Το cheat code του Ολυμπιακού απέναντι στους 'μικρούς'

Δεν ήταν η αύρα της μεγάλης πρόκρισης επί της Μίλαν που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη του εύκολη και χωρίς άγχος νίκη στην Ελλάδα μετά τις 2 Σεπτεμβρίου και την 2η αγωνιστική, αλλά η συνύπαρξη των Γκιγιέρμε - Νάτχο οι οποίοι ομορφαίνουν, απλώνουν και κάνουν το παιχνίδι πιο γρήγορο.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πριν ακόμα προσγειωθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, πριν ξεμεθύσουν από την πρόκριση επί της Μίλαν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο βράδυ της Πέμπτης, οι ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν την Λαμία το απόγευμα της Κυριακής και σκόραραν τρεις φορές, ικανοποιώντας φίλους και αντιπάλους. " Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε. Τα παιδιά προσπάθησαν απέναντι στην ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αυτό που είχαμε να κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τους χώρους, γιατί αν ο Ολυμπιακός σε βρει σε ανοικτό γήπεδο, έτσι όπως είναι ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή, μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ομάδα", τόνισε ο Μάκης Χάβος στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα και ο Έλληνας τεχνικός της Λαμίας προστέθηκε σε αυτούς που έχουν μιλήσει ανοικτά για την καλή εικόνα που παρουσιάζει φέτος ο Ολυμπιακός.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς δείχνει η πιο σωστά δομημένη ομάδα του πρωταθλήματος, με δημιουργία που θα ζήλευαν όλες οι υπόλοιπες. Από τα λίγα πράγματα που δεν έχει ο Ολυμπιακός είναι το εύκολο γκολ κάτι που του έχει στοιχίσει στην κούρσα του πρωταθλήματος, με 5 απώλειες βαθμών σε 14 παιχνίδια μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα οι ερυθρόλευκοι πήραν νίκες οι οποίες ήρθαν πολύ πιο δύσκολα από όσο θα έπρεπε βάση της απόδοσης των παικτών στον αγωνιστικό χώρο. Οι 221 τελικές προσπάθειες και το 1 γκολ ανά 10.5 επιθέσεις μαρτυρούν το πρόβλημα αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς, που ακόμα μαθαίνει τη Superleague και τους αντιπάλους του, έχει στη φαρέτρα του όπλα που μπορούν να κρύψουν τις αδυναμίες του ρόστερ.

Στο Contra.gr έχουμε αναφερθεί ξανά στον ευχάριστο πονοκέφαλο που δημιουργούν οι μέσοι του Ολυμπιακού στον Πορτογάλο προπονητή και τις επιλογές που του παρέχουν. Βέβαια, όσο νέα ομάδα είναι οι ερυθρόλευκοι άλλο τόσο νέος στην ελληνική πραγματικότητα και τον τρόπο που θα εκμεταλλευτεί το ρόστερ του είναι ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος όπως είναι φυσικό ακόμα βγάζει συμπεράσματα. Μαθαίνει την Superleague, μαθαίνει τον τρόπο που αγωνίζονται οι περισσότερες ομάδες απέναντι στον Ολυμπιακό και κυρίως μαθαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που διαθέτει ώστε να ξεκλειδώσει άμυνες και να κάνει εύκολη τη ζωή των ποδοσφαιριστών του.

Το cheat code του Ολυμπιακού απέναντι στους 'μικρούς'

Η αλήθεια είναι πως ο Μαρτίνς πειραματίστηκε αρκετά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Είχε στα χέρια του ένα εντελώς καινούργιο σύνολο παικτών, την απαίτηση του συλλόγου να προκριθεί στους ομίλους του Europa League, την επιθυμία του κόσμου να δει λίγο μπάλα μετά από δύο χρόνια ξηρασίας και παράλληλα να μη χάνει βαθμούς στα παιχνίδια. Ο Πορτογάλος δεν θα ήταν δυνατόν να πετύχει όλους τους στόχους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει δουλέψει λάθος. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς φαίνεται πως δεν φοβάται να αλλάξει και να σπάσει αυγά. Το μοναδικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει, είναι να προσθέσει το εύκολο γκολ στους ποδοσφαιριστές του. Από την πλευρά του έχει κάνει όσα χρειάζονται δείχνοντας τον τρόπο (221 τελικές, σε 14 αγώνες, πρώτος στη σχετική λίστα στην Ελλάδα), αλλά δεν μπορεί να κάνει το πλασέ στο τέλος, ούτε να μάθει στους παίκτες του πως να τελειώνουν φάσεις. Αυτό είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις και οι επιθετικοί του Ολυμπιακού δεν το έχουν.

Αυτό που μπορεί να κάνει όμως ο Μαρτίνς και μέχρι τώρα το έχει κάνει αρκετές φορές, άλλες με επιτυχία και άλλες χωρίς, είναι να ανακατέψει την τράπουλα, είτε αυτό το κάνει από ανάγκη (απουσίες παικτών), είτε επειδή η εικόνα της ομάδα το απαιτεί.

Η νίκη απέναντι στη Λαμία ήταν αναμενόμενη, όπως αναμενόμενη ήταν και αυτή απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης για την 8η στροφή του πρωταθλήματος, αλλά αυτή με στην ομάδα του Μάκη Χάβου δεν έχει καμία σχέση με αυτή με τον ουραγό της λίγκας. Κόντρα στην Ελαφρά Ταξιαρχία ο Ολυμπιακός έκανε 7 σουτ εντός περιοχής, 23 επιτυχημένες σέντρες, 5 προσπάθειες έξω από το κουτί και 4 κεφαλιές. Το τρίποντο όμως ήρθε με άγχος στο 89' μετά από παλικαρίσιο γκολ του Δημήτρη Μάνου και γενικότερα το παιχνίδι του να και ανώτερο από τον αντίπαλο δεν ήταν τόσο όμορφο στο μάτι.

Κόντρα στην Λαμία, οι απουσίες των εξτρέμ (Χριστοδουλόπουλος, Ναουέλ, Ποντένσε), ανάγκασε τον Μαρτίνς να βρει ένα τρικ να καλύψει το κενό και εμφάνισε στο γήπεδο ένα 4-3-2-1 με 3 κεντρικούς μέσους και δύο επιθετικά χαφ (Φορτούνη, Φετφατζίδη) σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκερέρο. Με την παρουσία του Γκιγιέρμε και του Νάτχο στην 11άδα πίσω από τον ελευθερωμένο Φορτούνη και παράλληλα την ύπαρξη του Μπουχαλάκη στο κέντρο (ουσιαστικά ο Μαρτίνς έπαιξε με 3, 8άρια), ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε κάτι σαν cheat code καθώς τα πράγματα που μπορούν να προσφέρει το δίδυμο του Βραζιλιάνου με τον Ισραηλινό απέναντι σε ομάδες που παίζουν κλειστά για το αποτέλεσμα δεν έχουν όρια.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί ο Νάτχο με τον Γκιγιέρμε να είναι ποδοσφαιριστές που δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους, αλλά όταν βρίσκονται μαζί στο γήπεδο με την παραπάνω διάταξη μπορούν να κάνουν πιο γρήγορο το παιχνίδι του Ολυμπιακού, να βελτιώσουν τρομερά το passing game και να δημιουργήσουν χώρους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχαν. Ο Βραζιλιάνος μπορεί να άργησε να μπει στην 11άδα, αλλά κάθε του παρουσία σε αυτή αποδεικνύει πως ήταν η καλύτερη μεταγραφική κίνηση των Πειραιωτών το καλοκαίρι του 2018. Ένας ποδοσφαιριστής που μοιράζει σωστά τη μπάλα, με ταχύτητα και κυρίως με κατεύθυνση προς την αντίπαλη εστία.

Όσο δύσκολο και αν είναι το γκολ για τον Ολυμπιακό, όταν υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκονται στην 11άδα παίκτες των οποίων η ευφυΐα τρέχει πιο γρήγορα από όσο μπορούν τα πόδια και η μπάλα, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν άμυνες πριν έρθει η μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου. Με τους παίκτες του Μαρτίνς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμα και σε παιχνίδια που θεωρητικά θα έπρεπε να πάρουν τους 3 βαθμούς (1-1 με Ξάνθη, 1-1 με Παναθηναϊκός, 1-1 με ΑΕΚ, 0-1 με ΠΑΟΚ), το τρικ με δημιουργικά χαφ που δεν χρειάζεται να τρέχουν αλλά να σκέφτονται είναι η λύση για να βγαίνει αποτέλεσμα στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα σε κάθε παιχνίδι. Άλλωστε. ο Νάτχο είναι ένας παίκτης που αγωνίστηκε και ως '10', ενώ ο Γκιγιέρμε μπορεί να υπολογίζεται από πολλούς ως '6' αλλά είναι περισσότερο '8' κάτι που το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτό εκμεταλλεύθηκε ο Ολυμπιακός στην αναμέτρηση με την Λαμία και ήρθε η πρώτη εύκολη νίκη στη Superleague μετά τις 2 Σεπτεμβρίου και το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα το οποίο ολοκληρώθηκε με ένα εμφατικό 5-0 των Πειραιωτών. Από τότε, οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν κερδίσει κανέναν με πάνω από 1 γκολ διαφορά και η συνύπαρξη των δύο, δημιούργησε τόσους πολλούς συνδυασμούς και χώρους που έφεραν ένα ξεκούραστο 3-0, το οποίο γέμισε τους φίλους της ομάδας που βρέθηκαν στις εξέδρες.

Η ποιότητα και η εμπειρία του Νάτχο μαζί με την επιβλητικά παρουσία του Γκιγιέρμε στο κέντρο (εξαιρετικές εμφανίσεις ο Βραζιλιάνος) ελευθερώνουν τον Φορτούνη και δημιουργούν χώρους που καμία ομάδα από τις λεγόμενες μικρές δεν μπορεί να κλείσει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν πριν αρχίσει να κυκλοφορεί η μπάλα στον άξονα από παίκτες που ξέρουν τί να την κάνουν. Όσο δύσκολο είναι όμως να υπάρχει συχνά η συγκεκριμένη σύνθεση, τόσο εύκολο είναι για τον Ολυμπιακό να εκμεταλλευθεί έναν ποδοσφαιριστή με την ποδοσφαιρική λογική και τις πάσες του Βραζιλάνου μέσου, την αποκάλυψη του τελευταίου μήνα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK