Ranking: Βάλαμε τους 32 παίκτες του ΟΦΗ στη σειρά

Από τα χιτσκοκικά πλέι οφ παραμονής πέρυσι, στα ευρωπαϊκά πλέι οφ της Super League 1 εφέτος. Ο ΟΦΗ επέστρεψε και το Contra.gr κατατάσσει τους παίκτες του με βάση τα πεπραγμένα τους, στην πιο όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία.

Παίκτες του ΟΦΗ σε στιγμιότυπο έπειτα από την αναμέτρηση με τη Λαμία για τη Super League 1 2019-2020 στο Γεντί Κουλέ, Κυριακή 1 Μαρτίου 2020
Παίκτες του ΟΦΗ σε στιγμιότυπο έπειτα από την αναμέτρηση με τη Λαμία για τη Super League 1 2019-2020 στο Γεντί Κουλέ, Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Η εφετινή σεζόν του ΟΦΗ ξεχώρισε για το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που όμοιό του ίσως να μην έχει δει ξανά η Ελλάδα. Όποια θέση κι αν καταλάμβανε στην κανονική σεζόν της Super League 1, η κρητική ομάδα κέρδισε τη συμπάθεια των φιλάθλων, έγινε case study και συνεχίζει να παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της. Η 5η θέση κι η είσοδος στα πλέι οφ είναι το επιστέγασμα που θα σφραγιστεί με ευρωπαϊκή έξοδο για πρώτη φορά μετά το 2007 και τη συμμετοχή στο πάλαι ποτέ Κύπελλο Intertoto, στη ντάλα του καλοκαιριού.

Για να φτάσει ο ΟΦΗ από τα πλέι οφ με τον Πλατανιά πέρυσι στην ποδοσφαιρική αναγέννηση, είχε ουκ ολίγους πρωταγωνιστές και είναι από τις ομάδες της εφετινής Super League 1 που δικαιώθηκε με τις μεταγραφικές κινήσεις, έχοντας ελάχιστες έως μηδαμινές ζημιές.

Τρεις είναι οι παίκτες που ξεχώρισαν έστω κι ένα κλικ πιο πάνω και ουσιαστικά σημάδεψαν τη σεζόν του ΟΦΗ. Ο πρώτος είναι ο Ζοάο Φιγκεϊρέντο. Κόσμος και δημοσιογράφοι υποδέχθηκαν τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου επιθετικού από το πρωτάθλημα Λιθουανίας ως μία εναλλακτική λύση. Για την ακρίβεια, ως μία λύση του Δημήτρη Μάνου που επέστρεψε με δανεισμό από τον Ολυμπιακό. Το δυναμικό ξεκίνημα του Έλληνα φορ δεν άφηνε περιθώρια στον Φιγκεϊρέντο, αλλά το ντεφορμάρισμα του Μάνου στη συνέχεια έφερε τον Βραζιλιάνο βασικό, ολοκληρώνοντας την κανονική διάρκεια με 9 γκολ σε 24 συμμετοχές, όντας πρώτος σκόρερ.

Από κοντά ο Λισάντρο Σεμέντο με 7 γκολ σε 23 παιχνίδια. Ξεκίνησε με φόρα, έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας για την κρητική ομάδα, αλλά στον 2ο γύρο και δη μετά τον τραυματισμό στον ώμο τον πήρε η κάτω βόλτα. Αυτό, όμως, δεν μειώνει τη συνολική του προσφορά, βγάζοντας τα 'λεφτά' του και με το παραπάνω.

Σταθερή αξία ο Κώστας Γιαννούλης. Αποκτήθηκε πέρυσι και από αριστερό μπακ έγινε στόπερ. Δεν έχασε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα και το ερώτημα πάντα ήταν ποιον θα είχε παρτενέρ. Ξεκίνησε με τον Ανέστη Νάστο, μετά είχε τον Νίκο Μαρινάκη, μετά τον Γιώργο Κουτρουμπή, αυτός όμως πάντα εκεί και δικαίως, αφού ήταν εκ των MVP με περίσσια ωριμότητα στο παιχνίδι του και ηγετικά χαρακτηριστικά. Έπαιξε σε 25 παιχνίδια και είχε 2.356 λεπτά συμμετοχής, τα περισσότερα από κάθε άλλον.

Σημαντικοί και σίγουρα άξιοι αναφοράς 9 ποδοσφαιριστές που σήκωσαν το 'βάρος', δικαίωσαν τους επικεφαλής του συλλόγου και αποτέλεσαν ξεχωριστή παρουσία στην πορεία, μέσα στη διάρκεια της χρονιάς που είχε κατάληξη τα πλέι οφ. Ο Αντίλ Ναμπί ξεκίνησε δυναμικά, με την περσινή φόρα από το γκολ-σωτηρίας επί του Πλατανιά στο 96', πέτυχε ένα εξίσου πανέμορφο γκολ επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο, δεν το 'κουνούσε' από την ενδεκάδα, αλλά 'λύγισε' από τον τραυματισμό που τον άφησε αρκετό διάστημα εκτός. Επέστρεψε κι έκλεισε την κανονική περίοδο με το φανταστικό τέρμα επί της Λαμίας. Έπαιξε σε 17 παιχνίδια και σημείωσε 4 γκολ.

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης το ίδιο σημαντικός, με 23 παιχνίδια και 6 γκολ. Από τις πρώτες μεταγραφές του ΟΦΗ την καλοκαιρινή σεζόν, δικαίωσε τους ανθρώπους της ομάδας για την επιλογή τους, δικαιώθηκε και ο ίδιος και στην κρητική ομάδα έκανε restart στην καριέρα του, μετά τον Αστέρα Τρίπολης. Έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα, ήταν από τους πλέον σταθερούς, αλλά και μόνιμους σκόρερ, ωστόσο λίγο πριν από το φινάλε η κόπωση έκανε την εμφάνισή της κι έδειξε να χάνει δυνάμεις, ουχί την όρεξή του.

Ο Μαρινάκης ήταν ο αθόρυβος της άμυνας είτε ως δεξί μπακ είτε ο δεξιός στόπερ, ο Μιγκέλ Μεγιάδο ακόμα καλύτερος εφέτος, αλλά άτυχος με τον τραυματισμό του, ο Χουάν Νέιρα περνάει δεύτερη νιότη στον ΟΦΗ, ο Νίκος Κοροβέσης σταθερός στο αριστερό άκρο της άμυνας σήκωσε το 'βάρος' της συγκεκριμένης θέσης, ο Δημήτρης Σωτηρίου 'φύλακας άγγελος' με εξαιρετικές εμφανίσεις όποτε χρειάστηκε, ενώ last but not least ο Νάστος. 'Στρατιώτης' του ΟΦΗ, έγινε στόπερ στην αρχή της χρονιάς, δεν απογοήτευσε, δεν σταματά να προσφέρει όποτε και όπου του ζητηθεί.

Κουτρουμπής, Ζοάο Βίκτορ, Ρικάρντο Βαζ και Πασχάλης Στάικος βοήθησαν τόσο όσο, χωρίς να ξεχωρίσουν. Ο Βίκτορ ήρθε τον Γενάρη, λίγο πριν από το φινάλε των μεταγραφών και θα ήταν άδικο να κριθεί σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, ο Κουτρουμπής άργησε να μπει στη δράση, αλλά βοήθησε είτε ως στόπερ είτε ως αμυντικό χαφ, ο Βαζ πήρε τα πάνω του προς το τέλος της κανονικής διάρκειας όντας σε φόρμα, ενώ ο Στάικος ουσιαστικά ήταν το μπακ απ του Μεγιάδο.

Λίγο πιο κάτω ο Μάνος, που περνάει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος αν και ξεκίνησε δυναμικά θυμίζοντας τον Μάνο του ΟΦΗ της Football League. Ο Όσκαρ Ουάλι δεν πήρε πολλές ευκαιρίες κάτω από τα δοκάρια παρά μόνο στο κύπελλο, ο Φελίπε Φερέιρα χρειάστηκε χρόνο για να φτάσει στα επιθυμητά στάνταρ, αλλά στη συνέχεια τραυματίστηκε σοβαρά, ο Κρις Μπράουν με 19 συμμετοχές κυμάνθηκε σε σχετικά μέτρια επίπεδα χωρίς να ξεχωρίσει όταν έπαιξε αντί του Μαρινάκη, ενώ ο Βαγέμπα Σακόρ, πάνω που έδειχνε να βρίσκει τον εαυτό του και να δείχνει την πραγματική αξία του, χτύπησε κι έμεινε εκτός δράσης. Ναι, ο ΟΦΗ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχε να αντιμετωπίσει και τους τραυματισμούς.

Όσον αφορά στον Θανάση Ντίνα, με μόλις 1 (!) λεπτό συμμετοχής στο πρωτάθλημα και κάποιες διάσπαρτες στο κύπελλο, περιορίστηκε σε δεύτερο ρόλο, με τον Γιώργο Σίμο να μην τον υπολογίζει. Ο ίδιος αποδέχθηκε τον ρόλο του, δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα και εφέτος φαίνεται ότι είναι η τελευταία χρονιά του στην κρητική ομάδα.

Τέλος, οι πιτσιρικάδες Μανώλης Περδίκης, Βαγγέλης Νοικοκυράκης, Κώστας Καλαϊτζάκης, Βασίλης Σηφάκης και Γιώργος Σουρνάκης δεν κρίνονται, αλλά έδειξαν ότι υπάρχει μέλλον, ο Ισμαΐλ Σασί έπαιξε μόνο στην πρεμιέρα με τον Άρη πριν φύγει για τη Λαμία, ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης ταλαιπωρήθηκε όλη τη χρονιά με το πρόβλημα στη μέση και ουσιαστικά υπολογίζεται για του χρόνου, ο Μανώλης Μπολάκης δεν ήταν στα πλάνα, ο Γιάννης Δερμιτζάκης ήταν ο τρίτος γκολκίπερ, ο Νίκος Βαφέας ήρθε τον χειμώνα και δεν μπορεί να κριθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ο Θοδωρής Μίγγος προερχόταν από ρήξη χιαστού, μπήκε σιγά σιγά στο πρόγραμμα και θα αποτελέσει και αυτός στο μέλλον ακόμα μία αξιόπιστη λύση.

ΤΟ RANKING ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ

Ranking: Βάλαμε τους 32 παίκτες του ΟΦΗ στη σειρά

News 24/7

24MEDIA NETWORK