Ποιος μπορεί να τα βάλει με τον Dimitry Seluk;

Με αφορμή το διαφαινόμενο (δεύτερο) ντεμπούτο του Υaya Touré με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό (Πέμπτη 27/9), η Νίκη Μπάκουλη βουτάει στα άδυτα της ψυχοσύνθεσης (και των επικών δηλώσεων) του Ουκρανού μάνατζερ.

Ποιος μπορεί να τα βάλει με τον Dimitry Seluk;

O Υaya Touré τον αποκαλεί 'Papushka'. Δηλαδή, πατέρα. Και όπως συνηθίζει να κάνει κάθε γιος, έδωσε στο -δεύτερο- παιδί του, το όνομα του 'μπαμπά' του. Επίσης όπως συνηθίζουν ουκ ολίγοι πατεράδες ποδοσφαιριστών με ταλέντο, ο Dimitry Seluk έχει κάνει κακό στην καριέρα του 'γιου' του που θα μπορούσε να γίνει θρύλος στη Manchester City, αν απλά πρόσεχε τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του.

FILE - In this Sunday, April 12, 2015 file photo, Manchester City's Yaya Toure waits for play to resume during the English Premier League soccer match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford Stadium, Manchester, England. With a 110-word apology, Yaya Toure is hoping to mend his relationship with Manchester City manager Pep Guardiola and regain his place in the team. Toure was warned by Guardiola in September that he wouldnt play for the Premier League leaders again until he received an apology over outbursts by the players agent. Dimitri Seluk irritated Guardiola by claiming the manager humiliated Toure by leaving him out of City's squad for the Champions League. (AP Photo/Jon Super, file)
FILE - In this Sunday, April 12, 2015 file photo, Manchester City's Yaya Toure waits for play to resume during the English Premier League soccer match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford Stadium, Manchester, England. With a 110-word apology, Yaya Toure is hoping to mend his relationship with Manchester City manager Pep Guardiola and regain his place in the team. Toure was warned by Guardiola in September that he wouldnt play for the Premier League leaders again until he received an apology over outbursts by the players agent. Dimitri Seluk irritated Guardiola by claiming the manager humiliated Toure by leaving him out of City's squad for the Champions League. (AP Photo/Jon Super, file) AP

Οι δυο τους συνεργάζονται 17 χρόνια, από την εποχή που ο παίκτης του Ολυμπιακού αγωνιζόταν στη βελγική Beveren και είχε χαράξει πορεία για την Metalurh Donetsk -που στη συνέχεια της φάσης χρεοκόπησε. Ο Dimitry Seluk ήταν 40 χρόνων και αντιπρόεδρος του ουκρανικού συλλόγου. O Yaya ήταν 18 και προ της ολοκλήρωσης διετίας στην πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα της καριέρας του.

Ποιος μπορεί να τα βάλει με τον Dimitry Seluk;
FACEBOOK

Από τα 13 έως την ενηλικίωση, αγωνιζόταν στην πατρίδα του (Ακτή Ελεφαντοστού), με τη φανέλα της ASEC Mimosas. Το 2001 ακολούθησε το κύμα των παικτών που ταξίδεψαν για το Βέλγιο. Να σκεφτείς πως το 2003 αγωνίζονταν 14 Ιβοριανοί στην Beveren, oμάδα με έδρα στην περιοχή που βλέπει απέναντι -του ποταμού Schelde- την Αμβέρσα. Η 'Little Anderlecht' είχε κάνει θραύση τη δεκαετία του '70 και στις αρχές του '80, όταν είχε κατακτήσει δυο εθνικά πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα. Παραμένει μέχρι σήμερα, η πρώτη πρωταθλήτρια της χώρας με έδρα σε κοινότητα και όχι σε πόλη.

Ποιος μπορεί να τα βάλει με τον Dimitry Seluk;

Προς τα τέλη του '90 εμφανίστηκαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ του 2001 και της 1ης Ιουλίου του 2006 υπήρχε μια συνεργασία με την Arsenal, που αφορούσε σειρά δανεισμών παικτών και διεξαγωγή φιλικών παιχνιδιών. Η FIFA διέταξε έρευνα, για τη βάση αυτής της συνεργασίας. Το 2001 βλέπεις, είχαν προκύψει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η Arsenal είχε δανείσει στην εταιρία Goal 1.5 εκ. ευρώ, ποσό που φάνηκε να μεταφέρεται στην Beveren. Άρα, υπήρχε παράβαση κανονισμών ιδιοκτησίας, την οποία αρνήθηκαν, μετά βδελυγμίας, οι Gunners. Ομολόγησαν πως έδωσαν 1.5 εκ. ευρώ ως δάνειο χωρίς τόκους που ουδεμία σχέση είχε με τη σωτηρία της βελγικής ομάδας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τους συλλόγους να κρίνονται ως αθώοι. Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, ουκ ολίγοι παίκτες πήγαιναν από τους μεν, στους δε, για δοκιμή. Μεταξύ τους ήταν και ο Touré (2003). Ο Arsène Wenger δεν δυσκολεύτηκε να δει το ταλέντο του. Δυσκολεύτηκε να βρει ποια ήταν η θέση του. Παρ' όλα αυτά, θέλησε να τον υπογράψει. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι υπήρξαν δυσκολίες στην έκδοση εργασιακής άδειας.

Ποιος μπορεί να τα βάλει με τον Dimitry Seluk;

Ο παίκτης δεν μπορούσε να περιμένει να τελειώσει η γραφειοκρατία και πήγε στην Metalurh Donetsk, το Δεκέμβρη του 2003. Ομάδα με την οποία είχε δεσμούς ο Seluk. Το ένα έφερε το άλλο και στο τέλος ο Selouk μιλούσε εκ μέρους του Touré, ενεργούσε εκ μέρους του Touré και διαπραγματευόταν εκ μέρους του Τouré. Μέχρι να βγάλει σχετικό δίπλωμα από τη FIFA, έβαζε μπροστά τον Franjo Vranjkovic. Μετά, έπαιζε μπάλα σε ανοιχτό γήπεδο.

Συνεργάζεται κυρίως με Αφρικανούς 'γιατί είναι πιο πιστοί, ειλικρινείς και αξιοπρεπείς από πολλούς άλλους'

Τον ρώτησαν αν ακόμα οι Αφρικανοί 'κλέβουν' χρόνια όταν έρχονται στην Ευρώπη. Απάντησε, "φυσικά και όχι. Όλα γίνονται πια, μέσω υπολογιστών και του matching system της FIFA". Του θύμισαν πως οι περισσότεροι έχουν ως ημερομηνία γεννήσεως την 1η Ιανουαρίου. "Να σας εξηγήσω: δεν πρόκειται για απάτη. Το θέμα είναι πως στην Αφρική δεν δηλώνουν τα παιδιά τους, μόλις γεννηθούν. Έχουν άλλο σύστημα. Επιπροσθέτως, η Αφρική είναι τεράστια και δεν υπάρχει σε κάθε μέρος ένα κέντρο όπου δηλώνονται τα παιδιά. Οπότε το κάνουν αργότερα. Γι' αυτό πολλά έχουν ως ημερομηνία γέννησης την 1η Ιανουαρίου. Είναι πιο βολικό για τους γονείς. Να πω βέβαια, εδώ ότι πια υπάρχουν και τεστ που δείχνουν τις πραγματικές ηλικίες. Δεν μπορείς να κρυφτείς".

Χειροκρότημα.

Μια πρόχειρη σύγκριση με τους κορυφαίους ατζέντηδες (Raiola και Mendes) δείχνει πως εκείνος έχει μόνο έναν παίκτη, κορυφαίου επιπέδου, τον Touré. Μια πρόχειρη σύγκριση δείχνει και πολλά άλλα. Ο Seluk στέκεται στο ότι "δεν είμαι σαν κάποιους άλλους που αγοράζουν μια εφημερίδα, διαβάζουν για έναν παίκτη και του τηλεφωνούν να του πουν πως θέλουν να τον πάνε σε άλλη ομάδα. Εγώ συναντώ τους παίκτες μου από όταν είναι 18 χρόνων και τους βοηθώ να ωριμάσουν. Είναι όλοι τους σαν παιδιά μου. Δεν παίρνω superstars".

Μου αρέσει να βρίσκω ταλέντα, να δουλεύω μαζί τους για χρόνια. Δεν τους πουλάω για να γίνω πλούσιος, αλλά για να κάνουν την καλύτερη δυνατή καριέρα

Σε σύγκριση που είχε γίνει, μεταξύ των Mendes, Raiola και Seluk σε έντυπο, εκείνος είχε σχολιάσει: "αυτοί ανταγωνίζονται εμένα".

Όμως, πόσους έχει κάνει superstars; "Αυτό είναι θέμα επιλογής. Σας είπα πως προτιμώ να συνεργάζομαι με Αφρικανούς, για τους οποίους είναι πιο δύσκολο να φτάσουν στο κορυφαίο επίπεδο. Πόσους ξέρετε που να τα έχουν καταφέρει;"

"Ι do it my way"

Τον Mané, τον Salah, τον Mahrez, τον Aubameyang, τον Zaha. Να συνεχίσω; "Κάποιοι από αυτούς είναι περισσότερο Άραβες, από Αφρικανοί. Ο Aubameyang έχει γαλλικό διαβατήριο. Ο Mané, ναι, είναι καλό παράδειγμα. Αν και προς το παρόν δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Yaya ή τον Drogba. Α, και μια που αναφέρατε το όνομα του, δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι το βραβείο του καλύτερου Αφρικανού παίκτη δόθηκε το 2016 στον Aubameyang. Έπρεπε να το πάρει ο Yaya, αφού η χώρα του πήρε το Παναφρικανικό. Ο Aubameyang δεν κέρδισε τίποτα. Και έχει γαλλικό διαβατήριο.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Η FIFA μιλά χρόνια για τον ρατσισμό. Ο Yaya ήταν ο καλύτερος παίκτης της Premier League το 2014. Ποιος όμως πήρε το βραβείο του καλύτερου παίκτη; Ο Luis Suárez. Με όλο το σεβασμό προς αυτόν, ο Yaya σκόραρε περίπου τα ίδια γκολ και είναι μέσος. Σκόραρε και στα δίχτυα των καλύτερων ομάδων. Όχι σε αυτά της Cardiff. Αλλά όπως έχει πει και ο Frank Sinatra, I do it my way".

Το σύστημα που αντέγραψαν όλοι και δοκιμάστηκε πρώτη φορά στον Ολυμπιακό

Η αλήθεια είναι πως ο Touré ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος Αφρικανός και εκ των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του πλανήτη (στο Νο8), το 2016. Κατά συνέπεια, ο Seluk δεν είχε ποτέ ανάγκη άλλους πελάτες. Ανεξάρτητα από το αν στο πελατολόγιο του υπάρχουν και άλλοι.

Η τακτική που ακολουθούσε για να παίρνει ό,τι θέλει, αποκαλύφθηκε από Βρετανούς, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι "εκβίαζε ποδοσφαιρικούς κολοσσούς με τον εξής τρόπο: έλεγε πως ο τάδε παίκτης δεν είναι ευχαριστημένος και ότι σκέφτεται να φύγει. Προκαλούσε πανικό και τελικά, έπαιρνε για τον πελάτη του τα χρήματα που ήθελε". Σε δεύτερο χρόνο, έγινε κολλητός με τα πιο ισχυρά αφεντικά. Του τύπου να τους καλεί ό,τι ώρα θέλει.

Olympiacos' Yaya Toure from Ivory Coast, right, challenges for the ball with AEK's Vladan Ivic from Serbia during the Greek Cup Final soccer match in Panakritio Stadium, Heraklion, Greece, Wednesday, May 10, 2006. Olympiakos Piraeus beat AEK Athens 3-0 in the Greek Cup final with goals from Michalis Konstantinou, Nery Castillo and AEK midfielder Vladan Ivic, who headed into his own net. Olympiakos has already clinched this season's league championship. (AP Photo/Newsports) ** GREECE OUT **
Olympiacos' Yaya Toure from Ivory Coast, right, challenges for the ball with AEK's Vladan Ivic from Serbia during the Greek Cup Final soccer match in Panakritio Stadium, Heraklion, Greece, Wednesday, May 10, 2006. Olympiakos Piraeus beat AEK Athens 3-0 in the Greek Cup final with goals from Michalis Konstantinou, Nery Castillo and AEK midfielder Vladan Ivic, who headed into his own net. Olympiakos has already clinched this season's league championship. (AP Photo/Newsports) ** GREECE OUT ** AP

Το deal με τους ερυθρόλευκους υπεγράφη το 2005 για τρία χρόνια και 1,2 εκ. ευρώ -για το 50% των δικαιωμάτων του. Ο Seluk είχε το 20% και από τον Γενάρη του 2006 άρχισε να πιέζει για την πώληση του. Πέταξε και ένα "δεν τον σέβονται, έκανε ταξίδι 12 ωρών από την Αφρική", μετά τις υποχρεώσεις του Yaya στο Copa Africa, πριν καταλήξει στο "αν σε κάτι τόσο φυσιολογικό ο Ολυμπιακός δεν σέβεται τον Touré, ο Touré δεν θα σεβαστεί τον Ολυμπιακό. Αν θέλει να βγάλει λεφτά από εκείνον, πρέπει να τον πουλήσει τώρα". Τι είχε συμβεί όμως;

Οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν με την ΑΕΚ και σε περίπτωση νίκης θα διασφάλιζαν τον τίτλο. Ο Touré είχε επιστρέψει με μια σχετική καθυστέρηση και βαρύτερος κατά 10 κιλά. Οι συμπαίκτες του δεν είχαν το παραμικρό θέμα, να παίξει στο σημαντικό ματς, κάτι που έγινε και ο παίκτης ήταν εξαιρετικός, μέχρι την αλλαγή του. Μετά το τέλος δήλωσε "λατρεύω τον Ολυμπιακό και θέλω να μείνω για άλλα δέκα χρόνια".

Βλέπεις μια διάσταση απόψεων, έτσι; Δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση.

Η φραστική 'καταστρόφα'

Ο Seluk ήθελε να ελέγχει ό,τι αφορούσε τον Touré. Μέχρι και τα πρόστιμα του. Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, οι Πειραιώτες απλά στάθηκαν στο ότι επισήμως ο ατζέντης του Αφρικανού ήταν άλλος. Κάπως έτσι, ο Seluk άρχισε τις διαδικασίες έκδοσης άδειας. Έκανε και κάτι άλλο: έπρηξε το 'γιο' του, στο βαθμό που να βρίσκει χαζές δικαιολογίες (πχ. μια χαλασμένη δορυφορική κεραία που δεν αντικαταστάθηκε πάραυτα) για να λέει πως θέλει να φύγει.

Όταν δεν εκδόθηκε εγκαίρως η βίζα εισόδου και παραμονής της συζύγου και των παιδιών του στην Ελλάδα είπε ότι θέλει να φύγει, για τελευταία φορά. Είχε προηγηθεί το "ο Yaya θα φύγει 100% από τον Ολυμπιακό" μετά την ανακοίνωση της ΠΑΕ για την ημερομηνία που έπρεπε να είναι στην Ελλάδα ο παίκτης -διαφορετικά δεν θα έπαιζε πουθενά.

Μεταξύ άλλων, η μπάλα του Seluk πήρε και τον Sollied "που πήρε παίκτες σαν τον Ouaddou. Καταστρόφα! Με αυτούς θα παίξει στο Champions League; Του πρότεινα κάποιους και του είχα πει πως αν δεν έπαιζαν καλά σε τρεις μήνες, θα ζητούσα εγγράφως συγγνώμη. Ο προπονητής διάλεξε άλλους. Ελπίζω να έχει το θάρρος να ζητήσει αυτός συγγνώμη από τον Κόκκαλη, σε τρεις μήνες".

Η κατάληξη ήταν η έξοδος του Touré για τη Monaco, κίνηση που έβαλε στο ταμείο του Ολυμπιακού 3.000.000 ευρώ -τα διπλάσια από όσα είχε δώσει για να τον πάρει.

Και η πρακτική 'καταστρόφα'

Αυτά που έγιναν με τον Ολυμπιακό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα δεινά υπέβαλε ο Seluk τον Touré στη Manchester City. Την οποία διάλεξε για εκείνον, αντί της πρωταθλήτριας Chelsea. "Του είπα πως είναι η μοίρα του στη City, διότι του πρόσφερε μια πρόκληση, στην οποία θα ήταν πρωταγωνιστής".

Εκεί πήγε από την Barcelona, όπου είχε δώσει ένα ακόμα ρεσιτάλ ο Ουκρανός. Όπως πάντα, πέταξε το "δεν είναι ευχαριστημένος" και το "δεν τον σέβονται". Η Barça δεν ένιωσε και έθεσε ως ποσό φυγής τα 25 εκ. ευρώ. Οι πληροφορίες ήθελαν τη City να θέλει τον παίκτη, αλλά για λιγότερα χρήματα. Ο Seluk είχε δηλώσει "αν φύγει θα πάει σε σημαντικότερο οργανισμό, όχι σε κάποιον που όλο μιλάει, αλλά δεν καταθέτει πρόταση. Δεν δείχνει πλούσιος σύλλογος, αλλά χρεοκοπημένος". Τη συνέχεια την ξέρεις.

Ο επίλογος άνηκε στον Touré που αποκάλυψε πως ο Guardiola δεν του μιλούσε στη Βαρκελώνη και πως ήταν πραγματικά κρίμα, γιατί ήθελε να ολοκληρώσει εκεί την καριέρα του (ναι, η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως). Ο Seluk επαύξησε με το "η Barcelona έκανε ίσως τη μεγαλύτερη ηλιθιότητα των τελευταίων 25 χρόνων".

Manchester City's Yaya Toure, who scored both their goals, celebrates with his head coach Pep Guardiola after the English Premier League soccer match between Crystal Palace and Manchester City at Selhurst Park stadium in London, Saturday, Nov. 19, 2016. (AP Photo/Matt Dunham)
Manchester City's Yaya Toure, who scored both their goals, celebrates with his head coach Pep Guardiola after the English Premier League soccer match between Crystal Palace and Manchester City at Selhurst Park stadium in London, Saturday, Nov. 19, 2016. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Η Manchester City τώρα, έδινε 1 εκ. ευρώ το μήνα στον Touré. Παρ' όλα αυτά, ο Seluk είχε πάντα έναν λόγο να γκρινιάζει. Από τις φωτογραφίες στο γήπεδο έως τις φανέλες στην μπουτίκ. Ως είθισται πέταξε και το "θα φύγουμε τον Μάιο". Κάτι που δεν έγινε, γιατί οι 'πολίτες' έδωσαν 52,2 εκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια και ό,τι άλλο ήθελε ο Ουκρανός.

Το επόμενο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν η τούρτα που δεν αγόρασαν τα αφεντικά στο 'παιδί' του, στα 31α γενέθλιά του. Έγινε έξαλλος όταν είδε τις φωτογραφίες από τις τούρτες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο Abu Dhabi. Μάντεψε τι ακολούθησε; Ναι, το "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φύγει ο Yaya το καλοκαίρι. Τον έκαναν να νιώσει σαν να είναι τίποτα. Ο ίδιος ο παίκτης έκανε repetition του "θέλω να τιμήσω το συμβόλαιο μου". Έκανε ένα rethinking τον Γενάρη του 2016.

Κάπου εκεί προέκυψαν οι πληροφορίες για την άφιξη του Guardiola

Δεν ήταν να δει τα σχετικά ρεπορτάζ ο Seluk. Αφηνίασε. Η πρώτη αντίδραση ήταν ότι πρόκειται για 'καταστροφικό λάθος', σχολιάζοντας, "και ο παππούς μου θα έπαιρνε πρωτάθλημα με την Bayern. Όσο για την Barcelona, ο Messi την έφτιαξε. Όχι ο Guardiola. Ας δούμε πόσο καλός είναι αν αναλάβει ομάδα που δεν έχει να ξοδέψει μισό δισεκατομμύριο ευρώ". Είδαμε. "Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει αλλά ο Mancini πήρε την Premier League στη δεύτερη σεζόν του, στη City. Ομοίως και ο Pelegrini", εξήγησε φέτος στο These Football Times. Τότε είχε πει το εξής:

"Ο Yaya κέρδισε όλους τους τίτλους στην Αγγλία χωρίς τον Guardiola. Πείτε μου τι θα κερδίσει ο Guardiola χωρίς τον Yaya;"

Η κάθε άλλο παρά αγαστή συνεργασία συνεχίστηκε, τα media έπαιρναν διαρκώς νέους τίτλους, με τον Seluk να λέει κάποια στιγμή πως "βρήκαμε έναν συμβιβασμό και συνεχίσαμε από εκεί". Δεσμεύτηκε να πει σε μελλοντικές συνεντεύξεις, με λεπτομέρειες, όσα έζησε το 'παιδί' του, διόρθωσε όσους έγραφαν ότι στο μυαλό του ο Pep είναι κακός προπονητής ("υπάρχουν τόσοι που 'χουν κάνει καριέρα σε διαφορετικές συνθήκες και περιόδους. Προφανώς και είναι καλός προπονητής. Το δείχνουν τα αποτελέσματα. Σημασία πάντα, έχουν και τα budget".

Manchester City manager Pep Guardiola, left, talks to Manchester City's Yaya Toure during the English FA Cup semifinal soccer match between Arsenal and Manchester City at Wembley stadium in London, Sunday, April 23, 2017. (AP Photo/Alastair Grant)
Manchester City manager Pep Guardiola, left, talks to Manchester City's Yaya Toure during the English FA Cup semifinal soccer match between Arsenal and Manchester City at Wembley stadium in London, Sunday, April 23, 2017. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Τον ρώτησαν αν ο Touré του είπε πως το παράκανε, όταν σε συνέντευξη του 2016, αποκάλεσε ό,τι αρχίζει από 'α' τον Guardiola. "Ποτέ δεν θα το έκανε αυτό. Είναι μεγάλος άνδρας πια. Δεν είναι παιδί. Έχει τη δική του άποψη, αλλά καταλαβαίνει και τη δική μου". Παρεμπιπτόντως, το Σεπτέμβρη του 2016 ο Guardiola είχε αφήσει τον Yaya εκτός Champions League και ο Seluk, μεταξύ πλήθος άλλων, είχε πει ότι "εάν κατακτήσει το Champions League φέτος, τότε θα ταξιδέψω στην Αγγλία και θα πω στην τηλεόραση ότι ο Guardiola είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Εάν όμως, η City δεν κατακτήσει το Champions League τότε εύχομαι ο Πεπ να έχει τα @ρχ... να πει ότι είχε άδικο που ταπείνωσε έναν σπουδαίο παίκτη όπως ο Yaya, αφήνοντας τον εκτός διοργάνωσης".

Ο προπονητής πάλι ήταν λιτός. Εξήγησε πως αν ο ατζέντης δεν ζητήσει συγγνώμη, ο πελάτης του θα μείνει εκτός ομάδας. Ζήτησε; Όχι.

Φέτος επανήλθε στο θέμα (φευ), λέγοντας κάτι που αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τη σχέση του με τον Yaya.

"Αν τα λόγια που επηρέασαν την καριέρα του στη Manchester City, ήταν θέλημα της μοίρας. Τίποτα άλλο. Θα πηγαίναμε κάπου αλλού. Όταν επιλέγω ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για έναν παίκτη, ενδιαφέρομαι μόνο για αυτόν και την οικογένεια του. Όχι για τα λεφτά. Είμαι αρκετά πλούσιος".

Ζήτησε γενικότερα, συγγνώμη από τον Guardiola; "Όταν πληγώνω κάποιον, είμαι πάντα έτοιμος να ζητήσω συγγνώμη. Δεν θέλω να πληγώνω τους ανθρώπους. Και δεν είπα κάτι για να πληγώσω τον Guardiola. Στην πραγματικότητα, είμαστε φίλοι με την οικογένεια του. Ξέρω τον αδελφό του, πηγαίνω στα γενέθλια των παιδιών του. Ίσως τα πράγματα να έδειξαν χειρότερα, εξαιτίας των τίτλων στα media. Λυπάμαι για αυτό. Δεν βοηθούν και τα αγγλικά μου".

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2018, όταν ο Touré ξεσπάθωσε εναντίον του Καταλανού. Μεταξύ πολλών άλλων, είπε στο France Football πως "έμοιαζε να με ζηλεύει, με έβλεπε ως αντίπαλο, καθώς έπαιρνα τα φώτα από πάνω του. Ήταν σκληρός μαζί μου, πιστεύετε θα ήταν το ίδιο με τον Ινιέστα; Έφθασα στο σημείο να αναρωτηθώ, εάν ήταν για το χρώμα το δέρματος μου.

"Ίσως, οι Αφρικανοί να μην έχουν την ίδια μεταχείριση από όλους τους ανθρώπους. Όταν βλέπεις ότι ο Πεπ έχει συχνά προβλήματα με Αφρικανούς - όπου κι αν ήταν - αναρωτιέσαι".

Είναι πολύ έξυπνος για να πιαστεί. Δεν θα το παραδεχθεί ποτέ. Τη μέρα που θα βάλει πέντε Αφρικανούς στην ενδεκάδα, υπόσχομαι θα του στείλω ένα κέικ. Επιπλέον, θέλει να κυριαρχεί και να έχει υπάκουους παίκτες, οι οποίοι να του φιλούν τα χέρια". Ο Seluk το πέρασε στο επόμενο επίπεδο, που... όπως αποδείχθηκε υπήρχε.

"Ο Guardiola έχει στρέψει εναντίον του ολόκληρη την Αφρική, θα πέσει πάνω του η κατάρα της ηπείρου και θα είναι χειρότερη από εκείνη του Béla Guttmann στην Βenfica (πριν 56 χρόνια καταράστηκε την ομάδα της Λισαβόνας να μην πάρει ευρωπαϊκό για 100 χρόνια), όσα λεφτά και αν έχει στη διάθεσή του. Είναι χειρότερος από σκυλί. Το σκυλί είναι ένα συμπαθητικό, φιλικό προς τον άνθρωπο πλάσμα.

Αν οι ιδιοκτήτες της Σίτι νομίζουν ότι τους αγαπάει πραγματικά είναι γελασμένοι, ήρθε στον σύλλογο απλώς για να βγάλει εκατομμύρια από αυτούς". Ο Καταλανός αρκέστηκε στο "δεν αξίζει να σχολιάσω". Τακτική που ακολούθησε και μετά την πρεμιέρα του φετινού UEFA Champions League, όταν μετά το 1-2 της City από τη Lyon, ο Seluk πόσταρε αυτό.

Προφανώς και γνωρίζεις ότι μετά το "ο Yaya θα παίξει και για μια λίρα την εβδομάδα" του Ουκρανού, ο παίκτης συμφώνησε να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (2/9), με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αντάλλαξαν χειραψία μετά το πρώτο ματς με την Burnley. Για ποσό που δεν είναι μια λίρα την εβδομάδα.

Σε ρωσική ιστοσελίδα, τη sport24.ru, ο Seluk είπε πως ο παίκτης του απέρριψε πρόταση 50 εκ. ευρώ για να γυρίσει στο λιμάνι -άφησε να εννοηθεί πως τα πρόσφερε η Milan- "όπου έφτιαξε το όνομά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο" και ο Yaya ποτέ δεν ξέχασε την ευγένεια, τη ζεστασιά και την αγάπη που αισθάνθηκε παίζοντας για τον Ολυμπιακό. Επέστρεψε σε ένα από τα ποδοσφαιρικά του σπίτια". Κατά την προσφιλή του συνήθεια, δημιούργησε και κλίμα, λέγοντας "ο Ολυμπιακός θα γίνει ακόμα πιο δυνατός με τον Yaya και πιστεύω ότι έχει στεναχωρηθεί ο Ιβάν Σαββίδης και ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ καθώς θα κατάλαβαν πολύ καλά ότι ο Ολυμπιακός δυναμώνει ξανά".

Στη φωτογραφία τον βλέπεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το 2010 είχε πει για αυτόν ότι "έχω το τηλέφωνό του και έχω μιλήσει μαζί του. Ήταν πριν από μήνες αλλά δεν καταλήξαμε κάπου. Έχει πολλούς ανθρώπους δίπλα του που του βάζουν λόγια και έτσι δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις συνεργασία. Εγώ είμαι πάντα ανοιχτός. Έδωσε πολλά λεφτά ο κύριος Μαρινάκης και πήρε αρκετούς παίκτες αλλά απ’ όσο μαθαίνω δεν έπιασαν τόπο. Τα χρήματα ξοδεύτηκαν σε ποδοσφαιριστές που δεν τα άξιζαν ή άξιζαν πολύ λιγότερα".

Νερό και αλάτι.

Photo: AP, Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK