Τι απέγιναν οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι του 2018

Από τον Κίκο Μακέντα στον Μαρκ Σιφναίο η απόσταση είναι χαώδης. Κάναμε τον απολογισμό των μνημονιακών μεταγραφών που πραγματοποίησε ο μνημονιακός Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2018.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μπροστά από την κερκίδα του ΟΑΚΑ
Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μπροστά από την κερκίδα του ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Παράδοξο, αλλά τα 11 λεπτά του Μαρκ Σιφναίου στο παιχνίδι κυπέλλου με τον ΟΦ Ιεράπετρας, πριν φύγει δανεικός και την προηγούμενη Παρασκευή λύσει οριστικά το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, δεν τον κατατάσσουν ουραγό στη λίστα των ποδοσφαιριστών με τις λιγότερες καταγεγραμμένες συμμετοχές. Τουλάχιστον ένας, ο Αλέν Ραγκουέλ, αφού μέχρι και ο Τζαφάρ Ιρισμέτοφ ή ο Ελιομάρ Καρβάλιο και ο Άντι Βλάχος βρήκαν τρύπα να τρυπώσουν, δεν θα πέσει -μάλλον ποτέ- από το θρόνο του. Αν και ο Γάλλος δεξιός μπακ έμεινε μια ολόκληρη σεζόν (2004-05), ζήτημα είναι αν έπαιζε στα προπονητικά διπλά της Παιανίας έχοντας κατά το παρελθόν εξομολογηθεί πως ο Ισραηλινός Γιτζάκ Σουμ (μέχρι ν' απολυθεί μετά την ανεπαρκή εμφάνιση και την ήττα στο Αϊντχόφεν) "δεν γνώριζε καν ποιος ήμουν".

Τον γεννημένο στο Άμστερνταμ 23χρονο επιθετικό ο Γιώργος Δώνης τον ήξερε φυσικά, αλλά η συγκατάθεσή του προς τον Νίκο Νταμπίζα για την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2018 δόθηκε κάτω από την πίεση για τη συμπλήρωση ενός ρόστερ με Έλληνες παίκτες που δεν θα έχουν υπερβεί το 24ο έτος της ηλικίας τους και μονάχα μια επιλογή από την ξένη αγορά. Ήταν η ποινή που συνόδευε τα σημερινά χρήματα του Γιάννη Αλαφούζου που ήταν κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο ή δεσμευμένα στον τραπεζικό λογαριασμό του και οι σπατάλες απαγορεύονταν. Αναπόφευκτα εντάχθηκαν παιδιά που σ' άλλη περίπτωση μοιάζει δύσκολο να έβρισκαν θέση στον Παναθηναϊκό. Ένας αναγεννήθηκε, κάποιοι άρπαξαν την ευκαιρία, άλλοι παλεύουν ακόμη να καθιερωθούν και υπάρχουν εκείνοι που τους ρούφηξε η μαύρη τρύπα. Συγκεντρώσαμε τα πεπραγμένα του καθενός και τα παραθέτουμε.

Νίκος Βέργος

Τα 401 λεπτά του πρώην 'ερυθρόλευκου' με τα πράσινα αντανακλούν την αδυναμία του να κερδίσει θέσεις στην ιεραρχία των επιθετικών. Στο πρωτάθλημα χρησιμοποιήθηκε μονάχα ως αλλαγή, κυρίως όταν ο Γιώργος Δώνης ήθελε να ρίξει άλλο ένα κορμί στην αντίπαλη περιοχή, ενώ στο κύπελλο πέτυχε το μοναδικό γκολ του αλλά η παρουσία του σημαδεύτηκε από μια χαμένη ευκαιρία στον αποκλεισμό από Λαμία απ' αυτές που δεν χάνονται, σχεδόν σε κενό τέρμα. Τον Γενάρη του 2020 έφυγε για την ισπανική Έρκουλες, ομάδα της τρίτης κατηγορίας, αλλά ο δανεισμός του έληξε και επέστρεψε ξανά στο Κορωπί μήπως και υπό το νέο καθεστώς (Ρόκα-Πογιάτος) ανακτήσει τη θέση του. Λιγοστές οι πιθανότητες βέβαια.

Αργύρης Καμπετσής

Με προσόντα που παραπέμπουν σε φορ κλάσης, ο 21χρονος επιθετικός θα έπρεπε να είχε καταφέρει πολλά περισσότερα από τα 4 γκολ και τη 1 ασίστ στα 44 παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό, σε πρωτάθλημα ή κύπελλο. Στις αρχές της σεζόν 2018-19 λογιζόταν ως η πρώτη επιλογή στο 3-4-3 του Δώνη, αλλά σταδιακά βρέθηκε στη σκιά του Μακέντα και έχασε την αυτοπεποίθησή του. Το κορμί του, η κίνησή του στο χώρο και η τεχνική καταρτισή του τον κάνουν να ξεχωρίζει, τα βασικά της θέσης τα έμαθε καλά στην Ντόρτμουντ. Του λείπει ωστόσο η ευστοχία - ή ενδεχομένως η τύχη στην τελική προσπάθεια (σε απλές ή πιο σύνθετες καταστάσεις), ένα στοιχείο που ανεβάζει μεμιάς τους επιθετικούς. Το τελευταίο τέρμα του εντοπίζεται σε ματς κυπέλλου τον περασμένο Δεκέμβριο, έστω κι αν στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ έδειξε ότι μπορεί να 'ναι μια εναλλακτική λύση του Καρλίτος.

Φεντερίκο Μακέντα

Ο Ιταλός φορ ήταν η μοναδική, διαθέσιμη, προσθήκη από την αλλοδαπή. Αν και είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο διάφορα παιδιά προκειμένου να διεκδικήσουν τη φανέλα με το '9', η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στους Νταμπίζα-Δώνη να έχουν μαζί τους σε προσιτή τιμή έναν ποδοσφαιριστή με παραστάσεις από Premier League και Serie A δεν αφέθηκε άνευ εκμετάλλευσης. Στον Παναθηναϊκό ο Ρωμαίος 'Κίκο', που υπέγραψε αργοπορημένα (αρχές Σεπτέμβρη), έχει ήδη κάνει ρεκόρ προσωπικών παρουσιών (65) στις δέκα διαφορετικές ομάδες που έχει παίξει, όπως επίσης τερμάτων και ασίστ. Ναι εκτελεί τα πέναλτι κι αυξάνει την παραγωγικότητά του, αλλά τα 26 φορές που βρήκε ως σήμερα δίχτυα και οι 7 τελικές πάσες που κατέληξαν σε γκολ, τον έχουν μετατρέψει σ' έναν από τους πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς της πράσινης εποχής. Το κασέ του έχει ανέβει πια και το ενδεχόμενο της πώλησής του, με μια καλή προσφορά, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, από τη στιγμή που ο Καρλίτος έχει ενταχθεί από τον χειμώνα στο 'τριφύλλι'.

Παρουσίαση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων του Παναθηναϊκού κατά το καλοκαίρι του 2018
Παρουσίαση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων του Παναθηναϊκού κατά το καλοκαίρι του 2018 EUROKINISSI SPORTS

Επαμεινώνδας Παντελάκης

Από τον Κρητικό στόπερ οι προσδοκίες δεν ήταν μεγάλες. Όσο αγωνίστηκε, κατά τη μία χρονιά του, πάλεψε να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που συνάντησε. Στα 564 λεπτά των 7 συμμετοχών του δεν θα βρεις ψεγάδι προσπάθειας, ασχέτως αν υστερούσε αγωνιστικά. Παραχωρήθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα και ήταν από τα στελέχη που ενίσχυσαν την επάνοδο στη Super League 1 για όγδοη φορά.

Αχιλλέας Πούγγουρας

Ένας ποδοσφαιριστής που αποδείχθηκε στην πορεία μια value for money λύση. Ήταν πίσω από τον Κολοβέτσιο πέρυσι, τον χρησιμοποιούσε κυρίως ο Δώνης στα άκρα, σταδιακά ωστόσο προσπέρασε τον ανταγωνισμό και έγινε δικαιολογημένα στη δεύτερη σεζόν του ο παρτενέρ του Ολλανδού Μπαρτ Σένκεφελντ στο κέντρο της άμυνας του 'τριφυλλιού'. Ταχύς και άμεσος στις επεμβάσεις, παρόλο που υστερεί σε ύψος κέρδισε τη θέση του από την προετοιμασία και το νέο συμβόλαιο, με αυξημένες απολαβές, ήταν η ανταμοιβή του για την πρόοδο που παρουσίασε μετά την πρώτη σεζόν του με τα 'πράσινα'.

Μαρκ Σιφναίος

Αν ο Ελληνο-ολλανδός επιθετικός, με τη θητεία στο πρωτάθλημα της Ινδίας, πίστευε ότι τα 7 γκολ του στον Απόλλωνα Λάρισας της Super League 2 θα λειτουργήσουν ως πειστήριο αποτελεσματικότητας, δεν επαληθεύτηκε. Ο Παναθηναϊκός επιχειρούσε από πέρυσι να λύσει το συμβόλαιό του, αλλά δεν κατέστη εφικτό και τον παραχώρησε δανεικό. Εφέτος βρέθηκε η φόρμουλα και αποχώρησε έχοντας αφήσει πίσω τα 11 λεπτά στον αγώνα κυπέλλου με τον ΟΦΙ.

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης

Έχοντας ν' ανταγωνιστεί τον 'βούβαλο' του ρόστερ, τον ακλόνητο Εμάνουελ Ινσούα, ο 22χρονος αριστεροπόδαρος ακραίος έχανε αναγκαστικά διότι υπολειπόταν σε δύναμη και εμπειρία. Λίγο πάντως δεν έχει παίξει ως σήμερα, αποτελώντας μια σταθερή λύση είτε στο άκρο της τετράδας στην άμυνα είτε ως εσωτερικός αμυντικός μέσος. Έως ότου χτυπήσει στο ματς των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ, πρόλαβε να φτάσει στις 51 συμμετοχές, με τα 4 περυσινά γκολ του να ενισχύουν την προσφορά του στον Παναθηναϊκό. Εφόσον είναι υγιής, θα έχει ν' ανταγωνιστεί με αβανταζ, λόγω πρότερου βίου, τον Ζαγαρίτη και τον ξένο που ενδεχομένως θα έρθει εν καιρώ.


News 24/7

24MEDIA NETWORK