X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η "αποκαθήλωση" της Μάριον Τζόουνς (VIDEOS)

Στις 5 Οκτωβρίου 2007 η Μάριον Τζόουνς παραδέχθηκε ντροπιασμένη ότι είχε κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας ΤΗG, γνωστής και ως "καθαρή" (the clean) από τον Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι τον Ιούλιο του 2001. Η "αποκαθήλωση" της κορυφαίας Αμερικανίδας αθλήτριας είχε μόλις επιτευχθεί...

Η Μάριον Τζόουνς είχε πει ψέματα στους ανακριτές περί χρήσης αναβολικών τη διετία 1999-2001, ωστόσο λίγο αργότερα "έσπασε" κι ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η ουσία THG παρέμενε μη ανιχνεύσιμη μέχρι το 2003, ενώ η Αμερικανίδα σπρίντερ υποστήριξε ότι τότε δεν γνώριζε ότι πρόκειται για ντόπινγκ, αλλά για ένα απλό θρεπτικό συμπλήρωμα (λινόσπορος).

Ενδεικτική της ντροπής που ένιωσε η 31χρονη, τότε, αθλήτρια ήταν η απόφασή της να επιστρέψει τα πέντε μετάλλια (τρία χρυσά, δύο χάλκινα) που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις των διεθνών αθλητικών οργάνων.

Περίπου δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου 2007 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε τα πέντε ολυμπιακά μετάλλια της Μάριον Τζόουνς, ενώ ο "γολγοθάς" της αθλήτριας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς στις 11 Ιανουαρίου 2008 της επιβλήθηκε εξάμηνη φυλάκιση επειδή είπε ψέματα για την υπόθεση των αναβολικών ουσιών.

"Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου και πραγματικά ελπίζω να μάθουν κάποιοι άλλοι από τα δικά μου λάθη", είχε δηλώσει η Αμερικανίδα, η οποία ξέσπασε σε κλάματα μόλις άκουσε τι απεφάνθη το δικαστήριο.

Παράλληλα, το δικαστήριο της ανακοίνωσε πως για δύο χρόνια θα βρίσκεται υπό επιτήρηση και για 800 ώρες θα προσφέρει κοινωνικό έργο, ενώ η IAAF ακύρωσε όλα τα αποτελέσματά της από την 1η Σεπτεμβρίου 2000 και μετά.

"Η έκβαση αυτής της ιστορίας είναι μια πολύτιμη υπενθύμιση ότι η αληθινή αθλητική ολοκλήρωση δεν έρχεται μέσω της εξαπάτησης. Κάθε μετάλλιο που αποκτιέται με χρήση απαγορευμένων ουσιών, είναι ένα ανόητο μετάλλιο", είχε δηλώσει ο προϊστάμενος της USADA Τράβις Τ. Τίγκαρτ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΙΑΑF Λαμίν Ντιάκ είχε επισημάνει: "Εάν είχε εμπιστευτεί τα δώρα με τα οποία την προίκισε η φύση και είχε στηρίξει την προσπάθειά της στις θυσίες και τη σκληρή δουλειά, θα ήταν μια μεγάλη Ολυμπιονίκης. Τώρα, το όνομά της είναι συνώνυμο με μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην αθλητική ιστορία"

Διαβάστε ακόμη:

Μάριον Τζόουνς, το απατηλό αστέρι