Matchday Σάββατο 4/1: Η μετάλλαξη της Ρεάλ σε αμυντικό οχυρό 'γκρεμίζει' την Μπαρτσελόνα

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (4/1) σε Ελλάδα και όχι μόνο.

Οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης πανηγυρίζουν το 3-0 επί της Χετάφε
Οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης πανηγυρίζουν το 3-0 επί της Χετάφε AP PHOTO/PAUL WHITE

Η διεύρυνση του αήττητου σερί της 'οχυρωμένης' Ρεάλ Μαδρίτης στην ισπανική Primera που έπιασε την Μπαρτσελόνα στη βαθμολογία, το από αέρος διπλό του Βόλου στο 'Γεντί Κουλέ' παρά τις ευκαιρίες του ΟΦΗ, το σλάλομ του ασταμάτητου Μανούσου και η εκτός έδρας επιτυχίας της Λάρισας στην Πάτρα για την EKO Basket League συζητήθηκαν περισσότερο από καθετί άλλο το πρώτο Σάββατο του 2020.

Primera Division: Το αμυντικό δόγμα του Ζιντάν

Ως το 1-0 από τη Μαγιόρκα, τη 19η Οκτωβρίου, η άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης περιγραφόταν ως η "ιστορικά χειρότερη". Όχι των τελευταίων χρόνων, όλων των εποχών. Είναι όρος που υιοθετήθηκε από διάφορους σχολιαστές για ν' αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι 'μερένγκες'. Είχε άλλωστε προηγηθεί το 2-2 με την Μπριζ στο Champions League και το αγχωτικό 4-2 επί της Γρανάδα στο πρωτάθλημα, τη στιγμή που πρωτύτερα στα πρώτα δέκα ματς από την προετοιμασία (φιλικά ή επίσημα) είχαν δεχθεί γκολ στα εννέα!

Το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου, 2.5 μήνες αργότερα, η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν επικράτησε 3-0 της Χετάφε στο 'Αλφόνσο Πέρεθ' και συμπλήρωσε 14 παιχνίδια άνευ ήττας. Τα 10 εξ αυτών στην Primera Division, καταφέρνοντας να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις (Λεγκανές, Μπέτις, Εϊμπάρ, Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ, Χετάφε), με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει πια στο 70%. Η τύχη ήταν με το μέρος των Μαδριλένων στο αυτογκόλ του Σορία αφού έτσι άνοιξε ο δρόμος για το 'τρίποντο' στη μάχη με τους συμπολίτες και πριν οι Βαράν-Μόντριτς στο δεύτερο μισό διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά χάρη στο νέο 'clean sheet' επιβεβαιώθηκε ότι η Ρεάλ των τελευταίων εβδομήντα ημερών είναι μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της προηγούμενης. Μια βελτιωμένη έκδοση, ένα στιβαρό σύνολο που διαθέτει την καλύτερη άμυνα της λίγκας (παρέα με την Ατλέτικο Μαδρίτης) και με 12 τέρματα παθητικό στο φινάλε του πρώτου γύρου εμφανίζει ένα ιστορικό χαμηλό 30ετίας!

Ακόμη κι αν έλειπε από τα μετόπισθεν η ηγετική φυσιογνωμία του Σέρχιο Ράμος, φθορά δεν υπήρξε. Ο Μιλιτάο μπήκε αντ' αυτού στο αρχικό σχήμα, αλλά ο Βαράν δεν τον άφησε να αισθανθεί άβολα. Επειδή πάντως η καλή αμυντική λειτουργία έχει ως βάση έναν τερματοφύλακα με αυτοπεποίθηση ο Βέλγος Τιμπό Κουρτουά θυμίζει πια τον γκολκίπερ των 39 εκατομμυρίων ευρώ - όσων κόστισε από την Τσέλσι. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που κλήθηκε να επέμβει, το έκανε όμως να φαίνεται πολύ απλό, σαν άλλη μια ημέρα στη δουλειά.

Μπροστά από την τετράδα της άμυνας δεσπόζει η ακούραστη φιγούρα του Καζεμίρο, που δουλεύει για να κοντρολάρει τον ρυθμό ο σπουδαίος Τόνι Κρος, τη στιγμή που ο Βαλβέρδε προσφέρει τις ανάσες που απαιτεί το ταλαιπωρημένο σκαρί του Μόντριτς. Η ισχύς εν τη ενώσει δηλαδή για μια Ρεάλ Μαδρίτης που αποκομίζει περισσότερες πιθανότητες απ' όσες τις αναλογούσαν για τον τίτλο όταν μετά βίας έπαιρνε βαθμό στην έδρα της Βιγιαρεάλ (2-2 στο 86') ή νικούσε τη Λεβάντε (3-2) και έχανε στη Μαγιόρκα (1-0).

Πόσο μάλλον ύστερα από το 2-2 της Μπαρτσελόνα στο 'Derbi barceloní' με την Εσπανιόλ, καθώς οι δυο τους ισοβαθμούν στην κορυφή και θα εκκινήσουν το δεύτερο γύρο από την ίδια αφετηρία. Οι 'μπλαουγκράνα' είχαν 50% πιθανότητες να επικρατήσουν στην αναμέτρηση, όσα οι πιθανότητες που προκύπτουν από τις 3 νίκες σε 6 ματς πρωταθλήματος όταν λείπει από τα γκολπόστ ο Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν. Θα τα είχαν καταφέρει, αν ο Βου Λέι δεν γινόταν ο πρώτος Κινέζος ποδοσφαιριστής που θα σκόραρε απέναντί τους. Αυτός διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 88ο λεπτό και τους στέρησε δύο βαθμούς.

Super League 1: Τα γκολ-καρμπόν έγιναν το 'δηλητήριο' του ΟΦΗ

Ο Βόλος είχε βρει γκολ από επτά διαφορετικούς ποδοσφαιριστές ως τώρα στη Super League 1. Μετά το 2-1 επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο έγιναν εννέα. Οι Λύρατζης και Ζοάο έστησαν το ίδιο ακριβώς κόλπο, μία φορά σε κάθε 45λεπτο. Κινήθηκαν έξυπνα στο πρώτο δοκάρι, βρήκαν σωστά την μπάλα με το κεφάλι και αμαρκάριστοι την έστειλαν στα δίχτυα του Σωτηρίου, ο οποίος είχε περισσότερα περιθώρια αντίδρασης στο δεύτερο γκολ παρά στο πρώτο. Ενδιάμεσα ο Νέιρα, αφού αστόχησε με το δεξί σκόραρε με το αριστερό, αλλά η ομάδα του Γιώργου Σίμου δεν ευνοήθηκε από το μομέντουμ και τις ευκαιρίες που έφτιαξε πριν ή μετά το 1-1, καθώς ο γκολκίπερ Γκαραβέλης έμοιαζε με τείχος απροσπέλαστο σώζοντας ακόμη και το εξ επαφής πλασέ του Βαζ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟΣ

Η παραγωγικότητα του Γιώργου Μανούσου, που έφτασε τα 9 γκολ στο πρωτάθλημα ισοφαρίζοντας την επίδοση των Ελ Αραμπί και Σβιντέρσκι, είναι ο λόγος που ο Ατρόμητος κρατά ζωντανές τις ελπίδες του για την 6άδα, διότι η συνολική απόδοσή του παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στο δρόμο για τα 33 του ο έμπειρος επιθετικός διάγει μια σπουδαία σεζόν και εκτός από εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι, με μια εκ των οποίων 'υπέγραψε' το 2-1 επί του πιο απειλητικού Αστέρα στο Περιστέρι, έχει την ευχέρεια να σκοράρει γκολ όπως το πρώτο της αναμέτρησης. Κάθετη κίνηση στο χώρο, 'ποδιά' στον Ματρικάρντι, ντρίμπλα στον Παπαδόπουλο και πλασέ από την δύσκολη γωνία. Ένας άλλος αειθαλής φορ, ο Χερόνιμο Μπαράλες, είχε 'σβήσει' το 1-0 των Περιστεριωτών, αλλά το 'καβάλημα' στον Βέλλιο μετατράπηκε από τον ρέφερι Κουτσιαύτη σε ποινή και όρισε εν τέλει το αποτέλεσμα.

Basket League: Ο Ρας 'έκλεψε' τη φωτιά του Προμηθέα

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα με 13 πόντους και 4 ασίστ. Μόνο που γουρλής δεν ήταν για τον Προμηθέα, στην ανατολή του 2020.

Ούτε όμως και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης των 11 πόντων και των 4 ριμπάουντ. Διότι η Λάρισα συνέχισε να παίρνει από τον Μπράντον Ρας όλα όσα έχει το άπλετο ταλέντο να της δώσει ένας τύπος με δαχτυλίδι πρωταθλητή στο ΝΒΑ, ο οποίος στην ελληνική λίγκα ζει μια τέταρτη ζωή. Οι δικοί του 20 πόντοι από 4/5 τρίποντα, συνδυαστικά με τις 9 ασίστ του Χίκι και την κυριαρχία του (πρώην Πατρινού) Παρκς στα καλάθια (9 ριμπάουντ), έφεραν το πιο απρόσμενο αποτέλεσμα στο τρέχον πρωτάθλημα, καθώς το διπλό επιτεύχθηκε δεν επιτεύχθηκε οριακά, αλλά με 14 πόντους διαφορά (76-62).

Είναι ένα αποτέλεσμα που στη μάχη της παραμονής είναι δεδομένα πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Όπως φυσικά οι νίκες του Λαυρίου, του Ρεθύμνου και του Πανιωνίου επί των Ιωνικού, Ηφαίστου και Κολοσσού αντίστοιχα. ΠΑΟΚ και Άρης έχουν αβάσταχτο βάρος να κουβαλήσουν στις πλάτες τους.

FA CUP: Ένα παιδί της Σίτι μέτρησε τ' άστρα

Ο 17χρονος Τέιλορ Χάργουντ-Μπέλις της Μάντσεστερ Σίτι
Ο 17χρονος Τέιλορ Χάργουντ-Μπέλις της Μάντσεστερ Σίτι AP PHOTO/LEILA COKER

Στα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Σίτι από τα 6 του ο Τέιλορ Χάργουντ-Μπέλις δεν είναι πια άλλο ένα στέλεχος της πρώτης ομάδας. Ούτε καν ένας πιτσιρικάς που ντεμπούταρε σε αγώνα του λιγκ καπ. Είναι, σε ηλικία 17 ετών και 339 ημερών ο νεότερος ποδοσφαιριστής των 'πολιτών' που σκόραρε σε επίσημο παιχνίδι ύστερα από τον Μάικα Ρίτσαρντς τον Φεβρουάριο του 2006. Συνέβη στο 4-1 της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα επί της Πορτ Βέιλ, το απόγευμα του Σαββάτου. Σ' ένα από τα παιχνίδια που έκλεισαν το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, λίγες ώρες αφότου ένας 40χρονος που έβλεπε 'Desperate Housewives' έφερνε σε απόγνωση τη Νιουκάστλ. Οι 'καρακάξες' θα χρειαστούν επαναληπτικό για να πάρουν την πρόκριση στον τέταρτο γύρο της διοργάνωσης, κάτι που θα συμβεί μεταξύ Γουλβς και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένα από τα κλασικότερα ζευγάρια που έληξε χωρίς σκορ (0-0). Τόσο άστοχοι ήταν οι ποδοσφαιριστές του Σόλσκιερ που δεν είχαν σουτ στην εστία!

News 24/7

24MEDIA NETWORK