Πού μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός την Τότεναμ

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί μια μεγάλη υπέρβαση για να πάρει αποτέλεσμα από την περσινή φιναλίστ Τότεναμ, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Πανίσχυρη από τη μέση και μπροστά, ευάλωτη στα μετόπισθεν η ομάδα του Ποτσετίνο, που είχε δύσκολο καλοκαίρι αλλά έρχεται χωρίς... ύφος στο Φάληρο.

O Eλ Αραμπί πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Κρασνοντάρ για τα playoffs του Champions League 2019-2020
O Eλ Αραμπί πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Κρασνοντάρ για τα playoffs του Champions League 2019-2020 LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο, Ολυμπιακός και Τότεναμ έφτασαν μέχρι την μεταξύ τους μονομαχία στην πρεμιέρα του Group B στο Champions League. Οι 'ερυθρόλευκοι' ξεκίνησαν από τον 2ο προκριματικό της διοργάνωσης, αποκλείοντας κατά σειρά τις Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κρασνοντάρ, ενώ οι Spurs εξασφάλισαν την απευθείας είσοδο τους στους ομίλους μέσω της 3ης θέσης που κατέκτησαν πέρσι στην Premier League. Και το βράδυ της Τετάρτης θα λύσουν τις διαφορές τους στο 'Γ. Καραϊσκάκης'.

Το δύσκολο καλοκαίρι και ο... γνώριμος ρόλος στην Premier League

Η ομάδα του Μαουρίσιο Ποτσετίνο έφτασε ένα βήμα πριν την απόλυτη... ονείρωξη πριν λίγους μήνες, όταν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League 2018-2019. Εκεί την περίμενε η Λίβερπουλ, που κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας των Λονδρέζων με σκορ 2-0. Το καλοκαίρι που ακολούθησε ήταν λίγο περίεργο για την Τότεναμ, που γρήγορα πραγματοποίησε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της με την απόκτηση του Τανγκί Εντομπελέ από τη Λυών.

Πριν εκπνεύσει το μεταγραφικό παράθυρο (για τις αγγλικές ομάδες κλείνει μια μέρα πριν τη σέντρα στην Premier League), πήρε και τους Χιοβάνι Λο Σέλσο, Ράιαν Σεσενιό. Όμως την ταλαιπώρησε πολύ το σήριαλ μεταγραφής του Κρίστιαν Έρικσεν, αλλά και αυτό του Τόμπι Αλντερβάιρελντ. Αμφότεροι έχουν έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου, δεν έχουν δεχθεί τις προτάσεις ανανέωσης, έτσι μέχρι τις 31 Αυγούστου όλο έμεναν ανοιχτά. Τελικά τόσο ο Δανός, όσο και ο Βέλγος δεν άλλαξαν φανέλα μέχρι... νεωτέρας.

Μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος, οι Spurs είναι εκεί που συνήθως τους συναντά κανείς τα τελευταία χρόνια: σταθερά τρίτη δύναμη στην χώρα, πίσω από τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Η επίθεση τους δουλεύει καλά (11 γκολ), η άμυνα τους όχι (6 γκολ), έτσι με δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα, έχουν συγκεντρώσει 8 βαθμούς. Δύο λιγότερους από την Σίτι και επτά λιγότερους από τη Λίβερπουλ. Μάντσεστερ Γ., Λέστερ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Γουέστ Χαμ έχουν επίσης 8 βαθμούς αλλά υστερούν στο goal average απέναντι στους Λονδρέζους.

Με απουσίες που αντέχει

Χιοβάνι Λο Σέλσο, Ράιαν Σεσενιό και Χουάν Φόιτ βγήκαν από νωρίς νοκ-άουτ εξαιτίας τραυματισμών, ωστόσο κανείς δεν θεωρείται βασικός - τουλάχιστον σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν. Αντιθέτως, ο Εντομπελέ που αποκτήθηκε για... αναντικατάστατος πρόλαβε να αγωνιστεί στα τρία πρώτα ματς της Premier League και εν συνεχεία έμεινε εκτός με μυϊκό πρόβλημα. Επέστρεψε στο ματς με την Κρίσταλ Πάλας (4-0 από το πρώτο ημίχρονο), όπου πέρασε ως αλλαγή στο τελευταίο 25λεπτο της αναμέτρησης.

Χωρίς... ύφος στο Φάληρο

Προφανώς και το ρόστερ δεν χρειάζεται συστάσεις. Το να μπει κάποιος στην διαδικασία να πείσει τον οποιονδήποτε για την ποιότητα παικτών όπως οι Κέιν, Σον, Έρικσεν, Ντέλε Άλι, Εντομπελέ, Λορίς, Φερτόνχεν κτλ., είναι περιττό. Το ίδιο περιττή είναι και η κουβέντα για πιθανό ροτέσιον από πλευράς της αγγλικής ομάδας. Μπορεί η Τότεναμ ως μέγεθος να μην τρομάζει, ωστόσο θα ήταν εντελώς ουτοπικό να θεωρήσει κάποιος φαβορί τον Ολυμπιακό σε αυτό το ματς. Το φαβορί είναι ξεκάθαρα οι Spurs του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, περσινοί φιναλίστ του Champions League και η μόνη ομάδα που μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να προβάλλει αντίσταση στις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Μην ξεχνάμε πως την περασμένη σεζόν απέκλεισαν τους 'πολίτες' στη νοκ άουτ φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης...

"Σέβομαι τον αντίπαλο, την ιστορία του και ότι θα είναι δύσκολα εδώ. Πρέπει να δείξουμε γιατί είμαστε το φαβορί. Πριν από έναν αγώνα Champions League πρέπει να σέβεσαι. Ο Ολυμπιακός έχει δυνατή ομάδα, έχει ρεκόρ στην Ευρώπη σε αυτό το γήπεδο. Το κίνητρο της ελληνικής ομάδας είναι μεγάλο. Έχει καλό ρόστερ και αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι θα υποφέρουμε. Από τη στιγμή που παίζει σε τελικό, είναι λογικό να θεωρείσαι φαβορί. Πρέπει να το δείξεις στο γήπεδο", ήταν η τοποθέτηση του Αργεντίνου τεχνικού των Λονδρέζων στη συνέντευξη Τύπου, που δεν αφήνει... ελπίδες για 'αδιαφορία' ή σνομπ αντιμετώπισης του παιχνιδιού από την ομάδα του.

Πανίσχυρη μεσοεπιθετικά, ευάλωτη στα μετόπισθεν

Η δύναμη της Τότεναμ εντοπίζεται κυρίως στην μεσοεπιθετική της γραμμή και φυσικά στην παρουσία του Χάρι Κέιν στην γραμμή κρούσης. Ο Έρικσεν είναι ένα 'κομπιούτερ' στον αγωνιστικό χώρο, αυτός που πολλές φορές ορίζει το τέμπο όχι μόνο της ομάδας του αλλά και ολόκληρου του παιχνιδιού! Σίγουρα ο περιορισμός του Δανού θα ήταν ένα ιδανικό σενάριο, αλλά ρεαλιστικά δύσκολα υλοποιήσιμο. Πονοκέφαλος για κάθε αντίπαλο προπονητή είναι και ο τρόπος που αγωνίζονται οι Σον, Μόουρα. Δύο all around επιθετικοί, με δυνατότητα να κινούνται πότε στο πλάι και πότε στον άξονα, να λειτουργούν τόσο ως ακραίοι όσο και ως δεύτεροι φορ, με τη μπάλα ή χωρίς αυτή.

Κάτι ανάλογο ισχύει με τους Λαμέλα, Ντέλε Άλι λίγα μέτρα πιο πίσω στο γήπεδο. Δημιουργούν ξεκινώντας τις προσπάθειες τους πότε από τον άξονα και πότε από περισσότερο πλάγια θέση, αναγκάζοντας σε ανισορροπία την αντίπαλη μεσσαία γραμμή. Όλοι αυτοί έχουν μπροστά τους έναν φορ παγκόσμιας κλάσης και αρχηγό της εθνικής Αγγλίας. Ο Κέιν είναι επιθετικός με το στοιχείο του απρόβλεπτου. Εκτελεί με το δεξί, εκτελεί με το αριστερό, από μακρινή, μέση ή κοντινή απόσταση, είναι δυνατός στον αέρα, έχει εκτόπισμα και άριστη υποδοχή της μπάλας, παίζοντας με πλάτη ή φάτσα την εστία.

Φυσικά οι Spurs έχουν και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε κάθε ομάδα στον κόσμο όσο καλή κι αν είναι. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός. Οι μπακ Γουόκερ-Πίτερς και Ρόουζ είναι εξαιρετικά γρήγοροι και καλοί τεχνικά, ωστόσο είναι επιρρεπής στο λάθος ανασταλτικά. Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτό ισχύει για τον Οριέ. Οι εξτρέμ των 'ερυθρολεύκων' οφείλουν να είναι απόλυτα συνεπείς στα αμυντικά τους καθήκοντα, διαφορετικά οι υπεραριθμίες από τα overlap θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν αγωνιστεί αριστερά ο Ντέιβις, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει μικρότερο πονοκέφαλο, με τον Ουαλό ωστόσο να είναι πολύ αξιόπιστος ανασταλτικά.

Στη μεσσαία γραμμή οι Γουίνκς και Σισοκό δεν μπορούν να επιτεθούν κάθετα. Κυκλοφορούν σωστά τη μπάλα, κλείνουν τους χώρους και βοηθούν σημαντικά στην ανάκτηση της μπάλας αλλά η δημιουργία δεν είναι το φόρτε τους. Αντίθετα ο Εντομπελέ μπορεί να δώσει εκεί πολύ περισσότερες λύσεις, χάρη στην καλή τεχνική του.

Για να αμυνθεί αποτελεσματικά ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει σωστές αποστάσεις και τις απαραίτητες αλληλοκαλύψεις σε χώρο δέκα μέτρων έξω από την περιοχή του. Όταν οι Λονδρέζοι δεν βρίσκουν κενά μέτρα δυσκολεύονται στην ανάπτυξη τους, όπως και όταν δέχονται πίεση στη μπάλα. Ένα ερώτημα ακόμη θα είναι ο δείκτης αντοχής των 'ερυθρολεύκων' απέναντι σε μια αγγλική ομάδα που έχει συνηθίσει σε έναν πολύ υψηλό ρυθμό αγώνων μέσα από το πρωτάθλημα της.

Επιθετικά ο Ολυμπιακός μπορεί να ψάξει δύο τρόπους για να προβληματίσει την Τότεναμ: να χτυπήσει από τα άκρα πάνω στις αδυναμίες των πλάγιων μπακ της (τόσο στο τρανζίσιον, όσο και στο σετ παιχνίδι) και μέσα από τις στημένες φάσεις, όπου οι Spurs συχνά παρουσιάζουν έλλειψη συγκέντρωσης.

Πολύτιμη και η ισοπαλία για τον ρεαλιστικό στόχο

Για να πάρει αποτελέσμα ο Ολυμπιακός, το παιχνίδι του θα πρέπει να αγγίξει το τέλειο. Όπως πολύ σωστά είπε και ο Πέδρο Μαρτίνς στη συνέντευξη Τύπου "η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το επίπεδο πληρώνεις ακριβά το παραμικρό λάθος. Θα πρέπει να έχουμε οδηγό την πάρα πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Θα πρέπει να είμαστε σταθεροί, ενωμένοι και συγκεντρωμένοι. Η άμυνα είναι πολύ σημαντική λοιπόν και ό,τι ευκαιρίες έχουμε να τις εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο. Να έχουμε άψογη αμυντική και επιθετική λειτουργία".

Σε έναν όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα, ο ρεαλιστικός στόχος των 'ερυθρολεύκων' είναι η 3η θέση που σημαίνει πρόκριση στους '32' του Europa League. Ακόμη και μια ισοπαλία κόντρα στους Spurs το βράδυ της Τετάρτης στο 'Γ. Καραϊσκάκης' μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Σε περίπτωση νίκης επί των Λονδρέζων η όρεξη των Πειραιωτών ενδέχεται να ανοίξει, αλλά το σημαντικότερο είναι πως η 3η θέση στο Group B θα είναι καθαρά στο χέρι των παικτών του Μαρτίνς.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου επιστρέφει και αποκαλύπτει τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός στον όμιλο του Champions League και ο Κώστας Μπράτσος γελάει με την εθνική Αγγλίας στη συζήτηση για τον Χάρι Κέιν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK