Ψηφοφορία οπαδών για τους κορυφαίους των 90s πήγε (πολύ) στραβά

Τι συμβαίνει όταν ένα site ψηφοφοριών αναθέτει στο κοινό του να επιλέξει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές μιας ολόκληρης δεκαετίας; Αυτό το 90s poll του Ranker περιέχει στην 1η θέση έναν ποδοσφαιριστή που θα προτιμούσε να ξεχάσει όσα έζησε εκείνη τη δεκαετία και πολλούς, πάρα πολλούς Σκανδιναβούς!

Ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο της Γιουβέντους και ο Ρονάλντο της Ίντερ σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση για τη Serie A 1997-1998 στο 'Ντέλε Άλπι', Τορίνο, Κυριακή 26 Απριλίου 1998
Ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο της Γιουβέντους και ο Ρονάλντο της Ίντερ σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση για τη Serie A 1997-1998 στο 'Ντέλε Άλπι', Τορίνο, Κυριακή 26 Απριλίου 1998 AP PHOTO/CLAUDIO MIANO

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις μια λίστα αθλητών, επιτευγμάτων, επιδόσεων και να διατηρήσεις μια αντικειμενική προσέγγιση (εκτός αν πρόκειται για μεταγραφές αεροδρομίου που αποδείχθηκαν 'παλτά'). Ειδικότερα, όταν το δείγμα με το οποίο επιχειρείς να ασχοληθείς καλύπτει το χρονικό εύρος μιας δεκαετίας, τότε η δημιουργία μιας λίστας, γίνεται απαγορευτικά δύσκολη. Ακόμα περισσότερο, όταν σε αυτήν τη λίστα δίνεις την πρωτοβουλία των επιλογών σε ανθρώπους που -όπως αποδεικνύεται- βασίζονται μόνο στις προσωπικές αναμνήσεις και στην εθνική υπερηφάνεια. Το Ranker πίστεψε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια λίστα με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των 90s, μέσω ανοικτής ψηφοφορίας οπαδών, αλλά το αποτέλεσμα προκαλεί γέλιο και μια μικρή ετεροντροπή.

Όταν ο Τριφόν Ιβάνοφ νίκησε τον Αλεσάντρο Νέστα

Το γεγονός ότι ο Αλεσάντρο Νέστα, ο Νταβόρ Σούκερ, ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο Φίλιπο Ινζάγκι, ο Τζιανλούκα Βιάλι και ο Στιβ Μακμάναμαν έχουν 'κοπεί' από την πρώτη 100άδα και βρίσκονται μεταξύ των θέσεων 101 και 130, είναι ενδεικτικό ενός pattern ψηφοφορίας. Σίγουρα αυτοί που μπαίνουν να ψηφίσουν δεν συμπαθούν ιδιαίτερα θρύλους της Μίλαν, της Γιουβέντους ή της εθνικής Κροατίας που έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1998. Οι ίδιοι οπαδοί πιστεύουν ότι ο θρυλικός (για εξωαγωνιστικούς λόγους) Βούλγαρος Τριφόν Ιβάνοφ ήταν αρκετά ανώτερος από τους παραπάνω, γι' αυτό και με τις ψήφους τους, τον έχουν τοποθετήσει στο #83. Ενδεχομένως αυτό το στοιχείο να αποτελεί απλά σύμπτωση. Το παρακάτω, όμως, κάθε άλλο παρά σύμπτωση θυμίζει.

Ο θρίαμβος του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου

Γνωρίζετε τον Μίξου Παατελάινεν; Τον Κάρι Λαουκάινεν; Τους Άντι Πόγια και Άντι Σουμιάλα; Τον Γιάρι Ράντανεν; Η αλήθεια είναι πως οι παραπάνω Φινλανδοί παίκτες, αν και κατάφεραν να κάνουν μια αξιοπρεπή καριέρα εντός συνόρων, δεν τους λες και κορυφαίους της δεκαετίας στον κόσμο.

Για παράδειγμα, ο συμπαθής Παατελάινεν πέρασε από τη λίγκα της Σκωτίας, παίζοντας ως σέντερ φορ σε ομάδες όπως η Νταντί Γιουνάιτεντ, η Χιμπέρνιαν κι η Αμπερντίν, βρίσκεται στο #35 της λίστας του Ranker, πάνω από τον Ρόναλντ ντε Μπουρ (#52), πάνω από τον Άντι Κόουλ (#48), πάνω ακόμα και από τον θρυλικό Ρόι Κιν (#43). Οι Λαουκάνεν, Πόγια, Σουμιάλα, Ράντανεν βρίσκονται ακόμα πιο ψηλά, καταλαμβάνοντας θέσεις από το #31 ως το #26 με μοναδική σφήνα τον Έντγκαρ Ντάβιντς (#28) και τον Αντρέας Μπρέμε (#27). Με την κορυφή της λίστας φλερτάρει ένας παίκτης-διαμάντι του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου, με όνομα-βαρύ σαν ιστορία στην Premier League, o Πέτερ Σμάιχελ! Ο Δανός τερματοφύλακας από το #2 βλέπει στην κορυφή έναν παίκτη ο οποίος στη δεκαετία του '90 τυπικά έπαιζε ποδόσφαιρο, αλλά στην πραγματικότητα ασχολούταν με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, Καλωσόρισες Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ένα κάποιο δίδαγμα

Σε ορισμένα ζητήματα, όπως πχ, για τα 'παλτά' που πέρασαν από ΠΑΟΚ και Άρη, είναι σχετικά εύκολο το να συμφωνήσουμε. Όταν αφήνεται μια τεράστια μάζα οπαδών από Ευρώπη και Αμερική να βρει τους κορυφαίους παίκτες μιας δεκαετίας, στο τέλος θα κερδίσει ένας (καλός) από τη Δανία και κάποιοι από τη Φινλανδία!

News 24/7

24MEDIA NETWORK