Ολυμπιακός: Σεμέδο, φορ και μια προσευχή για τον Γκιλιέρμε

Με τον πρώτο στόχο της σεζόν να 'απαιτεί' την εξολόθρευση της Βικτόρια Πλζεν, με έπαθλο το μίνιμουμ της εισόδου στους ομίλους του Europa League, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πατήσει γερά πάνω σε τρία αγωνιστικά δεδομένα που αφορούν δύο πρόσωπα του ρόστερ και τη φανέλα με το Νο 9.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΓΚΙΑ ΓΚΝΤΑΝΣΚ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Σεμέδο σε στιγμιότυπο από το φιλικό του Ολυμπιακού με την Λέχια Γκντανσκ (1-1) στο Γκνιέβινο της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τρία φιλικά επί πολωνικού εδάφους για τον Ολυμπιακό, ισάριθμες ισοπαλίες για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μετά και το 1-1 κόντρα στην Λέχια Γκντανσκ την Τετάρτη. Οποιαδήποτε προσπάθεια για... υψηλού επιπέδου αναλύσεις είναι άνευ σημασίας αυτή την εποχή, καθώς είτε 'σέρνεται' είτε 'πετάει' μια ομάδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημάδι για όσα θα παρουσιάσει σε επίπεδο αποτελεσμάτων μόλις ξεκινήσουν τα επίσημα ματς. Εν προκειμένω η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τους 'ερυθρόλευκους' και πιθανότατα θα ήταν ακόμη πιο light, αν σε τρεις εβδομάδες δεν τους περίμενε η Βικτόρια Πλζεν για την προκριματική φάση του Champions League.

Ο Ολυμπιακός έχει κρατήσει σταθερές από την περσινή σεζόν, δίχως επί της ουσίας να έχει χάσει (τουλάχιστον ακόμη) παίκτες που πρωταγωνίστησαν τους περασμένους μήνες. Επομένως μπαίνει στη νέα αγωνιστική περίοδο διαθέτοντας σημεία αναφοράς και με την ελπίδα να διορθώσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης χρονιάς. Αυτά εντοπίστηκαν κυρίως στην θέση του στόπερ και την αναποτελεσματικότητα στην επίθεση, όσον αφορά το τελείωμα των φάσεων - γεγονός που εν πολλοίς αποδόθηκε συνολικά στην έλλειψη ενός στράικερ υψηλής κλάσης.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι φέτος στην ευχάριστη θέση να μπαίνει στην προετοιμασία δίχως να έχει μπροστά του την χαοτική κατάσταση που έπρεπε να βάλει σε τάξη πέρσι την ίδια εποχή. Ωστόσο αντιμετωπίζει και μια σειρά από δεδομένα, όπου η δική του παρέμβαση ίσως να μην είναι αρκετή για την ομαλή εξέλιξη τους. Τουλάχιστον όσον αφορά τον πρώτο στόχο της σεζόν, που είναι η πρόκριση επί της Βικτόρια Πλζεν, που αυτομάτως θα προσφέρει το μίνιμουμ της εισόδου στους ομίλους του Europa League.

Η ανάγκη να 'βγει' στο 100% ο Σεμέδο

Με τους Σισέ - Μεριά ούτως ή άλλως στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τον Μπα σε mode πρωτάρη και τον Αβραάμ να έχει τον ρόλο του βοηθητικού στο ρόστερ, το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τον Ολυμπιακό να μπαίνει στην μάχη των προκριματικών με το δίδυμο Σεμέδο - Βούκοβιτς. Με τον Σέρβο στόπερ να έχει μπει στο περιθώριο στο τελευταίο τρίτο μισό της περσινής σεζόν και ουσιαστικά να μένει μέχρι να φύγει, για τον Μαρτίνς και τον Ολυμπιακό γίνεται απόλυτη η ανάγκη να 'βγει' η μεταγραφή του Σεμέδο και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΓΚΙΑ ΓΚΝΤΑΝΣΚ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Σεμέδο και Μαρτίνς τα λένε στο περιθώριο του φιλικού των 'ερυθρολεύκων' με την Λέχια Γκντανσκ (1-1) στο Γκνιέβινο της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στις 20 μέρες μέχρι τα ματς με τους Τσέχους, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την 100% προσαρμογή/ετοιμότητα του Πορτογάλου στόπερ και την μετάφραση της σε μια άρτια εμφάνιση στην άμυνα των 'ερυθρολεύκων'. Την ίδια ώρα μπορεί η παραμονή του Βούκοβιτς στο ρόστερ να μοιάζει συγκυριακή, ωστόσο αν το πρόβλημα που αποκόμισε στον δικέφαλο του από το φιλικό με την Λέχια Γκντανσκ τον κρατήσει εκτός των αναμετρήσεων με την Πλζεν, τότε το πρόβλημα του Ολυμπιακού ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερο από την 'αναγκαστική' παρουσία του 31χρονου στόπερ στην ενδεκάδα.

Καθοριστική η παρουσία του Νο 9

Η έλλειψη ρυθμού της μεσοεπιθετικής και επιθετικής γραμμής του Ολυμπιακού σε αυτά τα τρία πρώτα φιλικά, τουλάχιστον όσον αφορά την παραγωγή φάσεων στην αντίπαλη περιοχή με συνέπεια, δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Πέδρο Μαρτίνς. Η σιγουριά αυτή του Πορτογάλου τεχνικού έχει εξήγηση και μάλιστα πειστική. Φορτούνης, Ποντένσε, Μασούρας, Ελαμπντελαουΐ σε πρώτο πλάνο και οι Καμαρά, Γκιλιέρμε σε δεύτερο, είναι η εξάδα των παικτών που πρόσφεραν ασίστ, γκολ και πολλές -χαμένες- κλασικές ευκαιρίες στο παραγωγικό παιχνίδι των 'ερυθρολεύκων' πέρσι και άπαντες βρίσκονται στην διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς και φέτος. Προσθέτοντας σε αυτούς την λύση του Βαλμπουενά, ο τεχνικός του Ολυμπιακού δικαίως μπορεί να θεωρεί πως όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα φόρμας ή ρυθμού και μόνο.

Στον αντίποδα, το ερώτημα που αφορά τον επιθετικό συνεχίζει να συντροφεύει τους 'ερυθρόλευκους'. Γκερέρο και Σολδάνο εμφανίζουν για την ώρα ένα σημαντικό πρόβλημα και μάλιστα ψυχολογικό: μοιάζουν να μην πιστεύουν ότι θα έχουν μια θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν. Κάθε άλλο παρά αδιάφοροι, όμως η αυτοπεποίθηση δείχνει να μην είναι σύμμαχος τους για την ώρα - έστω κι αν ο Ισπανός σκόραρε για το τελικό 1-1 με την Λέχια, στην τελευταία φάση του αγώνα. Και με φόντο την μάχη με την Βικτόρια Πλζεν, η αποτελεσματικότητα που θα έχει ο Ολυμπιακός από τον παίκτη με το Νο 9 ενδέχεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΓΚΙΑ ΓΚΝΤΑΝΣΚ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Γκερέρο στην τελευταία φάση του αγώνα ισοφαρίζει για τον Ολυμπιακό στο φιλικό με την Λέχια Γκντανσκ (1-1), στο Γκνιέβινο της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η πολυτέλεια αναπλήρωσης των χαμένων ευκαιρών δεν υπάρχει σε νοκ-άουτ φάση, αφού μιλάμε για δύο μόλις αναμετρήσεις με χαρακτήρα do or die. Αν ο Ολυμπιακός έχει σκοπό να φέρει έναν 'δυνατό' επιθετικό για αυτά τα παιχνίδια, θα πρέπει να το κάνει άμεσα. Διαφορετικά ρισκάρει όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει. Ακόμη κι αν ο Ντουρμισάι είναι πράγματι ένας επιθετικός με προοπτική, που δείχνει καλά στοιχεία στις πρώτες του μέρες με τα ερυθρόλευκα, είναι μάλλον νωρίς για εκείνον να φορτωθεί αυτό το βάρος.

Αναντικατάστατος ο Γκιλιέρμε

Την ίδια στιγμή για την εύρυθμη λειτουργία του Ολυμπιακού και τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται, αν αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας παίκτης με τον χαρακτηρισμό 'αναντικατάστατος', αυτός είναι ο Γκιλιέρμε. Και αυτό δεν έχει να κάνει με μια ενδεχόμενη διαπίστωση που θέλει τους 'ερυθρόλευκους' να μην έχουν καλύψει το κενό της αποχώρησης του Νάτχο (όσο κι αν ο Σουρλής μπορεί να είναι ο επόμενος παίκτης της Ακαδημίας που θα παίξει στην πρώτη ομάδα), όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Ακόμη κι αν ο Ισραηλινός χαφ υπήρχε τώρα στο ρόστερ, δεν θα μπορούσε να καλύψει την πιθανότητα μιας απουσίας του Γκιλιέρμε από την ενδεκάδα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΓΚΙΑ ΓΚΝΤΑΝΣΚ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Γκιλιέρμε σε στιγμιότυπο από το φιλικό του Ολυμπιακού με την Λέχια Γκντανσκ (1-1) στο Γκνιέβινο της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το στυλ του Βραζιλιάνου και τα χαρακτηριστικά του για τη θέση που αγωνίζεται στην συγκεκριμένη φιλοσοφία παιχνιδιού που εφαρμόζει ο Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, είναι κάτι που δεν συναντάς σε άλλον παίκτη του ρόστερ. Με αυτόν στην ενδεκάδα, ο παρτενέρ του θα μπορούσε να 'καμουφλαριστεί' με διαφορετικές λύσεις. Από τον Μπουχαλάκη και τον Καμαρά, μέχρι τον Μπρούνο, τον Τοροσίδη ή τον Ανδρούτσο. Χωρίς τον Γκιλιέρμε στο γήπεδο, δεν μπορεί να σχηματιστεί δίδυμο που θα κάλυπτε την δυναμική του Βραζιλιάνου. Ο 28χρονος χαφ είναι υπερπολύτιμη μονάδα για τον Μαρτίνς και θα πρέπει με κάθε τρόπο να μείνει υγιής ενόψει των αναμετρήσεων με τους Τσέχους. Ακόμη κι αν απαιτείται επίκληση στο θεϊκό στοιχείο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK