ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Το calma του Βιεϊρίνια

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει δύο φορές από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Ο Βιεϊρίνια, η 'χρυσή' αλλαγή του, ανέλαβε την ευθύνη της κατάστασης και ισοφάρισε και τις δύο φορές. Το τελικό 2-2 του ανήκει.

Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 MOTIONTEAM

Τα σχέδια του Αμπέλ Φερέιρα ήταν γνωστά εξ αρχής για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Το δίλημμα δεν αφορούσε τον Βιεϊρίνια, αλλά τον Μίροσλαβ Στοχ και τον Δημήτρη Πέλκα. Ο Σλοβάκος προτιμήθηκε, οι αρχηγοί των νταμπλούχων έμειναν στον πάγκο και περίμεναν σαν ταύροι σε υαλοπωλείο. Η ευκαιρία στον Βιεϊρίνια δόθηκε υπό άσχημες συνθήκες. Κανένα πρόβλημα. Δύο γκολ, δύο ισοφαρίσεις. Ο Πορτογάλος δήλωσε 'παρών' σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ομάδας τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό έκανε και φέτος. Το 2-2 με τους 'πράσινους' λογίζεται ως απώλεια, όμως σίγουρα δεν είναι δική του η ευθύνη.

Δεν μπορεί να είναι δική του ευθύνη η εικόνα των φιλοξενουμένων στο 1ο ημίχρονο, που... αψήφισαν τη βαθμολογική θέση τους και αρνήθηκαν να χάσουν το παιχνίδι από τα αποδυτήρια, συνθήκη που αρκετοί φίλαθλοι θεωρούσαν αυτονόητο. Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη προέρχονταν από το 'διπλό' στην Παναχαϊκή για το Κύπελλο Ελλάδας (κάποιοι έπαιξαν και στα δύο παιχνίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόπωσης και ταξιδιών), αλλά η ψυχολογία τους ήταν αυτή που άφησε η εντός έδρας ήττα από την ΑΕΛ πριν από μία εβδομάδα. Όχι μόνο δεν το έδειξαν στην Τούμπα, αλλά φρόντισαν να τονωθούν πνευματικά όσο κυλούσε ο χρόνος, βλέποντας τις αδυναμίες των γηπεδούχων.

Ο Βιεϊρίνια δεν μπορεί να φέρει ευθύνη ούτε για το γκολ του Γκαγιάς Ζαχίντ στο 44ο λεπτό. Αυτή χρεώνεται ακέραια στον περσινό κορυφαίο αμυντικό της Super League 1, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, ο οποίος επιχείρησε να δώσει πίσω πάσα στον Ζίβκο Ζίβκοβιτς, αλλά η ενέργειά του δεν είχε δύναμη, με συνέπεια ο Νορβηγός μέσος να τρέξει, να προλάβει, να κλέψει, να πλασάρει, να νικήσει τον Σέρβο τερματοφύλακα και με δεύτερο πλασέ να κάνει το 1-0 για το 'τριφύλλι'.

Μοιάζει αυτονόητο ότι ο Βιεϊρίνια δεν φταίει για την επιλογή του Δημήτρη Λημνιού ως του παίκτη που έπρεπε να θυσιαστεί για να περάσει στον αγώνα ο Πορτογάλος. Αμέσως πήρε θέση στα αριστερά και πλέον, άρχισε να αναλαμβάνει ευθύνες για ό,τι συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο. Κυρίως για ό,τι καλό. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ ήταν ο απόλυτος υπεύθυνος για τη φάση του 65ου λεπτού που έδωσε ελπίδες στην ομάδα του. Ένα διαγώνιο σουτ νίκησε τον Σωκράτη Διούδη και απλά επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια χρονιά η ποιότητα του Βιεϊρίνια.

Στην παρουσία (και) του Βιεϊρίνια στον αγωνιστικό χώρο οφείλεται και η αλλαγή συστήματος από τον Αμπέλ Φερέιρα. Μαζί του στην ανάπαυλα πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ο Ομάρ ελ Καντουρί στη θέση του Στοχ, ενώ ένα λεπτό πριν από το γκολ της ισοφάρισης, ο Τσούμπα Άκπομ (είχε ευκαιρία με την είσοδο στον αγώνα, απέκρουσε ο Διούδης) πήρε τη θέση του Ντόουγκλας Αουγκούστο, με συνέπεια το 4-2-3-1 να μετατραπεί σε 4-4-2, με τον Άγγλο και τον Κάρολ Σβιντέρσκι μπροστά. Μερίδιο ευθύνης έχει και για την αλλαγή διάταξης του Παναθηναϊκού σε 3-5-2, η οποία, όμως, δεν έφερε άμεσα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε πιο κοντά στο γκολ και στο 77' ο Λέο Μάτος με κεφαλιά τράνταξε το δοκάρι. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Διούδης απέκρουσε το πλασέ του Ίνγκι Ίνγκασον, αλλά το γκολ του ΠΑΟΚ έμοιαζε πολύ κοντά. Και ήταν, με μία σημαντική λεπτομέρεια.

Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 MOTIONTEAM

Ο Βιεϊρίνια έλειπε από τα μετόπισθεν στην προσπάθεια των γηπεδούχων να φτάσουν στο νικητήριο γκολ. Η αστάθεια στη φετινή αμυντική λειτουργία είναι πια γνωστή και με δεδομένο ότι ο ένας στόπερ βρέθηκε σε θέση φορ στην ευκαιρία του 87', ο Ζίβκοβιτς έμεινε ακάλυπτος στην κόντρα. Σε αντεπίθεση 3 εναντίον 1, ο Φεντερίκο Μακέντα πλάσαρε σωστά κι έβαλε μπροστά στο σκορ τον Παναθηναϊκό.

Κάπου εκεί, ο Βιεϊρίνια ανέλαβε την πλήρη ευθύνη των εξελίξεων, χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή. Όταν στις προχωρημένες καθυστερήσεις ο Δημήτρης Κουρμπέλης φάνηκε να σπρώχνει τον Κρέσπο στη μεγάλη περιοχή και ύστερα από περίπου 5 λεπτά διαβουλεύσεων με τον VAR, ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Στην εσχάτη φάση της αναμέτρησης. Το ρολόι στην Τούμπα έδειχνε το 101' όταν ο Βιεϊρίνια πήρε φόρα για να εκτελέσει το πέναλτι. Το βάρος της μπάλας ανυπολόγιστο, το ίδιο και του δεξιού ποδιού του 33χρονου ποδοσφαιριστή.

Ακόμα κι αν χρειάστηκε να περιμένει για να εκτελέσει, λόγω της επίθεσης του Δώνη στον 4ο διαιτητή και της αποβολής του, ο Βιεϊρίνια δεν λάθεψε. Ο Διούδης έπεσε σωστά, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τη νίκη. Ο Βιεϊρίνια σκόραρε, ισοφάρισε σε 2-2 και με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή να έρχεται άμεσα, ουσιαστικά διατήρησε το αήττητο της ομάδας του. Ο Παναθηναϊκός παραμένει η τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος που νίκησε στην Τούμπα, τον Μάιο του 2017. Δεν άλλαξε κάτι φέτος, με ευθύνη του Βιεϊρίνια.

Πρέπει να πωληθεί ο Λέο Ζαμπά; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK