Ολυμπιακός: Ο Ελ Αραμπί θα λύσει τον γρίφο του γκολ με τη βοήθεια του Αλλάχ

Στην απόκτηση του Γιουσέφ Ελ Αραμπί προχωράει ο Ολυμπιακός, ελπίζοντας πως ο Μαροκινός φορ θα δώσει τη λύση στον γρίφο του γκολ. Έστω κι αν χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από ψηλά, παίρνοντας ως ανταπόδοση... ευλογία μπροστά από την αντίπαλη εστία.

Ολυμπιακός: Ο Ελ Αραμπί θα λύσει τον γρίφο του γκολ με τη βοήθεια του Αλλάχ
Ο νέος φορ του Ολυμπιακού, Γιουσέφ Αλ Αράμπι AP IMAGES

Η αναζήτηση του Ολυμπιακού μοιάζει να έφτασε στο τέλος της (;) όσον αφορά την απόκτηση επιθετικού. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί βρίσκεται στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει την μεταγραφή του στους 'ερυθρόλευκους' και να τεθεί στην διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς, με φόντο την προκριματική φάση του Champions League και τα δύο ματς με την Βικτόρια Πλζεν για αρχή. Γεννημένος στο προάστιο Herouville της Καέν -και για να παίζει μπάλα όπως έχει πει επανειλημμένα ο ίδιος- ο Μαροκινός στα 20 του χρόνια έκανε το πρώτο βήμα για την επαγγελματική του καταξίωση, όταν από την Μοντεβίλ βρέθηκε στην Καέν το καλοκαίρι του 2007.

"Γεννήθηκα με μια μπάλα στα πόδια μου. Στην αδερφή μου δεν άρεσε το ποδόσφαιρο, αλλά την έβαζα να κάτσει ανάμεσα στα δοκάρια και της έκανα σουτ. Από την πρώτη στιγμή που μου έδωσαν μια μπάλα, δεν σταμάτησα ποτέ να παίζω", θυμάται ο ίδιος.

"Όταν τον είδα, ήταν ξεκάθαρο πως του άρεσε να παίζει με μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. Τον ξεχώρισα και ζήτησα από τους γονείς του να επισκεφθούν τον σύλλογο. Έτσι ήρθε στην Herouville Sports Club", είχε αποκαλύψει ο Λαμίν Μοχαμαντού, προπονητής της ομάδας.

Σύντομα ο Ελ Αραμπί βρέθηκε στην επαγγελματική τοπική ομάδα της πόλης Καέν, έχοντας στο ενδιάμεσο εξασφαλίσει μια αθλητική υποτροφία. "Από την πρώτη στιγμή ξεχώρισα τις ικανότητες ενός στράικερ. Τα χαρακτηριστικά του συνοδεύονταν από αυθορμητισμό, ενθουσιασμό και γενναιοδωρία στον τρόπο που αγωνιζόταν", υποστηρίζει ο Τιερί Τραορέ που δούλεψε μαζί του στο 'Stade Malherbe".

Το 2008 ο Ελ Αραμπί επιλέχθηκε για την αναμέτρηση απέναντι στη Λυών, την καλύτερη ομάδας της Γαλλίας εκείνη την περίοδο. "Θα θυμάμαι εκείνη τη στιγμή για όλη μου τη ζωή. Είναι χαραγμένη στη μνήμη μου. Εκεί που δεν το περιμένεις, σε φωνάζουν, σου λένε να ζεσταθείς, να αλλάξεις και να μπεις στον αγωνιστικό χώρο", αφηγείται χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δύο χρόνια αργότερα, η σεζόν για την Καέν ξεκίνησε στο 'Velodrome' και ο Ελ Αραμπί σκόραρε στο 86' το νικητήριο τέρμα της ομάδας του απέναντι στην Μαρσέιγ. Μια εβδομάδα μετά, στο εντός έδρας ματς με την Λυών, ο Ελ Αραμπί βρήκε ξανά δίχτυα, στο τελικό 3-2 υπέρ της Καέν. "Ήταν εκπληκτικό το ξεκίνημα του το καλοκαίρι του 2010, με δύο γκολ σε ισάριθμες μεγάλες νίκες της ομάδας του", θυμάται ο Ντιντιέ Σαρπέν του γαλλικού ραδιοφώνου.

Γρήγορα ο Ελ Αραμπί έπρεπε να διαλέξει την εθνική ομάδα που θα αγωνιστεί και αυτή ήταν το Μαρόκο. Γρήγορα ήρθε και η στιγμή που θα άφηνε την Καέν. Έχοντας να διαλέξει ανάμεσα στην Ιταλία (Τζένοα) και την Σαουδική Αραβία (Αλ Χιλάλ) στο τέλος της σεζόν 2010-2011, ο Μαροκινός φορ επέλεξε την δεύτερη, μετά από προσευχή.

"Ήταν μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω, γιατί υπέγραψα σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Σαουδική Αραβία. Εξέλιξη που με βοήθησε με την θρησκεία μου. Ως μουσουλμάνος, είχα την ευκαιρία να πηγαίνω για ένα σύντομο προσκύνημα με όλη την οικογένεια μου, κάτι που δεν είναι εύκολο", εξομολογείται ο Ελ Αραμπί.

Το 2012, ο Μαροκινός (κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου) επιθετικός πήρε μεταγραφή για την La Liga και την ισπανική Γρανάδα, όπου έγραψε ιστορία ως η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας. Το... ξεπλήρωσε βοηθώντας την να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Από το 2016 μέχρι και φέτος, ο Ελ Αραμπί αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα του Κατάρ.

Φορ ήθελε 'τώρα', φορ παίρνει

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά τον τραυματισμό (θλάση στον δικέφαλο) του Γιάγκος Βούκοβιτς, αν μπορούσε σήμερα να έχει έναν παίκτη στην διάθεση του ο Πέδρο Μαρτίνς, δεν θα διάλεγε στόπερ. Τον βασικό του επιθετικό θα ήθελε να έχει μαζί του ο Πορτογάλος τεχνικός. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση ημερών, η επιθυμία του (μοιάζει να) γίνεται πραγματικότητα, στο πρόσωπο του Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Ο 32χρονος φορ την τελευταία τριετία αγωνίστηκε με την φανέλα της Λεκβίγια (Αλ Ντουχάιλ, όπως μετονομάστηκε) στο Κατάρ και είχε εντυπωσιακή παρουσία, καθώς τα τέρματα που πέτυχε ήταν περισσότερα από τα παιχνίδια που αγωνίστηκε. Ο Ελ Αραμπί σκόραρε 90 γκολ (+10 ασίστ) σε μόλις 78 (!) εμφανίσεις του εκεί, αποφασίζοντας να μην ανανεώσει τη συνεργασία του με την Λεκβίγια και να επιστρέψει στην Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ο Ελ Αραμπί στην καριέρα του μέτρησε 134 συμμετοχές με 44 γκολ και 7 ασίστ στην Γρανάδα, 76 συμμετοχές με 28 γκολ και 13 ασίστ στην Καέν, ενώ το πέρασμα του από τον Αλ Χιλάλ το 2012 συνοδεύτηκε από 27 συμμετοχές με 16 γκολ και 5 ασίστ. Σε συλλογικό επίπεδο αριθμεί συνολικά 315 επίσημες εμφανίσεις, με απολογισμό 178 γκολ και 35 ασίστ. Με την εθνική Μαρόκου μετράει 41 συμμετοχές και 15 τέρματα. Το scouting report θέλει τον παίκτη να ξεχωρίζει για τα τεχνικά και φυσικά του χαρακτηριστικά. Ικανότατος ντριμπλέρ, άρτιος τεχνικά, με εξαιρετική πρώτη επαφή της μπάλας και τελειώματα των φάσεων, με δυνατότητα να απειλεί και από αέρος. Δυνατός, με καλή ισορροπία, ευκίνητος, με αντοχή στην ταχυδύναμη και έκρηξη στα πρώτα μέτρα, αν και όχι ιδιαίτερα γρήγορος.

Πνευματικά, δείχνει αποφασιστικότητα και κινείται καλά δίχως τη μπάλα, ωστόσο οι θέσεις του εντός περιοχής δεν είναι πάντα ιδανικές, έχει σχετικά χαμηλό δείκτη δημιουργικότητας και βρίσκεται οριακά πάνω από τη βάση όσον αφορά τομείς όπως το teamwork και το work rate.

Τι (δεν) περιμένουν από τον Ελ Αραμπί οι 'ερυθρόλευκοι'

Ήταν 1 Οκτωβρίου του 2018, όταν τελείωνε το ντέρμπι του "Γ. Καραϊσκάκης" με νικητή τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να έχει χάσει ένα τσουβάλι ευκαιρίες. Μαζί και το πρωτάθλημα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, αν αναλογιστεί το πώς κύλησε η σεζόν. Έστω κι αν μιλάμε για ένα παιχνίδι, είχε την ιδιαιτερότητα του εξάποντου. Με 4 τελικές στο ματς, ο ΠΑΟΚ είχε βρει το (αυτο)γκολ της... ευτυχίας. Αντίθετα ο Πέδρο Μαρτίνς έβλεπε την ομάδα του να κυριαρχεί στο χορτάρι αλλά τις μπάλες να 'σφυρίζουν' γύρω από τα δοκάρια στις δικές τις 23 τελικές.

Την στιγμή που ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραδεχόταν πως"ναι, το είπα από την αρχή. Τα παιχνίδια κερδίζονται και μέσω αυτού του τρόπου", όταν στη συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε αν ο ΠΑΟΚ είχε την τύχη με το μέρος του, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν τα έβαζε με αυτήν της ομάδας του. "Είχαμε πολλές φάσεις για να σκοράρουμε, αλλά δείξαμε ανικανότητα να τις μετατρέψουμε σε γκολ", τόνιζε ορθά-κοφτά ο Πορτογάλος τεχνικός από την πλευρά του. Ωστόσο δεν ήξερε πως, αν και στο τέλος ο Ολυμπιακός θα τελείωνε την κούρσα με την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, εκείνο το εξάποντο ματς του Φαλήρου θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του τίτλου.

Με την απόκτηση του Ελ Αραμπί, αυτό που ελπίζει ο Πέδρο Μαρτίνς είναι να μην ξαναζήσει τέτοιες βραδιές με τον Ολυμπιακό. Να βλέπει δηλαδή την ομάδα του να κυριαρχεί στο χορτάρι αλλά να φεύγει ηττημένη στο τέλος του 90λεπτου. Αν ο Μαροκινός φορ μπορεί να δώσει λύση στο περσινό πρόβλημα, λειτουργώντας ως... placebo ή κανονικό φάρμακο, ουδόλως απασχολεί τον Πορτογάλο τεχνικό. Αν η απόκτηση του και μόνο μπορεί να 'ξυπνήσει' τα ένστικτα σκοραρίσματος της επιθετικής γραμμής ως placebo effect, κανείς δεν θα προβληματιστεί.

Αυτό που ιδανικά θέλουν οι 'ερυθρόλευκοι' από τον Ελ Αραμπί, είναι τη συνέπεια που έδειξε στο γκολ την τελευταία τριετία με τη φανέλα της Λεκβίγια. Έστω κι αν χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από ψηλά ο Μαροκινός φορ, παίρνοντας ως ανταπόδοση... ευλογία μπροστά από την αντίπαλη εστία. Άλλωστε η στάση ζωής του κάτι τέτοιο μαρτυρά, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

"Είτε παίζοντας ποδόσφαιρο, είτε κάνοντας άλλη δουλειά, το πλέον σημαντικό πράγμα είναι η υγεία. Και η υγεία έρχεται μέσω της χάρης του θεού. Αν δεν προσεύχεσαι και δεν ζητάς την βοήθεια του θεού, δεν θα λάβεις τίποτα ως ανταπόδοση".

News 24/7

24MEDIA NETWORK