H Τέιλορ Tάουνσεντ βαρέθηκε να ακούει για τα κιλά της

Το US Open καλύπτει καθημερινά τις βασικές ανάγκες του μέσου φίλου του αθλητισμού: έχει σασπένς, εκπλήξεις (η 23χρονη Τάουνσεντ άφησε εκτός την κάτοχο του 'στέμματος', Χάλεπ), τον Νικ Κύργιο να προσφέρει από μια συγκίνηση κάθε μέρα και τον Γκαέλ Μονφίς να καρφώνει με 360! Στο μενού και η Μαρία Σάκκαρη που παίζει με το νο2 την Παρασκευή.

Η Τέιλορ Τάουνσεντ άκουγε διαρκώς για τα κιλά της και ότι δεν μπορεί να διακριθεί στο τένις. Ώσπου αποφάσισε να μην ακούει κανέναν και τίποτα
Η Τέιλορ Τάουνσεντ άκουγε διαρκώς για τα κιλά της και ότι δεν μπορεί να διακριθεί στο τένις. Ώσπου αποφάσισε να μην ακούει κανέναν και τίποτα. AP PHOTO/KEVIN HAGEN

Kαι να μην είσαι φαν του τένις, όσα συμβαίνουν στο φετινό US Open θα σε κάνουν. Εννοώ αν ανήκεις σε αυτούς που απολαμβάνουν να παρακολουθούν αθλητικά γεγονότα (και όχι μόνο λόγω ελληνικών συμμετοχών, όπως εκείνη της Μαρίας Σάκκαρη κόντρα στο νο2 του κόσμου, Άσλεϊ Μπάρτι, το απόγευμα της Παρασκευής), τα οποία διαθέτουν όλα τα must (σασπένς, ανατροπές, εκπλήξεις και... μπρίο των μετεχόντων), το τέταρτο και τελευταίο Grand Slam της χρονιάς είναι ο απόλυτος προορισμός. Βλέπεις, κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι.

Στις 28/8 ο Στέφανος Τσιτσιπάς (No8) αποκλείστηκε από τον Αντρέι Ρουμπλέφ (No43) -ο οποίος πήγε στo USTA Billie Jean King National Tennis Center της Νέας Υόρκης, ως ο τύπος που νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ στο Σινσινάτι. Ήταν η συνάντηση των καλύτερων νέων που υπάρχουν εκεί έξω (αμφότεροι είναι 21 χρόνων). Στο τέταρτο σετ, ο καλύτερος Έλληνας τενίστας προσπαθούσε να  ρεφάρει για λάθη που είχαν προηγηθεί και στο 4-3 ο umpire πήρε απόφαση που κατά τον Τσιτσιπά ήταν λανθασμένη. Ακολούθησε το “για κάποιο λόγο, έχεις κάτι εναντίον μου. Δεν ξέρω τι, ίσως γιατί είσαι Γάλλος. Και όλοι οι Γάλλοι είστε περίεργοι. Δώσε μου προειδοποίηση. Δεν με νοιάζει. Δώσε μου προειδοποίηση, δώσε μου προειδοποίηση, ναι, δώσε μου προειδοποίηση. Δεν με νοιάζει. Δώσε μου προειδοποίηση”.

Βέβαια, αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στο νέο σόου του Νικ Κύργιου (No30), ο οποίος αποκάλεσε διεφθαρμένη την Ένωση του παγκοσμίου τένις (για το πρόστιμο των 167.000 δολαρίων, λόγω 'κακής συμπεριφοράς' στο Cincinnati Masters. Ti έκανε; Ιδού.

Αργότερα ο Ελληνοαυστραλός ανασκεύασε, εξηγώντας πως αυτό που ήθελε να πει ήταν πως κρίνουν με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, οι υπεύθυνοι. Στα κορτς νίκησε τον Στιβ Τζόνσον (Νο86) στον πρώτο γύρο (με διαδοχικά σετ και τελικά με 6-3, 6-7, 4-6), με τον αγώνα να περιλαμβάνει και τον εξής τρυφερό περιστατικό.

 ➜ Τζόνσον προς τον Κύργιο: θες να παίξεις γ... τένις ή να δώσεις σόου.

 ➜ Κύργιος προς τον umpire: Αυτή είναι η δουλειά σου; Γιατί δεν κοιτάς τους ανθρώπους που έρχονται, ενώ κάνω το πρώτο σερβίς. Έρχονται από εκεί (δείχνει την εξέδρα), στο πρώτο σερβίς. Προφανώς, ενώ πήγα να κάνω το σερβίς, τους είδα. Αυτή είναι η δική σου δουλειά”.

Αυτό που είχε συμβεί ήταν να εμφανιστεί μια γυναίκα, στο οπτικό του πεδίο, ενώ ήταν σε διαδικασία σερβίς και να τον αποσυντονίσει. Εκείνος τη ρώτησε αν είναι καλά και μετά απευθύνθηκε στον umpire. Χρεώθηκε προειδοποίηση, συνέχισε να εκφράζεται και ο Τζόνσον τον ρώτησε τι θέλει τελικά, να κάνει. Ο Κύργιος τον αγνόησε. Είχε άλλο στόχο.

Στο δεύτερο γύρο αντιμετώπισε τον Αντουάν Χονγκ (Νο104) και τον νίκησε και αυτόν (6-4, 2-6, 6-4). Πριν ωστόσο, πατήσει το πόδι του στο κορτ για το παιχνίδι, είχε ήδη κάνει τη δήλωση του: σήκωσε το γιακά της μπλούζας που φορούσε και εκεί είχε γράψει τη φράση “Just do you”.

Ο umpire του εξήγησε πως δεν επρόκειτο να παίξει με αυτή τη φράση πάνω του, εκείνος κάλεσε τον supervisor και του ζήτησε να δει το σχετικό κανονισμό -που το απαγόρευε. Προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει ο αγώνας, πριν του δείξουν τον κανονισμό. Έπειτα από πολλά πέρα-δώθε, σηκώθηκε από την καρέκλα του, περπάτησε προς την άκρη του γηπέδου και με αυτόν τον τρόπο ενημέρωσε ότι τελικά, θα παίξει. Nίκησε και για τον τρίτο γύρο θα βρει απέναντι του τον Ρουμπλέφ, o oποίος μετά τον Τσιτσιπά νίκησε τον Ζιλ Σιμόν (No40).

To κάρφωμα του Μονφίς

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Κύργιος που δίνει 'πόνο' στη διοργάνωση. Γίνονται πράγματα. Δες λίγο τι έκανε ο Γκαέλ Μονφίς (No13), στο παιχνίδι με τον Μάριους Κόπιλ (No93), για το β' γύρο.

Η Τάουνσεντ που βαρέθηκε να ακούει για τα κιλά της

Να σου συστήσω την 23χρονη Τέιλορ Τάουνσεντ (Νο116), η οποία πέταξε εκτός διοργάνωσης την κάτοχο του στέμματος και Νο4 στον κόσμο, Σιμόνα Χάλεπ (2-6, 6-3, 7-6), στο μεγαλύτερο στάδιο του πλανήτη όπου διεξάγονται αγώνες τένις: το Arthur Ashe Stadium. Ο Τάουνσεντ είχε συναντηθεί άλλες δυο φορές με τη Χάλεπ. Δεν είχε 'πάρει' σετ.

Η 27χρονη Ρουμάνα αποκάλυψε πως “μετά την προηγούμενη μας συνάντηση, η Τέιλορ είχε έλθει στα αποδυτήρια και με ρώτησε τι πρέπει να βελτιώσει, για να γίνει καλύτερη”. Εκείνη εξήγησε ότι “δεν τα κάνω αυτά, αλλά κάτι με 'έτρωγε' μέσα μου να τη ρωτήσω. Μόλις με είχε κλωτσήσει στον πισινό και σκέφτηκα 'ας δούμε πώς ένιωσε από την άλλη άκρη του φιλέ. Ήξερα πώς είχα νιώσει εγώ. Ήμουν περίεργη για εκείνη. Μου έδωσε καλές συμβουλές. Δεν μου είπε κάτι που δεν ήξερα, αλλά είναι πάντα διαφορετικό να τα ακούς από κάποιον άλλον. Ειδικά από κάποιον που είναι στο τοπ επίπεδο”.

H Τέιλορ Τάουνσεντ πήρε την πρώτη της νίκη επί μέλους του ΤΟΡ10 της παγκόσμιας κατάταξης, στην 11η προσπάθεια. (AP Photo/Kevin Hagen)
H Τέιλορ Τάουνσεντ πήρε την πρώτη της νίκη επί μέλους του ΤΟΡ10 της παγκόσμιας κατάταξης, στην 11η προσπάθεια. (AP Photo/Kevin Hagen) AP

Η Αμερικανίδα πανηγύρισε την πρώτη της νίκη επί μέλους του ΤΟΡ10 της παγκόσμιας κατάταξης, στην 11η προσπάθεια. Είναι η πρώτη φορά που θα πατήσει το πόδι της στον τρίτο γύρο του US Open, στην πέμπτη συμμετοχή στο κυρίως ταμπλό στο συγκεκριμένο Grand Slam. Εκεί θα συναντήσει τη 29χρονη Ρουμάνα, Σοράνα Κιρστέα (Νο106). “Για καιρό άκουγα πολλούς να λένε ότι δεν θα καταφέρω ποτέ κάτι καλό, δεν θα μπορέσω να φτάσω ψηλά στο ranking, πως είμαι χοντρή και ότι δεν μπορώ. Τις φορές που έφτασα κοντά, δεν άκουσα ποτέ κάτι καλό. Ωστόσο, πάντα άκουγα τη λέξη “ταλαντούχα” ή κάτι παρεμφερές. Έμαθα λοιπόν, να ανταποκρίνομαι σε αυτές τις συνθήκες, γιατί ήθελα να διαψεύσω τους επικριτές μου. Ήταν σαν να τους έλεγε 'αυτή είμαι και μου αρέσει αυτό που είμαι'”.

Το 2014, όταν ήταν 18 χρόνων και μεταξύ των κορυφαίων αθλητριών στην κατηγορία εφήβων (στα 15 ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που έγινε Νο1 στα juniors, από το 1992), αυτό που της χρέωναν ήταν πως είχε περισσότερα κιλά. Τότε είχε φτάσει στον τρίτο γύρο του French Open, που ήταν και η καλύτερη στιγμή της μέχρι το φετινό US Open. Στο τέλος της χρονιάς ήταν στο Νο102. Στο τέλος της σεζόν, το 2015 ήταν στο Νο304.

Έκτοτε, άρχισε να εμφανίζεται σε ό,τι τουρνουά υπήρχε, για να επιστρέψει στην πρώτη 100αδα, όπου τελικά μπήκε στο τέλος του 2017 (Νο94). Το καλύτερο της ήταν το Νο61 του Ιουλίου του 2018. Σε αυτό το διάστημα είχε 'κλείσει' όλους τους λογαριασμούς στα social media. “Είχα κουραστεί να διαβάζω αρνητικά σχόλια. Και ακόμα δεν ξέρω γιατί με ενοχλούσαν. Αλλά έφτασα στο όριο μου. Κατάλαβα ότι αυτά που λένε άνθρωποι που δεν θα συναντήσω ποτέ, δεν με ενδιαφέρουν. Δεν έχουν 'δύναμη'. Αυτό είναι κάτι που ξέρω καλά, πια. Ξέρω ποια είμαι, τι θέλω και τι μπορώ να κάνω. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, άλλες όχι. Το βέβαιο είναι πως επέστρεψα πιο ώριμη, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έδειξα πως ανήκω εδώ”.

Είναι αριστερόχειρας και το στιλ της περιγράφεται ως serve and volley game (είναι η στρατηγική που μετά το σερβίς ανεβαίνεις αμέσως στο φιλέ), με μια δόση old school παιχνιδιού. Στον αγώνα με τη Χάλεπ ανέβηκε περισσότερες από 100 φορές στο φιλέ. Μόνο στο τελευταίο σετ το έκανε 40 φορές. “Ήξερα πως δεν πρόκειται να τη νικήσω από ψηλά. Έπρεπε να κάνω κάτι να έχω κάποιο πλεονέκτημα. Ευχαριστώ τον προπονητή μου για όλα τα σπριντ που με έβαλε να κάνω”.

Cocomania is still on

Για την 15χρονη Κόκο Γκαούφ (No140) είχες ενημερωθεί από τον Ιούλιο, μετά τη νίκη της επί της Βίνους Ουίλιαμς στο Ουίμπλετον. Το κορίτσι αυτό έκανε αίσθηση και στο US Open, όπου για πρώτη φορά άκουσε τον κόσμο να φωνάζει το όνομα της -στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με την 18χρονη Αναστάζια Ποτάποβα (Νο72), το οποίο 'πήρε' με 3-6, 6-2, 6-4. Οι φωνές αυξήθηκαν στο β' γύρο, εναντίον της 26χρονης Τίμεα Μπάμπος (Νο112). “Σκεφτόμουν πως ίσως να νιώθουν σαν να είμαι οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, στον έβδομο τελικό! Σε ατομικό σπορ να τραγουδούν για εσένα είναι κάπως περίεργο”.

H Coco Gauf έγινε η μικρότερη σε ηλικία, τενίστρια που πέρασε το δεύτερο γύρο του US Open, μετά την Κουρνίκοβα (AP Photo/Charles Krupa)
H Coco Gauf έγινε η μικρότερη σε ηλικία, τενίστρια που πέρασε το δεύτερο γύρο του US Open, μετά την Κουρνίκοβα (AP Photo/Charles Krupa) AP

Με τη νίκη της (6-2, 4-6, 6-4), έγινε η μικρότερη σε ηλικία, τενίστρια που πέρασε το δεύτερο γύρο του event, μετά την Άνα Κουρνίκοβα το 1996. Το Σάββατο 31/8 θα βρεθεί απέναντι στο Νο1 του κόσμου, Ναόμι Οζάκα, που έχει θέμα με το γόνατο. Οι δυο τους έχουν μια πολύ θερμή σχέση. Στο παρελθόν προπονούνταν μαζί, ενώ γνωρίζονται οι οικογένειες τους. “Είναι Νο1 και είναι μόλις 21. Είναι απίστευτη παίκτρια” είπε η 15χρονη, πριν καταλήξει στο “προφανώς και θέλω να νικήσω”.

*H Mαρία Σάκκαρη παίζει στις 20.00, με το Νο2 του κόσμου, την Άσλεϊ Μπάρτι. Η νικήτρια θα βρεθεί στις 16 της διοργάνωσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK