UEFA Europa League group K soccer match between Rennes and Dynamo Kiev at the Olympiyskiy stadium in Kiev, Ukraine, Thursday, Nov. 8, 2018. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

Ο Πέδρο Μαρτίνς είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι την παρακολούθησε κι αυτό δεν γίνεται να παραγνωριστεί. Όμως, μπορεί σε χαμηλό ποσοστό να είναι σίγουρος για αυτό που περιμένει και, σε ακόμα χαμηλότερο, να υποψιάζεται τα τρικ που θα χρησιμοποιήσει. Αυτό που ξέρει κάποιος για τους Ουκρανούς είναι ότι απέκτησαν από τη Βίλεμ τον Ισπανό επιθετικό Φραν Σολ, πιθανότατα για να παίξει σωστά τις νότες στην επίθεση της ομάδας, αφού το κλειδί του Σολ μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. Μέχρι τον Δεκέμβρη, σε 18 ματς ουκρανικού πρωταθλήματος η Ντινάμο έχει βάλει 27 γκολ, τα 4 εξ αυτών μάλιστα, στο τελευταίο παιχνίδι της με την Καρπάτι.

Έχει ενδιαφέρον αυτό το στατιστικό, διότι στην Premier League η Ντινάμο έχει βάλει 1 γκολ σε 11 παιχνίδια, έχει πετύχει 4 τέρματα σε 3 ματς, 2 έχει σημειώσει σε 2 παιχνίδια, ενώ στις υπόλοιπες 2 περιπτώσεις δεν έχει σκοράρει. Κάπως έτσι έχει μείνει δεύτερη, με 7 βαθμούς πίσω από τη Σαχτάρ του Ντόνετσκ.

Στο Europa League, πάντως, για να διαπιστωθεί ότι συμπέρασμα για αφλογιστία δεν γίνεται να βγει, η Ντινάμο έχει 10 γκολ στα 6 παιχνίδια της, συν τα 4 σε ισάριθμα ματς τον Αύγουστο

Αυτό που μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός, βέβαια, δεν είναι περίπλοκο, ούτε μία γνώση από την οποία απέχουν στον Πειραιά. Η ευγνωμοσύνη για την κλήρωση με τον τρόπο που έγινε (έχοντας μείνει, δηλαδή, η Τσέλσι στο τέλος) μπορεί να αποτυπωθεί με ένα ξέφρενο πρώτο δεκάλεπτο, όπως κατά καιρούς κάνει στο Καραϊσκάκη απέναντι σε ομάδες είτε κατώτερης εμβέλειας ή ακόμα και ισοϋψείς. Οι 'ερυθρόλευκοι' μπορούν να συστήσουν άγαρμπα την Ντινάμο στον κόσμο των επίσημων ματς το 2019 και μόνο αυτό ενδεχομένως να αναδείξει την έλλειψη επίσημων παιχνιδιών από την πλευρά των Ουκρανών.

Είναι πασιφανές ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να αφήσει πίσω του το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, αν γίνεται να προσποιηθεί ότι δεν έγινε ακόμα καλύτερα, και να κρατήσει το δημιουργικό θυμό που ουσιαστικά βοηθάει τις ομάδες από την Κυριακή στην Τετάρτη, στην Πέμπτη, σε αυτήν την περίπτωση. Μοιάζει, στα 180 πλας λεπτά που θα κρατήσει η σειρά, αυτό το δεκάλεπτο τέταρτο στο Φάληρο να είναι το μόνο ρίσκο που αξίζει να πάρει, διότι αν η Ντινάμο 'ριζώσει' μετά στο γήπεδο είναι μανούλα στο να παίζει το παιχνίδι του αιφνιδιασμού. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο 2005 και το γκολ του Χούσιν στο Ελλάδα-Ουκρανία 0-1 για να αναδειχθεί μία τέτοια κατάσταση.

Πέρυσι, ήταν το συγκεκριμένο κόνσεπτ με την ΑΕΚ, σε παρόμοιο ματς στο ΟΑΚΑ (1-1), όταν βρήκε το γκολ και της χάρισε όλο το διαθέσιμο χώρο για να παίξει στις αντεπιθέσεις. Η κληρονομιά του Βαλερί Λομπανόφσκι μοιάζει πιο συμπαγής από οτιδήποτε άλλο στον οργανισμό Ντινάμο. Ο Αλιακσάντρ Χασκέβιτς, βεβαίως, δεν έχει λόγο, δεν έχει λόγο να αρνηθεί το δάσκαλό του. Ο Λευκορώσος έπαιξε στην τελευταία πραγματικά σπουδαία Ντινάμο, εκείνη που νίκησε 4-0 στο 'Καμπ Νου' την Μπαρτσελόνα το 1997 και που έφτασε στα ημιτελικά του Champions League για να αποκλειστεί από την Μπάγερν (3-3 σε απίθανο ματς στο Κίεβο, 1-0 στο Μόναχο) το 1999. Πάει να πει, τα περίφημα τετράγωνα του πιο επιβλητικού Ουκρανού στο ποδόσφαιρο.

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΙΛΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΙΛΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έχουμε δει και ξαναδεί αυτήν την ουκρανική ανάπτυξη τόσο στον Ντινάμο όσο και στην εθνική Ουκρανίας, πολλές φορές το ένα και το αυτό, ειδικά από τη στιγμή που, λόγω κοντινής συγγένειας με τη Βραζιλία, η Σαχτάρ Ντόνετσκ έχει αποστασιοποιηθεί από το συγκεκριμένο μοτίβο, με το ανέβασμα από τα άκρα, τα overlap των αμυντικών χαφ στο χώρο, την ώρα που η άμυνα είναι ψηλά και δεν πείθει η ίδια η Ντινάμο ότι μπορεί να βγάλει την μπάλα στο δικό της τρίτο του γηπέδου. Πρώτα μαθαίνουν αυτό οι παίκτες που φτάνουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και μετά οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα σύστημα το οποίο είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής, για αυτόν το λόγο δεν έχει νόημα να εξετάζεται η κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι ή η όποια αφαίμαξη μπορεί να υφίσταται μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες από τη Σοβιετική Ένωση, με τα δύο Κύπελλα Κυπελλούχων (το 1975 και το 1986). Όπως, παραδείγματος χάρη, ότι δάνεισε τον αμυντικό Μίκολα Μοροζιούκ στη Ρίζεσπορ ως το τέλος της σεζόν. Και κρατάει τη μυστήρια γοητεία του, σε αναλογία, βεβαίως, ως κάτι που γνωρίζεις αλλά πολλάκις δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις.

Οπότε, το γεγονός ότι πρόκειται για ομάδα με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, μόνο ο τερματοφύλακας Ντένις Μπόικο και ο Κροάτης Γιόζιπ Πίβαριτς (που θα απουσιάσει από αυτό το ματς, μαζί με τον Ουκρανό φορ Αρτέμ Μπιεσιέντιν και το Δανό ακραίο μέσο Μίκελ Ντουέλουντ) είναι γεννημένοι τη δεκαετία του '80, το 1988 ο ένας και το 1989 ο άλλος, μη φανταστείτε κάτι εξωφρενικό, είναι ένα στοιχείο που βοηθά. Τα εκτελεστικά όργανα ενεργούν άφοβα ή τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις δεν νιώθουν εκείνη την πίεση που θα τα κάνει να αγχωθούν. Όσο κι αν το Καραϊσκάκη είναι κατά κανόνα σύμμαχος σε τέτοιες βραδιές, η ουκρανική ψυχραιμία δεν αποσταθεροποιείται με την ένταση των ντεσιμπέλ.

Αν υπολογιστεί ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει παράδοση με ουκρανικές ομάδες, έχοντας νικήσει μόνο τη Μέταλιστ εκτός έδρας 1-0 στη φάση των '16' του Europa League το 2012, αλλά προβαίνοντας σε αυτοχειρία στη ρεβάνς με το 1-2, τότε η συνολική οπτική πρέπει να είναι διαφορετική. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν χάσει από τη Μέταλιστ, ξανά, 1-0, στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2008-09, έχουν δύο ισοπαλίες με τη Σαχτάρ, 1-1 και 2-2, στους ομίλους του Champions League την περίοδο 2006-07, έχουν ηττηθεί 2-0 από την Ντνίπρο το 2014, στη φάση των '32' του Europa League, μένοντας στο 2-2 στη ρεβάνς στο Φάληρο και, παλιότερα, έχουν αποκλειστεί από την Ντινάμο Κίεβου στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1975-76, με ισοπαλία 2-2 στην... Τούμπα και ήττα 1-0 στην Ουκρανία.

Το βαρόμετρο

 EUROPA LEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αν εξαιρεθεί, λοιπόν, η ορμή με την οποία προσδοκάται, ου μην και αναμένεται, να μπει η ομάδα του Πειραιά στο παιχνίδι του Καραϊσκάκη, στον Ολυμπιακό θα στοιχίσει οποιαδήποτε αφέλεια. Θα πρέπει να ξέρει πότε να κάνει το διάλειμμά του από το ποδόσφαιρο κυριαρχίας που αναμφίβολα θα κληθεί να παίξει και πότε να δώσει ακόμα στην Ντινάμο την μπάλα για να παίξει το δικό της, υποθετικά άβολο, ποδόσφαιρο κατοχής. Το ιδανικό σενάριο θα είναι ένα γρήγορο γκολ, αλλά ο διάβολος έχει κοντά ποδάρια: γρήγορο γκολ είναι στο 9’, φερ’ ειπείν, γρήγορο και στο 23’. Το θέμα είναι αν οι προοπτικές να το επιζητήσει στη δεύτερη περίπτωση δίνουν ένα αληθινό αβαντάζ ή δημιουργούν απλώς την ψευδαίσθηση ότι... κάποια στιγμή θα μπει, μέχρι να γίνει συνειδητό ότι δεν θα μπει ποτέ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς βάζει τον Τσιμίκα στην ενδεκάδα για να έχει έναν ευέλικτο και ταχύ παίκτη από την αριστερή πλευρά του, διότι η Ντινάμο, στο δικό της transition, πιθανώς θα φορτώσει τα άκρα της και αυτό είναι το πλεονέκτημα που της δίνει η ανάλυση του χώρου

Εκεί οι ακραίοι μπακ δεν πρέπει να ξεχαστούν και είναι επιβεβλημένη η πραγμάτωση της... αρχαίας εντολής, ότι το μυαλό μας είναι στον παίκτη. Το να συμβεί αυτό 9,7 φορές στις 10 δεν αρκεί, διότι αν η Ντινάμο έχει ένα 0,3 το οποίο στ’ αλήθεια μπορεί να εκμεταλλευθεί προς όφελός της, θα είναι επαρκές ώστε να φύγει από το Φάληρο το βράδυ της Πέμπτης όπως θέλει.

Ο Μαρτίνς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Κώστας Φορτούνης θα παίξει κανονικά και αυτό είναι το λογικό. Έβγαλε προπόνηση και αν και δεν μπορεί να ορκιστεί κάποιος πως θα κληθεί να παίξει το ρόλο του ήρωα Ελ Σιντ, είναι ως και βέβαιον ότι αποτελεί φόβητρο. Οι Ουκρανοί περιμένουν την καλύτερη έκδοσή του, όχι μόνο με βάση την ποιότητά του αλλά και, με τη σεζόν που έχει κάνει. Ο Χασάν επίσης θα είναι στο βασικό σχήμα, διότι ο φορ που τρυπώνει ανάμεσα σε παραδοσιακά όχι ταχείς αμυντικούς μπορεί να αποδειχθεί ζωτικό ζήτημα, ενώ και ο Ποντένσε θα παίξει το ρόλο του, καθώς οι 'ερυθρόλευκοι' χρειάζονται ένα... σκιέρ, για να μπορεί να επιδίδεται σε σλάλομ από τα άκρα, ενώ οι ανέξοδες λανθασμένες πάσες μπορεί να στοιχίσουν.

Προτιμότερο είναι να 'καεί' η υποψία μίας ευκαιρίας για μία ακριβή μετάβαση.

Το παιχνίδι θα γίνει υπομονής, αν ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει νωρίς. Αν βάλει, το 1-0 είναι εξαιρετικό σκορ για να πάει στη ρεβάνς, σε περίπτωση που η Ντινάμο υποπτευθεί ότι αυτό το αποτέλεσμα την βολεύει, με βάση τη συγκυρία του παιχνιδιού. Το 0-0, επίσης, είναι ένα σκορ καλό, αφού στο Κίεβο, σε περίπτωση που δεν του βγει το παιχνίδι στο Φάληρο, θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σκορ. Όσο το σετ παιχνίδι είναι πρόβλημα για τον Ολυμπιακό, άλλο τόσο είναι και για τους Ουκρανούς.

Και μπορεί να μοιάζει ανάλαφρο τώρα, όμως σε περίπτωση που οι 'ερυθρόλευκοι' πάρουν το προβάδισμα, θα βγάλουν το ενενηντάλεπτο, όχι απλώς ξεκούραστα αλλά, μη ανυπόφορα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK