ΠΑΟΚ: Τα 45 λεπτά που τέλειωσαν τον Γιάνκο από τη Γιουνάιτεντ

Ο Σαϊντί Γιάνκο προοριζόταν να γίνει ο βασικός δεξιός μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο επίσημο ντεμπούτο του από τον Λουίς Φαν Χάαλ έμεινε στο γήπεδο για 45 λεπτά. Ήταν τα μοναδικά του με το κορυφαίο κλαμπ. Λεπτά που τον κυνηγούν μέχρι σήμερα. Πριν ακριβώς περάσει την πόρτα της Τούμπας.

Ο Σαϊντί Γιάνκο ως μέλος της Γιουνγκ Μπόις σε αγώνα του Europa League
Ο Σαϊντί Γιάνκο ως μέλος της Γιουνγκ Μπόις σε αγώνα του Europa League AP PHOTO/LUIS VIEIRA

Ο ΠΑΟΚ αποκτά τον βασικό δεξιό μπακ της πρωταθλήτριας Ελβετίας, Γιουνγκ Μπόις. Ή τουλάχιστον βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Πόρτο, με την οποία ο Σαϊντί Γιάνκο είναι δεσμευμένος ως το καλοκαίρι του 2022. Όχι μια κίνηση που περνά απαρατήρητη, δεδομένου ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή (Ελβετό με ρίζες από την Γκάμπια) που προέρχεται από μια 'υπεργεμάτη' σεζόν με 46 συμμετοχές (74 λεπτών κατά μέσο όρο) σ' ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, το οποίο κατέκτησε το νταμπλ στη χώρα του και ταυτόχρονα έδωσε 8 ευρωπαϊκά ματς. Τα 2 εξ αυτών στα πλέι οφ του Champions League χωρίς ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα (παρά τον αποκλεισμό) και τα υπόλοιπα 6 στον όμιλο του Europa League με αντίπαλους Πόρτο, Φένενορντ και Ρέιντζερς.

Όχι απλώς μια κίνηση που λογίζεται ως 'επένδυση για το μέλλον', όπως μοιάζει να είναι η ταυτόχρονη κίνηση για τον Νορβηγό αριστερό μπακ Άντριαν Νίλσεν Περέιρα από τη Βίκινγκ προκειμένου άπαντες να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση προτάσεων για τον Γιαννούλη. Ο Γιάνκο έχοντας πίσω του 19 παρουσίες με την κραταιά Σέλτικ, άλλες 39 στην αγγλική Championship με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπόλτον, Μπάρνσλι, Νότιγχαμ Φόρεστ) και συνολικά 22 με τη Σεντ Ετιέν (οι 21 στη Ligue 1) έχει επιλεχθεί να έρθει στην Τούμπα για να καλύψει -άνευ αμφιβολιών και ενστάσεων- την κενή θέση στα δεξιά της άμυνας και στόχο να προλάβει τη νέα μονομαχία με την Μπενφίκα, δεδομένης της περιθωριοποίησης του Λέο Μάτος, του τραυματισμού του Ροντρίγκο, που δεν θα έχει αποθεραπευτεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, και της επιβολής από τον Αμπέλ Φερέιρα ενός 3-5-2 που απαιτεί παίκτες που θα ανεβοκατεβαίνουν ακατάπαυστα τις πλευρές.

Ο Ελβετός αξιολογείται ως πολύ δυνατός/καθαρός στο προσωπικό μαρκάρισμα χαμηλά, με σχεδόν 2 επιτυχημένα τάκλιν ανά ματς στην Swiss Super League, και ταχύς στις κούρσες με προσωπικές ενέργειες (ντρίμπλες) ή συνεργασίες, αλλά υστερεί στις προσωπικές μονομαχίες που λαμβάνουν χώρα στον αέρα και είναι λιγότερο εύστοχος/αποτελεσματικός απ' όσο προστάζει η θέση του στις σέντρες που δοκιμάζει.

Ο Σαϊντί Γιάνκο ως παίκτης της Σέλτικ με αντίπαλο τον Γιούτο Ναγκατόμο της Ίντερ σε διεθνές φιλικό
Ο Σαϊντί Γιάνκο ως παίκτης της Σέλτικ με αντίπαλο τον Γιούτο Ναγκατόμο της Ίντερ σε διεθνές φιλικό PETER MORRISON/AP IMAGES FOR INTERNATIONAL CHAMPIONS CUP

Από το βραβείο του καλύτερου στην αφάνεια

Αν ήταν αγωνιστικά άρτιος, θα 'χε μάλλον κερδίσει περισσότερα από 45 λεπτά στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την ομάδα που τον έχρισε επαγγελματία. 45 διαβολικά και σχεδόν εφιαλτικά λεπτά που βίωσε χοντροκομμένα τον Αύγουστο του 2014 στο 'MK' του Μίλτον Κέινς. Η έδρα των 'Ντονς' ήταν αυτή που φιλοξένησε τον αγώνα του β' γύρου του λιγκ καπ με αντίπαλο τους 'κόκκινους διαβόλους' στις 26 του μηνός. Ένας αγώνας που έφερε περισσότερους από 26.000 στις κερκίδες για ένα σπάνιο ραντεβού.

Ο Γιάνκο ήταν μία από τις μόλις τρεις προσθήκες που είχαν γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, στο πρώτο και μοναδικό καλοκαίρι του Ντέιβιντ Μόις στο 'Όλντ Τράφορντ'. Τον είχαν ανακαλύψει οι άνθρωποι του κλαμπ στις ακαδημίες της Ζυρίχης και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών (2 Σεπτεμβρίου του 2013), την ημέρα που ανακοινωνόταν επίσης ο Μαρουάν Φελαϊνί ως πολυδάπανο απόκτημα από την Έβερτον, είχε υπογράψει το συμβόλαιό του. 18 στα 19 τότε ο Γιανκό είχε ενταχθεί αυτομάτως στην U21 και στο φινάλε της πρώτης σεζόν είχε αναδειχθεί ως 'κορυφαίος παίκτης της Reserve Squad' με 27 συμμετοχές . Κατά τη βράβευσή του από τον βετεράνο Νίκι Μπατ έλεγε πως "δεν το περίμενα, αλλά είμαι πολύ περήφανος", υποστηρίζοντας πως "έχω προσαρμοστεί αρκετά καλά επειδή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι σαν οικογένεια, οπότε έκανα φίλους πολύ γρήγορα. Ο Γουόρεν Τζόις μου δείχνει εμπιστοσύνη και μου έδωσε την ευκαιρία ν' αποδείξω ποιος είμαι".

Ο Ολλανδός Λουίς Φαν Χαάλ, που είχε αναλάβει τα ηνία για να φέρει τη γαλήνη μετά τη φουρτούνα του Σκώτου, τον είχε ξεχωρίσει και σε πρώτη φάση θέλησε να του χαρίσει την ευκαιρία να διακριθεί. Η συμμετοχή του στις προπονήσεις του καλοκαιριού έφερε τον Ελβετό όχι μόνο στην αποστολή, αλλά και στην 11άδα του αγώνα με την Μίλτον Κέινς Ντονς. Ως δεξί χαφ είχε χρησιμοποιηθεί σε σχήμα με ντε Χέα (στο τέρμα), Έβανς (στην άμυνα), Άντερσον, Καγκάβα (στο άξονα), Γουέλμπεκ και Ερνάντες (στην επίθεση). Ένα μείγμα εμπειρότερων και πιο νεαρών που απέναντι στο σύνολο του Καρλ Ρόμπινσον όφειλε να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Εύκολα ή δύσκολα.

Αντ' αυτού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ισοπεδώθηκε με 4-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια! Ήταν η βραδιά που ο Γουίλ Γκριγκ κέρδιζε τα 15 λεπτά δημοσιότητας πολύ πριν γίνει σύνθημα στα χείλη των Βορειοϊρλανδών οπαδών κατά το Euro 2016. Ήταν η βραδιά που ο 18χρονος Ντέλε Άλι έδειχνε στο ευρύ κοινό τι μπορεί να καταφέρει με την μπάλα στα πόδια. Ο Γιάνκο πάλι είχε αγωνιστεί μόνο στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, όταν η Γιουνάιτεντ έχανε ήδη 1-0. Ο Φαν Χάαλ τού ζήτησε να κάνει ντους και να μείνει στον πάγκο μετά την ανάπαυλα μεταξύ των δύο ημιχρόνων και τον αντικατέστησε με τον Αντρέας Περέιρα προσδοκώντας να χαρίσει επιθετική πνοή στο σχήμα του. Το αποτέλεσμα; Ακόμη χειρότερο, διότι από το 63' ως το 84' η ομάδα του δέχθηκε άλλα τρία γκολ.

Άμεσα ή έμμεσα, ο Ελβετός είχε γίνει μέρος μιας τρομερά 'μαύρης' βραδιάς για τους 'κόκκινους διαβόλους'. Που την ίδια μέρα κατέστρεφαν την όποια ευφορία είχε προκύψει από την απόκτηση του Άγχελ ντι Μαρία. Κι ας μην ήθελε ν' αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. "Δεν είμαι σοκαρισμένος, γιατί ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες δεν χτίζονται σ' ένα μήνα", έλεγε ο έμπειρος προπονητής, αλλά τους περισσότερους απ' όσους αγωνίστηκαν δεν τους υπολόγιζε ιδιαίτερα. Καθόλου δε τον Γιάνκο.

ΠΑΟΚ: Τα 45 λεπτά που τέλειωσαν τον Γιάνκο από τη Γιουνάιτεντ
Το εξώφυλλο της Sun Sports την επόμενη του 4-0 από τη Μίλτον Κέινς Ντονς

Στα 6 χρόνια που μεσολάβησαν πάντως από τότε ο Ελβετός κατάφερε πολλά περισσότερα στην καριέρα του. Εξακολουθεί απλώς να κουβαλά το σημάδι και να περιλαμβάνεται σε άρθρα του στιλ 'τι απέγιναν οι ποδοσφαιριστές που έφερε ο Μόις' ή 'πού βρίσκονται σήμερα οι ποδοσφαιριστές του 4-0 από τη Μίλτον Κέινς Ντονς'. Για όσους αναρωτιούνται από εφέτος ο 24χρονος θα βρίσκεται στην Τούμπα. Με προοπτική να μονιμοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK