Μάριος Οικονόμου στο Contra.gr: "Στόχος μου να ανελιχθώ στην Ιταλία"

O Μάριος Οικονόμου μιλάει αποκλειστικά στο Contra.gr για τη νέα σελίδα στην καριέρα του την Μπολόνια, την περσινή χρονιά-μάθημα στην Κάλιαρι, τις διαφορές που συνάντησε στην Ιταλία σε επίπεδο οργάνωσης και υποδομών σε σχέση με την Ελλάδα, το "ρίσκο" που πήρε, όπως λέει, να αφήσει την Serie A για την Serie B, ενώ σχολιάζει και τη φετινή πορεία της πρώην ομάδα του, τού ΠΑΣ Γιάννινα.

Μάριος Οικονόμου στο Contra.gr: "Στόχος μου να ανελιχθώ στην Ιταλία"

Το καλοκαίρι του 2013, ύστερα από μία καλή χρονιά με τον ΠΑΣ Γιάννινα, μετακόμισες στην Κάλιαρι η οποία δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό για να σε εντάξει στο ρόστερ της. Τι συνέβη και δεν πήρες ευκαιρίες;

Κοίτα, εδώ στην Ιταλία όποιος και να έρθει λένε πως χρειάζεται ένα χρόνο προσαρμογής. Λογικά, εμένα αυτός ο χρόνος ήταν η περσινή χρονιά. Η τακτική μας είναι πάρα πολύ διαφορετική σε σχέση με των Ιταλών. Δίνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα να μου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω να κατανοήσω τον τρόπο που παίζουν. Από εκεί και πέρα είχα μπροστά μου δύο πάρα πολύ καλούς αμυντικούς, τον Αστόρι και τον Ροσετίνι, με τον πρώτο να μεταγράφεται το καλοκαίρι στη Ρόμα και τον δεύτερο να κάνει πριν από μερικές εβδομάδες ντεμπούτο με την εθνική Ιταλίας. Επομένως δεν θεωρώ πως ήταν μία χαμένη χρονιά για μένα. Ήταν μία χρονιά προσαρμογής.

Μάριος Οικονόμου στο Contra.gr: "Στόχος μου να ανελιχθώ στην Ιταλία"

Παρά την αγωνιστική απραξία, ήταν μία σημαντική εμπειρία η πρώτη σου χρονιά στην Ιταλία;

Σίγουρα. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα, μπήκα στο ρυθμό τους κι έμαθα τον τρόπο παιχνιδιού τους. Ο ποδοσφαιριστής στην Ιταλία είναι κάτι πολύ διαφορετικό, καμία σχέση με το αυτό που είμαστε μαθημένοι εμείς, οπότε μπήκα και στο νόημα του να είσαι ποδοσφαιριστής εδώ πέρα. Έμαθα κάποιες λεπτομέρειες που δεν ήξερα, τον τρόπο να διαχειριστώ κάποιες καταστάσεις που δεν ήξερα και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πήγε χαμένος αυτός ο χρόνος. Συναναστράφηκα με ανθρώπους υψηλού επιπέδου, ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, δεν μπορείς να θεωρήσεις μία τέτοια χρονιά χαμένη.

Νέα σεζόν, νέα ομάδα για σένα. Πες μας πως προέκυψε το ενδιαφέρον της Μπολόνια;

Έγιναν όλα πάρα πολύ γρήγορα. Ήμουν έτοιμος να πάω στο Κάλιαρι, είχα ήδη κλείσει εισιτήρια για να ξεκινήσω προετοιμασία με την ομάδα. Όμως με πήρε τηλέφωνο ο μάνατζέρ μου και μου είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την Μπολόνια. Έψαχναν έναν κεντρικό αμυντικό. Με ρώτησε αν θα ήθελα να πάω εκεί, του ζήτησα αρχικά λίγο χρόνο, όμως μου απάντησε πως δεν υπάρχει και έτσι απάντησα αμέσως "ναι", μόνο και μόνο που άκουσα πως ήταν η Μπολόνια. Πίστευα πως θα καταφέρω να πάρω κάποια παιχνίδια, αλλά ήταν ένα ρίσκο. Πάντα αυτές οι αποφάσεις είναι δύσκολες, ειδικά το να αφήνεις την Serie A για την Serie B, όμως δεν παύει να είναι η Μπολόνια, γι’ αυτό και είπα "ναι".

Οι πρώτες εντυπώσεις πως είναι; Κι από την πόλη και από την ομάδα.

Είναι μία πάρα πολύ ωραία πόλη. Μία ομάδα πολύ οργανωμένη, που μπορεί φέτος να είναι στην Serie B αλλά ο τρόπος λειτουργίας της δεν έχει καμία σχέση με την Serie B. Έχουν παραμείνει το ίδιο με όταν ήταν στην Serie Α και έχουν βελτιωθεί κιόλας, γιατί έχει αλλάξει ο πρόεδρος και η διοίκηση. Είναι μία ομάδα που δουλεύει με υψηλές προδιαγραφές, έχει ανθρώπους γύρω της που σε βοηθάνε πάρα πολύ. Όποιο πρόβλημα κι αν έχεις είναι εκεί, σου δίνουν συμβουλές για όλα, είναι πάρα πολύ οργανωμένα. Είναι πολύ ωραία. Είναι μία πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα για να δουλεύεις.

Μάριος Οικονόμου στο Contra.gr: "Στόχος μου να ανελιχθώ στην Ιταλία"

Έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών να φεύγουν στο εξωτερικό και μετά από ένα διάστημα να απογοητεύονται από τις ευκαιρίες που δεν πήραν και να επιστρέφουν. Εσύ σκέφτηκες να επιστρέψεις το καλοκαίρι;

Ούτε καν. Εγώ το καλοκαίρι του 2013 θα μπορούσα να μείνω στην Ελλάδα, πηγαίνοντας κάπου άλλου. Αλλά σκέφτηκα ότι το καλύτερο είναι να φύγω, να δω πως δουλεύουν έξω, να δουλέψω με άλλες βάσεις και άλλα πρότυπα και ήμουν αποφασισμένος να μείνω στην Ιταλία και να προσπαθήσω εδώ. Γιατί μόλις βλέπεις τι υπάρχει στο εξωτερικό θέλεις να το κατακτήσεις, να πας όσο καλύτερα γίνεται.

Είπες πως το καλοκαίρι του ’13 θα μπορούσες να μείνεις στην Ελλάδα. Υπήρχε πρόταση από κάποιον ελληνικό σύλλογο;

Δεν ξέρω, ίσως να υπήρχε… Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι περισσότερο.

Στην αρχή της χρονιάς ο προπονητής σου, Ντιέγκο Λόπες, σε κράτησε στον πάγκο, όμως από ένα σημείο κι ύστερα έγινες αναντικατάστατος, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Ήταν θέμα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον ή και σκληρής δουλειάς στις προπονήσεις;

Όχι. Κοίτα, αυτό το θέμα με την σκληρή δουλειά στις προπονήσεις εγώ το έχω, δεν σταματάω ποτέ να δουλεύω γιατί πρώτα απ’ όλα μ’ αρέσει αυτό που κάνω. Δεν είναι πως αν δεν παίζω θα σταματήσω να κάνω προπόνηση ή θα κάνω λιγότερο ή χωρίς ενδιαφέρον, γιατί όπως σου είπα μ’ αρέσει πολύ αυτό που κάνω.

Στην αρχή της χρονιάς μπορεί να έκανα κι εγώ ένα λάθος. Να μην ήμουν τόσο συγκεντρωμένος στις προπονήσεις, να μην έκανα τα πράγματα που ήθελε ο προπονητής, να μην κάλυπτα τις απαιτήσεις του. Αλλά απευθείας κατάλαβα τι δεν πάει καλά και μετά όταν μου δόθηκε η ευκαιρία ήμουν τυχερός και την άρπαξα.

Μάριος Οικονόμου στο Contra.gr: "Στόχος μου να ανελιχθώ στην Ιταλία"

Η Μπολόνια βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας μετά από 18 αγωνιστικές. Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει τη φετινή χρονιά;

Η ομάδα πηγαίνει σχετικά καλά, κάνει μία καλή πορεία. Ο στόχος είναι η άνοδος. Είναι μία χρονιά "κλειδί" για την ομάδα, καθώς εδώ στην Ιταλία λένε πως όταν μία ομάδα πέφτει στην 2η κατηγορία είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανέβει κατευθείαν. Είναι πολύ δύσκολη κατηγορία και έχει πάρα πολλές ομάδες. Μπορείς να χάσεις το πιο εύκολο παιχνίδι και να κερδίσεις το πιο δύσκολο. Αλλά με την αλλαγή της διοίκησης φέτος και το πρότζεκτ που έχουν αυτοί για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικό να ανέβουμε απευθείας. Εμείς πιστεύουμε πως μπορούμε την άνοδο.

Έχει βοηθήσει και στον επιθετικό τομέα την ομάδα σου, πετυχαίνοντας δύο γκολ, μετά από εκτελέσεις κόρνερ. Είναι κάτι που το δουλεύετε στις προπονήσεις;

Όχι. Εγώ μπήκα αλλαγή σε ένα παιχνίδι, κανείς δεν περίμενε πως θα μπω και πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη φάση ώστε να πετύχω το γκολ. Υπάρχει μία συνεννόηση μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια του αγώνα και πήρα την πρωτοβουλία να ανέβω και κατάφερα να βάλω το γκολ. Το γκολ είναι και θέμα τύχης πάνω απ’ όλα. Δεν είναι πως δουλέψετε συγκεκριμένα πάνω σ’ αυτόν τον τομέα. Μετά τα δύο γκολ όμως το δουλεύουμε. (γέλια)

Τα τελευταία χρόνια οι ιταλικές ομάδες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τους Έλληνες ποδοσφαιριστές; Πως το εξηγείς αυτό;

Δεν ξέρω, τι να σου πω. Είναι πάντως πολύ θετικό το γεγονός πως όσα παιδιά έρχονται στην Ιταλία αφήνουν καλές εντυπώσεις, γιατί κάνουν καλές εμφανίσεις, βοηθάνε τις ομάδες τους και είναι συνεπείς. Είναι πολλοί οι λόγοι αλλά ίσως όσοι ανέφερα βοηθάνε λίγο παραπάνω. Είναι πάντως πολύ απαιτητικά τα πράγματα γιατί η νοοτροπία των Ιταλών είναι τελείως διαφορετική και δεν είναι εύκολο να τους ικανοποιήσεις.

Έχεις κάποια επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες που αγωνίζονται στην Ιταλία;

Ναι. Πηγαίνω και παρακολουθώ κάποια παιχνίδια της Βερόνα όταν μου βγάζει εισιτήρια ο Λάζαρος (σ.σ Χριστοδουλόπουλος). Με τον Μόρα μιλάμε καμία φορά όταν έρχεται στην Μπολόνια να επισκεφθεί τους ανθρώπους του συλλόγου, γιατί αγωνίστηκε αρκετά χρόνια εδώ. Όχι κάτι ιδιαίτερο, αλλά είμαστε σε επικοινωνία.

Σκέφτεσαι κάποια στιγμή την επιστροφή σου στην Ελλάδα ή θες να ολοκληρώσεις την καριέρα σου στο εξωτερικό;

Δεν μου αρέσει να μιλάω για το μέλλον γιατί είμαι λίγο… προληπτικός. Δεν με βλέπω όμως στο άμεσο μέλλον να γυρνάω στην Ελλάδα και δεν θα το ήθελα για να είμαι ειλικρινής. Βέβαια δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να προκύψει, αλλά ο βασικός μου στόχος είναι να ανελιχθώ εδώ στην Ιταλία και στη συνέχεια αν πάνε καλά τα πράγματα σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Παρακολουθήσεις καθόλου το ελληνικό πρωτάθλημα φέτος;

Α, φουλ! Ειδικά τον ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν χάνω παιχνίδι!

Μάριος Οικονόμου στο Contra.gr: "Στόχος μου να ανελιχθώ στην Ιταλία"
INTIME

Ποια είναι η άποψή σου για τη φετινή πορεία της πρώην ομάδα σου, του ΠΑΣ Γιάννινα;

Μία χαρά τα πάει. Είναι καλή ομάδα ο ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο και να πω πως θα βγει Ευρώπη, αλλά είναι μία ομάδα που δεν έχει να ζηλέψει σε καμία περίπτωση τίποτα από τις υπόλοιπες μικρομεσαίες ομάδες και πιστεύω πως θα κάνει μία πολύ καλή πορεία.

Το είδαμε άλλωστε και στον αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης" που πήρε ένα πολύ σημαντικό βαθμό.

Σίγουρα. Πήρε ένα πολύ σημαντικό βαθμό και έδειξε χαρακτήρα γιατί είναι δύσκολο να χάνεις με 2-1 από τον Ολυμπιακό και να ισοφαρίζεις σχεδόν στο 90’. Αν δεν το πιστεύεις δεν το κάνεις εύκολα. Το πάλεψαν μέχρι τέλος τα παιδιά γιατί ήθελαν να αποδείξουν πράγματα. Έχει πολύ ποιότητα η ομάδα.

Ποια ομάδα σου έχει κάνει την καλύτερη εντύπωση τη φετινή χρονιά στην Super League;

Ο ΠΑΟΚ που είναι πρώτος, γιατί δεν περίμενα με τίποτα να βρίσκεται στην κορυφή. Όχι ότι δεν έχει καλή ομάδα, δεν θέλω να μειώσω κανέναν, αλλά περίμενα πως ο Ολυμπιακός θα κυριαρχήσει. Όπως περίμεναν οι περισσότεροι πιστεύω. Κι έκπληξη στο τέλος της χρονιάς θα είναι κι ο ΠΑΣ Γιάννινα να ξέρεις.

Μάριος Οικονόμου στο Contra.gr: "Στόχος μου να ανελιχθώ στην Ιταλία"
INTIME

Για τη Βέροια που πολλοί σχολιάζουν την εξαιρετική της πορεία, ποια είναι η γνώμη σου;

Ξεκίνησε καλά. Έχουν καλή ομάδα. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Εμένα μ’ αρέσει πάρα πολύ όταν μία μικρομεσαία ομάδα βρίσκεται ψηλά και ανταγωνίζεται τους υπόλοιπους, γιατί κι εγώ σε μία ανάλογη ομάδα έπαιζα. Για τις επαρχιακές πόλεις είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν μία τέτοια ομάδα να πηγαίνει ψηλά. Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι αυτές οι ομάδες, τα Γιάννινα, η Βέροια, να ανταγωνίζονται τους μεγάλους.

Όνειρο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι η μεταγραφή τους σε ομάδα του εξωτερικού, κάτι που εσύ έχεις εκπληρώσει. Επόμενος στόχος είναι η κλήση σου στην Εθνική ομάδα;

Δεν υπάρχει Έλληνας ποδοσφαιριστής που να μην θέλει να αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος. Δεν υπάρχει, αλλά και να υπάρχει είναι αφύσικο. Είναι όνειρο από όταν είσαι μικρός να παίξεις στην Εθνική. Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να παίξω κάποια στιγμή, αλλά στο άμεσο μέλλον δεν το σκέφτομαι. Ξέρω ποιους έχω μπροστά μου. Ξέρω ποιοι είναι οι Έλληνες αμυντικοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Εθνική. Είναι παιδιά πολύ υψηλού επιπέδου, πολύ καλοί παίκτες. Αν έρθει κάποια στιγμή κλήση από την Εθνική, καλώς να έρθει, θα την δεχτώ με πάρα πολλή χαρά αλλά ξέρω πως πρέπει να περιμένω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK