Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Τα άσφαιρα πυρά του έκπτωτου πρωταθλητή

Ο ΠΑΟΚ έκανε πρωταθληματική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά του έλειψε ξανά το γκολ και κινδυνεύει να πέσει στην τρίτη θέση των πλέι οφ. Ο Διούδης ήταν καθοριστικός για το 'τρφύλλι'.

Ο Δημήτρης Πέλκας του ΠΑΟΚ σε θέση βολής απέναντι στον Σωκράτη Διούδη του Παναθηναϊκού
Ο Δημήτρης Πέλκας του ΠΑΟΚ σε θέση βολής απέναντι στον Σωκράτη Διούδη του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο Νάγκι στη θέση του Αγιούμπ ήταν η μοναδική αλλαγή, σε σχέση με το ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή, στην ενδεκάδα που δήλωσε ο Παναθηναϊκός πριν από τη σέντρα του αγώνα με την Τούμπα. Η μία έγιναν δύο όταν ο Ούγγρος εξτρέμ τελικά δεν μπόρεσε ν' αρχίσει το ματς (υπέστη θλάση στην προθέρμανση) και ο Μπουζούκης πήρε τη θέση του. Επί της ουσίας, όμως, οι 'πράσινοι' κατέβηκαν με ένα μόλις νέο πρόσωπο στο αρχικό σχήμα πάντα σε σύγκριση με το ματς απέναντι στην ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο.

Και γιατί να αλλάξει, δηλαδή; Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ που έχασε από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, έχασε το πρωτάθλημα και δεν θέλει να χάσει και τη δεύτερη θέση, έπαιζε πολλά περισσότερα από ένα αποτέλεσμα στην έδρα των 'πρασίνων'. Έπαιζε την ηρεμία του και την αγωνιστική του ταυτότητα. Λογικό ήταν, λοιπόν, ο Φερέιρα να προχωρήσει σε τέσσερις αλλαγές στο αρχικό σχήμα με τους Εσίτι, Γιαννούλη, Ίνγκασον και Πέλκα να μπαίνουν βασικοί. Ο τελευταίος ήταν που έκανε τη διαφορά στο πρώτο μέρος και έδειξε πόσο επηρεάσε η απουσία του τον ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή κόντρα στον Ολυμπιακό.

Το πρώτο ημίχρονο του 'Δικεφάλου' θύμιζε αυτό με την ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (2-2). Ο ΠΑΟΚ μπήκε με... πρωταθληματική ορμή, όπως ακριβώς είχε μπει στη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο. Τον 'βραχυκύκλωσε' στη μεσαία γραμμή, πήρε τον ρυθμό του αγώνα και αν δεν ήταν ο Διούδης σε δύο καθοριστικές στιγμές, τότε όχι μόνο θα είχε πάρει το προβάδισμα, αλλά θα είχε 'κλειδώσει' και τη νίκη.

Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με ομάδα που βρέθηκε για πρώτη φορά μαζί στο χορτάρι. Πολλά λάθη, καθόλου κράτημα της μπάλας, για κυκλοφορία ούτε συζήτηση. Έμοιαζε σαν να μην έχει πλάνο, σαν μία ομάδα που είχε αποδεχθεί τη μοίρα της. Και πάλι καλά για τους γηπεδούχους που ο ηλεκτρονικός πίνακας του ΟΑΚΑ 'έγραψε' 0-0 στο πρώτο 45λεπτο.

To κακό για τον Παναθηναϊκό ήταν ότι υπήρχε η σύγκριση της απόδοσής του με αυτή του εύκολου 2-0 επί του ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι μετά από αυτή την ήττα φρόντισε να αλλάξει την εικόνα του βάζοντας δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Έπαθε κι έμαθε. Και το 8-1 στις τελικές του πρώτου μέρους αποδεικνύει ακριβώς αυτός.

Αν και οι ενδεκάδες διαφοροποιήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο (ο ΠΑΟΚ έχασε τον Βιεϊρίνια λόγω ενοχλήσεων και ο Δώνης έβαλε τον Αγιούμπ μεταξύ άλλων), η εικόνα δεν άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε σαν να είχε... κόφτη. Σαν να μην μπορούσε παραπάνω. Ο ΠΑΟΚ μπήκε με τον ίδιο ρυθμό και δημιουργούσε παιχνίδι είτε από τον άξονα είτε από τα 'φτερά' (με ανανεωμένη δεξιά πλευρά μετά τις αλλαγές). Πάλι ο Διούδης ήταν αυτός που σταμάτησε προσπάθεια για γκολ των φιλοξενούμενων με το ξεκίνημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου και ειδικά μετά το 65' ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού ήταν περισσότερο θεατής.

Οι γηπεδούχοι έβαλαν μπόλικη τακτική στο παιχνίδι τους και άρχισαν να 'φρενάρουν' τον 'Δικέφαλο' που μπορεί να είχε την κατοχή, αλλά πλέον έδειχνε να μην έχει λύσεις για να απειλήσει. Ειδικά μετά το 80' το ματς έμοιαζε περισσότερο με φιλικό προετοιμασίας παρά για 'μονομαχία' στα πλέι οφ, παρά το γεγονός ότι είχε ένταση (και νεύρα σε συγκεκριμένες στιγμές), αλλά και την πρώτη καθαρή ευκαιρία των 'πρασίνων' με τον Καμπετσή.

Το 0-0 είναι το 'ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα' του Παναθηναϊκού βάσει της απόδοσής του και η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ για να επιστρέψει στις νίκες. Η μία όψη του νομίσματος για τον εν ενεργεία πρωταθλητή είναι αυτή. Η άλλη είναι η καλή του εμφάνιση που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια και δίνει 'ζωές' στον Φερέιρα. Μόνο που ένα πρόβλημα δεν λύθηκε ούτε τώρα: το γκολ. Ο ΠΑΟΚ είναι για δύο σερί ματς στα πλέι οφ 'άσφαιρος' και αυτό μόνο ως μειονέκτημα μπορεί να το εκλάβει ο αντίπαλος, δηλαδή η ΑΕΚ, στη 'μονομαχία' για τη 2η θέση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK