Θ' αποδειχθεί παράνομη η μεταγραφή του Σάντσο ή όχι;

To γερμανικό 'Der Spiegel' κάνει πόλεμο στη Μάντσεστερ Σίτι ή έχει πολλά ράμματα μαζεμένα για τη γούνα των στελεχών της; Η απόρρητη πληροφορία για τη (δόλια ή μη) απόκτηση του Τζέιντον Σάντσο ενεργοποίησε την Αγγλική Ομοσπονδία.

Θ' αποδειχθεί παράνομη η μεταγραφή του Σάντσο ή όχι;
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Το χρήμα διαφθείρει; Είτε ναι είτε όχι, η αμφιβολία για τις πρακτικές χρήσης του είναι αναπόφευκτη. Πώς η Μάντσεστερ Σίτι ν' απεγκλωβιστεί και ν' αφαιρέσει από πάνω της την ταμπέλα από τη στιγμή που πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ανά έτος χρήσης; Μόνο για την αγωνιστική περίοδο 2017-18 οι 'πολίτες' ανακοίνωσαν, στην ετήσια έκθεσή τους, ότι είχαν έσοδα που υπέρέβησαν τα 500 εκατομμύρια λίρες και τα συνολικά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν στα 10.4 εκατομμύρια λίρες, παρουσιάζοντας νέα αύξηση.

Πρόκειται, βέβαια, για επίσημα που αμφισβητούνται ανά διαστήματα από διάφορες πηγές. Κυρίως, δε, το γερμανικό περιοδικό 'Der Spiegel', του οποίου οι απόρρητες πληροφορίες για 'υπόγειες' και φυσικά παράνομες διαδρομές χρημάτων από χορηγούς προέρχονται από τα περίφημα 'Football Leaks'. Ένα μόνιμο αγκάθι στο δάχτυλο καθενός εξ όσων λειτουργούν παραβιάζοντας τους κανονισμούς της ισονομίας.

Οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που δημοσίευσαν την τακτική των υψηλόβαθμων στελεχών των 'πολιτών' να καμουφλάρουν, προς όφελός τους, συμβόλαια και οικονομικούς όρους με απώτερο σκοπό να 'μαγειρεύονται' τα νούμερα, να εξαλείφεται το έλλειμμα (όπως έχει αποδειχθεί ότι συνέβη) και ν' αποφεύγονται οι κυρώσεις που προκύπτουν από το Financial Fair Play της UEFA. Εικονική πραγματικότητα, με δυο λέξεις.

Αμετακίνητοι από την πάγια θέση τους, οι 'πολίτες' απέφευγαν σταθερά να σχολιάσουν οτιδήποτε, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά αποτελούν παράγωγα υποκλοπών και άλλων παράνομων ενεργειών που μόνο να βλάψουν τη 10ετία προσπάθεια απογείωσης που έχει βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2008. Όπως φυσικά δεν επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν τα όσα το γερμανικό περιοδικό παρουσίασε ως δεδομένο σε ό,τι είχε να κάνει με την παράνομη προσέγγιση απόκτησης του Τζέιντον Σάντσο, κάνοντας λόγο για "οργανωμένη και καθαρή απόπειρα να ζημιώσουν τη φήμη του κλαμπ".

Τον Άγγλο τον γνωρίζεις. Είναι ο 19χρονος Άγγλος που αλλάζει τον κόσμο με της ασίστ του και έφτασε ως τα 'τρία λιοντάρια' του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. Ο μικρός, παιδί γεννημένο στο Λονδίνο από οικονομικούς μετανάστες που πήραν τη ζωή στα χέρια τους και έφυγαν από το Τρίνινταντ & Τομπέιγκο, αγωνίζεται σήμερα στην Ντόρτμουντ, η οποία τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2017 έναντι 8 εκατομμυρίων λιρών και από την άνοιξη του 2018 τον έχει δεσμευμένο με νέο συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών.

Έως ότου ενταχθεί στην Μπορούσια ο Σάντσο ανήκε στη Μάντσεστερ Σίτι. Από την ηλικία των 14 και κρατήστε αυτό το στοιχείο.

Dortmund's Jadon Sancho warms up during a training session one day ahead of the Champions League round of 16 first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Borussia Dortmund at Wembley Stadium in London, Tuesday, Feb. 12, 2019.(AP Photo/Frank Augstein)
Dortmund's Jadon Sancho warms up during a training session one day ahead of the Champions League round of 16 first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Borussia Dortmund at Wembley Stadium in London, Tuesday, Feb. 12, 2019.(AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Προηγουμένως και μέχρι τότε μάθαινε τα μυστικά της μπάλας στην Ακαδημία Χάρφιλντ του Όυξμπριτζ, όχι μακριά από τη γειτονιά που μεγάλωσε. Μεταπήδησε από 'κει στη Γουότφορντ και σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε στα τμήματα υποδομής των 'πολιτών' του Μάντσεστερ.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ρίχνει το μεγεθυντικό φακό του το γερμανικό περιοδικό. Στο 'πώς' ολοκληρώθηκε όλη αυτή η διαδικασία μεταπήδησης.

Οι Ράφαελ Μπούσμαν και Κρίστοφ Βίντερμπαχ που υπέγραψαν το κείμενο του Der Spiegel, έψαξαν -σε βάθος- το θέμα. Υποστηρίζοντας μετά την έρευνά τους πως ενόσω ο Σάντσο έπρεπε ν' αποφασίσει για το ποδοσφαιρικό μέλλον του, άνθρωποι της Σίτι πλησίασαν τον Νιγηριανό ατζέντη Εμέκα Ομπάσι, του γραφείου Elite Project Group Limited, και του έδωσαν 200.000 λίρες για να κλείσει τη δουλειά. Τη σήμερον όλοι οι μεσάζοντες λαμβάνουν προμήθειες για τις συμφωνίες που κάνουν, ασχέτως αν για ευνόητους λόγους οι λίγκες, όπως η Premier της Αγγλίας, επιχειρούν να κλείσουν την κάνουλα και να πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από τους πελάτες τους.

Πού τότε έγκειται η παρανομία; Στο γεγονός πως ένας ποδοσφαιριστής απαγορεύεται ρητά να εκπροσωπείται από μάνατζερ πριν συμπληρώσει το 16ο της ηλικίας του. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Σίτι φέρεται να έχουν καταβάλει χρήματα σ' έναν παράνομα δρώντας ατζέντη που δεν είχε τη δικαιοδοσία να μιλάει εκ μέρους του νεαρού μεσοεπιθετικού.

Η Αγγλική Ομοσπονδία δεν έχασε χρόνο κι άνοιξε φάκελο για την υπόθεση, προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα. Κατά το ρεπορτάζ, δικηγόρος της Σίτι είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια ενέργεια ενέχει ρίσκο, ακόμη και μελλοντικό. Η πληρωμή παρουσιάστηκε πάντως ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του Ομπάσι ως ερευνητή ταλέντων στην Κεντρική και Νότια Αμερική, με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να παραμείνει στο σκοτάδι οποιαδήποτε συναλλαγή.

Θ' αποδειχθεί παράνομη η μεταγραφή του Σάντσο ή όχι;
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Από το πουθενά ωστόσο τα 'Football Leaks' δια μέσου του 'Der Spiegel' αντανακλούν μια άλλη πραγματικότητα. Σαν καθρέπτης...

Photo credits: ap

News 24/7

24MEDIA NETWORK