ΠΑΟ-ΠΑΟΚ: Η κορυφαία 11άδα με διπλούς πράκτορες έχει και 12 αλλαγές

Μια πλήρης 23άδα από ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, πρόσφατα ή στο μακρινό παρελθόν.

ΠΑΟ-ΠΑΟΚ: Η κορυφαία 11άδα με διπλούς πράκτορες έχει και 12 αλλαγές

Ούτε λίγο ούτε πολλοί σχεδόν 40 είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, απευθείας ή με ενδιάμεσους σταθμούς. Ο Αχιλλέας Πούγγουρας είναι το πιο πρόσφατο από τα δεκάδες παραδείγματα που ενώνουν τους δύο πόλους, βορρά και νότου. Ομολογουμένως όταν στην ίδια λίστα συνυπάρχουν ο Κώστας Κατσουράνης και ο Χρήστος Τερζανίδης ή Δημήτρης Σαλπιγγίδης και ο Χρήστος Δημόπουλος, η διαλογή και η σύνθεση μιας απόλυτα άρτιας 11άδας σε σύγχρονη διάταξη, μ' έναν επιθετικό περιοχής και τρεις να τον συνεπικουρούν, έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Καταλήξαμε όμως σε 11+12, οι οποίοι θα κάθονταν στον πάγκο για παν ενδεχόμενο.

Τερματοφύλακας: Κώστας Χαλκιάς

Ο Κώστας Χαλκιάς ως γκολκίπερ του ΠΑΟΚ αγκαλιάζει τον Γιώργο Καραγκούνη
Ο Κώστας Χαλκιάς ως γκολκίπερ του ΠΑΟΚ αγκαλιάζει τον Γιώργο Καραγκούνη ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στον ΠΑΟΚ έπαιξε σε υπερδιπλάσια παιχνίδια (125 έναντι 60), αλλά με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε τους μοναδικούς συλλογικούς τίτλους της καριέρας του. Ελλείψει στοιχειώδους ανταγωνισμού για τη θέση, ο Λαρισαίος γκολκίπερ κερδίζει επάξια τη φανέλα του βασικού.

Εναλλακτική: Ντάνι Φερνάντες (γιατί δεν υπάρχει άλλος)

Δεξιός μπακ: Κώστας Χαραλαμπίδης

Επειδή ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι τού έδινε την ευθύνη όλης της πλευράς στο 3-4-3 που εφάρμοζε, ο Κύπριος έγινε για μας μια safe επιλογή για το δεξί άκρο της άμυνας. Συνδύαζε χαμηλό κέντρο βάρους, ταχύτητα, τεχνική και καλά χτυπήματα είτε εν κινήσει είτε εν στάση. Στον Παναθηναϊκό άφησε κληρονομιά 2 γκολ και 9 ασίστ σε 53 παιχνίδια, στον 'Δικέφαλο' δεν του δόθηκαν περισσότερες από 17 στο σύνολο.

Εναλλακτική: Μπράις Μουν

Στόπερ: Λεωνίδας Βόκολος

Ο Λεωνίδας Βόκολος ως παίκτης του Παναθηναϊκού μαρκάρει τον Παντελή Καφέ του ΠΑΟΚ
Ο Λεωνίδας Βόκολος ως παίκτης του Παναθηναϊκού μαρκάρει τον Παντελή Καφέ του ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Από τις σταθερές της στιβαρής αμυντικής λειτουργίας του Παναθηναϊκού, μέτρησε 151 συμμετοχές σε μια 5ετία (1998-2003), χάρη στο πάθος, στη δύναμη και την αυταπάρνησή του. Η διετία που ακολούθησε στον ΠΑΟΚ (2003-05) περιείχε 54 αγώνες με καλές και λιγότερο καλές στιγμές.

Εναλλακτική: Χρήστος Μελίσσης (γιατί κόστισε δυσανάλογα πολλά).

Στόπερ: Γκόρντον Σίλντενφελντ

Στον ΠΑΟΚ έμεινε μόνο μισή σεζόν ο Κροάτης στόπερ, ως δανεικός από την Ντιναμό Μόσχας, πρόφτασε παρόλα αυτά σε 19 αγώνες να φανερώσει μέρος των προσόντων του, κυρίως στις τοποθετήσεις και στην πρόληψη κινδύνων βγαίνοντας πρώτος στην μπάλα. Ο Παναθηναϊκός επωφελήθηκε της συγκυρίας και τον εκμεταλλεύτηκε για δύο ολόκληρες σεζόν (2013-15) έναντι σχεδόν 88 λεπτών σε καθεμιά από τις 73 συμμετοχές του με τα πράσινα.

Εναλλακτική: Νίκος Καραγεωργίου

Αριστερός μπακ: Πέρσι Ολιβάρες

Ο Πέρσι Ολιβάρες ως παίκτης του Παναθηναϊκού σε αγώνα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ
Ο Πέρσι Ολιβάρες ως παίκτης του Παναθηναϊκού σε αγώνα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Ο τρελο-Περουβιανός με τον μπανταρισμένο καρπό μέτρησε από δύο χρόνια σε καθεμιά εκ των δύο ομάδων, αφήνοντας το σημάδι του χάρη στις ατόφιες κούρσες και τα... ελληνικά του. Μόλις μία συμμετοχή λιγότερη (73 έναντι 72) χώριζε την πρώτη διετία του στην Τούμπα από εκείνη με το 'τριφύλλι' στο στήθος.

Εναλλακτική: Νίκος Σπυρόπουλος

Κεντρικός χαφ: Κώστας Κατσουράνης

Δεν θα έλειπε ένας εκ των πληρέστερων μέσων της σύγχρονης εποχής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με τον Παναθηναϊκό ο Πατρινός συνδέθηκε την εύρωστη περίοδο της πολυμετοχητικότητας, ειδάλλως δεν είχε λόγο ν' αφήσει την Μπενφίκα, λειτουργώντας ως εγγύηση επιτυχίας τη χρονιά του νταμπλ το 2010 και μετρώντας συνολικά 20 γκολ και 16 ασίστ σε 124 ματς. Όλ' αυτά προτού τον χειμώνα του 2012 υπογράψει ως ελεύθερος στον ΠΑΟΚ και συμπληρώσει άλλες 70 συμμετοχές. Συμπερασματικά, ο Κώστας Κατσουράνης δεν ήταν ποτέ οφσάιντ.

Εναλλακτική: Χρήστος Τερζανίδης

Κεντρικός χαφ Σπύρος Μαραγκός

Ο Σπύρος Μαραγκός ως αρχηγός του ΠΑΟΚ μαρκάρεται από τον Έρικ Μίκλαντ του Παναθηναϊκού
Ο Σπύρος Μαραγκός ως αρχηγός του ΠΑΟΚ μαρκάρεται από τον Έρικ Μίκλαντ του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Ισορροπημένη και τρομερά μεστή προσφορά στα δύο κλαμπ από τον Λευκαδίτη χαφ, παρόλο που στον ΠΑΟΚ πήγε όντας ήδη 31 ετών και έμεινε μόλις δύο χρόνια. Κοντρολαρισμένος ως ποδοσφαιρική οντότητα στο χορτάρι, κατόρθωσε ποντάροντας στην εμπειρία του να φτάσει σχεδόν στον ίδιο αριθμό γκολ (22 έναντι 19) σε 2.5 φορές λιγότερα λεπτά συμμετοχής απ' αυτά που μέτρησε με το 'τριφύλλι'. Λεπτά που συνοδεύτηκαν με τίτλους και ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Εναλλακτική: Αλέξανδρος Τζιόλης

Δεξί χαφ: Γιώργος Χ. Γεωργιάδης

Από τον Δεκέμβρη του '92 στον Παναθηναϊκό ο Καβαλιώτης μεσοεπιθετικός, ήταν μια μόνιμη απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα, είτε εφορμούσε προς την περιοχή άνευ φόβου είτε κινούταν κρυφά στον κενό χώρο. Το καλοζυγισμένο ευθύβολο σουτ και οι άριστες τοποθετήσεις έφεραν 71 γκολ και τη μεταγραφή στη Νιουκάστλ, πριν το καλοκαίρι του 1999, ένα χρόνο αργότερα δηλαδή, γυρίσει στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ, στον οποίο σκόραρε ακόμη 59 τέρματα στις 8 σεζόν που ακολούθησαν.

Εναλλακτική: Σωτήρης Νίνης

Αριστερό χαφ: Παντελής Κωνσταντινίδης

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης ως παίκτης του Παναθηναϊκού και αντίπαλος του ΠΑΟΚ
Ο Παντελής Κωνσταντινίδης ως παίκτης του Παναθηναϊκού και αντίπαλος του ΠΑΟΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οριακή η 'επικράτησή' του, λόγω χρήσης ποδιού και αριθμού συμμετοχών. Στον ΠΑΟΚ ξεπέρασε τις 200 κατά τις δύο θητείες του, ενδιάμεσα στον Παναθηναϊκό άγγιξε τον τριψήφιο αριθμό. Πότε χαφ και πότε μπακ, είχε την ευχέρεια να καλύπτει σε δευτερόλεπτα τις αποστάσεις, φροντίζοντας να μην χάνει τη θέση του. Εκτός κι αν έπρεπε να παίξει πιο εσωτερικός μέσος, όπως τότε που κλήθηκε να πέφτει πάνω στον Ντέκο, γιατί έλειπε ο Μπασινάς - μια μοιραία επιλογή του Μαρκαριάν.

Εναλλακτική: Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (με ανάποδο πόδι).

Επιτελικός: Κώστας Φρατζέσκος

Ο γητευτής των φάουλ, ο βιρτουόζος της ποδοσφαιρικής τέχνης, ο αφέντης της μπάλας. Συνδέθηκε τόσο με τη μία όσο και με την άλλη ομάδα από 4 χρόνια, σε δύο διαφορετικές περιόδους βέβαια, καθώς πριν από την Τούμπα είχε μεσολαβήσει η εξίσου παραγωγική διετία του στον ΟΦΗ. 10άρι από τα τελευταία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφτανε να δει με την άκρη του ματιού του το κενό για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει μια νέα ζωγραφιά.

Εναλλακτική: Δημήτρης Μάρκος (σε αμυντικογενές σχήμα)

Επιθετικός: Δημήτρης Σαλπιγγίδης

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης εκτελεί ως παίκτης του ΠΑΟΚ, πιεζόμενος από τον Βίκτορ Βιτόλο
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης εκτελεί ως παίκτης του ΠΑΟΚ, πιεζόμενος από τον Βίκτορ Βιτόλο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ. Μια μηχανή που δεν σταματούσε ποτέ να δουλεύει. Ένας βραχύσωμος επιθετικός με αστείρευτη ενέργεια που χάρη στην στοχοπροσήλωσή του φρόντισε να φέρνει εις πέρας την εκάστοτε αποστολή του. Επαγγελματίας δηλαδή. Η μεταγραφή του από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2006 τον μετέτρεψε σ' ένα απόγευμα από ισάξιο μέλος της κερκίδας σε ανεπιθύμητη φιγούρα που υποδουλώθηκε στο κράτος των Αθηνών, ο ίδιος μολαταύτα ποτέ δεν άλλαξε στάση, συνέχισε να υπερασπίζεται τα 'πιστεύω' του και να κάνει τη δουλειά του, πετυχαίνοντας 176 γκολ είτε φορώντας τη μία είτε την άλλη φανέλα. Επελέγη γιατί θα πίεζε ψηλά, θα έκλεβε μπάλες, θα ήταν μέσα στις φάσεις και θα έβρισκε καθαρές ευκαιρίες για γκολ στο χώρο.

Εναλλακτική: Χρήστος Δημόπουλος ή Αχιλλέας Ασλανίδης

Αν έπρεπε να χωρέσουν κι άλλοι, θα είχαν θέση ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο Βίκτορ Βιτόλο και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.


News 24/7

24MEDIA NETWORK