Το πρωτόκολλο για τον Σεμέδο ύστερα από το θετικό δείγμα κορονοϊού

Ο Ρούμπεν Σεμέδο βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό 10 ημέρες πριν από τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με την ΑΕΚ. Μπορεί να προλάβει; Τι προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο;

Ο Ρούμπεν Σεμέδο στο ντέρμπι των πλέι οφ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ
Ο Ρούμπεν Σεμέδο στο ντέρμπι των πλέι οφ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρούμπεν Σεμέδο βρέθηκε θετικός σε τεστ κορονοϊού και είναι πιθανό να απουσιάσει από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ, που -εκτός νέου απροόπτου- θα διεξαχθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός ήταν... τυχερός στην ατυχία του, αφού καθυστέρησε μια μέρα την επιστροφή στην Ελλάδα, λόγω προβλήματος στην πτήση του, με συνέπεια να μην έχει έρθει σε επαφή ακόμα με την υπόλοιπη ομάδα, η οποία άρχισε προετοιμασία την Τρίτη.

Παρ' όλα αυτά, οφείλει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο περιγράφεται αναλυτικά στο Πρωτόκολλο Διεξαγωγής του Τελικού Κυπέλλου Ελλάδας και το οποίο εξηγεί τις επόμενες κινήσεις του ίδιου και της ομάδας του.

Τα δύο σενάρια για Σεμέδο

Το πρωτόκολλο διαχωρίζει τα κρούσματα σε ασυμπτωματικά και σε αυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα. Για κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικές υποχρεώσεις και προϋποθέσεις επανόδου στη δράση.

Αν ο Σεμέδο είναι ασυμπτωματικός, η επιστροφή του επιτρέπεται με βεβαίωση του γιατρού της ΠΑΕ και εφόσον πληρούνται 3 προϋποθέσεις. Αρχικά, πρέπει να περάσει 7 ημέρες στην καραντίνα, με τη μέτρηση να αρχίζει από τη στιγμή της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης του COVID-19. Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να έχει δώσει δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα, με τουλάχιστον 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο (ιδανικά την 4η και 5η ημέρα). Τέλος, δεν θα πρέπει να εμφανίσει κανένα από τα συμπτώματα της νόσου (πχ. πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) σε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας.

Σε περίπτωση που ο 26χρονος ποδοσφαιριστής δεν είναι ασυμπτωματικός, το πρωτόκολλο προσαρμόζεται, όσον αφορά την επάνοδό του. Πλην του γιατρού της ομάδας, απαιτείται και βεβαίωση από ειδικό καρδιολόγο κατόπιν ελέγχου, ενώ οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται έχουν διαφοροποιηθεί. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο Σεμέδο θα πρέπει να είναι απύρετος χωρίς χρήση αντιπυρετικών για 3 ημέρες, να μην έχει έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό ή αίσθημα κόπωσης και να έχει δώσει δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα, με περισσότερο από 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο.

Μπορεί να παίξει ο Σεμέδο στον τελικό;

Σε μία άμυνα του Ολυμπιακού που επλήγη ύστερα από την απόφαση της ΕΠΟ που επιβάλλει ο τελικός να διεξαχθεί με τα περσινά ρόστερ, η πιθανή απουσία του Σεμέδο δυσχεραίνει την κατάσταση. Ο 'στυλοβάτης' της άμυνας των πρωταθλητών Ελλάδας ενδέχεται να προστεθεί στις απουσίες (για διαφορετικούς λόγους) των Ομάρ Ελαμπντελαουί, Κώστα Τσιμίκα και Ζοζέ Σα, ήτοι τα 4/5 της φετινής άμυνας της ομάδας.

Τυπικά, υπάρχει χρονικό περιθώριο να ξεπεράσει την ασθένεια και να κάνει μερικές προπονήσεις στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μαζί με τους συμπαίκτες του. Το πρωτόκολλο δεν είναι δεσμευτικό χρονικά, αφού εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθεί ο οργανισμός του κάθε κρούσματος. Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση για τον παίκτη, ο Σεμέδο θα τεθεί εγκαίρως στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς.

Ωστόσο, σε ουσιαστικό επίπεδο, προερχόμενος από μίνι διακοπές και όντας σε καραντίνα για κάποιες μέρες, ο Σεμέδο δεν θα βρίσκεται σε αγωνιστική κατάσταση και σίγουρα οι ελάχιστες ημέρες προπονήσεων (αν απαλλαγεί άμεσα από τον ιό) δεν θα κάνουν τη διαφορά. Οπότε, δεν αποκλείεται και το 'πράσινο φως' να πάρει από τις υγειονομικές αρχές, να μην υπολογίζεται από τον συμπατριώτη του, τουλάχιστον για το βασικό σχήμα, όπου εξάλλου υπάρχουν οι Παπ Αμπού Σισέ και Ουσεϊνού Μπα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK