Τα πρωταθλήματα δεν προλαβαίνουν να λήξουν και η UEFA ψάχνεται

Πόσοι αγώνες απομένουν ακόμα στην Ελλάδα και πόσοι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Ποια χώρα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την UEFA; Ποιες οι πιθανότητες να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και ποιες να διακοπούν;

Φιλάθλοι της Μπάγερν άναψαν πυρσούς κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Χόφενχαϊμ για τη Bundesliga 2019-2020 στη 'Ράιν Νέκαρ Αρένα', Ζίνσχαϊμ, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020
Φιλάθλοι της Μπάγερν άναψαν πυρσούς κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Χόφενχαϊμ για τη Bundesliga 2019-2020 στη 'Ράιν Νέκαρ Αρένα', Ζίνσχαϊμ, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Η διακοπή πάσης φύσεως ποδοσφαιρικής δράσης στη συντριπτική πλειονότητα των διοργανώσεων του πλανήτη (αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις) λόγω κορονοϊού προκαλεί τεράστια προβλήματα στα καλεντάρια. Η UEFA αναγκάστηκε να μεταθέσει το Euro 2020 κατά ένα καλοκαίρι, ωστόσο φαίνεται πως ούτε αυτό το μέτρο είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν κανονικά οι εγχώριες διοργανώσεις στις χώρες-μέλη της.

Η ημερομηνία που τέθηκε ως στόχος λήξης της σεζόν 2019-2020 είναι η Τρίτη 30 Ιουνίου, λόγω και της λήξης πολλών συμβολαίων, ώστε στη συνέχεια, με αρκετή αναπροσαρμογή στον προγραμματισμό, να αρχίσουν οι διοργανώσεις για το 2020-2021, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Μόνο που η πραγματικότητα είναι αρκετά σκληρή και ενδέχεται να επιφέρει απλά διακοπές πρωταθλημάτων και κυπέλλων ή τεράστιες μεταβολές ως προς το φινάλε τους.

Εν αρχή ην η καραντίνα

Μέχρι την 30ή Ιουνίου απέχουμε 14 εβδομάδες. Σε περίπτωση που δεχθούμε ότι διεξάγονται δύο αγώνες την εβδομάδα, τότε συνολικά από την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου υπάρχουν 29 ημερομηνίες διαθέσιμες για να καλυφθούν από αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου σε κάθε χώρα. Σωστά; Λάθος...

Μπορεί σε μερικές χώρες να παίζουν ακόμα ποδόσφαιρο και στην Κίνα να κάνουν σκέψεις επανέναρξης της σεζόν, ωστόσο στην Ευρώπη έχει μπει 'λουκέτο' (με εξαίρεση τη Λευκορωσία), το οποίο δεν διαφαίνεται να βγει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες όπως η Αγγλία που ανακοίνωσε την αναστολή κάθε δραστηριότητας μέχρι τέλος Απριλίου και κατά συνέπεια το διαθέσιμο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν κανονικά οι διοργανώσεις συρρικνώνεται ανησυχητικά.

Οι ημερομηνίες που απελευθερώνονται

Στον αντίποδα, με δεδομένη την πίεση στο καλεντάρι, FIFA και UEFA απελευθερώνουν ημερομηνίες από φιλικούς αγώνες εθνικών ομάδων ή αγώνες για το Nations League ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Σε αυτές προστίθενται και οι ημερομηνίες που θα 'χάνονταν' λόγω Πάσχα σε ορισμένες χώρες, αφού φέτος δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοια διακοπή. Τέλος, μοιάζει παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες σε εγχώριες διοργανώσεις όπως τα κύπελλα ή τα μπαράζ να υπάρχουν διπλοί νοκ άουτ αγώνες και το πιο πιθανό είναι όλοι αυτοί να διεξαχθούν ως μονοί.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Με αυτά τα δεδομένα, στην Ελλάδα ψάχνουμε 12 ημερομηνίες, αν δεχθούμε πως θα διεξάγονται δύο αγώνες την εβδομάδα. Οι 10 αφορούν τα πλέι οφ της Super League 1, η μία τις ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας και ακόμα μία για τον τελικό. Μέσα σε αυτές τις 12 ημερομηνίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι 7 αγωνιστικές των πλέι άουτ της Super League 1, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιπες διαδικασίες και να απαιτούνται διαφορετικές ημερομηνίες.

Αν δεχθούμε ότι μπαίνει όριο στις 30 Ιουνίου, τότε η ελληνική δράση πρέπει να αρχίσει ξανά το αργότερο μέχρι το Σάββατο 21 Μαΐου και από τότε να διεξάγονται παιχνίδια δύο φορές την εβδομάδα (με τελευταίο εκείνο της Τρίτης 30 Ιουνίου). Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο, η καραντίνα θα πρέπει να λήξει αρκετά νωρίτερα, ώστε οι ποδοσφαιριστές να έχουν επιστρέψει σε έναν υποτυπωδώς επαρκή ρυθμό προπονήσεων, ώστε να μην αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους τραυματισμών από την επάνοδό τους στους αγωνιστικούς χώρους, έπειτα από τόσους μήνες αποχής.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Τα προβλήματα στα μεγάλα πρωταθλήματα είναι παρόμοια. Το μεγαλύτερο δε, αναπόφευκτα το αντιμετωπίζει η Ιταλία, η οποία ψάχνει 15 ημερομηνίες για να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις της. Οι 13 αφορούν τη Serie A και οι 2 το Coppa Italia. Ως εκ τούτου, αν λάβουμε ξανά ως όριο την 30ή Ιουνίου, θα πρέπει να αρχίσουν οι αγώνες από Τρίτη 12 Μαΐου.

Ακολουθεί η Γαλλία με ανάγκη για 14 ελεύθερες ημερομηνίες, η οποία πρέπει να βρει χώρο μεταξύ άλλων για τελικό Coupe de France, τελικό Coupe de la Ligue και ένα μπαράζ υποβιβασμού (αν το αλλάξει από διπλό παιχνίδι σε μόνο, ειδάλλως χρειάζεται κι άλλη ημερομηνία). Η Αγγλία χρειάζεται 10 ημερομηνίες για την Premier League και 3 για το FA Cup, ενώ από 12 ημερομηνίες ψάχνουν σε Ισπανία (μία για τον τελικό Copa del Rey) και Γερμανία (2 για το DFB-Pokal).

Το πρόβλημα των διεθνών διοργανώσεων

Σε ένα αισιόδοξο σενάριο για την πανδημία του κορονοϊού, σε 2 μήνες από τώρα η ανθρωπότητα μπορεί να έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωσή του και να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητά της. Αυτό σημαίνει την επανέναρξη των εγχώριων διοργανώσεων στην Ευρώπη, αλλά και των διεθνών, δηλαδή του Champions League και του Europa League. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι δύο διοργανώσεις της UEFA βρίσκονται αρκετά πίσω. Η μεν πρώτη χρειάζεται 5 ημερομηνίες για προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό, η δε δεύτερη χρειάζεται 7, αφού ακόμα βρίσκεται στη φάση των 16 και δεν διεξήχθησαν όλοι οι πρώτοι αγώνες του συγκεκριμένου γύρου πριν από τη διακοπή.

Αυτές οι 7 ημερομηνίες δεν μπορούν να συμπέσουν με εκείνες των εγχώριων διοργανώσεων, αφού υπάρχουν ομάδες που μπορεί να συμμετέχουν και στις μεν και στις δε. Έτσι, για παράδειγμα, αν η Βασιλεία προχωρήσει μέχρι τον τελικό του Europa League και τον τελικό του εγχώριου κυπέλλου, θα χρειαστεί να δώσει 16 αγώνες για το πρωτάθλημα Ελβετίας, 3 αγώνες για το κύπελλο και 6 αγώνες στην Ευρώπη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε 2 εβδομάδες από τώρα θα πρέπει να αρχίσει να αγωνίζεται ξανά για να προλάβει τα πάντα!

Τι θα συμβεί

Στην τηλεδιάσκεψη της UEFA που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και συζητήθηκαν 7 σενάρια για την ολοκλήρωση της σεζόν, το όριο της 30ής Ιουνίου δεν τέθηκε ως απόλυτο, αλλά ως ενδεικτικό. Με την εξάπλωση να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα, ο Απρίλιος μοιάζει με χαμένος μήνας σε ποδοσφαιρικό επίπεδο για την Ευρώπη και γι' αυτό στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία επεξεργάζονται σενάρια για να γίνουν μονοί οι αγώνες στις διεθνείς διοργανώσεις και να κερδηθούν από εκεί ορισμένες ημερομηνίες ή να δοθεί περιθώριο και τον Ιούλιο.

Ακόμα και αυτές οι κινήσεις ίσως να μην είναι αρκετές. Αν οι κατά τόπους ομοσπονδίες δεν βρουν τρόπο να συρρικνώσουν το καλεντάρι τους (εκτός από το να μετατρέψουν τους διπλούς αγώνες σε μονούς, όπου υπάρχουν) και χρειαστεί να διεξαχθούν όλοι τα εναπομείναντα παιχνίδια, μοιάζει απίθανο να ολοκληρωθεί κανονικά η φετινή χρονιά και να μην επηρεαστεί σημαντικά η σεζόν 2020-2021.

Η UEFA στην πραγματικότητα έρχεται σε ένα δίλημμα: είτε θα διατάξει τη μη ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων τη φετινή σεζόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάδειξη πρωταθλητών και κυπελλούχων (κάτι που διέψευσε ότι σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρός της, Αλεκσάντερ Τσέφεριν) είτε θα μειώσει από τώρα το καλεντάρι της επόμενης σεζόν, ώστε οι τρέχουσες διοργανώσεις να ολοκληρωθούν κανονικά, οι ποδοσφαιριστές να κάνουν διακοπές και να αρχίσουν το 2020-2021 με μερικούς μήνες καθυστέρηση.

Και όλα αυτά, φυσικά, στο αισιόδοξο σενάριο της αποτελεσματικής καταπολέμησης του κορονοϊού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ TOP-20 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ UEFA RANKING

  1. Ισπανία: 12 (11 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου)
  2. Αγγλία: 13 (10 για πρωτάθλημα, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  3. Γερμανία: 12 (10 για πρωτάθλημα, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  4. Ιταλία: 15 (13 για πρωτάθλημα, 1 για ρεβάνς ημιτελικών κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  5. Γαλλία: 14 (11 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου, 1 για τελικό λιγκ καπ, 1 για μπαράζ υποβιβασμού)
  6. Πορτογαλία: 11 (10 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου)
  7. Ρωσία: 11 (8 για πρωτάθλημα, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  8. Βέλγιο: 13 (1 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 10 για πλέι οφ Ι και πλέι οφ ΙΙ, 1 για Europa League πλέι οφ, 1 για τελικό κυπέλλου)
  9. Ολλανδία: 10 (9 για πρωτάθλημα, 1 για τελικό κυπέλλου)
  10. Ουκρανία: 14 (9 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 3 για Europa League πλέι οφ, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  11. Τουρκία: 10 (8 για πρωτάθλημα, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  12. Αυστρία: 13 (10 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για ημιτελικό Europa League πλέι οφ, 1 για τελικό Europa League πλέι οφ, 1 για τελικό κυπέλλου)
  13. Δανία: 17 (3 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 10 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για Europa League πλέι οφ, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  14. Σκοτία: 12 (10 για πρωτάθλημα, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  15. Τσεχία: 16 (7 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 5 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 Europa League πλέι οφ και πλέι άουτ υποβιβασμού, +1 για πλέι άουτ υποβιβασμού, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  16. Κύπρος: 13 (9 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για ρεβάνς φάσης των 16 κυπέλλου, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  17. Ελλάδα: 12 (10 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για ρεβάνς ημιτελικών κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  18. Ελβετία: 20 (16 για πρωτάθλημα, 1 για μπαράζ υποβιβασμού, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  19. Σερβία: 15 (4 για κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, 7 για πλέι οφ και πλέι άουτ πρωταθλήματος, 1 για μπαράζ υποβιβασμού, 1 για προημιτελικούς κυπέλλου, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)
  20. Κροατία: 13 (10 για πρωτάθλημα, 1 για μπαράζ υποβιβασμού, 1 για ημιτελικούς κυπέλλου, 1 για τελικό κυπέλλου)

News 24/7

24MEDIA NETWORK