Poll: Ποιοι αστέρες της ΑΕΚ πρέπει να φύγουν

Η ΑΕΚ προχωρά σε αλλαγές κομβικών προσώπων εκτός του ποδοσφαιρικού τμήματος. Θα έπρεπε να κάνει τέτοιες και στο ρόστερ της; Ψήφισε αν θα έπρεπε να φύγουν 5 από τα αστέρια της.

Μιχάλης Μπακάκης, Μάρκο Λιβάγια, Νέλσον Ολιβέιρα και Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Τράμπζονσπορ για τον 2ο αγώνα των playoffs του Europa League 2019-2020 στο 'Σενόλ Γκιουνές Στέιντιουμ', Κωνσταντινούπολη | Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Μιχάλης Μπακάκης, Μάρκο Λιβάγια, Νέλσον Ολιβέιρα και Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Τράμπζονσπορ για τον 2ο αγώνα των playoffs του Europa League 2019-2020 στο 'Σενόλ Γκιουνές Στέιντιουμ', Κωνσταντινούπολη | Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ γυρίζει 'σελίδα' με δύο πολύ κομβικές αντικαταστάσεις. Ο τίτλος του τεχνικού διευθυντή πέρασε από τον Ίλια Ίβιτς στον Παναγιώτη Κονέ κι εκείνος του προπονητή από τον Μάσιμο Καρέρα στον Μανόλο Χιμένεθ. Αρκεί αυτό για να αλλάξει η τροχιά της ομάδας;

Η απάντηση δίνεται από το ρεπορτάζ, αφού θα επηρεαστεί και το αγωνιστικό τμήμα. Ήδη υπάρχει ένας παίκτης που σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Ο λόγος για τον 29χρονο δεξιό μπακ Παουλίνιο, ο οποίος από πέρυσι που αποκτήθηκε από την Ένωση δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ωστόσο, ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής είναι απίθανο να φταίει για όλα τα άσχημα της ομάδας. Υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Συνήθως, σε τέτοιες κρίσεις το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης καταλογίζεται στους αστέρες της ομάδας. Στην προκειμένη περίπτωση, επιλέξαμε 5 αστέρια του ρόστερ (χωρίς αυτό να αποτελεί κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους υπόλοιπους) και εξετάζουμε αν φέρουν ευθύνη, σε τι βαθμό και εν τέλει αν θα πρέπει να συνεχίσουν στην ομάδα. Από τη λίστα εξαιρέθηκαν οι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι και δεν έχουν συμπληρώσει ούτε έναν γύρο στην ομάδα (η ΑΕΚ έχει σε εκκρεμότητα το παιχνίδι με τον Άρη).

Μάρκο Λιβάγια

Ο πιο ποιοτικός παίκτης της ΑΕΚ και αυτός που έχει δημιουργήσει τα μεγαλύτερα εξωαγωνιστικά προβλήματα, από το τρέχον ρόστερ. Το καλό φίνις στην περσινή σεζόν, δηλαδή το καλό καλοκαίρι του, οδήγησε τη διοίκηση να του προσφέρει συμβόλαιο με βελτιωμένες αποδοχές. Συγκεκριμένα, τις αποδοχές του Ολιβέιρα. Όμως ο Κροάτης επιθυμούσε κάτι παραπάνω και για ένα διάστημα στην εκκίνηση της νέας σεζόν έδειχνε το γιατί, με αγωνιστικές μεθόδους.

Όσο περνούσε ο καιρός, όμως, τόσο αποτύγχανε να δικαιολογήσει τις αξιώσεις του. Προβλήματα συμπεριφοράς, εκρηκτικά αποδυτήρια, κακή απόδοση, δυσαρέσκεια για τη θέση που θα αγωνίζεται και απόλυτη ανυπαρξία σε κάποιους αγώνες. Με 4 γκολ και 2 ασίστ σε 18 αγώνες δεν δικαιολογεί αξιώσεις για τις τρέχουσες απολαβές (περίπου 700.000), πόσο μάλλον για καλύτερο συμβόλαιο, όμως η διαπραγμάτευση για νέο συμβόλαιο δεν μπορεί να λαμβάνει υπόψιν μόνο μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά τη γενικότερη παρουσία του παίκτη και το 'ταβάνι' του. Το βέβαιο είναι ότι λίγες ημέρες πριν αποκτήσει δικαίωμα συνομιλίας με άλλους συλλόγους, δεν έχει πει το "ναι" στην πρόταση που έχει στα χέρια του, έστω κι αν βρίσκεται στη χρονική περίοδο της πιο έντονης αμφισβήτησης από το 2017, όταν πρωτόπαιξε στην ΑΕΚ.

Πέτρος Μάνταλος

Ο αρχηγός και ο ηγέτης γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ΑΕΚ από τη στιγμή της επανόδου της στη Super League Interwetten. Στα 29 πλέον είναι βασικός αλλά όχι αναντικατάστατος και γι' αυτό το καλοκαίρι υπήρξε κατ' αρχάς συμφωνία για να πωληθεί στην Αλ Νασρ για 4.200.000 ευρώ. Το deal χάλασε, ο διεθνής μέσος έμεινε και στην εκκίνηση της χρονιάς ήταν ίσως ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα.

Ο Μάνταλος είναι ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, αν εξαιρέσουμε τον Παναγιώτη Τσιντώτα που λόγω θέσης ευνοείται σε τέτοιες κατατάξεις. Σε αυτά τα 1.400 λεπτά (18 αγώνες) μετράει 2 γκολ και 7 ασίστ, δηλαδή βρίσκεται σε τροχιά να πλησιάσει τα περσινά νούμερα (11 γκολ και 13 ασίστ σε 3.395 λεπτά ή αλλιώς σε 41 αγώνες), αλλά όχι να τα φτάσει. Το κυριότερο είναι ότι φέτος έχει αγωνιστεί πολλές φορές στον άξονα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, όταν αναγκαζόταν να ακροβολιστεί για να 'βγει' η ενδεκάδα.

Η απόδοσή του είναι φθίνουσα στη διάρκεια της σεζόν και στα ντέρμπι εξακολουθεί να μην κάνει τη διαφορά. Όμως το περιβραχιόνιο που φοράει δεν έχει να κάνει μόνο με τα στατιστικά του, αλλά και με την παρουσία του εντός κι εκτός αποδυτηρίων. Παρότι μοχθεί, προσπαθεί, στενοχωριέται (και έχει καταγραφεί πολλές φορές) όταν χάνει η ομάδα του, ως αρχηγός δεν τα έχει πάει περίφημα, όταν υπάρχουν τόσα θέματα συμπεριφοράς στην ομάδα και τόσες 'μουρμούρες' σε τομείς όπου θα έπρεπε να παρεμβαίνει για να βρει λύσεις ο ίδιος.

Νέλσον Ολιβέιρα

Η περσινή υπέρβαση από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με συμβόλαιο που ξεπερνά τα 1.100.000 ευρώ σε ετήσιες απολαβές, συν 1.000.000 στη Νόριτς για τη μεταγραφή. Το αποτέλεσμα δικαίωσε εν μέρει τον επικεφαλής των 'κιτρινόμαυρων', αφού ο Πορτογάλος άλλοτε διεθνής σημείωσε 16 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ σε 30 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων. Η αμφιβολία για τον περσινό Ολιβέιρα έγκειται στο γεγονός ότι έλειψε από πολλά παιχνίδια και όχι στην απόδοσή του. Φέτος, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.

Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού και έχει αγωνιστεί σε 17 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων, όμως δεν σκοράρει. Ο βασικός και πιο ακριβοπληρωμένος φορ της ΑΕΚ μετράει 4 γκολ σε μισή σεζόν, αριθμός που δεν συνάδει με το στάτους του. Το χειρότερο είναι η αδυναμία του να λειτουργήσει ως φορ. Χαμένες ευκαιρίες που δεν δικαιολογούνται, κακές επιλογές στην τελική προσπάθεια και όσο συνεχίζει η 'ανομβρία', ατομισμός που προκαλεί παραπάνω προβλήματα.

Όλα αυτά την ώρα που έχει στα χέρια του από το καλοκαίρι πρόταση ανανέωσης με τα ίδια χρήματα και δεν έχει απαντήσει, ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Σιμόες

Ο υπαρχηγός της ΑΕΚ είχε βρεθεί στο παρελθόν στην πόρτα εξόδου, αλλά τελικά δεν τη διέβη. Στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να ανήκει στους παίκτες για τους οποίους γίνεται αντίστοιχη συζήτηση. Με 13 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 3 γκολ (1 ασίστ), δίνει παραπάνω λύσεις από όσες θα έπρεπε βάσει αρμοδιοτήτων. Το 'ταβάνι' του το έχει φτάσει εδώ και καιρό και όλοι γνωρίζουν πια τι μπορεί να προσφέρει. Ο Χιμένεθ, δε, που έχει συνεργαστεί τόσες φορές μαζί του, μπορεί να τον αξιοποιήσει άριστα.

Η απόδοση του 31χρονου Πορτογάλου του διατηρεί χώρο στην ενδεκάδα, η μεταγραφική ενίσχυση όλα αυτά τα χρόνια γίνεται με παίκτες γύρω του και όχι στη θέση του (πχ. Νέναντ Κρίστιτσιτς, Ντάμιαν Σιμάνσκι) ή τουλάχιστον κανείς δεν έχει κατορθώσει να τον αποκαθηλώσει. Με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2022, προς το παρόν δεν βρίσκεται σε κάποια αβέβαιη κατάσταση, όπως ορισμένοι συμπαίκτες του.

Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι

Ανανέωσε το συμβόλαιό του το καλοκαίρι για έναν χρόνο. Στην 5η σεζόν του στην ΑΕΚ δεν χρειάζεται να δίνει πλέον διαπιστευτήρια, παρά τις άτυχες στιγμές του, όπως το γκολ στο οποίο φέρει ευθύνη κόντρα στον Βόλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ευπάθειά του σε τραυματισμούς και σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται πρόβλημα ο συνδυασμός αυτής της συνθήκης με την ηλικία του. Οι αποθεραπείες καθυστερούν, η ανάρρωση γίνεται πιο δύσκολη και όλοι στην ΑΕΚ έχουν αποδεχθεί πως δεν διαθέτουν στο ρόστερ έναν στόπερ για μία ολόκληρη σεζόν.

Φέτος μετράει 11 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και σε γενικές γραμμές έχει διασωθεί από το 'ναυάγιο' της αμυντικής λειτουργίας της Ένωσης. Όμως διαθέτει υψηλό συμβόλαιο για τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής που αναμένεται να έχει συνολικά στη σεζόν και γι' αυτό το αν η ΑΕΚ πρέπει να αλλάξει 'σελίδα' και στον ηγέτη της άμυνάς της είναι πάντα ένα ζήτημα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK