3 άνθρωποι του αθλητισμού που στήριξαν Τραμπ κι έκαναν κωλοτούμπα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε μόνο τις εκλογές των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά έχασε και οπαδούς του, ανθρώπους του αθλητισμού που κάποτε τον στήριξαν. Ιδού 3 εξ αυτών.

Ο Μάικ Τάισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου ανακοίνωσε τον συμβιβασμό με τον ατζέντη του, Μπιλ Κλέιτον, με τον σύμβουλό του, Ντόναλντ Τραμπ, Νέα Υόρκη | Τετάρτη 27 Ιουλίου 1988
Ο Μάικ Τάισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου ανακοίνωσε τον συμβιβασμό με τον ατζέντη του, Μπιλ Κλέιτον, με τον σύμβουλό του, Ντόναλντ Τραμπ, Νέα Υόρκη | Τετάρτη 27 Ιουλίου 1988 AP PHOTO/RICHARD DREW

Η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ βάζει τέλος σε μία εποχή που προκάλεσε μεγάλο διχασμό στη χώρα. Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος Αμερικανός πρόεδρος και ετοιμάζεται να πάρει τα σκήπτρα από την ίσως πιο διφορούμενη προσωπικότητα που έλαβε ποτέ το χρίσμα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ δεν άρπαξε με πραξικόπημα την εξουσία τον Ιανουάριο του 2017, αλλά κέρδισε τον θώκο εξαιτίας των 62.984.828 ψήφων και της πλειοψηφίας στους εκλέκτορες, σε σχέση με την αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, Χίλαρι Κλίντον. Ομοίως, στις φετινές εκλογές, ο 74χρονος εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών έχει ξεπεράσει τις 70.000.000 ψήφους με την καταμέτρηση στο 93%, κάτι που σημαίνει ότι διαθέτει τεράστιο πολιτικό ρεύμα στη χώρα.

Αναπόφευκτα, ορισμένοι από τους ακολούθους του, αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με την πολιτική, είναι άνθρωποι του αθλητισμού. Και όχι άγνωστοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί γνωστοί άνθρωποι του αθλητισμού που συντάχθηκαν ανοιχτά με τον Τραμπ και τον στήριξαν με τον δικό τους τρόπο. Μέχρι που... σταμάτησαν να τον στηρίζουν. Ιδού 3 τέτοιες περιπτώσεις.

Μάικ Τάισον

Το 1988, ο Τραμπ χρηματοδότησε τον αγώνα του Μάικ Τάισον με τον Μάικλ Σπινκς, που διήρκεσε 91 δευτερόλεπτα (εύλογος ο νικητής). Ήταν η αρχή μιας καλής σχέσης που διήρκεσε 3 δεκαετίες. Ο άλλοτε κορυφαίος πυγμάχος του κόσμου υπήρξε υποστηρικτής του Τραμπ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. "Νομίζω πρέπει να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ας δοκιμάσουμε κάτι νέο. Ας τρέξουμε τις ΗΠΑ ως επιχείρηση, όπου δεν μετράει το χρώμα. Όποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά, ας την πάρει", είχε δηλώσει στη Huffington Post. Μάλιστα, υπήρξε και η παρακάτω προσπάθεια να δικαιολογήσει τα ρατσιστικά σχόλια του Τραμπ για τους μετανάστες: "Δεν ήξερε πώς να τα πει. Ήταν ωμό και χρειάζεται κάποιος να δουλέψει μαζί του για το πώς θα περνάει τα μηνύματα. Όμως είναι ένας μέσος άνθρωπος, όπως όλοι. Χρειάζεται τον χρόνο του να βελτιωθεί. Δεν νομίζω ότι τα πιστεύει αυτά για τους Λατινοαμερικανούς".

Η κωλοτούμπα: "Αυτές οι εκλογές θα είναι η 1η φορά που θα ψηφίσω. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα, λόγω του ποινικού μητρώου μου. Είμαι περήφανος που επιτέλους ψηφίζω", έγραψε στα social media του ο 54χρονος Τάισον. Η αλήθεια είναι ότι δεν αποκάλυψε ποιον θα ψηφίσει, όμως το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα προχώρησε στην... απαγορευμένη -για τον Τραμπ- κίνηση, το γονάτισμα για το κίνημα Black Lives Matter, πιθανότατα υποδηλώνει την επιλογή του.

Κόνορ Μακγκρέγκορ

"Καταπληκτικός πρόεδρος. Πιθανότατα ο καλύτερος όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Σίγουρα ένας εξ αυτών όπως και να 'χει, αφού βρίσκεται πάνω από πολλούς, εκπληκτικούς, γίγαντες προκατόχους. Δεν είναι κάτι εύκολο". Αυτό έγραφε σε tweet του ο Κόνορ Μακγκρέγκορ μόλις τον φετινό Ιανουάριο, 3 ημέρες έπειτα από τη νίκη του επί του Ντόναλντ Σερόνι για το UFC246, που σήμανε την επάνοδό του στο 'οκτάγωνο' ύστερα από έναν χρόνο. Το tweet ήταν απάντηση σε tweet του Τραμπ για την επέτειο της ορκωμοσίας του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ύστερα από αυτά τα λόγια του MMAer (με το UFC και τον επικεφαλής του, Ντάνα Γουάιτ, ανοιχτά φίλα προσκείμενους στον Αμερικανό πρόεδρο), ο Τραμπ ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις, δίνοντας συγχαρητήρια στον Ιρλανδό για τη νίκη του.

Η κωλοτούμπα: Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο 32χρονος μαχητής έκανε λόγο ίσως για τον GOAT των Αμερικανών προέδρων. Αν βρισκόταν στις ΗΠΑ, λογικά θα τον ψήφιζε, σωστά; Λάθος. Μέχρι την Παρασκευή ο Μακγκρέγκορ δεν πήρε θέση στο προεδρικό δίλημμα και πριν από δύο ημέρες έκανε ένα tweet με απόκρυφο μήνυμα, όπου ξανά απέφυγε να πάρει θέση υπέρ του "καλύτερου όλων των εποχών". "Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ, χώρα που αγαπάω, να σταθεί δίπλα της και να την οδηγεί τη νύχτα με φως από ψηλά", ήταν το μήνυμά του. Ενωτικό ναι, τραμπικό, μπα.

Ντένις Ρόντμαν

Το 2018, ο Ντένις Ρόντμαν έκλαιγε στον 'αέρα' του CNN, όταν μιλούσε για τη συνάντηση στη Σιγκαπούρη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, δύο... φίλους του. Συνάντηση ιστορική, στην οποία παρευρέθηκε και ο ίδιος και για την οποία ίσως έπαιξε ρόλο, αφού τα ταξίδια του στη Βόρεια Κορέα και η εγκάρδια σχέση με τον ηγέτη της χώρας είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Το 2019, άρχισε να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τον πρόεδρο Τραμπ. "Μου αρέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν μου αρέσει ως πρόεδρος, αλλά είναι και γαμάτος τύπος. Ο Ντόναλντ Τραμπ με κάνει να γελάω. Προσπαθεί να είναι πιο... σεπτός και τον πειράζω γι' αυτό κάθε φορά που τον βλέπω. Δεν τον βλέπω ως πρόεδρο, τον βλέπω ως φίλο. Μπορώ να καθίσω και να μιλήσω μαζί του, να πιω μια μπύρα", είχε δηλώσει στο Sports Illustrated.

Η κωλοτούμπα: Το 2020 ήταν σαφής ότι δεν τού άρεσε η πολιτική του Τραμπ. Χρειάστηκε βέβαια και μία δολοφονία πολίτη από αστυνομικό για να πάρει θέση, αλλά τελικά το έκανε. Λίγες ημέρες έπειτα από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κι ενώ υπήρχαν έντονες διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ, ο Τραμπ τουίταρε το περίφημο μότο "Make America Great Again"'. Μία από τις απαντήσεις που δέχθηκε ήταν από τον Ρόντμαν: "Κάντε την Αμερική ασφαλή για τις μειονότητες".


News 24/7

24MEDIA NETWORK